Informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. forum rozmowy.polki.pl zostanie zamknięte. Jeśli chcesz zachować treści swoich postów lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu forum rozmowy.polki.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja polki.pl

Dodatkowo informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie polki.pl

Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.

Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:

  • zakończenie świadczenia usługi Konta użytkownika,
  • zakończenie świadczenia usługi Forum: Rozmowy,
  • zakończenie świadczenia usługi Polki Rekomendują,
  • zmiany porządkowe i redakcyjne.

Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.

Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@polki.pl

Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).

Konkurs "Gotuj i chudnij"

napisał/a: Justi1983 2010-11-07 14:35
Moja propozycja potrawy dla osoby walczącej ze zbędnymi kilogramami to: szpinak zasmażany na ostro. Szpinak zawiera wiele witamin, szczególnie A, z grupy B, PP i C. Ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas. Na dodatek jest niskokaloryczny i sycący. Czas przygotowania dania to tylko 25 minut, koszt jego zrobienia jest niewielki, a stopień trudności jest łatwy, zatem z powodzeniem przygotuje je także niewprawny kucharz.
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag sera rokpolu
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 3 łyżki keczupu
- sól
- pieprz.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek, gdy się zeszklą oprószamy mąką i zasmażamy razem, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Do zasmażki dodajemy lekko rozmrożony szpinak, smażymy odkryty na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę połączoną z rozkruszonym serem, przyprawy i ponownie zasmażamy przez 3-4 minuty. Podajemy gorący. Smacznego!
napisał/a: blanca 2010-11-07 15:07
Sama się odchudzam, więc mam sprawdzony przepis dietetyczny, który poleciłabym innej osobie dbającej o linie. Oto on:

"Pomidory faszerowane tuńczykiem"

Składniki na 4 osoby:

- 4 pomidory

- puszka tuńczyka w sosie własnym

- 2 ząbki czosnku

- 4 łyżki majonezu light

- zioła prowansalskie

- cytryna

- świeżo zmielony pieprz.

Jedna porcja: 150 kcal.

Wykonanie:

1. pomidory umyj, osusz, przekrój na połowy i dokładnie wydrąż, a następnie przekręć je, aby osączyć z soku

2. do osączonych połówek pomidora włóż po połowie łyżki majonezu, posyp ziołami prowansalskimi i pieprzem, a następnie napełnij osączonym z zalewy tuńczykiem

3. z wyszorowanej, sparzonej cytryny zetnij cienkie paseczki skórki. Pomidory skrop sokiem z cytryny i posyp paseczkami skórki z cytryny.

Poza efektem dla odchudzania wspaniałe są efekty dla naszej urody. Pomidory opóźniają procesy starzenia skóry, a tuńczyk odpowiada za większą elastyczność i gładkość skóry.

Polecam i smacznego!
goskaf1
napisał/a: goskaf1 2010-11-07 15:13
Ostatnio zaopatrzyłam się w urządzenie do gotowania na parze. Dzięki niemu jemy zdrowo i nie tyjemy.
Proponuję pokroić w drobne kawałki i ugotować fileta z kurczaka (wcześniej przyprawionego). Do tego sałatka z pekińskiej, pomidora, papryki i kukurydzy.
Do popicia sok z merchewki.
Łatwe w przyrządzeniu, a jakie dobre.
napisał/a: sage 2010-11-07 18:34
Osobie odchudzającej się, poleciłabym coś pysznego, ale zarazem zdrowego, czyli rybkę. Moj przepis to - filet z pstrąga w tymianku.
Potrzebne składniki: filet z pstrąga, cytryna, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku i tymianek (może być suszony).
Wykonanie: Zrobic marynatę z wszystkich składników. Obtoczyc w niej filet z pstrąga. Wstawić na godzinę do lodówki. Kłaść na patelnię (bez tłuszczu, bo oliwa jest w marynacie). Smażyc na złoto z obu stron.
Jest to danie pyszne, proste i zdrowe. Mozna do tego zjeśc kromkę pieczywa ziarnistego lub ugotowac ryż.
Polecam i życze smacznego:)
napisał/a: ~wiewiorczak 2010-11-08 16:51
Wołowina Duszona W Winie

