Informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. forum rozmowy.polki.pl zostanie zamknięte. Jeśli chcesz zachować treści swoich postów lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu forum rozmowy.polki.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja polki.pl
Dodatkowo informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie polki.pl
Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.
Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:
- zakończenie świadczenia usługi Konta użytkownika,
- zakończenie świadczenia usługi Forum: Rozmowy,
- zakończenie świadczenia usługi Polki Rekomendują,
- zmiany porządkowe i redakcyjne.
Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.
Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@polki.pl
Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).
Konkurs "Gotuj i chudnij"
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag sera rokpolu
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 3 łyżki keczupu
- sól
- pieprz.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek, gdy się zeszklą oprószamy mąką i zasmażamy razem, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Do zasmażki dodajemy lekko rozmrożony szpinak, smażymy odkryty na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę połączoną z rozkruszonym serem, przyprawy i ponownie zasmażamy przez 3-4 minuty. Podajemy gorący. Smacznego!
"Pomidory faszerowane tuńczykiem"
Składniki na 4 osoby:
- 4 pomidory
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu light
- zioła prowansalskie
- cytryna
- świeżo zmielony pieprz.
Jedna porcja: 150 kcal.
Wykonanie:
1. pomidory umyj, osusz, przekrój na połowy i dokładnie wydrąż, a następnie przekręć je, aby osączyć z soku
2. do osączonych połówek pomidora włóż po połowie łyżki majonezu, posyp ziołami prowansalskimi i pieprzem, a następnie napełnij osączonym z zalewy tuńczykiem
3. z wyszorowanej, sparzonej cytryny zetnij cienkie paseczki skórki. Pomidory skrop sokiem z cytryny i posyp paseczkami skórki z cytryny.
Poza efektem dla odchudzania wspaniałe są efekty dla naszej urody. Pomidory opóźniają procesy starzenia skóry, a tuńczyk odpowiada za większą elastyczność i gładkość skóry.
Polecam i smacznego!
![goskaf1](https://polki.pl/foto/1_1_SMALL_0100/goskaf1-235788.jpg)
Proponuję pokroić w drobne kawałki i ugotować fileta z kurczaka (wcześniej przyprawionego). Do tego sałatka z pekińskiej, pomidora, papryki i kukurydzy.
Do popicia sok z merchewki.
Łatwe w przyrządzeniu, a jakie dobre.
Potrzebne składniki: filet z pstrąga, cytryna, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku i tymianek (może być suszony).
Wykonanie: Zrobic marynatę z wszystkich składników. Obtoczyc w niej filet z pstrąga. Wstawić na godzinę do lodówki. Kłaść na patelnię (bez tłuszczu, bo oliwa jest w marynacie). Smażyc na złoto z obu stron.
Jest to danie pyszne, proste i zdrowe. Mozna do tego zjeśc kromkę pieczywa ziarnistego lub ugotowac ryż.
Polecam i życze smacznego:)
1 Rozbrater Bez Kości Związany I Z Usniętym Tłuszczem
1 1/2 łyzeczki Soli
1 1/2 łyzeczki świeżo Zmielomnego Czarnego Pieprzu
8 Duzych Marchewek ,obranych I Pokrojonych Na 5-centymetrowe Kawałki
2 Cebule Grubo Posiekane
4 Zabki Czosnku,rozgnecionego
2 Puszki Pomidorów W Zalewie (po Ok.400 G Kazda)
55 G Posiekanej świeżej Bazylii
2 Szklanki Wytrawnego Czerwonego Wina Lub Rosołu Wołowego
900 G Drobnych Młodych Ziemniaków Wyszorowanych
2 łyżeczki Mąki Kukurydzianej Rozmieszane Z 2 łyżkami Wody
Rozgrzać Piekarnik Do Temperatury 170 C.natrzeć Wołownię łyżeczką Soli I łyżeczką Pieprzu.obsmażyć Ze Wszystkich Stron W Rondlu Do Pieczenia Aż Do Zbrązowienia.przełożyć Na Talerz.w Tym Samym Rondlu Smazyć Marchewki ,cebulę I Czosnek,dopóki Cebula Nie Zbrązowieje Około 8 Minut.dodać Pomidory Z Przecierem ,połowę Bazylii Oraz Pozostałą Sól I Pieprz.gotować Przez 5 Minut,rozgniatając Pomidory łyzką .włożyć Mieso Z Powrotem Do Rondla .dodać Wino Lub Rosół I Tyle Wody By Siegnęła 5 Cm Powyżej Dna Rondla.doprowadzić Do Wrzenia,przykryć Szczelnie Folią, A Nastepnie Pokrywką.wstawić Do Piekarnika I Piec Godzine W Czasie Piecvzenia Obracać.dodać Do Rondla Ziemniki I Pozostałą Bazylię W Razie Potrzeby Mozna Dodać Troszkę Wody..dusić .pokroic Mieso Na Malutkie Kawałeczki I Ułozyc Na Półmisku Z Warzywami .przelac Pozostały Po Duszeniu Sos Do Rondla I Podgrzac.wlac Mąkę Kukurzydziana Z Woda I Doprowadzić Do Wrzenia.gotować Mniej Więcej Minute. Do Zgestnienia Sosu.polac Sosem Pieczeń I Warzywa.
