Wasze regionalne dania
napisał/a:
jente8
2006-09-17 13:40
Lepiej Ty podaj, Marusiu, będzie pewniejszy Zawsze lepsza informacja z pierwszej ręki niż z drugiej (a jeśli przepis poda Ci Twoja mama, to: lepsza z drugiej ręki niż z trzeciej ).
napisał/a:
Marusia
2006-09-17 13:51
Tobie też podała moja mama :P
Ale ok, jak tylko będę miała okazję, to spiszę ten przepis :)
Ale ok, jak tylko będę miała okazję, to spiszę ten przepis :)
napisał/a:
samsam
2006-09-17 17:58
To czekamy
napisał/a:
Parcinka
2007-03-27 16:45
U mnie w Krakowie raczej nie ma dań typowo regionalnych, ale niedaleko jest Zakopane, no a tam królują oscypki (moje ulubione zresztą serki ).
Dla gości zawyczaj podajemy :schabowy+kapusta+ziemnaki, bądź karczek+ziemniaki+buraczki na gorąco możnaby wymieniać, a ślinka cieknie
Dla gości zawyczaj podajemy :schabowy+kapusta+ziemnaki, bądź karczek+ziemniaki+buraczki na gorąco możnaby wymieniać, a ślinka cieknie
napisał/a:
natalia.nm.
2007-03-28 08:15
ja jak byłam w Zakopanym, to jadłam oscypka grilowanego z żurawiną (wcześniej nigdy nie próbowałam) - pychota a jak mój mężuś sie zajadał jak przyjechaliśmy do domku to od razu prosił, żebym mu zgrilowała przywieziony zapas sera
[ Dodano: 2007-03-28, 08:16 ]
Za to u nas - prawie nad morzem, królują rybki, szczególnie w sezonie
napisał/a:
kasia_b
2007-03-28 18:45
u mnie podobno regionalne to pierogi lubelskie - z kaszą gryczana i serem białym, a do tego śmietanka i
w ogóle to podobno mączasty region jesteśmy - naleśniki, racuchy, pierogi, kasze ...
a i nie wiem czy to prawda, że podobno cebularze to głównie na Lubelszczyźnie robią??
aha i Monice to zazdroszczę Rogali Marcińskich - pierwszy raz jadłam w tamtym roku ale pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
w ogóle to podobno mączasty region jesteśmy - naleśniki, racuchy, pierogi, kasze ...
a i nie wiem czy to prawda, że podobno cebularze to głównie na Lubelszczyźnie robią??
aha i Monice to zazdroszczę Rogali Marcińskich - pierwszy raz jadłam w tamtym roku ale pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
napisał/a:
MonikaLuc
2007-03-30 15:35
no fakt !! pycha !!
napisał/a:
p.sowula
2007-03-30 15:52
Jadłem jakiś czas temu pycha rogale Marcińskie w cukierni Pana Mularczyka na Grochowskiej, cukierenka ta znajduje się nieopodal mojego miejsca pracy więc raczej często tam zaglądam. Swego czasu miałem manię wcinania tamtejszych ciastek ponczowych - polecam.
napisał/a:
Rossa
2007-04-01 15:27
Moje regionalne danie to "pyry z gzikiem" dla tych którzy nie znają Poznańskiej gwary to ziemniaki z twarogiem
napisał/a:
MonikaLuc
2007-04-05 15:34
Rossa, ale mi zrobiłaś smaka na pyrki z gzikiem... mmmmm
napisał/a:
kulka36
2007-05-16 17:48
ja lubie Zalewajke mojej mamy.... pyszna zupa... odkad pamietam co tydzien jest u nas na stole...
napisał/a:
Klusia
2007-05-16 18:57
Rossa, ojej to też jest moje danie, uwielbiam pyry z gzikiem, nazywam to potocznie "olejek" bo je się je na oleju lnianym...
do tego zupa z maślanki, cudowne danie, jem je przeważnie w piątki, bo jest takie "postne"
ale w sumie mogłabym jeść je na okrągło...
do tego zupa z maślanki, cudowne danie, jem je przeważnie w piątki, bo jest takie "postne"
ale w sumie mogłabym jeść je na okrągło...