Inwencja własne na różne przetwory
napisał/a:
~gość
2010-08-04 18:36
Nie wiem gdzie wstawić...
Skrzydełka KFC, przepis najprostszy ze wszystkich z którymi się spotkałam.
Potrzebne:
-skrzydełka
-przyprawa magi
-mąka pszenna
-płatki kukurydziane
-sól
-pieprz
-jajka
Skrzydełka rozdzielić na dwie części: największa osobno, pozostałe dwie razem.
Przyprawić porządnie magi, solą i pieprzem.
Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotować panierkę, mniej więcej pół na pół: rozdrobnione płatki kukurydziane z mąką. Roztrzepać jajka.
Wyciągnąć skrzydła z lodówki i panierować: mąka, jajko, mąka.
Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytownicy, w temperaturze ok. 150-180 stopni.
Skrzydełka KFC, przepis najprostszy ze wszystkich z którymi się spotkałam.
Potrzebne:
-skrzydełka
-przyprawa magi
-mąka pszenna
-płatki kukurydziane
-sól
-pieprz
-jajka
Skrzydełka rozdzielić na dwie części: największa osobno, pozostałe dwie razem.
Przyprawić porządnie magi, solą i pieprzem.
Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotować panierkę, mniej więcej pół na pół: rozdrobnione płatki kukurydziane z mąką. Roztrzepać jajka.
Wyciągnąć skrzydła z lodówki i panierować: mąka, jajko, mąka.
Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytownicy, w temperaturze ok. 150-180 stopni.
napisał/a:
~gość
2010-08-04 18:44
Natalina1989, mmm skrzydełka smakowicie wyglądają :D
widze na zdjęciu też piękną panierowana nóżkę
widze na zdjęciu też piękną panierowana nóżkę
napisał/a:
~gość
2010-08-04 18:45
Emma88, to jest skrzydło, tylko ta druga część
napisał/a:
~gość
2010-08-04 18:46
głupolinko - mówię o tej szarej
[ Dodano: 2010-08-04, 18:47 ]
chyba że to nie noga w jeansach a np. obicie kanapy :P
napisał/a:
~gość
2010-08-04 18:47
Emma88, no to moja zacna kanapa, dlatego nie wiedziałam o co Ci chodzi
napisał/a:
~gość
2010-08-04 18:51
zaraz się zesikam ze śmiechu nad moją własna głupotą
Ale dobra, koniec OT
napisał/a:
~gość
2010-08-04 18:54
Myślałaś, że mam takie grube kolano
Dobra koniec
Dobra koniec
napisał/a:
~gość
2010-08-16 23:56
rzeczywiście bardzo dobre
Ostatnio często sobie robię smażone kabaczki w panierce z pomidorem i serem, które sama wymyśliłam (chyba)
napisał/a:
Misia7
2010-08-25 14:46
Natalina1989, Robiłam ostatnio cos podobnego ale z sezamem. Muszę wypróbować twój przepis
A ja mam szybki przepis na sałatkę. Często ją robię na gila. A więc:
- ser feta
- majonez (jaki wam smakuje)
- pomidor
- bułki lub chleb
- bazylia
- pieprz
- wegeta
Robimy grzanki w tosterze lub smażymy chleb na grilu. Posypujemy wegetą.
Do miski kroimy pomidora, przekładamy pokrojonym serem feta i dodajemy majonez. I tak na zmianę. Całość posypujemy bazylią i pieprzem. gotowe
Nie jest to jakieś wykwintne i skomplikowane danie, ale naprawdę pyszne.
A ja mam szybki przepis na sałatkę. Często ją robię na gila. A więc:
- ser feta
- majonez (jaki wam smakuje)
- pomidor
- bułki lub chleb
- bazylia
- pieprz
- wegeta
Robimy grzanki w tosterze lub smażymy chleb na grilu. Posypujemy wegetą.
Do miski kroimy pomidora, przekładamy pokrojonym serem feta i dodajemy majonez. I tak na zmianę. Całość posypujemy bazylią i pieprzem. gotowe
Nie jest to jakieś wykwintne i skomplikowane danie, ale naprawdę pyszne.
napisał/a:
~gość
2010-08-25 15:21
Misia7, muszę zrobić , tylko bez majonezu bo nie przepadam
A i podam przepis jak robię masło koperkowo-czosnkowe.
Kostka masła
Pół opakowania czosnku granulowanego (najlepszy jest z Kamisa, wypróbowałam kilkanaście już)
lub
Kilka ząbków czosnku
Szczypta soli i wegety
Dużooo koperku, najlepiej świeżego lub mrożonego, ale może być też suszony
Masło włożyć do miseczki, wsypać czosnek, sól i wegetę, posiekać drobno koper i wszystko wymieszać (najlepiej się to robi widelcem).
No i spróbować na chlebie, bo ewentualnie czegoś dodać.
Pyszne do grzanek z grilla.
A i podam przepis jak robię masło koperkowo-czosnkowe.
Kostka masła
Pół opakowania czosnku granulowanego (najlepszy jest z Kamisa, wypróbowałam kilkanaście już)
lub
Kilka ząbków czosnku
Szczypta soli i wegety
Dużooo koperku, najlepiej świeżego lub mrożonego, ale może być też suszony
Masło włożyć do miseczki, wsypać czosnek, sól i wegetę, posiekać drobno koper i wszystko wymieszać (najlepiej się to robi widelcem).
No i spróbować na chlebie, bo ewentualnie czegoś dodać.
Pyszne do grzanek z grilla.
napisał/a:
mozilla1
2010-09-02 15:44
Przepis na ogórki po meksykańsku
4 kg ogórków
8 łyżek soli
1-3 łyżki chili
1/2 szklanki oleju
3 główki czosnku
1 i 1/2 szklanki octu
1/2 kg. cukru
6 liści laurowych
ziele angielskie
łyżka słodkiej papryki
łyżka płatków suszonej papryki
3-4 łyżki gorczycy
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry grubsze. Posypujemy solą i odstawiamy na 8 godzin. Po czym nalezy odcedzić ogórki.
Zagotować olej i zalać gorącym ogórki.
Czosnek rozetrzeć i posypać nim ogórki. Dodać chili, pokruszone liscie laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, gorczycę i płatki suszonej papryki.
Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalac ogórki.
Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu ogórki wkaładamy do słoików i zalewamy zalewą.
4 kg ogórków
8 łyżek soli
1-3 łyżki chili
1/2 szklanki oleju
3 główki czosnku
1 i 1/2 szklanki octu
1/2 kg. cukru
6 liści laurowych
ziele angielskie
łyżka słodkiej papryki
łyżka płatków suszonej papryki
3-4 łyżki gorczycy
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry grubsze. Posypujemy solą i odstawiamy na 8 godzin. Po czym nalezy odcedzić ogórki.
Zagotować olej i zalać gorącym ogórki.
Czosnek rozetrzeć i posypać nim ogórki. Dodać chili, pokruszone liscie laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, gorczycę i płatki suszonej papryki.
Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalac ogórki.
Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu ogórki wkaładamy do słoików i zalewamy zalewą.