Pizza
napisał/a:
aska801
2010-06-09 11:05
Polecam dobry przepis na pizze klasyczną. Opis długi ale szczegółowo opisane co po kolei robić. Wychodzi pyszna jak z pizzerii, bo autorem jest były pracownik pizzahut
napisał/a:
Asior
2010-07-21 15:59
Dzisiaj naszło mnie na pizze:) Za 10 min się okaże co za ,,cudo" mi wyszło:)
napisał/a:
Aguncja
2010-08-03 09:37
A to mój przepis na ciasto:
2 szklanki mąki
2 dag drożdży prasowanych(rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem cukru, poczekać aż urośnie i dodać do mąki)
pół szklanki wody
2 łyżki oleju
oregano, sól
Składniki można zamieszać mikserem zamiast wyrabiać ręcznie (tylko ostrożnie :) )
2 szklanki mąki
2 dag drożdży prasowanych(rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem cukru, poczekać aż urośnie i dodać do mąki)
pół szklanki wody
2 łyżki oleju
oregano, sól
Składniki można zamieszać mikserem zamiast wyrabiać ręcznie (tylko ostrożnie :) )
napisał/a:
motylka3
2010-09-01 17:09
Mam takie pytanko... Pieczecie pizze od razu z dodatkami czy najpierw podpiekacie ciasto a dodatki pod koniec???
napisał/a:
~gość
2010-09-02 13:49
Ja ostatnio robiłam, wklejam do tego temtu bo to są jakie małe pizze tylko zakręcone jak ślimaczki, ja podałam je na ciepło ale na drugie dzień smakowały równie dobrze na zimno jako pizzerki
Ślimaczki
Składniki na ok. 54 sztuki
Ciasto:
* 3 dag drożdży
* 3 szklanki mąki
* 6 łyżek oleju
* 3/4 szklanki letniej wody
* spora szczypta cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
Nadzienie: (składniki jak do pizzy)np.:
* szynka
* pieczarki ( usmażone)
* ogórek konserwowy
* papryka konserwowa
* cebula ( podsmażona)
* ser żółty (starty)
* przyprawy
* ketchup
Etapy przygotowania:
Drożdże rozrób z cukrem, wodą i łyżką mąki.
Gdy rozczyn zacznie wyrastać, połącz z mąką, olejem , solą i jajkiem.
Wyrób ciasto , przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W tym czasie pokrój składniki nadzienia. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Ciasto wyrośnięte zagnieść.Podziel na ok. 2 części , każdą rozwałkuj w prostokąt, posmaruj cienko ketchupem, posyp przyprawami , serem i składnikami nadzienia.
Zroluj wzdłuż dłuższego boku. Brzegi posmaruj woda i mocna zalep. Roladę pokrój w plastry , ok. 1,5 cm. Układaj ślimaki na wysmarowanych blachach tłuszczem, można dodatkowo posypywać ślimaczki na wierzch żółtym serem.
Piec ok. 15 min w 200 stopniach.
Podawać z ketchupem, bądź z sosem czosnkowym.
Ślimaczki
Składniki na ok. 54 sztuki
Ciasto:
* 3 dag drożdży
* 3 szklanki mąki
* 6 łyżek oleju
* 3/4 szklanki letniej wody
* spora szczypta cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
Nadzienie: (składniki jak do pizzy)np.:
* szynka
* pieczarki ( usmażone)
* ogórek konserwowy
* papryka konserwowa
* cebula ( podsmażona)
* ser żółty (starty)
* przyprawy
* ketchup
Etapy przygotowania:
Drożdże rozrób z cukrem, wodą i łyżką mąki.
Gdy rozczyn zacznie wyrastać, połącz z mąką, olejem , solą i jajkiem.
Wyrób ciasto , przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W tym czasie pokrój składniki nadzienia. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Ciasto wyrośnięte zagnieść.Podziel na ok. 2 części , każdą rozwałkuj w prostokąt, posmaruj cienko ketchupem, posyp przyprawami , serem i składnikami nadzienia.
