Nie-lukier.
napisał/a:
~Ikselka
2012-10-05 12:59
Dnia Thu, 4 Oct 2012 12:30:03 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> A co powiesz na to...
>
> http://www.foodandwine.com/recipes/kaffir-lime-coconut-glaze
>
> Albo to:
>
> http://www.foodandwine.com/recipes/rich-five-spice-glaze
>
> Albo to...
>
> http://www.foodandwine.com/recipes/tart-cranberry-glaze
>
> Ania
Może? Zauważ, co się tam wspólnie pojawia: light corn syrup. Czyli syrop ze
skrobi, tu kukurydzianej... Miałam rację, syrop skrobiowy...
Corn syrup, hmm...
http://www.tipy.pl/artykul_13033,jak-zrobic-syrop-kukurydziany.html
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
> A co powiesz na to...
>
> http://www.foodandwine.com/recipes/kaffir-lime-coconut-glaze
>
> Albo to:
>
> http://www.foodandwine.com/recipes/rich-five-spice-glaze
>
> Albo to...
>
> http://www.foodandwine.com/recipes/tart-cranberry-glaze
>
> Ania
Może? Zauważ, co się tam wspólnie pojawia: light corn syrup. Czyli syrop ze
skrobi, tu kukurydzianej... Miałam rację, syrop skrobiowy...
Corn syrup, hmm...
http://www.tipy.pl/artykul_13033,jak-zrobic-syrop-kukurydziany.html
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a:
~czeremcha
2012-10-05 15:14
W dniu piątek, 5 października 2012 13:00:02 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> http://www.tipy.pl/artykul_13033,jak-zrobic-syrop-kukurydziany.html
Jakieś to naciągane...
Ania
> http://www.tipy.pl/artykul_13033,jak-zrobic-syrop-kukurydziany.html
Jakieś to naciągane...
Ania
napisał/a:
~Ikselka
2012-10-05 16:07
Dnia Fri, 5 Oct 2012 06:14:53 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> W dniu piątek, 5 października 2012 13:00:02 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> http://www.tipy.pl/artykul_13033,jak-zrobic-syrop-kukurydziany.html
>
> Jakieś to naciągane...
>
Chyba spróbuję z krochmalem, ten "myk" jakoś mi bardziej pasuje do tego,
czego szukam. O oleju doczytałam, ze dodaje się kilka kropel, aby lukier
był błyszczący, kiedy zastygnie.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
> W dniu piątek, 5 października 2012 13:00:02 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> http://www.tipy.pl/artykul_13033,jak-zrobic-syrop-kukurydziany.html
>
> Jakieś to naciągane...
>
Chyba spróbuję z krochmalem, ten "myk" jakoś mi bardziej pasuje do tego,
czego szukam. O oleju doczytałam, ze dodaje się kilka kropel, aby lukier
był błyszczący, kiedy zastygnie.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a:
~czeremcha
2012-10-05 16:41
A może by tak... sztuczny miód? Skoro syrop skrobiowy można kupić tylko w ilościach mierzonych cysternami i beczkami, a używa się go do produkcji sztucznego miodu...
http://portalwiedzy.onet.pl/19310,,,,syrop_skrobiowy,haslo.html
Ania
http://portalwiedzy.onet.pl/19310,,,,syrop_skrobiowy,haslo.html
Ania
napisał/a:
~czeremcha
2012-10-05 16:45
Tu jako substytut syropu skrobiowego polecają golden syrup, który jest prawie-sztucznym-miodem, jest tu też inny przepis na domowy corn syrup:
http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20081129075509AAnWx6m
Ania
http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20081129075509AAnWx6m
Ania
napisał/a:
~czeremcha
2012-10-05 16:55
No i wszystko jasne. Najbliższy do "corn syrup" z możliwych do nabycia jest sztuczny miód...
http://en.wikipedia.org/wiki/Corn_syrup
Ania
http://en.wikipedia.org/wiki/Corn_syrup
Ania
napisał/a:
~Ikselka
2012-10-05 17:02
Dnia Fri, 5 Oct 2012 07:55:29 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> No i wszystko jasne. Najbliższy do "corn syrup" z możliwych do nabycia jest sztuczny miód...