1 Rozbrater Bez Kości Związany I Z Usniętym Tłuszczem
1 1/2 łyzeczki Soli
1 1/2 łyzeczki świeżo Zmielomnego Czarnego Pieprzu
8 Duzych Marchewek ,obranych I Pokrojonych Na 5-centymetrowe Kawałki
2 Cebule Grubo Posiekane
4 Zabki Czosnku,rozgnecionego
2 Puszki Pomidorów W Zalewie (po Ok.400 G Kazda)
55 G Posiekanej świeżej Bazylii
2 Szklanki Wytrawnego Czerwonego Wina Lub Rosołu Wołowego
900 G Drobnych Młodych Ziemniaków Wyszorowanych
2 łyżeczki Mąki Kukurydzianej Rozmieszane Z 2 łyżkami Wody

Rozgrzać Piekarnik Do Temperatury 170 C.natrzeć Wołownię łyżeczką Soli I łyżeczką Pieprzu.obsmażyć Ze Wszystkich Stron W Rondlu Do Pieczenia Aż Do Zbrązowienia.przełożyć Na Talerz.w Tym Samym Rondlu Smazyć Marchewki ,cebulę I Czosnek,dopóki Cebula Nie Zbrązowieje Około 8 Minut.dodać Pomidory Z Przecierem ,połowę Bazylii Oraz Pozostałą Sól I Pieprz.gotować Przez 5 Minut,rozgniatając Pomidory łyzką .włożyć Mieso Z Powrotem Do Rondla .dodać Wino Lub Rosół I Tyle Wody By Siegnęła 5 Cm Powyżej Dna Rondla.doprowadzić Do Wrzenia,przykryć Szczelnie Folią, A Nastepnie Pokrywką.wstawić Do Piekarnika I Piec Godzine W Czasie Piecvzenia Obracać.dodać Do Rondla Ziemniki I Pozostałą Bazylię W Razie Potrzeby Mozna Dodać Troszkę Wody..dusić .pokroic Mieso Na Malutkie Kawałeczki I Ułozyc Na Półmisku Z Warzywami .przelac Pozostały Po Duszeniu Sos Do Rondla I Podgrzac.wlac Mąkę Kukurzydziana Z Woda I Doprowadzić Do Wrzenia.gotować Mniej Więcej Minute. Do Zgestnienia Sosu.polac Sosem Pieczeń I Warzywa.
napisał/a: Katjen27 2010-11-08 16:52
Jeśli ktoś podejmie tą ekstremalną decyzję o zbijaniu wagi, to może być różnie - trudno, smutno, mało słodko i niezbyt treściwie, no po prostu ciężko bez dotychczasowych pyszności :] Coś o tym wiem... :)
Jednak nie można odchudzać się 'na wyścigi' i katować się samymi warzywami i chrupkim pieczywem w znikomych ilościach - ani to zdrowe, ani smaczne.
Dlatego ja podam przepis na, w miarę lekki i niskokaloryczny, deser 'raz w tygodniu' :)


[CENTER]Mix truskawkowo - granatowy pod kruchą pierzynką.[/CENTER]

Składniki:

* szklanka słodkich dojrzałych truskawek;
* 2 średnie dojrzałe owoce granatu;
* 6 łyżek cukru trzcinowego;

Kruszonka:

* ok. 30 dag mąki;
* ok. 15 dag miękkiego masła;
* jajko;
* sól;
* 2 łyżki zimnej wody.


Wykonanie:

Owoce umyć. Truskawki (bez szypułek) pokroić w drobniejsze kawałki, natomiast z granatów wyłuskać nasiona. Owoce pomieszać ze sobą.
Z miękkiego i posiekanego masła, mąki, roztrzepanego jajka, zimnej wody i dodatku soli (większa szczypta) wyrobić ciasto. Wyrobione uformować w kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki (na godzinę, dwie).
Do większego naczynia żaroodpornego (lub kilku mniejszych) przełożyć całość wymieszanych owoców przesypując je cukrem. Wyjęte z lodówki ciasto zetrzeć na dużych oczkach tarki, w taki sposób by powstała kruszonka pokryła owoce.
Tak przygotowany deser piec w piekarniku (temp. 200 st. C) ok. 30 minut, aż kruszonka nabierze złoto - brązowego koloru.

