Pizza

napisał/a: Dyskrecja 2011-02-08 17:53
pół kostki drożży rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody dodać do tego 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli łyżkę cukru, 2 szklanki soli-wygnieść pozostawić do wyrośnięcia 20 min i gotowe.
napisał/a: Ophelia 2011-02-18 21:23
Nie jestem pewna czy mogę tą stronę tu wkleić, ale chodzi mi o przepis bo jest na prawdę świetny. Pizzę tę robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi pyszna, najlepsza jaką jadłam... Oczywiście każdy może dać dodatki jakie chce, ja np jeszcze robię ranty wypełnione żółtym serem. Sos jest pyszny, ja daję trochę więcej koncentratu i bazylii :) A poza tym ciasto jest super, bardzo szybko i dużo rośnie i ma świetny smak :) daję link do przepisu http://www.przepis-kulinarny.pl/pizza-klasyczna-id202.html
napisał/a: vivienka 2011-03-09 11:56
temat dla mnie, uwielbiam pizze i uwielbiam pizze, którą robi mój facet. Moim zdaniem w pizzy jest bardzo ważne ciasto i czasem tak wychodzi, że mogłabym jeść je samo.

My robimy ciasto tak (trochę schodzi):
1. ok. 1/5 drożdzy (z takiej kosteczki kupnej), łyżeczka cukru, pol lub szklanka wody (nie super zimnej) + mąki na tyle, żeby to było w konsystencji śmietany
2. rośnie to sobie, jak urośnie dodajemy sól i mąkę i nawet nie zagniatamy, tylko łyżką, żeby było takie zwarte ale nie ubite
3. znowu sobie rośnie i jak podrośnie to dodajemy ze 4 łyżki oliwy i znowu ciasto sobie odpoczywa i podrasta
4. sypiemy mąkę, żeby ciatso się nie przykleiło i ręką formujemy placek (to już jaki chcemy - czy żeby był gruby czy cienki)

ja uwielbiam minimum składników, najlepiej lubie zrobić sos pomidorowy, do którego dodaję np. oliwki, czosnek, oliwę. Wylewam ten sos, trochę mozzarelli i po wyjęciu posypuję rukolą. UWIELBIAM
napisał/a: wrrr 2011-03-15 09:00
A ja mam taki
1. Połowe kostki drożdzy zasypać dwiema łyżeczkami cukru i zalać 3/4 kupka mleka. wymieszać. dodać do 2 szklanek mąki wymieszać dodac troche oleju. Ugnieść takżeby ciasto sie po przekroieniu ni kleiło. Rozwałkować i położyć na blache. Nie czeka sie na zadne wyrosnięcie
Polać sosem, położyc ser, wędlinke pomidorki i pieczarki następnie ser i sosik. Do piekarnika i gotowe
A sos pół kupka koncentratu, oregano sól i pieprz troszeczke cukru oliwy i kubek wody wymieszać i gotowe :D Smacznego
napisał/a: ~gość 2011-03-19 09:43
a ja pizze co wtorek... kupuje ;))
napisał/a: Dona 2011-05-24 11:12
Hehe a ja dzisiaj na obiadek pizze mam, też kupną, ale sprawdzoną Virtu :) oczywiście trzeba dać trochę sera żółtego, ale to jak w każdej kupnej pizzy
napisał/a: ~gość 2011-06-04 16:04
Ophelia napisal(a):Nie jestem pewna czy mogę tą stronę tu wkleić, ale chodzi mi o przepis bo jest na prawdę świetny. Pizzę tę robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi pyszna, najlepsza jaką jadłam... Oczywiście każdy może dać dodatki jakie chce, ja np jeszcze robię ranty wypełnione żółtym serem. Sos jest pyszny, ja daję trochę więcej koncentratu i bazylii A poza tym ciasto jest super, bardzo szybko i dużo rośnie i ma świetny smak daję link do przepisu http://www.przepis-kulina...czna-id202.html

już 2 czy 3 raz widzę jak gdzieś ktoś ten link podaje, dlatego postanowiłam dziś taką pizzę zrobić - zobaczymy co z tego wyniknie :D
napisał/a: ~gość 2011-06-14 18:08
Mój przepis na pizzę:
3 szklanki mąki,
pół kostki drożdży,
3 łyżki oleju,
szklanka wody,
szczypta soli i cukru.

