jajecznice
napisał/a:
~gość
2011-08-12 14:38
dokładnie
napisał/a:
kwiatlotosu2
2011-08-12 19:57
no i bardziej śmietankowe, delikatny... Musi być pyyszna ta jajecznica na serku. Na pewno wypróbuję
Do jajecznicy w sumie można wrzucać wszystko- pieczarki, pomidory, ser żółty, feta, cebulka, papryka, kiełbaska lub jakaś inna wędlinka...Nie polecam tylko ogórków
napisał/a:
Nadiya1
2011-08-12 19:59
Moja ulubiona jajecznica jest z kosteczkami cienkiej kiełbaski i do tego pomidor w kosteczkę. Albo z cebulką. Pycha :D
napisał/a:
daffodil1
2011-08-12 20:05
dokładnie ;)
tak mnie nakręciłyście, że właśnie sobie zjadłam jajeczniczkę na kolację :P ale z cebulką tylko ;)
tak mnie nakręciłyście, że właśnie sobie zjadłam jajeczniczkę na kolację :P ale z cebulką tylko ;)
napisał/a:
kwiatlotosu2
2011-08-12 20:14
a na oliwie z oliwek albo oleju z pestek winogron próbowałyście?
napisał/a:
~gość
2011-08-12 20:18
Z pieczarkami, no tak! Też pycha!
napisał/a:
~gość
2011-08-13 18:53
No nie, ponieważ według tradycyjnych zasad kulinarnych ( a takie uznaję) nie należy łączyć jajek z tłuszczem roślinnym i przetwarzac termicznie.... tak samo smażyc np. kotletów schabowych na oleju (powinno się właśnie te smażyc na smalcu, bo sa po prostu bezapelacyjnie lepsze)...
natomiast majonez jakoś robią z olejem....
ja uważam że dobre oleje i oliwy to do sałatek lub nawet do kanapek są dobre, nawet byłoby mi szkoda do jajecznicy. Tym bardziej że np. na oliwie nie powinno się smażyć, bo się pali
sorki za OT
napisał/a:
~gość
2011-08-13 19:30
Chyba, że jest to oliwa z drugiego tłoczenia, ta ma wyższy punkt dymienia.
napisał/a:
~gość
2011-08-13 20:38
tak? nie wiedziałam
napisał/a:
kwiatlotosu2
2011-08-14 14:31
To teraz już wiem dlaczego tak mi patelnia się przypala
No ok, a np. schabowe, piersi, czy inne rzeczy na czym należy smażyć?
Wydaje mi się, że takie oliwy i oleje są lepsze i zdrowsze od tych zwykłych. Jakoś nie mogę się przekonać do smażenia na zwykłym , byle jakim oleju
napisał/a:
~gość
2011-08-15 11:47
masło też lubi się przypalać, własnie dlatego kiedy na nim smazysz zawsze warto dodać odrobinkę oleju (ale ja do jajecznicy i tak nie daję, bo robie ją na bardzo małym palniku
No ok, a np. schabowe, piersi, czy inne rzeczy na czym należy smażyć?
no napisałam właśnie
schabowe- to wieprzowina, czyli świnia- na smalcu
drób na oleju
wołowina- pyszna na maśle z niewielkim dodatkiem oleju
oczywiście że są zdrowsze ale oliwa smażona nie jest zdrowa tylko trująca
ja pisze o smaku, nie o zdrowotności
robimy OT, więc jak coś to założe na wszelki wyapdek nowy temat
napisał/a:
~gość
2011-08-15 12:24
Albo smażyć na maśle klarowanym, które się pali w wyższej temperaturze, niż zwykłe.