awokado_-_omszałe_pestki

napisał/a: ~XL 2011-12-10 23:30
Dnia Sat, 10 Dec 2011 23:10:25 +0100, Nixe napisał(a):

> Przede wszystkim stały dopływ tlenu. Jeśli wskażesz którędy ten tlen i
> zarodniki pleśni miałyby się dostawać do wnętrza awokado, to będziesz
> miszczem.

http://tiny.pl/hjqfx
"Na poziomie organizmu procesy oddechowe roślin i zwierząt różnią się
sposobem dostarczania tlenu do komórek i usuwania z nich dwutlenku węgla. W
tkankach zwierzęcych wymiana gazowa odbywa się za pomocą krwiobiegu.
Natomiast wymiana gazowa u roślin odbywa się za pośrednictwem systemu
przestworów międzykomórkowych. Rośliny posiadają specjalne struktury
(aparaty szparkowe), za pomocą których tkanka kontaktuje się ze
środowiskiem zewnętrznym (stopień rozwarcia aparatów ma decydujący wpływ na
wymianę gazową). Ponadto tlen dostarczany jest także w postaci
rozpuszczonej: w roztworze przepływającym naczyniami i w soku floemowym
(dystrybucję gazu ułatwia ruch cytoplazmy). Miarą oddychania w warunkach
fizjologicznych jest ilość tlenu pobieranego przez tkankę lub ilość
wydzielanego CO2. Intensywność oddychania poszczególnych tkanek i organów
roślin wyższych może się znacznie różnić. W dojrzałych tkankach
wegetatywnych natężenie oddychania jest mniej więcej stałe lub powoli się
zmniejsza, w miarę starzenia się tkanki i przechodzenia jej w fazę
spoczynku. W odciętych liściach i kwiatach, organach wchodzących w okres
spoczynku oraz w dojrzewających owocach obserwuje się często przejściowy
wzrost oddychania. Suche nasiona i zarodniki mają zwykle niewykrywalnie
małą wymianę gazową. Kiełkowanie nasion rozpoczyna cykl życiowy większości
roślin uprawnych i w tej fazie cyklu życiowego oddychanie tych roślin jest
największe."


--
XL
napisał/a: ~NoTak 2011-12-11 13:02
W dniu 2011-12-10 23:23, XL pisze:
> Dnia Sat, 10 Dec 2011 19:37:20 +0100, NoTak napisał(a):
>
>> W dniu 2011-12-10 16:31, Nixe pisze:
>>> W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
>>>
>>>> Awokado położone w towarzystwie
>>>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni
>>>
>>> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
>>> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>>>
>>> N.
>>
>>
>> Bo kupuje sie tak jak juz napisalem dojrzale w koszyczku z
>> przeterminowanymi.
>
> Ile razy Ci mam mówić, że w koszyczku z przeterminowanymi sa przejrzałe
> awokado o mazistej konsystencji i ze zbrązowieniami.
> Dojrzałe są zielone i jędrne, ale już skórka ugina się pod naciskiem palca.
>
>
>> I wlasnie te miekkie to sa dojrzale a wsioki
>> farszafskie mysla ze one sa juz be, no bo skad taki chlop ma qrwa
>> wiedziec jak w dupie byl i gowno widziol.
>
> Jak widzisz wiedzą więcej niż Ty z NY
>

I takie wlasnie sa dojrzale !
napisał/a: ~lamia" 2011-12-11 13:04
"XL" wrote in message
> Raczej nabył... Tak myślę.

nabył (jedne), bo stracił (inne) -
obecność jednego gatunku chroni przed zainteresowaniem innego
napisał/a: ~lamia" 2011-12-11 13:10
"XL" wrote in message
> Ostatnio nie kupowałam. Jednak u nas na pewno są droższe.
to tak jak u nas! :)
- po 9 też umieją sprzedawać

Jak się wchodzi do Bomi i kupuje to trzeba położyć PLNy
ale jak się często bywa tu i ówdzie w różncyh sklepach i sklepikach, zagląda
w stragany, to da radę utrafić w cenie ziemiaka. Oczywiście zawsze jest
ryzyko, że będzie kiepskie - raz trafiłam na gorzkie mimo dojrzenia, (nie
wiem, czy to gatunek czy jak). Zwykle dają radę.





napisał/a: ~Nixe" 2011-12-12 09:00

Użytkownik "XL" napisał w wiadomości
> Dnia Sat, 10 Dec 2011 23:10:25 +0100, Nixe napisał(a):
>
>> Przede wszystkim stały dopływ tlenu. Jeśli wskażesz którędy ten tlen i
>> zarodniki pleśni miałyby się dostawać do wnętrza awokado, to będziesz
>> miszczem.
>
> http://tiny.pl/hjqfx
> "Na poziomie organizmu procesy oddechowe roślin i zwierząt różnią się
> sposobem dostarczania tlenu do komórek i usuwania z nich dwutlenku węgla.
> W
> tkankach zwierzęcych wymiana gazowa odbywa się za pomocą krwiobiegu.
> Natomiast wymiana gazowa u roślin odbywa się za pośrednictwem systemu
> przestworów międzykomórkowych. Rośliny posiadają specjalne struktury
> (aparaty szparkowe), za pomocą których tkanka kontaktuje się ze
> środowiskiem zewnętrznym (stopień rozwarcia aparatów ma decydujący wpływ
> na
> wymianę gazową). Ponadto tlen dostarczany jest także w postaci
> rozpuszczonej: w roztworze przepływającym naczyniami i w soku floemowym
> (dystrybucję gazu ułatwia ruch cytoplazmy). Miarą oddychania w warunkach
> fizjologicznych jest ilość tlenu pobieranego przez tkankę lub ilość
> wydzielanego CO2. Intensywność oddychania poszczególnych tkanek i organów
> roślin wyższych może się znacznie różnić. W dojrzałych tkankach
> wegetatywnych natężenie oddychania jest mniej więcej stałe lub powoli się
> zmniejsza, w miarę starzenia się tkanki i przechodzenia jej w fazę
> spoczynku. W odciętych liściach i kwiatach, organach wchodzących w okres
> spoczynku oraz w dojrzewających owocach obserwuje się często przejściowy
> wzrost oddychania. Suche nasiona i zarodniki mają zwykle niewykrywalnie
> małą wymianę gazową. Kiełkowanie nasion rozpoczyna cykl życiowy większości
> roślin uprawnych i w tej fazie cyklu życiowego oddychanie tych roślin jest
> największe."

