Wasze regionalne dania
napisał/a:
Kaira86
2007-05-16 20:27
kurcze pierwszy raz o takich daniach słyszę Kluszeczka, będę musiała się kiedyś przejechać w Twoje strony i spróbować
U nas też jako tako nie ma regionalnych dań...no może śledziki w pierzynce
napisał/a:
kasia_b
2007-05-16 20:48
a co to to??
tzn??
napisał/a:
Kaira86
2007-05-16 20:55
Kasiu to są śledziki pokrojone w paseczki i przykryte tartymi ziemniaczkami,marcheweczką,jajkiem najpierw białkiem póżniej żołtkiem,chyba jeszcze seler ale już nie pamiętam i polane specjalnym sosem z majonezu i z czygoś tam (mama zawsze robi więc wiesz ) i znów posypane żółtkiem (oczywiście ugotowanym ) i dlatego nazywają się w pierzynce
napisał/a:
kasia_b
2007-05-16 20:57
Kaira86, u nas to chyba się zwie sałatka warstwowa
napisał/a:
Kaira86
2007-05-16 20:59
A no widzisz co region to obyczaj
napisał/a:
Klusia
2007-05-17 11:49
Kaira86, zapraszam serdecznie...
jak tak czytam to nic mnie nie zaskakuje z dań regionalnych...
Kaira - moja siostra robi pierzynkę, zawsze jej pyszna wychodzi, to takie danie które poznałam jak zamieszkałam w B-towie...
Zalewajka również - to zupa grzybowa, podobna konsystencją do rosołu, tyle że z grzybków, najlepiej zielonek, albo gąsek
jak tak czytam to nic mnie nie zaskakuje z dań regionalnych...
Kaira - moja siostra robi pierzynkę, zawsze jej pyszna wychodzi, to takie danie które poznałam jak zamieszkałam w B-towie...
Zalewajka również - to zupa grzybowa, podobna konsystencją do rosołu, tyle że z grzybków, najlepiej zielonek, albo gąsek
napisał/a:
samsam
2007-05-17 12:22
Uwielbiam pyry z gzikiem. A najlepszy gzik robi mój dziadek, który właśnie pochodzi z poznańskiego
Na Dolnym Śląsku oczywiście nie ma regionalnych dań Ale my jemy dużo dań poznańskich, gdyż stad pochodzi cała rodzinka. Do takich dań jeszcze mogę zaliczyć paruchy z kapustą i mięskiem, poychota
napisał/a:
nika81
2007-05-17 13:37
Jezu ja nawet nie mam pojęcia o czym Wy mówicie
napisał/a:
marionette
2007-05-17 13:50
ja też nie wiem, ale brzmi smakowicie
napisał/a:
kasia_b
2007-05-17 16:23
sylwia, no co Ty - a kluski z dziurką - a jakaś rolada - a kapusta zasmażana to nie Wasze dania??
napisał/a:
patricja
2007-05-17 17:46
Śląsk - kluski białe(śląskie), rolada, modra kapusta.
Pyyyyyycha
Pyyyyyycha
napisał/a:
Klusia
2007-05-17 20:31
hihi, nie wiedziałam, ze tyle nas poznanianych pyreczek tu jest, super