Wasze regionalne dania

napisał/a: Kaira86 2007-05-16 20:27
Kluszeczka napisal(a):Rossa, ojej to też jest moje danie, uwielbiam pyry z gzikiem, nazywam to potocznie "olejek" bo je się je na oleju lnianym...
do tego zupa z maślanki, cudowne danie, jem je przeważnie w piątki, bo jest takie "postne"
ale w sumie mogłabym jeść je na okrągło...

kurcze pierwszy raz o takich daniach słyszę Kluszeczka, będę musiała się kiedyś przejechać w Twoje strony i spróbować

U nas też jako tako nie ma regionalnych dań...no może śledziki w pierzynce
napisał/a: kasia_b 2007-05-16 20:48
Sylwia83 napisal(a):ja lubie Zalewajke

a co to to??
Kaira86 napisal(a):no może śledziki w pierzynce

tzn??
napisał/a: Kaira86 2007-05-16 20:55
kasia_a napisal(a):Kaira86 napisał/a:
no może śledziki w pierzynce

tzn??

Kasiu to są śledziki pokrojone w paseczki i przykryte tartymi ziemniaczkami,marcheweczką,jajkiem najpierw białkiem póżniej żołtkiem,chyba jeszcze seler ale już nie pamiętam i polane specjalnym sosem z majonezu i z czygoś tam (mama zawsze robi więc wiesz ) i znów posypane żółtkiem (oczywiście ugotowanym ) i dlatego nazywają się w pierzynce
napisał/a: kasia_b 2007-05-16 20:57
Kaira86, u nas to chyba się zwie sałatka warstwowa
napisał/a: Kaira86 2007-05-16 20:59
kasia_a napisal(a):Kaira86, u nas to chyba się zwie sałatka warstwowa

A no widzisz co region to obyczaj
napisał/a: Klusia 2007-05-17 11:49
Kaira86, zapraszam serdecznie...

jak tak czytam to nic mnie nie zaskakuje z dań regionalnych...
Kaira - moja siostra robi pierzynkę, zawsze jej pyszna wychodzi, to takie danie które poznałam jak zamieszkałam w B-towie...
Zalewajka również - to zupa grzybowa, podobna konsystencją do rosołu, tyle że z grzybków, najlepiej zielonek, albo gąsek
napisał/a: samsam 2007-05-17 12:22
napisal(a):Moje regionalne danie to "pyry z gzikiem" dla tych którzy nie znają Poznańskiej gwary to ziemniaki z twarogiem

Uwielbiam pyry z gzikiem. A najlepszy gzik robi mój dziadek, który właśnie pochodzi z poznańskiego
Na Dolnym Śląsku oczywiście nie ma regionalnych dań Ale my jemy dużo dań poznańskich, gdyż stad pochodzi cała rodzinka. Do takich dań jeszcze mogę zaliczyć paruchy z kapustą i mięskiem, poychota
napisał/a: nika81 2007-05-17 13:37
Jezu ja nawet nie mam pojęcia o czym Wy mówicie
napisał/a: marionette 2007-05-17 13:50
ja też nie wiem, ale brzmi smakowicie
napisał/a: kasia_b 2007-05-17 16:23
sylwia napisal(a):Na Dolnym Śląsku oczywiście nie ma regionalnych dań

sylwia, no co Ty - a kluski z dziurką - a jakaś rolada - a kapusta zasmażana to nie Wasze dania??
napisał/a: patricja 2007-05-17 17:46
Śląsk - kluski białe(śląskie), rolada, modra kapusta.
Pyyyyyycha
napisał/a: Klusia 2007-05-17 20:31
sylwia napisal(a):Uwielbiam pyry z gzikiem.


hihi, nie wiedziałam, ze tyle nas poznanianych pyreczek tu jest, super