Zdrowego i smacznego ! :)
kathiee
napisał/a: kathiee 2010-11-09 12:45
Moja siostra jest na Diecie Ducana, robi wiele wyszukanych potraw, ciastka, ciasteczka, piecze chleb. Oczywiście czasami podjadam jej "żywność".
Dla dziewczyn Odchudzających się poleciłabym szybkie i banalne danie na obiad. Szybkie- siostra jest mamą - studentką więc obiad dla siebie trzeba zrobić w ekspresowym tempie bo wiadomo, że czasu na wszystko szkoda..

Składniki:
1 pierś z kurczaka
oliwa z oliwek
przyprawa do kurczaka
przyprawy
jogurt grecki
1/2 łyżeczki majonezu light
2 ząbki czosnku
brokuł


Wstawiamy wodę na brokuł. Gotujemy. Pierś kroimy na małe kawałki, marynujemy wg swoich smaków ( ja lubię posypać je przyprawą do kurczaka) wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek, smażymy. Robimy sos czosnkowy: czosnek siekamy drobno, pół kubka jogurtu mieszamy z 1/2 łyżeczki majonezu, dodajemy czosnek.

Pierś z ugotowany brokułem układamy na talerzu,polewany sosem czosnkowym.


Dania można rzrobić również w parowarze - pierś cała włożyć, brokuł rozdzielić. Lecz zdaję sobie sprawę, że nie każdy odchudzający Parowar posiada więc podałam uproszczony sposób.
napisał/a: iwonciaaa 2010-11-09 14:59
Krem groszkowy :D
Proste, łatwe i zdrowe :D
- litr bulionu warzywnego
- 2 puszki groszku konserwowego
- 3 duże ziemniaczki
- 1 marchewka
- pół szklanki śmietany 18%
-pieprz sól
- melisa

Na gotujący się bulion wrzucić osączony groszek, ziemniaki oraz marchewkę i gotować na średnim ogniu ok 20 minut. Kiedy ostygnie dodać śmietanę, pieprz i sól i blenderem rozetrzec na krem. Ponownie zagotować przez 10 minut, podawać z listkami świeżej melisy.
Monroe1591
napisał/a: Monroe1591 2010-11-11 12:28
Ja baaardzo,bardzo polecam sałatkę ryżową ( z ciemnego ryżu).
Jest pyszna,zdrowa,kolorowa i dodaje mnóstwo energii,a co najważniejsze - po niej nie przytyjesz;)
Sałata lodowa,
Ser mozarella pokrojony w kostkę, razem z pomidorami roztapiamy na oliwie z oliwek w patelni.Dzięki temu uzyskamy pyszny,pachnący,nietuczący sos + bazylia ,która przyspiesza trawienie.
ogórki,
kukurydza
świeże krewetki,
papryka,
jajko,
Ugotowany ciemny ryż łączymy z wszystkimi warzywami + pachnącym sosem.
Doprawiamy małą iloscią pieprzu i gotoowe:)

zdrowego i smacznego !!
napisał/a: mdepfs 2010-11-12 15:56
Często po pracy przychodzimy do domu i po prostu nie chce nam się nic gotować. Wtedy najprostsza i najelpsza jest sałatka. I żeby była jeszcze pożywna i zdrowa i z takim sosem czosnkowym jak w kebabie... Zaraz, aaraz. Pożywna i zdorwa jest, ale ocb z tymi sosami czosnkowymi. Zupełna moda, teraz wszyscy i wszędzie widzieliby dodatek w postaci sosu czosnkowego. Czosnek oczywiście zdrowy i modny, więc specjalnie dla was moja wariacja na temat osatniego hitu fastfoodw - sos czosnkowy light pasujacy idealnie do mojej sałatki też light!!