Jednak nie można odchudzać się 'na wyścigi' i katować się samymi warzywami i chrupkim pieczywem w znikomych ilościach - ani to zdrowe, ani smaczne.
Dlatego ja podam przepis na, w miarę lekki i niskokaloryczny, deser 'raz w tygodniu' :)
[CENTER]Mix truskawkowo - granatowy pod kruchą pierzynką.[/CENTER]
Składniki:
* szklanka słodkich dojrzałych truskawek;
* 2 średnie dojrzałe owoce granatu;
* 6 łyżek cukru trzcinowego;
Kruszonka:
* ok. 30 dag mąki;
* ok. 15 dag miękkiego masła;
* jajko;
* sól;
* 2 łyżki zimnej wody.
Wykonanie:
Owoce umyć. Truskawki (bez szypułek) pokroić w drobniejsze kawałki, natomiast z granatów wyłuskać nasiona. Owoce pomieszać ze sobą.
Z miękkiego i posiekanego masła, mąki, roztrzepanego jajka, zimnej wody i dodatku soli (większa szczypta) wyrobić ciasto. Wyrobione uformować w kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki (na godzinę, dwie).
Do większego naczynia żaroodpornego (lub kilku mniejszych) przełożyć całość wymieszanych owoców przesypując je cukrem. Wyjęte z lodówki ciasto zetrzeć na dużych oczkach tarki, w taki sposób by powstała kruszonka pokryła owoce.
Tak przygotowany deser piec w piekarniku (temp. 200 st. C) ok. 30 minut, aż kruszonka nabierze złoto - brązowego koloru.
Zdrowego i smacznego ! :)
![kathiee](https://polki.pl/foto/1_1_SMALL_0100/kathiee-240934.jpg)
Dla dziewczyn Odchudzających się poleciłabym szybkie i banalne danie na obiad. Szybkie- siostra jest mamą - studentką więc obiad dla siebie trzeba zrobić w ekspresowym tempie bo wiadomo, że czasu na wszystko szkoda..
Składniki:
1 pierś z kurczaka
oliwa z oliwek
przyprawa do kurczaka
przyprawy
jogurt grecki
1/2 łyżeczki majonezu light
2 ząbki czosnku
brokuł
Wstawiamy wodę na brokuł. Gotujemy. Pierś kroimy na małe kawałki, marynujemy wg swoich smaków ( ja lubię posypać je przyprawą do kurczaka) wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek, smażymy. Robimy sos czosnkowy: czosnek siekamy drobno, pół kubka jogurtu mieszamy z 1/2 łyżeczki majonezu, dodajemy czosnek.
Pierś z ugotowany brokułem układamy na talerzu,polewany sosem czosnkowym.
Dania można rzrobić również w parowarze - pierś cała włożyć, brokuł rozdzielić. Lecz zdaję sobie sprawę, że nie każdy odchudzający Parowar posiada więc podałam uproszczony sposób.
Proste, łatwe i zdrowe :D
- litr bulionu warzywnego
- 2 puszki groszku konserwowego
- 3 duże ziemniaczki
- 1 marchewka
- pół szklanki śmietany 18%
-pieprz sól
- melisa
Na gotujący się bulion wrzucić osączony groszek, ziemniaki oraz marchewkę i gotować na średnim ogniu ok 20 minut. Kiedy ostygnie dodać śmietanę, pieprz i sól i blenderem rozetrzec na krem. Ponownie zagotować przez 10 minut, podawać z listkami świeżej melisy.