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Corn_syrup
No masz...
A popatrz:
http://www.pepees.pl/index.php?wiad=425
"Syropy glukozowe dzięki zdolności regulowania struktury i konsystencji
produktu znajdują powszechne zastosowanie w przemyśle cukierniczym do
produkcji cukierków twardych, zewnętrznych twardych powłok cukierków
nadziewanych, nadzień cukierniczych, masy karmelkowej, pomad, wyrobów
piankowych, żelków, galaretek, polew czekoladowo-owocowych. Podwyższona
zawartość maltozy w syropach w stosunku do tradycyjnych syropów kwasowych
powoduje odczucie subtelnej słodyczy, wydłuża okres trwałości produktu. W
produkcji twardych i miękkich karmelków udział syropu glukozowego powoduje
zwiększenie plastyczności masy, wpływa na trwałość barwy i smaku oraz
nadaje przezroczystość i połyskliwość.W nadzieniach do wyrobów waflowych
poprawia właściwości strukturalne, smarowalność masy oraz jej przyczepność.
W piekarnictwie cukierniczym użycie syropu MN 3338 polepsza konsystencję
ciasta, zapewnia zwartą i delikatną strukturę. Ze względu na specyficzne
właściwości dodatek syropów do wypieków zapobiega nadmiernemu wysuszeniu
produktu. Syropy są szczególnie polecane do wypieku pieczywa cukierniczego
o przedłużonej trwałości. Podwyższona zawartość maltozy i glukozy w
syropach pozwala na zmniejszenie dawki sacharozy, przy jednoczesnym
polepszeniu konsystencji ciasta. Syrop MS 4045 dzięki specjalnie dobranemu
składowi cukrów prostych znajduje zastosowanie w produkcji gum do żucia
(zwykłych, balonowych, rozpuszczalnych, twardych, miękkich). Nadaje one
odpowiednią konsystencję masie oraz zapobiega twardnieniu gumy poprzez
zatrzymywanie wody w produkcie. Zdolności fermentacyjne syropów przydatne
są w browarnictwie. W napojach bezalkoholowych wykorzystuje się wysokie
ciśnienie osmotyczne syropów, używa się ich także do wytwarzania syropów
pitnych, likworów oraz likierów. W przemyśle owocowo-warzywnym stosowane są
jako substytut cukru do produkcji dżemów, marmolad, konfitur, deserów
mrożonych, owoców kandyzowanych, kompotów, soków owocowych, syropy hamują
krystalizację cukru , umożliwiają zachowanie naturalnego koloru owoców,
nadają właściwą strukturę i delikatny smak oraz uwypuklają aromat."
No i:
http://allegro.pl/wilton-glukoza-glucose-syrop-glukozowy-340g-i2682650753.html
Trochę drogi, ale może się skuszę... W końcu to miałby być tylko dodatek do
lukru, nie zamierzam tego używać nie wiadomo ile i jak długo.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
> No i wszystko jasne. Najbliższy do "corn syrup" z możliwych do nabycia jest sztuczny miód...
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Corn_syrup
No masz...
A popatrz:
http://www.pepees.pl/index.php?wiad=425
"Syropy glukozowe dzięki zdolności regulowania struktury i konsystencji
produktu znajdują powszechne zastosowanie w przemyśle cukierniczym do
produkcji cukierków twardych, zewnętrznych twardych powłok cukierków
nadziewanych, nadzień cukierniczych, masy karmelkowej, pomad, wyrobów
piankowych, żelków, galaretek, polew czekoladowo-owocowych. Podwyższona
zawartość maltozy w syropach w stosunku do tradycyjnych syropów kwasowych
powoduje odczucie subtelnej słodyczy, wydłuża okres trwałości produktu. W
produkcji twardych i miękkich karmelków udział syropu glukozowego powoduje
zwiększenie plastyczności masy, wpływa na trwałość barwy i smaku oraz
nadaje przezroczystość i połyskliwość.W nadzieniach do wyrobów waflowych
poprawia właściwości strukturalne, smarowalność masy oraz jej przyczepność.