Brokuły myjemy, kroimy w male różyczki i gotujemy na parze, lekko osolone. W międzyczasie kroimy, myjemy jabłko i paprykę oraz kroimy w paseczki, slupki etc. raczej większe i długie kawałki. Wrzucamy do salaterki. Dodajemy w piórka pokrojoną cebulę i jajka ugotowane na twardo pokrojone najlepiej w ósemki. Dodajemy brokuła odciśniętego z wody.
Pokrojone mięso w male kwadraciki, paseczki itp. smażymy na patelni dodając sól, pieprz, cząber, chilli.
Dodajemy do sałatki i robimy nasz hit - sos czosnkowy:
Jogurt do miseczki mieszamy z łyżką musztardy (mozna tez dodac majonezu, ale mialo byc ligh!) Ja robilam bez majonezu. Nastepnie 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier. Wszystko wedle uznania. Polewamy sałatkę i gotowe.

UWAGA: DANIE MEGASYCĄCE!
napisał/a: drewienko 2010-11-12 22:41
A ja proponuję Indyjską zupę pomidorową!
Ta niezwykle aromatyczna i pikantna zupa jest przede wszystkim dietetyczna.

Podaję składniki na 4 porcje: 230 g pomidorów, 1 cebula, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 zielona chili, bez nasion, drobno pokrojona, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 litr wody lub wywaru z warzyw, 4-6 zielonych listków curry lub pół łyżeczki curry w proszku, świeżo zmielona sól do smaku (morska), listki kolendry i połówki zielonej papryczki chili do przybrania.

Czas przygotowania: z 15 minut + czas gotowania z 20 minut :)

1. Na każdym pomidorze zrobić nacięcie w kształcie krzyżyka i na 30-40 sekund wrzucić do gotującej się wody.
2. Pomidory wyjąć i przy pomocy ostrego noża obrać ze skórki.
3. Usunąć twarde fragmenty gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w niezbyt małe kawałki.
4. Obrać cebulę i ostrym nożem pokroić w drobną kosteczkę.
5. Podgrzać olej na dużej patelni i delikatnie podsmażyć cebulę, posiekaną papryczkę chili i czosnek przez około 3-4 minuty, aż zmięknie, ale nie zdąży się przyrumienić, mieszając od czasu do czasu.
6. Dodać i wymieszać pokrojone pomidory i smażyć, często mieszając, przez około 5 minut.
7. Zmiksować koncentrat pomidorowy z wodą lub wywarem i wlać na patelnię. Dodać curry i doprawić solą. Zagotować i trzymać na niewielkim ogniu 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
8. Odstawić patelnię z ognia i dodać listki kolendry i połówki papryczki chili.
9. Nalać zupę do ogrzanych miseczek i podawać bardzo gorącą, wyjmując papryczki tuz przed podaniem.

Podawać z pełnoziarnistym chlebem :) Zupę tę można łatwo zamrozić, najlepiej przed przybraniem.

SMACZNEGO!
napisał/a: 19790411 2010-11-13 11:15
Tak jak większość forumowiczów, polecam gotowanie na parze. Moim ulubionym daniem jest kurczak z marchewką. Kroję kurczaka w kostkę, marchewkę ścieram na tarce z dużymi oczkami, wrzucam do garnka do gotowania na parze, delikatnie solę. Można podawać z ziemniakami i ryżem. Danie nie jest wyszukane, ale przy moim problemach z trzustką i wątrobą, jedno, z niewielu mięsnych, na jakie mogę sobie pozwolić. No i błyskawiczne do przygotowania.
Ogólnie polecam osobom odchudzającym się zrezygnowanie ze smażenie czy pieczenia, na rzecz gotowania, ostatecznie duszenia. I oczywiście wyeliminowanie słodyczy, ograniczenie spożycia owoców. Za to warzyw proponuję jeść jak najwięcej, szczególnie surowych (jeśli oczywiście nie ma ku temu przeciwwskazań).