Szybkie ciasta
napisał/a:
bajaderka
2012-05-04 10:47
bardzo szybkie i proste do zrobienia są ciasta z paczki "Moja babka"
robiłam tą babkę czekolada&kokos i naprawdę pyszna wyszła i zjedliśmy ją błyskawicznie
robiłam tą babkę czekolada&kokos i naprawdę pyszna wyszła i zjedliśmy ją błyskawicznie
napisał/a:
kawi
2012-06-26 20:55
Biszkopt co prawda już był, ale podam swój przepis:
:: małe ciasto:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak już ciasto się upiecze i ostygnie, położyć na nim owoce (np. truskawki) i zalać galaretką.
:: średniej wielkości ciasto:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce, np. jabłka
Takiej wielkości ciasto najlepiej robić w tortownicy. Po wlaniu do niej ciasta, wrzucić owoce tak, żeby się w nie wtopiły i razem wszystko upiec. Podawać posypane cukrem pudrem.
Tort byłby już dłuższym przepisem ze względu na krem i nadzienie Ale proporcje na sam biszkopt są take jak na małe ciasto tylko x 3. Gotowe ciasto dzieli się na 3 części, dolną smaruje marmoladą wieloowocową lub różaną, środkową - kremem waniliowym lub śmietankowym (zostawić trochę do dekoracji), a na górę dać krem kakowy, ozdobić pozostałością waniliowego/śmietankowego i na koniec posypać cukiereczkami do torta.
Smacznego :)
:: małe ciasto:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak już ciasto się upiecze i ostygnie, położyć na nim owoce (np. truskawki) i zalać galaretką.
:: średniej wielkości ciasto:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce, np. jabłka
Takiej wielkości ciasto najlepiej robić w tortownicy. Po wlaniu do niej ciasta, wrzucić owoce tak, żeby się w nie wtopiły i razem wszystko upiec. Podawać posypane cukrem pudrem.
Tort byłby już dłuższym przepisem ze względu na krem i nadzienie Ale proporcje na sam biszkopt są take jak na małe ciasto tylko x 3. Gotowe ciasto dzieli się na 3 części, dolną smaruje marmoladą wieloowocową lub różaną, środkową - kremem waniliowym lub śmietankowym (zostawić trochę do dekoracji), a na górę dać krem kakowy, ozdobić pozostałością waniliowego/śmietankowego i na koniec posypać cukiereczkami do torta.
Smacznego :)
napisał/a:
Lusy
2012-10-14 19:21
Ja ostatnio tak na szybko robię ciasto z owocami sezonowymi, zarobienie ciasta trwa chwilkę bo jest to kruche ciasto a w sumie to sypane bo jak się zarobi to się poprostu wysypuję na blachę :D:D:D A w smaku meeeeega pyszne :)
napisał/a:
emgielka
2013-04-22 12:59
Najszybsze ciasta wychodzą ze sklepu :) Polecam ciasteczka firmy Ostrowski tu
napisał/a:
swiezaczek84
2013-04-26 22:22
Jak to możliwe, że wśród szybkich ciast nie znalazł się murzynek? Pyszny i prosty: mleko tłuszcz cukier i kakao rozpuszcza się w garnku, potem dodaje mąke i proszek do pieczenia, żółtka i pianę z białek, a po upieczeniu nakłuwa i polewa albo polewą albo wiśniowym syropem owocowym. Po co robić ciasta z proszków?
napisał/a:
emgielka
2013-06-13 15:21
Szybkie ciasteczka można w różny sposób zrobić lub kupić. Jeśli chodzi o zrobienie to w sklepie są gotowe formy do wsypania. Jednak ja jestem leniwa i wole kupować gotowe. Najbardziej podchodzą mi ciasteczka firmy Ostrowski. Zobacz ofertę: http://jo-ciasteczka.pl/
napisał/a:
FantomMarty
2013-10-17 14:44
Murzynki i wszystkie inne, które się tylko miksuje i wlewa od razu na blachę. :) My mamy taką całą serię - marchewkowe, burakowe, z bakaliami. Właściwie, to wariacja z podobnym przepisem, ale każdy składnik sprawia, że wychodzi nowe ciacho. :)
napisał/a:
oxytocin
2013-11-29 14:44
mój przepis na szybkie ciasto, idę do polo w weekend, kupuję orzechowca, mówię w niedzielę teściowej, że sama upiekłam :D
napisał/a:
tirlitirli
2014-02-25 14:58
Z szybkich słodkości to ja najbardziej lubię babeczki :D z pudełek. Bardzo mi smakowały nowe babeczki kopce kreta, robi się je bardzo łatwo i są pyszne, tak jak to ciasto kopiec kreta :)
napisał/a:
Kamila_Przyb
2014-03-15 10:43
szybkie brownie :)
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jajka
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru
¾ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać cukier, potem jajka, i wreszcie mąkę - zmiksować i do piekarnika na około 30-35 minut na 180 stopni!!
można dodać jeszcze likieru żeby podrasować smak :D
Najlepiej smakuje następnego dnia schłodzone z lodóweczki!!
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jajka
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru
¾ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać cukier, potem jajka, i wreszcie mąkę - zmiksować i do piekarnika na około 30-35 minut na 180 stopni!!
można dodać jeszcze likieru żeby podrasować smak :D
Najlepiej smakuje następnego dnia schłodzone z lodóweczki!!
napisał/a:
Devilisme
2014-05-06 15:32
Murzynek - szybko, prosto, smacznie.
napisał/a:
cyprys99
2015-02-23 20:47
Chrupiące muffinki - składniki:
4 łyżki masła
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 słodkie gruszki
szklanka mąki pszennej białej
szklanka mąki razowej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
szklanka maślanki
1/4 szklanki płynnego miodu
2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
Chrupiące muffinki - sposób przygotowania: Masło topimy w rondlu. Kaszę jaglaną wysypujemy na suchą patelnię i prażymy 5 minut, mieszając, aż zrobi się jasnobrązowa. Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (w tym uprażoną kaszę). W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mus z gruszek, jajka, maślankę, miód, stopione masło i imbir. Szybko łączymy ze sobą zawartość obu misek. Nakładamy ciasto do sylikonowych form na muffinki (do 2/3 wysokości foremek). Pieczemy 30 minut w 180°C. Przed podaniem studzimy. Gruszki możemy zastąpić szklanką musu jabłkowego.
4 łyżki masła
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 słodkie gruszki
szklanka mąki pszennej białej
szklanka mąki razowej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
szklanka maślanki
1/4 szklanki płynnego miodu
2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
Chrupiące muffinki - sposób przygotowania: Masło topimy w rondlu. Kaszę jaglaną wysypujemy na suchą patelnię i prażymy 5 minut, mieszając, aż zrobi się jasnobrązowa. Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (w tym uprażoną kaszę). W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mus z gruszek, jajka, maślankę, miód, stopione masło i imbir. Szybko łączymy ze sobą zawartość obu misek. Nakładamy ciasto do sylikonowych form na muffinki (do 2/3 wysokości foremek). Pieczemy 30 minut w 180°C. Przed podaniem studzimy. Gruszki możemy zastąpić szklanką musu jabłkowego.