Informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. forum rozmowy.polki.pl zostanie zamknięte. Jeśli chcesz zachować treści swoich postów lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu forum rozmowy.polki.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja polki.pl
Dodatkowo informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie polki.pl
Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.
Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:
- zakończenie świadczenia usługi Konta użytkownika,
- zakończenie świadczenia usługi Forum: Rozmowy,
- zakończenie świadczenia usługi Polki Rekomendują,
- zmiany porządkowe i redakcyjne.
Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.
Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@polki.pl
Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).
Konkurs "Gotuj i chudnij"
Warzywa z kurczakiem na brązowym ryżu z dipem jogurtowym
składniki:
mieszanka warzywna
pierś z kurczaka
oliwa
przyprawa do kuchni chińskiej
ryż brązowy
sól
jogurt
czosnek
pieprz
![](http://images47.fotosik.pl/380/d4dc457043b0a637med.jpg)
Brązowy ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. pamiętajmy, że brązowy ryż dłużej się gotuje niż standardowy, biały.
Mrożoną mieszankę warzywną (np. chińską) wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem (bez użycia oleju!). Na osobnej patelni wrzucamy na rozgrzaną oliwę pokrojoną w małe kawałki pierś z kurczaka. Podsmażamy na szybko z każdej strony, nie smażymy długo. Wrzucamy kurczaka do warzyw, przyprawiamy mieszanką ziół kuchni chińskiej i jeszcze chwilę dusimy. Pod koniec podnosimy pokrywkę i pozwalamy odparować wodzie i lekko podpiec.
Warzywa wykładamy na ryż i możemy oblać dookoła dipem jogurtowo-czosnkowym. Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i solimy i pieprzymy do smaku.
Posiłek bardzo zdrowy i syty, praktycznie bez tłuszczu. Brązowy ryż dodatkowo zawiera dużo błonnika, który wspomaga metabolizm.
![mamadwojga](https://polki.pl/foto/1_1_SMALL_0100/mamadwojga-235689.jpg)
Sekretem mojego odchudzania była regularność posiłków, niegłodzenie się, niepodjadanie.
W czasie diety odkryłam cudowne zalety sałatek warzywnych. Można ich zjeść dużo, nie wymagają wielkich nakładów pracy a na dodatek są przepyszne.
Moja ulubiona sałatka, która z powodzeniem może zastąpić obiad to sałatka z makaronem. Tak, z makaronem, bo makaron wcale nie jest tuczący jeśli się go je w umiarkowanych ilościach i nie rozgotuje.
Mój ulubiony przepis na szybki, dietetyczny posiłek:
20 sztuk makaronu razowego – np. 20 rurek lub 20 kokardek, gotujemy ¾ krócej niż każe producent, tak by po ugotowaniu makaron był twardawy. Wylewamy makaron na sitko i odsączamy.
Czekając aż makaron ostygnie kroimy w ósemki zwykłego pomidora, albo 2-3 pomidorki koktajlowe, połówkę czerwonej papryki w kostkę, dwa ogórki kiszone lub konserwowe – też w kostkę, dwa plasterki szynki – w takie podłużne „makarony”, dodajemy łyżkę kukurydzy z puszki, dodajemy sól, pieprz oraz tajemny składnik – ostrą paprykę. Dietetyczne danie nie musi być mdłe i bez wyrazu! Wszystkie pokrojone warzywa i szynkę mieszamy z makaronem. Jeśli dla kogoś danie jest zbyt suche może dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
Polecam wszystkim to danie. Ja się nim podczas diety zajadałam.
Dieta nie może polegać na tym ze sobie wszystkiego odmawiamy, że czekamy tylko aż ona się skończy i rzucamy się na brakujące nam potrawy ze zdwojoną siłą, przybierając znowu na wadze. Porządna dieta polega na jedzeniu wszystkiego tylko ugotowanego tak by kalorii w tym było dużo mniej. Naprawdę łatwo taką dietę wtedy utrzymać, bo zamiast użalać się nad sobą i głodzić, chodzimy mądrze najedzone.
![agatita](https://polki.pl/foto/1_1_SMALL_0100/agatita-243317.jpg)
Nacieramy je obficie solą i pieprzem a na końcu majerankiem, tymiankiem oraz papryką słodką i ostrą.
Obieramy 4 ząbki czosnku i kroimy je na mniejsze kawałki, którymi obkładamy następnie golonki. Całość zalewamy piwem i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie całość, wraz z piwem, przekładamy do garnka, dodajemy 1 kostkę rosołową i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny.
Pod koniec kroimy w słupki 2 marchewki, 2 pietruszki oraz jeden seler i dodajemy do reszty.
Po upływie 2 godzin wywar należy gotować dalej na większym ogniu aż zgęstnieje. A mięso wyjmujemy i podsmażamy na patelni, aż do chwili osiągnięcia chrupiącej skórki.
