Informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. forum rozmowy.polki.pl zostanie zamknięte. Jeśli chcesz zachować treści swoich postów lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu forum rozmowy.polki.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja polki.pl
Dodatkowo informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie polki.pl
Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.
Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:
- zakończenie świadczenia usługi Konta użytkownika,
- zakończenie świadczenia usługi Forum: Rozmowy,
- zakończenie świadczenia usługi Polki Rekomendują,
- zmiany porządkowe i redakcyjne.
Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.
Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@polki.pl
Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).
Konkurs "Gotuj i chudnij"
Składniki:
- 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
- 1 łyżki posiekanych migdałów
- 1 żółtko
- 4 białka z jajek
- 3 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- serek Danio waniliowy
- banan
Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.
Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.
Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).
![eliza88](https://polki.pl/foto/1_1_SMALL_0100/eliza88-273365.jpg)
Ale mądrej diecie,ustalonej prze dietetyka. Dla mnie najważniejsza zasada to:
Posiłków jemy 5 ,każdy w odstępie 3-6 godzin. Jeśli jesteśmy głodni między posiłkami-jemy warzywa! Warzywa surowe,gotowane,duszona-jak się nam podoba.
Dieta nie jest ciężka,jednak całkowicie wyklucza słodycze i cukier,którego dostarczają nam tu tylko owoce.
Na diecie nauczyłam się gotować na parze.Potrawy są naprawdę smaczne i mają swój niepowtarzalny aromat.Przy tym cały obiad zrobimy w ciągu kilku minut .
Polecam rybę z warzywami po włosku:
2 filety rybne np.panga,sola
Mieszanka warzyw mrożonych z brokułami,kalafiorem ,marchewką
przyprawa do kuchni włoskiej
klika plasterków cytryny
sól,natka pietruszki
Przygotowanie:
Rybę rozmrozić, osuszyć. Na dół parowaru (pierwsze piętro) włożyć
warzywa -zamrożone.Gotować ok. 3 minuty przed włożeniem ryby. Rybkę
wkładamy na "drugie piętro", posypujemy przyprawą do kuchni
włoskiej.Ustawić parowar na 10 minut.Na koniec układamy plasterki
cytryny i posypujemy natką pietruszki.Pamiętaj-nie solimy w parowarze
warzyw ani ryby - dopiero na talerzu.
SMACZNEGO!
![](http://images41.fotosik.pl/391/30b5e66e0ebdb727m.jpg)
Do przygotowania potrzebujemy: 200g kaszy jaglanej, 1,5 kg jabłek (najlepiej nieco twardszych), 0,5 szkl. cukru, 2 łyżeczki cynamonu, opakowanie cukry wanilinowego.
Przygotowanie: kaszę jaglaną gotujemy,chłodzimy. Następnie obieramy jabłka, usuwamy gniazdka nasienne i trzemy na tarce o dużych oczkach. Łączymy je z ugotowaną, przestudzoną kaszą, wsypujemy cukier oraz dodajemy cynamon oraz cukier wanilinowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy na średniej wielkości formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 1 godz. Przepis regularnie przeze mnie stosowany, jest nie tylko mało kaloryczny, ale i także bardzo tani w stosunku do innych wypieków.
Kaloryczność można dodatkowo obniżyć, rezygnując z cukru, niektóre odmiany jabłek są wystarczająco słodkie.. Naprawdę polecam! BEATA
pozdrawiam asia710
A oto przepis na to magiczne i pyszne ciasto:
Składniki na biszkopt:
4 jajka
2 białka
2 łyżki słodzika w proszku
4 łyżki mazeiny (skrobi kukurydzianej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Aby placek sie nam udal i wyszedl doskonaly, potrzebujemy jeszcze skladniki na krem:
2 żółtka
3 łyżki słodzika w proszku
2 łyżki mazeiny ( skrobi kukurydzianej)
1 szklanka mleka 0%
2 czubate łyżki serka homogenizowanego niskotłuszczowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny.
Pierwszym naszym krokiem będzie oddzielenie żółtka od białek, ubicie wszystkich białek na sztywną pianę, żółtka wrzucamy do mazeliny, słodzika i kakao, wszystko dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Ciasto na biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki. Biszkopt wkladamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy przez około 45-50 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na pół.
Teraz przyszla kolej na zrobienie kremu:
Żółtka, z mazeiną i słodzikiem dodajemy do mleka, dokladnie mieszamy.
Następnie gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i powstanie pyszny, niekaloryczny budyń. odstawiamy do ostudzenia, najlepiej na balkonie.
Gdy już masa nam przestygnie, dodajemy serek homogenizowany kawe i żelatyne rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody również lekko ostudzoną. Na biszkopt nakładamy 3/4 kremu.
Na krem nakładamy druga polowke biszkopta oraz smarujemy wierzch i boki pozostałym kremem.
Zachecam do wyprobowania przepisu, ciasto jest delikatne, slodkie a co wiecej nie kaloryczne :) takze mozemy jesc do woli :)
2 puszki tuńczyka w oleju
woreczek kaszy jęczmiennej
musztarda delikatesowa
kukurydza w puszce
jogurt naturalny
pieprz, sól
*kaszę ugotować i ostudzić
*dodać tuńczyka i pół puszki kukurydzy
*wymieszać łyżkę musztardy i dwie łyżki jogurtu naturalnego, a następnie
wymieszać sos z kaszą i tuńczykiem
*dodać do smaku pieprzu bądź też soli
ilość musztardy i jogurtu jest uzależniona od preferowanych smaków
każdy najlepiej musi wyszukać swoje proporcje
Kiedy dostałam ten przepis (jako sałatkę z tuńczyka) byłam akurat na diecie..........dziwne dla mnie wydawało się pomieszanie kaszy z tuńczykiem a jeszcze dziwniejsze musztardy z jogurtem .......ale mile się zaskoczyłam! Jest to DOBRE:). Ja stosuję tę "miksturę" jako pastę na chrupkie pieczywo.
Pasta ...nie taka kaloryczna jak sałatki, czy pasty z majonezem:) POLECAM
FASZEROWANA PAPRYKA
Faszerowana papryka jest lekkim,smacznym i bardzo pożywnym daniem.Zawiera dużo magnezu, żelaza, sodu, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, błonnika, kwasu foliowego który ułatwia przyswajanie żelaza oraz witamin: B1, B2, B6, C i A.
Składniki:
- jedna duża czerwona papryka
- 10 dag mielonego mięsa drobiowego
- 5 dag(1/2 torebki)ugotowanego ryż
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Paprykę umyć i osuszyć.Odciąć górę i usunąć gniazda nasienne.Odrobinę posolić.Mięso i ryż wymieszać,dodać natkę lub koperek.Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić paprykę.Gotować na parze ok.30 minut.
Smacznego!
Ps. Najlepiej smakuje jedzona palcami.