W piekarnictwie cukierniczym użycie syropu MN 3338 polepsza konsystencję
ciasta, zapewnia zwartą i delikatną strukturę. Ze względu na specyficzne
właściwości dodatek syropów do wypieków zapobiega nadmiernemu wysuszeniu
produktu. Syropy są szczególnie polecane do wypieku pieczywa cukierniczego
o przedłużonej trwałości. Podwyższona zawartość maltozy i glukozy w
syropach pozwala na zmniejszenie dawki sacharozy, przy jednoczesnym
polepszeniu konsystencji ciasta. Syrop MS 4045 dzięki specjalnie dobranemu
składowi cukrów prostych znajduje zastosowanie w produkcji gum do żucia
(zwykłych, balonowych, rozpuszczalnych, twardych, miękkich). Nadaje one
odpowiednią konsystencję masie oraz zapobiega twardnieniu gumy poprzez
zatrzymywanie wody w produkcie. Zdolności fermentacyjne syropów przydatne
są w browarnictwie. W napojach bezalkoholowych wykorzystuje się wysokie
ciśnienie osmotyczne syropów, używa się ich także do wytwarzania syropów
pitnych, likworów oraz likierów. W przemyśle owocowo-warzywnym stosowane są
jako substytut cukru do produkcji dżemów, marmolad, konfitur, deserów
mrożonych, owoców kandyzowanych, kompotów, soków owocowych, syropy hamują
krystalizację cukru , umożliwiają zachowanie naturalnego koloru owoców,
nadają właściwą strukturę i delikatny smak oraz uwypuklają aromat."
No i:
http://allegro.pl/wilton-glukoza-glucose-syrop-glukozowy-340g-i2682650753.html
Trochę drogi, ale może się skuszę... W końcu to miałby być tylko dodatek do
lukru, nie zamierzam tego używać nie wiadomo ile i jak długo.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a:
~Chiron"
2012-10-05 22:15
Użytkownik "czeremcha" napisał w wiadomości
. >A może by tak... sztuczny miód? Skoro syrop skrobiowy można kupić tylko w
ilościach mierzonych cysternami i beczkami, a używa się go do produkcji
sztucznego miodu...
>http://portalwiedzy.onet.pl/19310,,,,syrop_skrobiowy,haslo.html
A mnie na zawsze już będzie się kojarzył z najgorszymi latami komuny.Nawet
sam widok tego specyjału jakoś tak dziwnie na mnie działa. Jak wyczuję w
jakimś produkcie- no to go...nie jem
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
. >A może by tak... sztuczny miód? Skoro syrop skrobiowy można kupić tylko w
ilościach mierzonych cysternami i beczkami, a używa się go do produkcji
sztucznego miodu...
>http://portalwiedzy.onet.pl/19310,,,,syrop_skrobiowy,haslo.html
A mnie na zawsze już będzie się kojarzył z najgorszymi latami komuny.Nawet
sam widok tego specyjału jakoś tak dziwnie na mnie działa. Jak wyczuję w
jakimś produkcie- no to go...nie jem
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
napisał/a:
~czeremcha
2012-10-06 09:39
W dniu piątek, 5 października 2012 22:17:42 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:
> A mnie na zawsze ju� b�dzie si� kojarzy� z najgorszymi latami komuny.Nawet
> sam widok tego specyja�u jako� tak dziwnie na mnie dzia�a. Jak wyczuj� w jakim� produkcie- no to go...nie jem
Ciekawe, czy Anglikom Golden Syrup też się kojarzy z komuną
Ja tam nie mam przykrych wspomnień związanych ze sztucznym miodem. Kartonowy woskowany kubek, stały miód skrobany łyżeczką... Słodkie, pachnące - ba, powiedziałabym, że lepszy mi się wydawał niż dzisiejsze płynne sztuczne miody.
Ania
> A mnie na zawsze ju� b�dzie si� kojarzy� z najgorszymi latami komuny.Nawet
> sam widok tego specyja�u jako� tak dziwnie na mnie dzia�a. Jak wyczuj� w jakim� produkcie- no to go...nie jem
Ciekawe, czy Anglikom Golden Syrup też się kojarzy z komuną
Ja tam nie mam przykrych wspomnień związanych ze sztucznym miodem. Kartonowy woskowany kubek, stały miód skrobany łyżeczką... Słodkie, pachnące - ba, powiedziałabym, że lepszy mi się wydawał niż dzisiejsze płynne sztuczne miody.