Następnie wykładamy golonki na talerz, polewamy powstałym sosem i … podajemy wraz z ziemniaczkami swojemu mężczyźnie ; )
A sobie przygotowujemy sałatkę jarzynową : ) Smacznego : )
PS Zakładam, że mężczyźnie potrawa ta bardzo przypadnie do gustu. Zatem po obiedzie możemy liczyć na spalenie jeszcze „kilku” dodatkowych kalorii ; )
Polecam przed posiłkiem wypić herbatkę lub szklankę wody, najlepiej z cytryną. Preferuję zieloną herbatę, która zmniejsza uczucie łaknienia a zarazem wspomaga nasze trawienie.
Moja sałatka nie wymaga wielu składników, jest niedroga a za to smaczna i sycąca.
Potrzebujemy:
* paczkę łuskanego słonecznika
* jeden brokuł
* ser feta (w zależności od naszych upodobań może być różny)
* olej lub oliwa z oliwek
Brokuł gotujemy na parze, słonecznik prażymy, a ser feta kroimy na niewielkie kawałki. Nie musimy używać żadnych przypraw ani soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, bowiem ser ma swój specyficzny smak, który nadaje także całej potrawie. Dla złączenia składników dodajemy niewielkiej ilości oleju. Naszym oczom ukazuje się pyszna sałatka. Smacznego!:)
SAŁATKA Z SELEREM I INDYKIEM
SKŁAD:
- 6 plasterków gotowanego indyka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- trochę listków rukoli
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- łyżka rzeżuchy posiekanej
- przyprawy
Seler i marchewkę w pokroić w plasterki dodać do indyka. Posypać słonecznikiem i dołączyć rukole. Jogurt wymieszać z przyprawami i rzeżuchą a następnie połączyć z resztą.
Przepis jest na 2 osoby, na jedną osobę przypada 200 kcal i przygotowanie trwa ok 15 minut.
...nic tylko życzyć SMACZNEGO i uśmiechu na twarzy z radości ubywających kilogramów:)
Podprażamy krótko na suchej patelni łyżkę płatków migdałowych, wsypujemy 1/3 szkl. grubo ciętych płatków owsianych i prażymy, mieszając, aż migdały lekko się zarumienią, wlewamy 3/2 szkl. mleka, gotujemy, dodajemy kostki jabłka ze skórką, łyżkę rodzynek, łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu, dusimy płatki pod przykryciem ok. 5 min., co jakiś czas mieszając, aż wchłoną płyn.
Rogaliki z serem
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, wycinamy z niego trójkąty. Na
każdy trójkąt nakładamy twarożek (wymieszany z żółtkiem i odrobiną cukru, wedle
uznania). Każdy trójkąt zawijamy tworząc rogalik. Przygotowane rogaliki
układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 12
minut. Twarożek w rogalikach można zastąpić startym
jabłkiem z cynamonem. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. Z
każdym nadzieniem rogaliki te smakują wyśmienicie. Polecam.
Ja ze swojej strony proponuję fajny przepis na pyszną i nietuczącą rybkę :)
Dorsz w sosie szpinakowym z sałatką z pomidorów:
(1 porcja) – 150 g fileta z dorsza, 1/3 opakowania mrożonego bądź garść świeżego szpinaku, 2 pomidory, kilka liści świeżej rukoli, 7 czarnych oliwek, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, sok z cytryny, natka pietruszki. Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Następnie przyprawiamy posiekaną natką pietruszki i pieprzem kolorowym, skrapiamy oliwą z oliwek, zawijamy w folię i kładziemy na rozgrzany grill kuchenny na blisko 20–25 minut (bądź do piekarnika). Szpinak wkładamy do rondelka z przykryciem i dusimy na małym ogniu, aż do pełnego rozmrożenia, przyprawiamy do smaku. Kiedy dorsz będzie gotowy – polewamy rybę sosem szpinakowym. Pomidory przekrawamy na małe łódeczki, dodajemy połówki małych oliwek, kilka liści rukoli, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki.
![kbs](https://polki.pl/foto/1_1_SMALL_0100/kbs-269681.jpg)
paluszki surimi
pomidor
2 jajka
pęczek rzodkiewki
szczypiorek
koperek
czerwona sałata
wszystko siekamy,kroimy i solimy.Mieszamy z majonezem wymieszanym z jogurtem Schładzamy i do woli się sałatką opychamy!
![kamila313](https://polki.pl/foto/1_1_SMALL_0100/kamila313-270718.jpg)
Polecam potrawę przygotowaną na parze: pierś z kurczaka z mieszanką warzywną – brokuły, fasolka zielona, kalafior, seler, marchew. Danie można wzbogacić dodatkiem 2 łyżek brązowego ryżu. Do tego oczywiście woda mineralna z plasterkiem cytryny.
Jeśli dieta będzie oparta na potrawach przyrządzonych na parze, to zgubienie tłuszczyku gwarantowane.
Mieszam 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu z 2 łyżkami posiekanej natki, 2 łyżkami kostek czerwonej cebuli, posiekaną łodygę selera naciowego, kostkami 1/2 czerwonej papryki i małego jabłka ze skórką, łyżką suszonej żurawiny i 2 łyżkami nasion słonecznika. Polewam sosem z 2 łyżek gęstego jogurtu, łyżki majonezu light, 2 łyżek octu ryżowego, pieprzu i naturalnego curry.