Ale litości - ten tlen, jak sama zauważyłaś, jest wykorzystywany przez
tkanki roślinne do oddychania, czyli następuje wymiana gazowa z tlenu na
dwutlenek węgla.
To nie ma kompletnie nic wspólnego z przenikaniem wolnego tlenu do wnętrza
owocu, do przestrzeni między pestką a jej gniazdem.

N.
napisał/a: ~Nixe" 2011-12-12 09:01

Użytkownik "XL" napisał w wiadomości
> Dnia Sat, 10 Dec 2011 21:47:15 +0100, lamia napisał(a):
>
>> wszak rośliny produkują tlen :]
>
> Ba - a nawet pobierają, bo muszą oddychać

Idąc tym tokiem rozumowania nasza krew też powinna pleśnieć, ponieważ
znajduje się w niej tlen.

N.
napisał/a: ~Nixe" 2011-12-12 09:02
"XL" napisał w wiadomości

> całe rośliny, więc i owoce też oddychają. To się dostaje.

Proponuję powrót do biochemii, a na początek też do fizyki i chemii :)

N.
napisał/a: ~XL 2011-12-12 13:30
Dnia Mon, 12 Dec 2011 09:00:12 +0100, Nixe napisał(a):

> Ale litości - ten tlen, jak sama zauważyłaś, jest wykorzystywany przez
> tkanki roślinne do oddychania, czyli następuje wymiana gazowa z tlenu na
> dwutlenek węgla.
> To nie ma kompletnie nic wspólnego z przenikaniem wolnego tlenu do wnętrza
> owocu, do przestrzeni między pestką a jej gniazdem.

Ależ ma. Tlen się tam znajduje. Gdyby go nie było, istniałoby tam
środowisko beztlenowe, a tak nie jest.
--
XL
napisał/a: ~XL 2011-12-12 13:31
Dnia Mon, 12 Dec 2011 09:01:49 +0100, Nixe napisał(a):

> Użytkownik "XL" napisał w wiadomości
> news:1884pfkwyinfd$.197nu3lgfndhk.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 10 Dec 2011 21:47:15 +0100, lamia napisał(a):
>>
>>> wszak rośliny produkują tlen :]
>>
>> Ba - a nawet pobierają, bo muszą oddychać
>
> Idąc tym tokiem rozumowania nasza krew też powinna pleśnieć, ponieważ
> znajduje się w niej tlen.
>

Nie wiem, jakim tokiem rozumowania idziesz.


--
XL
napisał/a: ~XL 2011-12-12 13:32
Dnia Mon, 12 Dec 2011 09:02:49 +0100, Nixe napisał(a):

> "XL" napisał w wiadomości
> news:tmei5b9732af$.1l4qe3i0h83a9$.dlg@40tude.net...
>
>> całe rośliny, więc i owoce też oddychają. To się dostaje.
>
> Proponuję powrót do biochemii, a na początek też do fizyki i chemii :)
>

jJssne. Tlen w owocach jest NIEOBECNY

Sama se wróć.


--
XL
napisał/a: ~Nixe" 2011-12-12 14:59
"XL" napisał

> Ależ ma. Tlen się tam znajduje. Gdyby go nie było, istniałoby tam
> środowisko beztlenowe, a tak nie jest.

A dlaczego uważasz, że tak nie jest?
Jak sądzisz - dlaczego owoce fermentują lub gniją?

N.
napisał/a: ~Nixe" 2011-12-12 15:01

Użytkownik "XL" napisał w wiadomości
> Dnia Mon, 12 Dec 2011 09:01:49 +0100, Nixe napisał(a):
>
>> Użytkownik "XL" napisał w wiadomości
>> news:1884pfkwyinfd$.197nu3lgfndhk.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 10 Dec 2011 21:47:15 +0100, lamia napisał(a):
>>>
>>>> wszak rośliny produkują tlen :]
>>>
>>> Ba - a nawet pobierają, bo muszą oddychać
>>
>> Idąc tym tokiem rozumowania nasza krew też powinna pleśnieć, ponieważ
>> znajduje się w niej tlen.
>>
>
> Nie wiem, jakim tokiem rozumowania idziesz.

Usiłuję Ci na różne sposoby wytłumaczyć, że proces oddychania roślin nie ma
kompletnie nic wspólnego z dyfuzją gazu (tutaj: do wnętrza owocu). A
potencjalne* istnienie wolnego tlenu wewnątrz owocu nie ma nic wspólnego z
tym, że
roślina zużywa ten tlen w procesie oddychania. Bo nie zużywa. Rośliny nie
pobierają tlenu z atmosfery czy z wnętrza owocu, lecz bezpośrednio z
własnych komórek.

* potencjalne w sensie, gdyby w jakikolwiek sposób mógłby się tam dostać.

N.