Zroluj wzdłuż dłuższego boku. Brzegi posmaruj woda i mocna zalep. Roladę pokrój w plastry , ok. 1,5 cm. Układaj ślimaki na wysmarowanych blachach tłuszczem, można dodatkowo posypywać ślimaczki na wierzch żółtym serem.
Piec ok. 15 min w 200 stopniach.
Podawać z ketchupem, bądź z sosem czosnkowym.
napisał/a:
MonikaDaria
2010-11-03 13:33
Ja po 3 latach poszukiwań znalazłam przepis z którego zawsze super wychodzi
Pizza puszysta
B.duża miska, piekarnik najlepiej z termoobiegiem
1 kostka drożdży
4,5 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka mleka i 1/2 szklanki ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
Wszystkie składniki od razu zagniatamy (można podsypywać ciut mąki jeśli się mocno klei) i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika na 30 stopni) na 1 godzinę.
Ciasto bardzo wyrośnie więc trzeba pilnować ;)
Po godzinie przekładamy ciasto na blachę, nakładamy dowolny farsz i pieczemy na termoobiegu (bez grilla) w 200 stopniach max pół godziny
Jeśli chcemy mniej puszystą lub mniejsza blaszkę to robimy ze składników:
3 szkl mąki, 1 jajo, 3/4 szkl mleka i 1/4 wody, 3/4 kostki drożdży, płaska łyżeczka soli
Smacznego :)
Pizza puszysta
B.duża miska, piekarnik najlepiej z termoobiegiem
1 kostka drożdży
4,5 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka mleka i 1/2 szklanki ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
Wszystkie składniki od razu zagniatamy (można podsypywać ciut mąki jeśli się mocno klei) i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika na 30 stopni) na 1 godzinę.
Ciasto bardzo wyrośnie więc trzeba pilnować ;)
Po godzinie przekładamy ciasto na blachę, nakładamy dowolny farsz i pieczemy na termoobiegu (bez grilla) w 200 stopniach max pół godziny
Jeśli chcemy mniej puszystą lub mniejsza blaszkę to robimy ze składników:
3 szkl mąki, 1 jajo, 3/4 szkl mleka i 1/4 wody, 3/4 kostki drożdży, płaska łyżeczka soli
Smacznego :)
napisał/a:
~gość
2010-11-03 13:50
ser powinno się dodawać na ciasto a nie na składniki bo jak sie rozpuści to inne składniki zaczną się pod nim gotować
napisał/a:
MonikaDaria
2010-11-03 14:14
izuniaaa, ja składniki podsmażam na chrupiąco i nigdy nic mi sie nie ugotowało i właśnie jakbym dała ser pod takie składniki to bym miała sucharki na wierzchu :P
napisał/a:
~gość
2010-11-03 14:15
Moniś, świetna pizza, smaka mi narobiłaś
może i tak, ale ja i tak najbardziej lubię ser na dodatki
a składniki to i tak podpiekam, np, pieczarki smażę, bo mają w sobie dużo wody, cebulę jak dodaję to też podsmażam
może i tak, ale ja i tak najbardziej lubię ser na dodatki
a składniki to i tak podpiekam, np, pieczarki smażę, bo mają w sobie dużo wody, cebulę jak dodaję to też podsmażam
napisał/a:
Casei
2010-11-03 14:16
Dokładnie :) Ale mi apetytu narobiłaś tym zdjęciem
napisał/a:
~gość
2010-11-03 14:51
dlatego napisałam że powinno się wiadomo że każdy robi jak lubi i jak mu smakuje ;)
nam sie nie chce ;) wyciągamy co mamy wrzucamy na ciasto i do piekarnika na max 10min i gotowe takie leniwe jedzenie
nam sie nie chce ;) wyciągamy co mamy wrzucamy na ciasto i do piekarnika na max 10min i gotowe takie leniwe jedzenie
napisał/a:
margaret3
2010-11-04 21:48
U Nas tak samo I ja zawsze robię cienkie ciasto
A przepis mam chyba najbardziej podstawowy : mąka, drożdże, woda, sól, olej - wszystko daje na oko