![Monroe1591](https://polki.pl/foto/1_1_SMALL_0100/monroe1591-274027.jpg)
Jest pyszna,zdrowa,kolorowa i dodaje mnóstwo energii,a co najważniejsze - po niej nie przytyjesz;)
Sałata lodowa,
Ser mozarella pokrojony w kostkę, razem z pomidorami roztapiamy na oliwie z oliwek w patelni.Dzięki temu uzyskamy pyszny,pachnący,nietuczący sos + bazylia ,która przyspiesza trawienie.
ogórki,
kukurydza
świeże krewetki,
papryka,
jajko,
Ugotowany ciemny ryż łączymy z wszystkimi warzywami + pachnącym sosem.
Doprawiamy małą iloscią pieprzu i gotoowe:)
zdrowego i smacznego !!
Brokuły myjemy, kroimy w male różyczki i gotujemy na parze, lekko osolone. W międzyczasie kroimy, myjemy jabłko i paprykę oraz kroimy w paseczki, slupki etc. raczej większe i długie kawałki. Wrzucamy do salaterki. Dodajemy w piórka pokrojoną cebulę i jajka ugotowane na twardo pokrojone najlepiej w ósemki. Dodajemy brokuła odciśniętego z wody.
Pokrojone mięso w male kwadraciki, paseczki itp. smażymy na patelni dodając sól, pieprz, cząber, chilli.
Dodajemy do sałatki i robimy nasz hit - sos czosnkowy:
Jogurt do miseczki mieszamy z łyżką musztardy (mozna tez dodac majonezu, ale mialo byc ligh!) Ja robilam bez majonezu. Nastepnie 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier. Wszystko wedle uznania. Polewamy sałatkę i gotowe.
UWAGA: DANIE MEGASYCĄCE!
Ta niezwykle aromatyczna i pikantna zupa jest przede wszystkim dietetyczna.
Podaję składniki na 4 porcje: 230 g pomidorów, 1 cebula, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 zielona chili, bez nasion, drobno pokrojona, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 litr wody lub wywaru z warzyw, 4-6 zielonych listków curry lub pół łyżeczki curry w proszku, świeżo zmielona sól do smaku (morska), listki kolendry i połówki zielonej papryczki chili do przybrania.
Czas przygotowania: z 15 minut + czas gotowania z 20 minut :)
1. Na każdym pomidorze zrobić nacięcie w kształcie krzyżyka i na 30-40 sekund wrzucić do gotującej się wody.
2. Pomidory wyjąć i przy pomocy ostrego noża obrać ze skórki.
3. Usunąć twarde fragmenty gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w niezbyt małe kawałki.
4. Obrać cebulę i ostrym nożem pokroić w drobną kosteczkę.
5. Podgrzać olej na dużej patelni i delikatnie podsmażyć cebulę, posiekaną papryczkę chili i czosnek przez około 3-4 minuty, aż zmięknie, ale nie zdąży się przyrumienić, mieszając od czasu do czasu.
6. Dodać i wymieszać pokrojone pomidory i smażyć, często mieszając, przez około 5 minut.
7. Zmiksować koncentrat pomidorowy z wodą lub wywarem i wlać na patelnię. Dodać curry i doprawić solą. Zagotować i trzymać na niewielkim ogniu 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
8. Odstawić patelnię z ognia i dodać listki kolendry i połówki papryczki chili.
9. Nalać zupę do ogrzanych miseczek i podawać bardzo gorącą, wyjmując papryczki tuz przed podaniem.
Podawać z pełnoziarnistym chlebem :) Zupę tę można łatwo zamrozić, najlepiej przed przybraniem.
SMACZNEGO!
Ogólnie polecam osobom odchudzającym się zrezygnowanie ze smażenie czy pieczenia, na rzecz gotowania, ostatecznie duszenia. I oczywiście wyeliminowanie słodyczy, ograniczenie spożycia owoców. Za to warzyw proponuję jeść jak najwięcej, szczególnie surowych (jeśli oczywiście nie ma ku temu przeciwwskazań).