Mąkę przesiać, dodać olej, pokruszone drożdże, wodę i mieszać. Wyrabiać około 10 min (ciasto ma się nie lepić do rąk). Rozwałkować, ułożyć na blaszkę (jak ktoś lubi to w brzegi ser żółty). Włączyc piekarnik na 200 stopni i włożyć ciasto (ma sobie rosnąć podczas nagrzewania piekarnika). Jak będzie 200 stopni wyciągnąć, brzegi posmarować jajkiem, środek sosem pomidorowym, piekarnik na 220 stopni.
Dodać dodatki (ja lubię pieczarki, na to papryka, na to szynka, całosć oprószyć oregano). Piec ok. 7 min., wyciągnąć posypać obficie startym serem żółtym. Piec jeszcze ok. 4-5 min.

Ciasto nie jest ani grube, ani cienkie, dla mnie idealne.


Podaję jeszcze mój przepis na sos pomidorowy:
3/4 słoiczka koncentratu, 2-3 łyżeczki cukru, pieprz i sól do smaku, 3 ząbki startego czosnku, oregano. Wymieszać i odstawić na parę min aby przeszedł.
napisał/a: ~gość 2011-06-14 18:19
Ja już 3 razy robiłam to: http://www.przepis-kulinarny.pl/pizza-klasyczna-id202.html

Najlepsza pizza jaką jadłam w życiu!!

Tylko sos zmodyfikowałam, bo dodaję więcej ziół, a na wierzch nie daje mozzarelli bo nie lubię, dla mnie za tłusta ;)
napisał/a: MonikaDaria 2011-06-16 09:49
Nie pizza, ale coś podobnego ;)

Foccacia - Foccacia jest rodzajem pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sosu i sera). Potrawa ta wywodzi się z kuchni włoskiej, a każdy region Włoch może pochwalić się inną odmianą focciacy.


Ja zrobiłam z papryką, kabanosami, oliwkami i posypałam ziołami :)





Przepis:

500 gram mąki pszennej
2 duże ugotowane i zmielone ziemniaki
25 g drożdży
350 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek


Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody.
Mąkę zagnieść z ugotowanymi, poduszonymi ziemniakami, rozpuszczonymi drożdżami, solą i letnią wodą.
Ugniatać ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (dowolnego kształtu)
Polać oliwą z oliwek, wygładzić. Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut

Po wyrośnięciu nałożyć to co chcemy, zazwyczaj sa to pomidorki cherry i oliwki ale można co lubimy ;) Posypać ziołami - oregano, bazylia, rozmaryn itp
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200oC i piec przez około 40-45 minut
napisał/a: ~gość 2011-06-16 12:41
Moniś, oo ciekawa wersja, ale ja nie wiem czy nie za sucha bez sera i sosu? :)

Ale idealne coś dla Kasiulka, który sera nie jada
napisał/a: MonikaDaria 2011-06-16 14:10
Emma88 napisal(a):Moniś, oo ciekawa wersja, ale ja nie wiem czy nie za sucha bez sera i sosu?


Po 1 to nie jest pizza więc nie spodziewaj się czegoś podobnego ;) To jest coś w rodzaju pieczywa, my to jedliśmy do caprese ;)

Po 2 ziemniaki które się dodaje do ciasta sprawiają że jest w środku bardzo puszysta i wilgotna, a na wierzchu chrupiąca (jadłaś kiedyś dobry chleb ziemniaczany? coś w tym stylu)


Zresztą polecam każdemu na spróbowanie jest super