Szybkie ciasta
napisał/a:
mesemsa
2015-07-15 12:33
Placek z bezą
SPÓD:
24 dag mąki
szczypta soli
6 dag cukru pudru
15 dag zimnego masła
MASA:
7 dużych żółtek
2 duże jajka
38,5 dag cukru
czubata łyżeczka mąki kartoflanej
160 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta soli
7,5 dag masła
10 dag kremówki
3 białka dużych jajek
Spód:mąkę, szczyptę soli i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone zimne masło, szybko siekamy nożem, aż składniki się połączą, po czym szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na 1 godz. Wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.
Masa: żółtka, całe jajka, 22,5 dag cukru, mąkę kartoflaną, sok z cytryny i szczyptę soli mieszamy w rondelku, odgrzewając. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy masło i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć. Nadal mieszając, dodajemy śmietanę. Idealnie gładki krem rozprowadzamy po podpieczonym spodzie, zapiekamy 10 min. Wstawiamy na 8 godz. do lodówki. Niewykorzystany do masy cukier rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. Białka ubijamy na sztywno, po łyżeczce dodajemy ostudzony syrop, na koniec odrobinkę soli, stale ubijając. Kiedy masa stanie się kremowa, okładamy dekoracyjnie na tartę, opalamy palnikiem kuchennym.
SPÓD:
24 dag mąki
szczypta soli
6 dag cukru pudru
15 dag zimnego masła
MASA:
7 dużych żółtek
2 duże jajka
38,5 dag cukru
czubata łyżeczka mąki kartoflanej
160 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta soli
7,5 dag masła
10 dag kremówki
3 białka dużych jajek
Spód:mąkę, szczyptę soli i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone zimne masło, szybko siekamy nożem, aż składniki się połączą, po czym szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na 1 godz. Wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.
Masa: żółtka, całe jajka, 22,5 dag cukru, mąkę kartoflaną, sok z cytryny i szczyptę soli mieszamy w rondelku, odgrzewając. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy masło i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć. Nadal mieszając, dodajemy śmietanę. Idealnie gładki krem rozprowadzamy po podpieczonym spodzie, zapiekamy 10 min. Wstawiamy na 8 godz. do lodówki. Niewykorzystany do masy cukier rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. Białka ubijamy na sztywno, po łyżeczce dodajemy ostudzony syrop, na koniec odrobinkę soli, stale ubijając. Kiedy masa stanie się kremowa, okładamy dekoracyjnie na tartę, opalamy palnikiem kuchennym.
napisał/a:
iwonakot86
2015-07-15 13:48
Może takie od Moje Wypieki:
http://www.mojewypieki.com/post/proste-i-szybkie-ciasto-z-owocami
http://www.mojewypieki.com/post/proste-i-szybkie-ciasto-z-owocami
napisał/a:
kiermaszka
2015-10-19 15:09
Przepisy na lekkie wypieki biore z http://www.fitandeasy.pl/pl Nie wiem co bym bez nich zrobila ;) ostatnio próbowałam ich przepis na gotowane ciasto z sosem jagodowym – pyyycha! Polecam wypróbować!
napisał/a:
Twistet
2016-01-21 10:00
Na szybko i pysznie to zawsze sprawdzi się babka :D Jeszcze szybciej jak nie trzeba przygotowywać całej masy. Sama od niedawna testuję różne ciasta i babki do zrobienia na szybko - jednak pod warunkiem, że są bezglutenowe :)
Ostatnio robiłam babkę bananową z mixu od Balviten, który dorwałam w Lidlu i nie zawiodłam się :D
Ostatnio robiłam babkę bananową z mixu od Balviten, który dorwałam w Lidlu i nie zawiodłam się :D
napisał/a:
smerfetkaaa8
2016-02-01 13:31
Z mixu? Masz na myśli takie gotowe ciasta? Moim zdaniem nie ma nic gorszego.
napisał/a:
Twistet
2016-02-17 12:22
Dlaczego nie ma nic gorszego? Jak jest dobry mix to i ciasto wychodzi bardzo dobre. Mi chodzi tylko o podstawową masę do ciasta, a jajka, masło i inne składniki trzeba jeszcze samemu przygotować i dodać do masy :)
Ostatnio robiłam bezglutenowe ciasto czekoladowe i niczym się ono w zasadzie nie różniło z kupionym w piekarni czy robionym od początku przez siebie ;]
Ostatnio robiłam bezglutenowe ciasto czekoladowe i niczym się ono w zasadzie nie różniło z kupionym w piekarni czy robionym od początku przez siebie ;]
napisał/a:
malvvina
2016-02-17 12:47
naprawde jakąs sierota trzeba byc zeby mixy do ciast kupowac. skoro wszystko inne i tak musisz dodac, to chyba odmierzysz make, kakao i proszek do pieczenia? do tych gotowcow dodaje sie rozne spulchniacze, slodziki, tluszcze utwardzone - to jest wlasnie "nie ma nic gorszego". a ze smakuje jak kupne... smacznego :PP
napisał/a:
mellea
2016-03-23 09:51
Niekiedy nie ma wyboru i trzeba kupic. Sama przyznaję sie,ze nie piekę ciast bo nie umiem . Słodkości za to uwielbiam tak więc najczęściej po prostu kupuję gotowe.
Jedną z moich ulubionych pyszności jest torcik wedlowski:
Bardzo dobrze mi się kojarzy. Z dzieciństwem oraz z urodzinami bo rodzice zawsze mi go kupowali na różne okazje. Obecnie staram się kontynuować tradycję i daję swoim dzieciom.
Jedną z moich ulubionych pyszności jest torcik wedlowski:
Bardzo dobrze mi się kojarzy. Z dzieciństwem oraz z urodzinami bo rodzice zawsze mi go kupowali na różne okazje. Obecnie staram się kontynuować tradycję i daję swoim dzieciom.
napisał/a:
kamilastuh1
2016-07-12 08:41
Szybkie i na słodko? Ja zawsze robię omlet :) skorzystaj z tej stronki http://frappe.pl/jak-zrobic-omlet-na-slodko . Zawsze wychodzi! Wszystkim smakuje, a Ty poświęcasz tylko kilka minut w kuchni :)
napisał/a:
mania06
2016-07-20 01:12
Albo muffinki też szybko idzie je zrobić i są pyszne :) Ja zamierzam niebawem zrobić takie, znalazłam ciekawy przepis http://chavroux.pl/muffinki-piwem-porter/ Lubię eksperymentować w mojej kuchni:)