Ania
napisał/a:
~medea
2012-10-06 10:34
W dniu 2012-10-06 09:39, czeremcha pisze:
> Ja tam nie mam przykrych wspomnień związanych ze sztucznym miodem.
> Kartonowy woskowany kubek, stały miód skrobany łyżeczką... Słodkie,
> pachnące - ba, powiedziałabym, że lepszy mi się wydawał niż dzisiejsze
> płynne sztuczne miody. Ania
Niedługo pewnie zostaną nam tylko sztuczne pszczoły. Ciekawe, czy nauczą
je także produkować miód. Sztuczny. ;)
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/680816,W-Warszawie-buduja-roj-sztucznych-pszczol
Ewa
> Ja tam nie mam przykrych wspomnień związanych ze sztucznym miodem.
> Kartonowy woskowany kubek, stały miód skrobany łyżeczką... Słodkie,
> pachnące - ba, powiedziałabym, że lepszy mi się wydawał niż dzisiejsze
> płynne sztuczne miody. Ania
Niedługo pewnie zostaną nam tylko sztuczne pszczoły. Ciekawe, czy nauczą
je także produkować miód. Sztuczny. ;)
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/680816,W-Warszawie-buduja-roj-sztucznych-pszczol
Ewa
napisał/a:
~Ikselka
2012-10-06 17:28
Dnia Sat, 06 Oct 2012 10:34:06 +0200, medea napisał(a):
> Niedługo pewnie zostaną nam tylko sztuczne pszczoły.
Moje żyją, miodek wzięty, zdjątka niedługo
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
> Niedługo pewnie zostaną nam tylko sztuczne pszczoły.
Moje żyją, miodek wzięty, zdjątka niedługo
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a:
~Fragile
2012-10-06 23:24
Dnia Sat, 06 Oct 2012 10:34:06 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-10-06 09:39, czeremcha pisze:
>> Ja tam nie mam przykrych wspomnień związanych ze sztucznym miodem.
>> Kartonowy woskowany kubek, stały miód skrobany łyżeczką... Słodkie,
>> pachnące - ba, powiedziałabym, że lepszy mi się wydawał niż dzisiejsze
>> płynne sztuczne miody. Ania
>
> Niedługo pewnie zostaną nam tylko sztuczne pszczoły. Ciekawe, czy nauczą
> je także produkować miód. Sztuczny. ;)
>
> http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/680816,W-Warszawie-buduja-roj-sztucznych-pszczol
>
Skoro tym prawdziwym pszczołom zdarza się wyprodukować granatowy miód,
który nie nadaje sie do spożycia, sztuczne pszczoły mogą mieć w przyszłości
niezłe 'wzięcie' ;)
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nietypowe-zbiory-pszczelarzy-francji-pszczoly-wyprodukowaly-niebieski-miod
Pozdrawiam,
M.
> W dniu 2012-10-06 09:39, czeremcha pisze:
>> Ja tam nie mam przykrych wspomnień związanych ze sztucznym miodem.
>> Kartonowy woskowany kubek, stały miód skrobany łyżeczką... Słodkie,
>> pachnące - ba, powiedziałabym, że lepszy mi się wydawał niż dzisiejsze
>> płynne sztuczne miody. Ania
>
> Niedługo pewnie zostaną nam tylko sztuczne pszczoły. Ciekawe, czy nauczą
> je także produkować miód. Sztuczny. ;)
>
> http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/680816,W-Warszawie-buduja-roj-sztucznych-pszczol
>
Skoro tym prawdziwym pszczołom zdarza się wyprodukować granatowy miód,
który nie nadaje sie do spożycia, sztuczne pszczoły mogą mieć w przyszłości
niezłe 'wzięcie' ;)
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nietypowe-zbiory-pszczelarzy-francji-pszczoly-wyprodukowaly-niebieski-miod
Pozdrawiam,
M.