Informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. forum rozmowy.polki.pl zostanie zamknięte. Jeśli chcesz zachować treści swoich postów lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu forum rozmowy.polki.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja polki.pl

Dodatkowo informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie polki.pl

Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.

Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:

  • zakończenie świadczenia usługi Konta użytkownika,
  • zakończenie świadczenia usługi Forum: Rozmowy,
  • zakończenie świadczenia usługi Polki Rekomendują,
  • zmiany porządkowe i redakcyjne.

Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.

Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@polki.pl

Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).

Konkurs "Gotuj i chudnij"

napisał/a: akinom44 2010-11-18 19:50
Omlet fitness

Składniki:
- 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
- 1 łyżki posiekanych migdałów
- 1 żółtko
- 4 białka z jajek
- 3 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- serek Danio waniliowy
- banan

Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).
eliza88
napisał/a: eliza88 2010-11-19 08:43
Dieta -słowo,które od kilku lat jest na ustach wszystkich.Dlaczego? Kult szczupłości wywołał wiele zła w naszym świecie.nie jestem przeciwna odchudzaniu-wręcz przeciwnie,sama jestem na diecie.
Ale mądrej diecie,ustalonej prze dietetyka. Dla mnie najważniejsza zasada to:
Posiłków jemy 5 ,każdy w odstępie 3-6 godzin. Jeśli jesteśmy głodni między posiłkami-jemy warzywa! Warzywa surowe,gotowane,duszona-jak się nam podoba.
Dieta nie jest ciężka,jednak całkowicie wyklucza słodycze i cukier,którego dostarczają nam tu tylko owoce.
Na diecie nauczyłam się gotować na parze.Potrawy są naprawdę smaczne i mają swój niepowtarzalny aromat.Przy tym cały obiad zrobimy w ciągu kilku minut .

Polecam rybę z warzywami po włosku:
2 filety rybne np.panga,sola
Mieszanka warzyw mrożonych z brokułami,kalafiorem ,marchewką
przyprawa do kuchni włoskiej
klika plasterków cytryny
sól,natka pietruszki

Przygotowanie:
Rybę rozmrozić, osuszyć. Na dół parowaru (pierwsze piętro) włożyć
warzywa -zamrożone.Gotować ok. 3 minuty przed włożeniem ryby. Rybkę
wkładamy na "drugie piętro", posypujemy przyprawą do kuchni
włoskiej.Ustawić parowar na 10 minut.Na koniec układamy plasterki
cytryny i posypujemy natką pietruszki.Pamiętaj-nie solimy w parowarze
warzyw ani ryby - dopiero na talerzu.
SMACZNEGO!
napisał/a: BETTY_1989 2010-11-19 09:14
Jeśli dieta bez wyrzeczeń, to na pewno czasem warto sięgnąc po coś słodkiego o niskiej kaloryczności, jak np. moje dietetyczne ciasto.
Do przygotowania potrzebujemy: 200g kaszy jaglanej, 1,5 kg jabłek (najlepiej nieco twardszych), 0,5 szkl. cukru, 2 łyżeczki cynamonu, opakowanie cukry wanilinowego.
Przygotowanie: kaszę jaglaną gotujemy,chłodzimy. Następnie obieramy jabłka, usuwamy gniazdka nasienne i trzemy na tarce o dużych oczkach. Łączymy je z ugotowaną, przestudzoną kaszą, wsypujemy cukier oraz dodajemy cynamon oraz cukier wanilinowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy na średniej wielkości formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 1 godz. Przepis regularnie przeze mnie stosowany, jest nie tylko mało kaloryczny, ale i także bardzo tani w stosunku do innych wypieków.
Kaloryczność można dodatkowo obniżyć, rezygnując z cukru, niektóre odmiany jabłek są wystarczająco słodkie.. Naprawdę polecam! BEATA
napisał/a: asiap710 2010-11-19 10:05
Och diety ile ja was w zyciu stosowałam...efekt był różny czasem nawet chudłam ale zawsze miałam problem z zaspokojeniem ochoty na "to" lub "coś" innego. Dziś sama zanalazłam złoty środek na danie dające sytość i mające mało kalorii, co daje mi możliwość zrzucenia kg, jem codziennie salatki, robię je z warzyw jakie mam w lodówce, dodając sos zrobiony z jogurtu naturalnego i czosnku, nadaje sałatce pyszny aromat i sałatka staje się sytą potrawą, mało tego przestałam mieć wilczy apetyt na inne potrawy, myślę, że jest to związane z tym iż dostarczam organizmowi sporą dawkę witamin. Do sałatki dorzucam wędlinę, rybkę lub jajko i jestem najedzona i chudnę 2 tygodnie = 3 kg.
pozdrawiam asia710
napisał/a: sampo21 2010-11-19 10:51
Po ciąży zostałO MI SPORO KG DO ZRZUCENIA, ALE NIESTETY NIC NIE POMAGAŁO. Nadal nie chcialam patrzec w lustro, bo widzialam w odbiciu sŁoniątko. Pewnego dnia, przeczytałam o diecie proteinowej i postanowilam sprobować. Najlepsze w tej dieci jest to, ze nie musisz rezygnować ze slodkości. Zareczam, ze po tym cieście, bardzo pysznym i latwym w przygotowaniu nie przytyjece ani grama.
A oto przepis na to magiczne i pyszne ciasto:
Składniki na biszkopt:
4 jajka
2 białka
2 łyżki słodzika w proszku
4 łyżki mazeiny (skrobi kukurydzianej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Aby placek sie nam udal i wyszedl doskonaly, potrzebujemy jeszcze skladniki na krem:
2 żółtka
3 łyżki słodzika w proszku
2 łyżki mazeiny ( skrobi kukurydzianej)
1 szklanka mleka 0%
2 czubate łyżki serka homogenizowanego niskotłuszczowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny.
Pierwszym naszym krokiem będzie oddzielenie żółtka od białek, ubicie wszystkich białek na sztywną pianę, żółtka wrzucamy do mazeliny, słodzika i kakao, wszystko dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Ciasto na biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki. Biszkopt wkladamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy przez około 45-50 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na pół.
Teraz przyszla kolej na zrobienie kremu:
Żółtka, z mazeiną i słodzikiem dodajemy do mleka, dokladnie mieszamy.
Następnie gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i powstanie pyszny, niekaloryczny budyń. odstawiamy do ostudzenia, najlepiej na balkonie.
Gdy już masa nam przestygnie, dodajemy serek homogenizowany kawe i żelatyne rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody również lekko ostudzoną. Na biszkopt nakładamy 3/4 kremu.
Na krem nakładamy druga polowke biszkopta oraz smarujemy wierzch i boki pozostałym kremem.
Zachecam do wyprobowania przepisu, ciasto jest delikatne, slodkie a co wiecej nie kaloryczne :) takze mozemy jesc do woli :)
napisał/a: koba 2010-11-19 22:33
PASTA z TUŃCZYKA i KASZY

