jajecznice

napisał/a: ~gość 2011-08-12 14:38
naranja_d napisal(a):
o fe! Jak smażyć na czymś innym niż maśle to tylko na wytopionym boczku albo kiełbasce :D

dokładnie
napisał/a: kwiatlotosu2 2011-08-12 19:57
mala_zuchwala napisal(a):smakuje...jak masło, tylko bardziej kremowe....

no i bardziej śmietankowe, delikatny... Musi być pyyszna ta jajecznica na serku. Na pewno wypróbuję

Do jajecznicy w sumie można wrzucać wszystko- pieczarki, pomidory, ser żółty, feta, cebulka, papryka, kiełbaska lub jakaś inna wędlinka...Nie polecam tylko ogórków
napisał/a: Nadiya1 2011-08-12 19:59
Moja ulubiona jajecznica jest z kosteczkami cienkiej kiełbaski i do tego pomidor w kosteczkę. Albo z cebulką. Pycha :D
napisał/a: daffodil1 2011-08-12 20:05
naranja_d napisal(a):
mala_zuchwala napisał/a:

BROŃ BOŻE jajecznica na oleju...bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


o fe! Jak smażyć na czymś innym niż maśle to tylko na wytopionym boczku albo kiełbasce
dokładnie ;)

tak mnie nakręciłyście, że właśnie sobie zjadłam jajeczniczkę na kolację :P ale z cebulką tylko ;)
napisał/a: kwiatlotosu2 2011-08-12 20:14
naranja_d napisal(a):mala_zuchwala napisał/a:

BROŃ BOŻE jajecznica na oleju...bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


o fe! Jak smażyć na czymś innym niż maśle to tylko na wytopionym boczku albo kiełbasce

a na oliwie z oliwek albo oleju z pestek winogron próbowałyście?
napisał/a: ~gość 2011-08-12 20:18
Z pieczarkami, no tak! Też pycha!
napisał/a: ~gość 2011-08-13 18:53
fjaril napisal(a):
a na oliwie z oliwek albo oleju z pestek winogron próbowałyście?


No nie, ponieważ według tradycyjnych zasad kulinarnych ( a takie uznaję) nie należy łączyć jajek z tłuszczem roślinnym i przetwarzac termicznie.... tak samo smażyc np. kotletów schabowych na oleju (powinno się właśnie te smażyc na smalcu, bo sa po prostu bezapelacyjnie lepsze)...
natomiast majonez jakoś robią z olejem....

ja uważam że dobre oleje i oliwy to do sałatek lub nawet do kanapek są dobre, nawet byłoby mi szkoda do jajecznicy. Tym bardziej że np. na oliwie nie powinno się smażyć, bo się pali
sorki za OT
napisał/a: ~gość 2011-08-13 19:30
mala_zuchwala napisal(a):Tym bardziej że np. na oliwie nie powinno się smażyć, bo się pali
sorki za OT


Chyba, że jest to oliwa z drugiego tłoczenia, ta ma wyższy punkt dymienia.
napisał/a: ~gość 2011-08-13 20:38
Miśka27 napisal(a):
Chyba, że jest to oliwa z drugiego tłoczenia, ta ma wyższy punkt dymienia.

tak? nie wiedziałam
napisał/a: kwiatlotosu2 2011-08-14 14:31
mala_zuchwala napisal(a):Tym bardziej że np. na oliwie nie powinno się smażyć, bo się pali

To teraz już wiem dlaczego tak mi patelnia się przypala

mala_zuchwala napisal(a):ja uważam że dobre oleje i oliwy to do sałatek lub nawet do kanapek są dobre, nawet byłoby mi szkoda do jajecznicy.

No ok, a np. schabowe, piersi, czy inne rzeczy na czym należy smażyć?
Wydaje mi się, że takie oliwy i oleje są lepsze i zdrowsze od tych zwykłych. Jakoś nie mogę się przekonać do smażenia na zwykłym , byle jakim oleju
napisał/a: ~gość 2011-08-15 11:47
fjaril napisal(a):
mala_zuchwala napisal(a):Tym bardziej że np. na oliwie nie powinno się smażyć, bo się pali

To teraz już wiem dlaczego tak mi patelnia się przypala

masło też lubi się przypalać, własnie dlatego kiedy na nim smazysz zawsze warto dodać odrobinkę oleju (ale ja do jajecznicy i tak nie daję, bo robie ją na bardzo małym palniku

fjaril napisal(a):
No ok, a np. schabowe, piersi, czy inne rzeczy na czym należy smażyć?

no napisałam właśnie
schabowe- to wieprzowina, czyli świnia- na smalcu
drób na oleju
wołowina- pyszna na maśle z niewielkim dodatkiem oleju
fjaril napisal(a):Wydaje mi się, że takie oliwy i oleje są lepsze i zdrowsze od tych zwykłych. Jakoś nie mogę się przekonać do smażenia na zwykłym , byle jakim oleju

oczywiście że są zdrowsze ale oliwa smażona nie jest zdrowa tylko trująca
ja pisze o smaku, nie o zdrowotności
robimy OT, więc jak coś to założe na wszelki wyapdek nowy temat
napisał/a: ~gość 2011-08-15 12:24
mala_zuchwala napisal(a):masło też lubi się przypalać, własnie dlatego kiedy na nim smazysz zawsze warto dodać odrobinkę oleju (ale ja do jajecznicy i tak nie daję, bo robie ją na bardzo małym palniku


Albo smażyć na maśle klarowanym, które się pali w wyższej temperaturze, niż zwykłe.