kwasy omega 3

rudy89
napisał/a: rudy89 2011-01-12 15:50
Adrian, dzieki za doskonałe wyjaśnienie! Dobra robota - wszystko co najważniejsze w jednym, krótkim przejrzystym tekście - powinieneś pisać artykuły na wieszjak :)
napisał/a: ~Adrian 2011-01-12 20:11
Takie inforamcje mozna w necie znalesc :) tylko trzeba o tym wiedziec :) jaka jest roznica :)
uchaty
napisał/a: uchaty 2011-01-19 07:39
wszystko mozna znalezc w necie, jakby wychodzic z tego zalozeniea, to zadne forum nie mialoby sensu, bo zawsze wszystko jest w google
krzysztof-ostaszewski
napisał/a: krzysztof-ostaszewski 2011-01-23 23:33
~Adrian napisal(a): Praktyczne uwagi dotyczące Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych ( NNTK)

ALA - kwas tłuszczowy alfa linolenowy (omega -3)
LA - kwas tłuszczowy linolowy (omega -6)

Tylko ALA i LA są prawdziwymi niezbędnymi kwasami tłuszczowymi!
(...)


Dodać jeszcze należy, bo to umknęło, że głównym źródłem n-3, czyli ALA są przede wszystkim ryby i owoce morza. Zwłaszcza ryby morsko-oceaniczne: Halibut, Flądra, Dorsz.

Natomiast w kwasy n-6 (LA) bogate są: drób, w tym jaja (pamiętać należy, że niestety zawierają równocześnie dużo cholesterolu i tłuszczy nasyconych, które nie są zbyt zdrowe), awokado, produkty pełnoziarniste, olej z lnu.
napisał/a: ~adrian 2011-01-24 00:05
tyle ze trzeba wziasc pod uwagę ze ryby zawierają jeszcze inne substancje w sobie , dlatego najlepiej stosowac produkty z omega która jest oczyszczona , jak i rowniez zawiera forme ala , ktora jest najbardziej potrzebna dla naszego organizmu , dodam ze większość omeg w kapsułkach posiadają zjełczały kwas omega , gdyż przez te kapsułki w ktorych sa umieszczone dostaje się tlen. Wiec najlepiej przyjmować w postaci płynnej, jest to ciut droższe rozwiązanie , ale jak juz stosować, to cos co faktycznie wspomaga nasz organizm.
krzysztof-ostaszewski
napisał/a: krzysztof-ostaszewski 2011-01-24 00:37
Ryby zawierają inne substancje, ale cóż, można założyć, że w większości przypadków, są one zdrowe i równie pożyteczne dla organizmu jak ALA, więc jest to produkt godny polecenia w zróżnicowanej diecie, jeżeli ktoś nie ma do niego awersji
napisał/a: ~Adrian 2011-01-24 09:20
Krzysztof napisal(a): Ryby zawierają inne substancje, ale cóż, można założyć, że w większości przypadków, są one zdrowe i równie pożyteczne dla organizmu jak ALA, więc jest to produkt godny polecenia w zróżnicowanej diecie, jeżeli ktoś nie ma do niego awersji

Jak najbardziej sie zgodze :) ja osobiscie ryby traktuje jako pożywienie , nie jako zrodło omegi :) jem je bo lubię :) a omegę przyjmuje w postacji plynnej :) najbardziej sprawdzone zrodło :)
napisał/a: ~XYZ 2011-01-27 08:49
W jakich produktach jest najwięcej kwasów omega-3?
eustachy1
napisał/a: eustachy1 2011-01-28 00:51
O matko, przecież strone wcześniej masz napisane:


Krzysztof napisal(a):

Dodać jeszcze należy, bo to umknęło, że głównym źródłem n-3, czyli ALA są przede wszystkim ryby i owoce morza. Zwłaszcza ryby morsko-oceaniczne: Halibut, Flądra, Dorsz.

Natomiast w kwasy n-6 (LA) bogate są: drób, w tym jaja (pamiętać należy, że niestety zawierają równocześnie dużo cholesterolu i tłuszczy nasyconych, które nie są zbyt zdrowe), awokado, produkty pełnoziarniste, olej z lnu.
eustachy1
napisał/a: eustachy1 2011-01-28 01:01
Przepraszam, trochę za ostro było... no, w każdym razie odpowiedź na pytanie już jest :)
napisał/a: ~Adrian 2011-01-29 21:27
ja osobiscie polecam , ta http://megalife.pl/1011/leenlife-omega-3 :) zawiera to co faktycznie jest nam potrzebne :) i jest nie droga w stosunku do innych w kapsułkach itd , już troche tego przetestowałem
konqret
napisał/a: konqret 2011-02-18 21:25
Ale jednej rzeczy nie rozumiem - jak długo trzeba to brać?