2 puszki tuńczyka w oleju
woreczek kaszy jęczmiennej
musztarda delikatesowa
kukurydza w puszce
jogurt naturalny
pieprz, sól

*kaszę ugotować i ostudzić
*dodać tuńczyka i pół puszki kukurydzy
*wymieszać łyżkę musztardy i dwie łyżki jogurtu naturalnego, a następnie
wymieszać sos z kaszą i tuńczykiem
*dodać do smaku pieprzu bądź też soli

ilość musztardy i jogurtu jest uzależniona od preferowanych smaków
każdy najlepiej musi wyszukać swoje proporcje

Kiedy dostałam ten przepis (jako sałatkę z tuńczyka) byłam akurat na diecie..........dziwne dla mnie wydawało się pomieszanie kaszy z tuńczykiem a jeszcze dziwniejsze musztardy z jogurtem .......ale mile się zaskoczyłam! Jest to DOBRE:). Ja stosuję tę "miksturę" jako pastę na chrupkie pieczywo.
Pasta ...nie taka kaloryczna jak sałatki, czy pasty z majonezem:) POLECAM
napisał/a: ewelka21 2010-11-19 23:48
Dlaczego dieta zawsze musi kojarzyć się z mdłym,wstrętym jedzeniem?Dlaczego dietetyczne potrawy są bardzo często pozbawione smaku?Dlaczego będąc na diecie wciąż czujemy się głodne?Czy nie wspaniałym rozwiązaniem byłby tort czekoladowy,który pochłaniany w niezmiarnie dużej ilości,spala wszystkie zbędne kilogramy?Czy nie lepiej wypić duże cafe-latte z ogromną porcją lodów i bitej śmietany,której zadaniem jest poprawa naszej przemiany materii?Czy nie lepszym wyjściem byłoby stworzenie czekolady,dzięki której możemy pokonać nasz cellulit?Czy nie można byłoby jeść tego,na co ma się ochotę i po prostu chudnąć?Niestety...To jak narazie jest niemożliwe.Dlatego zachęcam wszystkich do wyprobowania potrawy,która nie jest co prawda przepysznym tortem czekoladowym ani nie smakuje tak wybornie jak cafe-latte i czekolada,ale ma jedną podstawową zaletę-dzięki niej naprawdę można schudnąć...

FASZEROWANA PAPRYKA

Faszerowana papryka jest lekkim,smacznym i bardzo pożywnym daniem.Zawiera dużo magnezu, żelaza, sodu, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, błonnika, kwasu foliowego który ułatwia przyswajanie żelaza oraz witamin: B1, B2, B6, C i A.

Składniki:

- jedna duża czerwona papryka
- 10 dag mielonego mięsa drobiowego
- 5 dag(1/2 torebki)ugotowanego ryż
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- szczypta soli


Przygotowanie:

Paprykę umyć i osuszyć.Odciąć górę i usunąć gniazda nasienne.Odrobinę posolić.Mięso i ryż wymieszać,dodać natkę lub koperek.Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić paprykę.Gotować na parze ok.30 minut.

Smacznego!
napisał/a: niania5 2010-11-24 18:26
Wrzuć do gotującej się wody fasolkę szparagową. Duuużo, duuużo, duuużo fasolki. Może być jeszcze więcej jeśli masz ochotę. Posól bardzo, bardzo skromne i gotuj ok. 20-25 minut. Odcedź, wsyp na talerz i rozkoszuj się wybornym smakiem bez dodatku zbędnych kalorii.

Ps. Najlepiej smakuje jedzona palcami.
napisał/a: agnieszkamen 2010-11-25 23:07
Najlepsza po- TRAWA jest zielona żeby można było rozłożyc koc.Wtedy nie myslimy o jedzeniu tylko sie opalamy :)
napisał/a: sampo21 2010-11-29 10:52
kiedy wyniki?
napisał/a: ewelka21 2010-12-06 23:30
konkurs ,,wrzucony" do kategorii zakończone,więc może o nim zapomniano...
napisał/a: Katjen27 2010-12-11 11:02
Kiedy można spodziewać się wyników ? :)