Wasze regionalne dania
napisał/a:
szprycha1
2009-10-24 14:52
mniam musisz przepis podac :) uwielbiam wszystko co z cebula :)
napisał/a:
kasia_b
2009-10-26 08:34
Cebularze Lubelskie
Ciasto:
• 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant
• 1 łyżka cukru
• 500 g mąki
• 1 szklanka ciepłego mleka
• 1 jajko
• 2 łyżeczki soli
• 60 g masła
Cebula z makiem:
• 2 duże cebule
• 3 łyżki maku
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
* Jeśli mamy czas cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
* Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.
* Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
* Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
* Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor. Zaraz podawać z masłem.
Ciasto:
• 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant
• 1 łyżka cukru
• 500 g mąki
• 1 szklanka ciepłego mleka
• 1 jajko
• 2 łyżeczki soli
• 60 g masła
Cebula z makiem:
• 2 duże cebule
• 3 łyżki maku
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
* Jeśli mamy czas cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
* Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.
* Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
* Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
* Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor. Zaraz podawać z masłem.
napisał/a:
jasminowapani
2010-07-29 22:11
Witam, chciałabym się pochwalić nowym odkryciem, a mianowicie świetną knajpką pod Lublinem [reklama usunięta], gdzie serwują wyśmienite lokalne jedzenie:) Zasmakował mi bardzo forszmak oraz syrniki. Ciekawa jestem, czy ktoś jeszcze lubi takie smaki?
napisał/a:
~gość
2010-07-31 22:18
moje regionalne danie to danie co prawda nie z Krakowa, ale spod Lwowa (spuścizna po dziadkach), które u nas w domu było traktowane jak najwyższy rarytas.
Gołąbki z grzybami i kaszą jaęczmienną drobną w sosie grzybowym...zawijane w liscie kapusty.
Przygotowuje sie je z DUŻEJ ilości suszonych grzybów wczesniej podgotowanych (wywar na sos) i uduszonych z cebulką. Jak juz sie doa kasze to sie je wtedy zapieka w gąsiorze pod dodatkową pierzynką z kapusty (w piekarniku).
Delicje
Gołąbki z grzybami i kaszą jaęczmienną drobną w sosie grzybowym...zawijane w liscie kapusty.
Przygotowuje sie je z DUŻEJ ilości suszonych grzybów wczesniej podgotowanych (wywar na sos) i uduszonych z cebulką. Jak juz sie doa kasze to sie je wtedy zapieka w gąsiorze pod dodatkową pierzynką z kapusty (w piekarniku).
Delicje
napisał/a:
Misiaq
2010-08-01 19:20
Zgłodniałam czytając to
napisał/a:
~gość
2010-08-03 22:37
ja zrobie to oczywiście Cie miśqu zaprosze, wpadaj śmiało
napisał/a:
camille
2010-08-04 10:05
napisał/a:
~gość
2010-11-21 20:58
Moją potrawą regionalną są kartacze
napisał/a:
~gość
2010-12-09 17:09
Kaira86 u nas na Śląsku sałatka śledziowa pod pierzynką składa się z:
- pokrojonych w paseczki śledzi w oleju
- pociachanej drobniutko cebulki
- posiekanych jajek
- cienkiej warstwy majonezu
- raz jeszcze taka sama konfiguracja
- na majonezie ma siedzieć starty żółty serek (im więcej tym smaczniej)
Każdą warstwę śledzi i cebulki można posypać pieprzem
[ Dodano: 2010-12-18, 22:12 ]
Ależ mi przyszła ochota na wodzionke.....a tu taka pora.... szklanka wody i psiać a nie jeść
- pokrojonych w paseczki śledzi w oleju
- pociachanej drobniutko cebulki
- posiekanych jajek
- cienkiej warstwy majonezu
- raz jeszcze taka sama konfiguracja
- na majonezie ma siedzieć starty żółty serek (im więcej tym smaczniej)
Każdą warstwę śledzi i cebulki można posypać pieprzem
[ Dodano: 2010-12-18, 22:12 ]
Ależ mi przyszła ochota na wodzionke.....a tu taka pora.... szklanka wody i psiać a nie jeść