Muffinki

napisał/a: reni123 2007-05-23 08:24
natalia.nm., mam nadzieję że dadzą się upiec w zwykłych foremkach do babeczek, bo tylko takie posiadam
dziś będę testować
napisał/a: natalia.nm. 2007-05-23 11:16
reni123, ale ja nie mam żadnych foremek będę musiała sobie kupić
napisał/a: Kaira86 2007-05-23 14:46
marionette napisal(a):
a ile czasu?

i ile mniej więcej muffinek wychodzi z tego przepisu? :)

Myślę że tak ok 25/30 min zobaczysz jak pękną na górze to powinny być gotowe

Ja mam blaszkę na 12 muffinków i spokojnie wystarcza

natalia.nm. napisal(a):reni123, ale ja nie mam żadnych foremek będę musiała sobie kupić

Takie papierowe wystarczą tylko przyklejają się troszkę do papieru. U mnie nigdzie nie było takiej blaszki na muffiny więc kupiłam na allegro
napisał/a: marionette 2007-05-23 17:09
zobaczę dziś w markecie, bo zaraz jadę jakieś foremki do babeczek albo muffinków. :)

do ciast to mnie nie ciągnie specjalnie i tak mi nie wychodzą, ale ciasteczka i takie muffinki to jak najbardziej, fajna sprawa :)
kolejny przepis do notesika :) dzięki kaira :*
napisał/a: magdula2 2007-08-12 17:32
ja wlasnie robie z tego przepisu i poki co zjadlam jedna jeszcze ciepla i byla pyszna :D

Muffiny podwójnie czekoladowe

Składniki Przepis
Składniki suche:
1 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Składniki mokre:
1 jajo
1 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki rozpusczonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 1/2 szklanki posiekanej białej czekolady (w oryginale czipsów czekoladowych) Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Foremki wysmarować masłem.
W pierwszej misce wymieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej zmiksować wszystkie składniki mokre.
Do suchych wlać mokre składniki.
Szybko i niedbale wymieszać łyżką tylko do nawilżenia suchych składników.
Wypełnić przygotowane foremki do 3/4 wysokości.
Posypać czekoladą.
Piec ok. 20 minut.

dodam, ze na wierzchu warto posypac wiekszymi kawalkami czekolady zaraz przed wlozeniem do piekarnika - wtedy one sie nie powinny stopic :)
napisał/a: malinka20 2008-03-26 12:56
Najprostszy przepis na muffinki jaki znam:

na ok. 14 muffinek:
150 g Kasi
300 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
110 g cukru
200 ml mleka
2 jajka

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Kasię rozpuść z cukrem a następnie ostudź. W misce wymieszaj jajka z mlekiem. Do przesianej z proszkiem do pieczenia i solą mąki dodaj mleko z jajami i rozpuszczoną Kasię. Wszystko wymieszaj. Gęsta masę przekładaj łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do 2/3 ich wysokości. Piecz ok. 15-18 min w 200 st.C.

Niekiedy dodaje do ciasta bakalie, orzechy albo owoce.
napisał/a: gwiezdna 2008-03-30 11:41
No właśnie, a silikonowych foremek do muffinek uzywacie? Widziałam opis w internecie, podobno rewelacja.
napisał/a: jente8 2008-06-02 18:45
Ja bardzo ambitnie muffinki robię "z pudełka" Ale są pyszne! Wypróbowałam już "Babeczki w kropeczki" z Dr Oetkera i muffinki czekoladowe z takiej taniej firmy Stilla dolce (o dziwo - były przepyszne!!!). To dzisiejszy wypiek, znów "w kropeczki" Jestem z nich dumna, bo pierwszy raz wszystkie wyszły foremne, okrąglutkie, żadna się nie rozlała poza foremkę Więc się chwalę I robię Wam smaka
napisał/a: kasia_b 2008-06-02 18:49
ula_jente, no pycha - jedną zaklepuje
napisał/a: orka2 2008-06-02 22:14
ula_jente, jak chce cos zrobic i a nie chce sie nameczyc to tez robie te muffinki :D sa pycha i najbardziej smakuja mi te z czekolada :D
napisał/a: jente8 2008-06-03 00:53
kasia_a napisal(a): no pycha - jedną zaklepuje

Zapraszam, jeszcze są
napisał/a: tajla 2008-06-03 23:32
ula_jente, i to przed snem sobie zajrzałam
a jaki smak? nigdy nie robiłam...... robie takie domowe..... czli to sie kupuje? musze zrobic