Wasze regionalne dania

napisał/a: Kaira86 2007-05-17 20:47
Ale co to są te pyry z gzikiem??
napisał/a: Klusia 2007-05-17 22:49
Kaira86, to jest tak: pyry- ziemniaki gotowane w mundurkach w nieosolonej wodzie... obiera się ze skórki i kładzie na talerzyk na który leje się niewielką ilość oleju lnianego (taki żółty w niewielkich butelkach do kupienia w dobrych sklepach spożywczych, bo o niego dość trudno). Gzik natomiast jest to twarożek (taki w kostce, tłusty, półtłusty, jak kto woli) rozgniatasz go widelcem, dodajesz cebulę skrojoną w drobną kostkę i mieszasz z mlekiem i śmietaną, wg. uznania przyprawiasz solą i pieprzem i nakładasz na talerz z olejem bierzesz pyrkę kroisz na kawałki, maczasz w oleju i dobierasz serka. Warto przepić zupą z maślanki, podkreśla smak. Powiem jeszcze coś, w wielkolsce je się to danie samym nożem (w moim rodzinnym mieście tak jest)..kroisz, nadziewasz na czubek noża i tak zajadasz. Smacznego. >
napisał/a: samsam 2007-05-18 10:00
kasia_a napisal(a):a kluski z dziurką - a jakaś rolada - a kapusta zasmażana to nie Wasze dania??

Nie. To raczej dania z Górnego Śląska. Dolny Śląsk jest mieszanką rożnych regionów i dlatego też nie ma swojej tradycyjnej kuchni.

Kluszeczka napisal(a):hihi, nie wiedziałam, ze tyle nas poznanianych pyreczek tu jest,

hehehe Z poznańskich dań przyszła mi do głowy jeszcze czernina. Moja ciocia (siostra dziadka) ją robi, ale ja nigdy jej nie mogłam przełknąć
napisał/a: kasia_b 2007-05-18 10:02
sylwia napisal(a):mi do głowy jeszcze czernina. Moja ciocia (siostra dziadka) ją robi, ale ja nigdy jej nie mogłam przełknąć

i nie Tobie jednej - na sama myśl az mnie wzdryga
napisał/a: Klusia 2007-05-18 11:07
sylwia, ponoć czernina przepyszna, wygląda jak barszczyk i podobnie smakuje, taka kwaskawa...ale ja nigdy jej nie zjem za żadne skarby świata...bo niestety wiem z czego jest...
ale fakt faktem to zupa znana w wielkopolsce... babcia moja robiła ponoć pyszną.
napisał/a: nika81 2007-05-18 11:10
A z czego ta zupa??
napisał/a: kasia_b 2007-05-18 11:25
Misia napisal(a):A z czego ta zupa??

z krwi - chyba kaczej najlepsza ale nawte nie chce myslec bo
Kluszeczka napisal(a):ponoć czernina przepyszna, wygląda jak barszczyk i podobnie smakuje, taka kwaskawa...

żadne argumenty mnie nie skuszą
napisał/a: nika81 2007-05-18 11:26
A bleeeeeeeeeeeeeeeee
napisał/a: kulka36 2007-05-21 10:48
zalewajka to jest cos takiego jak barszcz biały(moze byc tez zur) ale z ziemnaikami.. pokroinonymi w kosctke... nazwa pochodzi od zalewanai ugotowanych zmieniaków barszczem...
napisał/a: samsam 2007-05-21 10:51
Tak, z krwi kaczki, gęsi. Ale też słyszałam, że jest dobra.
napisał/a: himmlische 2007-06-06 08:09
O moich potrawach regionalnych chyba napisano już wszystko, bo jestem ze Śląska ... ;)
napisał/a: kasia_b 2009-10-24 14:34
postanowiłam dzisiaj troszkę kuchni regionalnej w mojej kuchni zapodać i zrobiłam drożdżowe cebularze - no pycha wyszło
tak wyglądają z internetu - moje są bardzo podobne


jeśli ktoś chce wrzucę przepis