Szybkie ciasta

caprio
napisał/a: caprio 2008-02-28 20:54
To poważnie mówisz że takie dobre? Ja mam dość ograniczone zaufanie do takich ciast, bo moje dotychczasowe doświadczenia z nimi były średnie, ale skoro piszesz że dobre, to może i ja się skuszę:)
napisał/a: kropla 2008-02-29 10:13
No nie wiem, dopiero jutro je zrobię i powiem czy dobre :) Polewa jest w proszku i z tego co napisał Doctor na pudełku, wynika że nie będzie z tym żadnego problemu :)
napisał/a: gwiezdna 2008-03-13 12:25
Znam to ciasto z toffi jest super, jak któraś nie robiła to polecam :)
napisał/a: kropla 2008-03-14 14:30
No tak, obiecałam, że napiszę czy dobre, a robiłam serniczek już chyba ze dwa razy i muszę się pochwalić, że wyszedł soczysty, pulchniutki...a te toffi... tylko lizać paluszki :p Cała duża blacha w mig znika ze stołu ! :) Na święta też zrobię taki sam.
caprio
napisał/a: caprio 2008-03-22 22:28
Upiekłam ten sernik na Święta a on nawet niedzieli nie doczekał:). Niby z paczki, ale jednak bardzo smaczny, także ja też polecam.
napisał/a: floressa 2008-03-25 11:26
Szybko, prosto i przyjemnie robi sie andrut albo blok. Ostatnio fajny przepis na andrut znalazlam tutaj: http://www.mojeciasto.pl/lato/inne/andrut
Ta kawa mu dodaje niezly smaczek, polecam :)
napisał/a: gwiezdna 2008-03-25 13:00
Agłaja zrobiłam Twojego śmietanowca, ale chyba za dużo żelatyny dałam bo wyszedł za twardy. Piekłam też babeczki cytrynowe z oetkera, wyszły smakowite, polecam.
anathe
napisał/a: anathe 2008-11-05 15:54
nie przepadam za ciastami z kremami i masami, ale z tego co wiem, to kopiec kreta z takich kupnych jest dobry. w lecie dobre jest jogurtowe. ja czasami robie babkę cytrynową oetkera. trochę zalatuje sztucznością, ale i tak każdy zjada a zawsze się udaje. jak ekstremalnie mamy ochotę na jakieś ciacho a nie mamy za bardzo składników, to robimy takie "coś", bo nie wiem, jak to nazwać: kroimy grube pajdy chałki, robimy w niej otwory i w nie napychamy kawałki banana (takiej grubości jak chałka ok. 3cm), w sumie można tam coś jeszcze wcisnąć jak ktoś chce, mleko z jajkiem rozbełtujemy, ja dodaję trochę cukru pudru i cynamonu do tego (może być kakao), pajdy moczymy i masło (to najzwyklejsze kerrygold się dobrze nadaje) aż do zrumienienia. to tak na szybko ale dobre wychodzi ;)
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2008-11-12 14:32
u mnie w domu też lubimy kopiec kreta, jest łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje, podobno dobry jest też sernik z masą toffi od dr. Oetkera, zamierzam go zrobić na weekend,
napisał/a: ~magooszowa 2010-08-20 07:51
PLACEK Z OWOCAMI (KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI) :)
Składniki:
• owoce (patrz: Sposób przyrządzenia)
• 4 jaja
• jedna szklanka cukru
• jedna szklanka maki pszennej
• jedna szklanka maki ziemniaczanej
• kostka margaryny
• dwie łyżki bułki tartej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• pół paczki rodzynek

Sposób przyrzadzenia:
Przygotować owoce.
Mogą to być:
• 4 jabłka - umyć, obrać, wydrążyc środki i pokroić w kostkę o boku około 2-3 cm,
• 0,5 kg truskawek - pozbawić je szypułek i umyc,
• 4 laski rabarbaru - umyc, obrac i pokroic w kostke o boku około 3-4 cm,
• 0,5 kg wisni - umyc i usunac pestki,
• 10 srednich sliwek wegierek - umyc, przekroic na cwiartki i pozbawic pestek (oprószyc maka
pszenna).
Przygotowac ciasto:
Wysmarowac margaryna blache i wysypac ja bułka tarta. Reszte margaryny rozpuscic na najmniejszym ogniu. Jajka zmiksowac z cukrem i cukrem waniliowym na jednolita mase. Dodac obie maki, proszek do pieczenia, rozpuszczona margaryne i rodzynki. Wszystko bardzo dobrze zmiksowac.
Wylac ciasto na przygotowana blache i wyłoyc na nim owoce (mona je lekko zanurzyc). Wstawic do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 190 st. C, na 50-60 minut (po 45-tej minucie stan ciasta
należy kontrolowac suchym patyczkiem). Kiedy ciasto jest ju gotowe, wyjac z pieca i pozwolic
samoczynnie ostygnac.
Warianty:
• na blache wylac tylko połowe ciasta, a pozostała połowe zmiksowac z dwoma łykami kakao i
dopiero wtedy dodac do reszty,
• do ciasta dodac dwie łyeczki cynamonu,
• do ciasta dodac pokruszona, gorzka czekolade,
• do ciasta dodac inne bakalie (orzechy, kandyzowana pomarancze, ...).
_______________________________________________________
(*) Warianty mona dowolnie zestawiac ze soba, bez uszczerbku dla wersji podstawowej.

Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie POLECAM :)
tirlitirli
napisał/a: tirlitirli 2010-09-02 12:29
Ja niedawno robiłam sernik królewski z pudełka Oetkera, bardzo dobry, ładnie wyrósł i był wilgotny i puszysty, pyszny, polecam :p
napisał/a: lucy27 2010-11-03 12:16
Ja z takich gotowych ciast lubię i często robię "Krówkę"-zawsze wychodzi, no i sernik błyskawiczny na biszkoptach z galaretką.