Inwencja własne na różne przetwory

napisał/a: kasia_b 2009-05-08 13:41
Karolinka_U napisal(a):a podasz tutaj przepis na 100% skorzystam a mąz sie ucieszy

w domku odnajdę dam an 102 %
Karolinka_U napisal(a):oj to muszę poczytać więcej na ten temat

jak Ci się uda to daj znać
napisał/a: Itzal 2009-05-08 14:59
Ja to chyba bede czytac czesciej

Ja nie mam inwencjów, ale moj mąz ma zabojcze czasami- obawiam sie czasem obiadu Jego ostatnia kulinarna inwencja twórcza to fasolka po bretońsku ze szparagami, kalafiorem i cukinią- bo akurat to znalazł w lodówce
napisał/a: Iria 2009-05-08 15:05
Ja też muszę czytać częściej ten temat.
My jedynie tylko grzyby obgotowujemy i zamrażamy :)
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-08 18:36
KasiaAB pamiętaj o przepisie
napisał/a: kasia_b 2009-05-08 21:47
Pelliroja napisal(a):Jego ostatnia kulinarna inwencja twórcza to fasolka po bretońsku ze szparagami, kalafiorem i cukinią- bo akurat to znalazł w lodówce
ale Sławko The Best
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-10 10:40
kasia_a, czekam na przepis na sos słodko - kwaśny

[ Dodano: 2009-05-10, 10:55 ]
Olej czosnkowy sie robi - za 2 dni będzie gotowy do użytku



[ Dodano: 2009-05-10, 15:53 ]
Olej ziołowy - za tydzień przeleje do ładnych buteleczek

napisał/a: kasia_b 2009-05-13 09:52
Sos słodko-kwaśny specjalnie dla Karolinka_U,

3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 szt. papryki czerwonej
1 szt. papryki żółtej
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki chilli
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę pomidory i cebulę - wymieszać razem, posoli i gotować na wolnym ogniu ok 1 godziny. Dodać ananasa, papryki pokrojone w kostkę plus pozostałe składniki - oprócz mąki. Gotować następne 30 minut.
Na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu - zagotować. Gorący sos wkładać do słoików - nie trzeba pasteryzować.

UWAGI!
Ja dodawałam 2 szklanki cukru i mniej octu, a przyprawy najlepiej dodać najpierw mniej a później doprawić do smaku.
Ja robię porcję z jesiennych mięsistych pomidorów i mam na całą zimę
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-13 09:57
kasia_a,
napisał/a: kasia_b 2009-05-15 09:45
Karolinka_U, daj znać jak oliwy
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-15 09:51
Czosnkowy olej super - mama sprawdzała do smażenia a ja własnie smaże na ziołowym karkówke i też super

KETCHUP DOMOWY

Składniki
2 przeciery pomidorowe gęste w słoiczku( pasta pomidorowa)
jarzyny-pół marchewki,pół pietruszki, kawałeczek selera
cebula
pół czerwonej papryki
pieprz
1 goździk, ziele angielskie. liść laurowy
sól i musztarda do smaku
słodzik do smaku
Warzywa rozgotować w małej ilości wody, zmiksować(można przetrzeć przez sito)
dodać przeciery i pogotować ,jeśli trzeba odparować bo rzadkie- to dłużej. Przyprawić
do smaku. Można bez warzyw- tylko samą cebulę ew. czosnek i zioła lub przyprawy
jakie kto lubi (wersja ziołowego ketchupu)
napisał/a: kasia_b 2009-05-15 09:56
Karolinka_U, to dawaj przepisy na oliwy, ketchup tez brzmi ciekawie
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-15 10:01
kasia_a napisal(a):Karolinka_U, to dawaj przepisy na oliwy
już


Czosnkowy

do buteleczki wrzuciłam 2 ząbki czosnku pokrojone i zalałam olejem i do lodówki - po 2 dniach do użytku


Ziołowy
w słoik wrzuciłam czosnek i zioła(oregano, majeranek, kminek, koperek i natke, bazylie) i zalałam olejem. wsadziłam do lodówki bo Rychu sie dobierał a po tygodniu do użytku Dzisiaj przelałam do buteleczek i juz uzywam