Co dobrego robicie na obiad?

napisał/a: ~Ikselka 2011-09-14 22:07
Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:18:48 +0200, Mario napisał(a):

> W dniu 2011-09-14 21:07, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 00:13:12 +0200, Mario napisał(a):
>>
>>>> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>>>>
>>> Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
>>
>> Jaka trudność zrobić sobie samemu oliwę o dowolnym smaku?
>
> Oczywiście, zrób truflową albo różaną. A gdzie dostanę bergamotki w
> Polsce?
>
>> Cytrynowa - wuala, wkładasz cieniutko obraną (obieraczką do cytrusów, taką
>> dekoratorską najlepiej, ale i obierakiem do ziemniaków także daje radę,
>> jeśli cienko struga) skórkę cytryny (ilość dowolna) do butelki z oliwą,
>> odpowiednio długo czekasz aż się "przegryzie". Nie może się to
>> "przegryzanie" odbywać w lodówce.
>
> Tak, znam tą metodę. Jest ona stosowana przez koncerny, bo jest tańsza.
> Oliwy smakowe powinny być robione w ten sposób, że skórki cytrusów czy
> inne dodatki (imbir, kardamon, czy bazylia) są wrzucane do oliwek przed
> tłoczeniem i tłoczone są razem.

Koncerny na mnie wobec tego nie zarobią.


--
XL
napisał/a: ~Mario 2011-09-14 22:23
>
>> Tak, znam tą metodę. Jest ona stosowana przez koncerny, bo jest tańsza.
>> Oliwy smakowe powinny być robione w ten sposób, że skórki cytrusów czy
>> inne dodatki (imbir, kardamon, czy bazylia) są wrzucane do oliwek przed
>> tłoczeniem i tłoczone są razem.
>
> Koncerny na mnie wobec tego nie zarobią.
>

. Na mnie też nie zarabiają.

pozdrawiam
mario

napisał/a: ~Paulinka 2011-09-15 20:37
Mario pisze:

>> Żaden problem z zakupem, tylko wiesz jak jest z przepisami, które mają
>> ładne zdjęcia, nie zawsze jest pysznie. Ale zakupię i spróbuję. Babeczki
>> rozwiązują mi w 1/4 problem ze śniadaniami do szkoły dla dzieci :)
>>
>>
> Wiem, wiem. . Ale akurat takie babeczki zrobiliśmy w domu, więc
> śmiało mogę polecić.
> A z tą szkołą dobrze wiedzieć, moją córę czeka to za rok

Kolejna ofiara reformy edukacji

--

Paulinka
napisał/a: ~Paulinka 2011-09-15 20:40
Grzegorz Prędki pisze:
>
>> Nigdy nie robiłam sama makaronu. Wydaje mi się, że to dzieło podobne do
>> ciasta na pierogi i drożdżowego, czyli wypracowywane latami do perfekcji.
>> Pamiętam z dzieciństwa, jak ten makaron robiony taką specjalną maszynką
>> suszył się na stolnicy.

> A co tutaj dopracowywac do perfekcji? 1 duze jajko (byle nie wyjete
> swiezo z lodowki) na 100g maki 500. Zagniesc i gotowe.

Oj tam oj tam. Daj mi wierzyć, że to trudne, a nie że mi się nie chce
gnieść tego ciasta ;)

--

Paulinka
napisał/a: ~Iwon\\(K\\)a" 2011-09-15 22:33
"Paulinka" wrote in message
> Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>
>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od razu,
>>> o
>>> mało nie pękłam z dumy
>>
>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>
> A ja 22 :)

a ja 5 ;)

i.
napisał/a: ~Iwon\\(K\\)a" 2011-09-15 22:34
"Paulinka" wrote in message
> Grzegorz Prędki pisze:
>>
>>> Nigdy nie robiłam sama makaronu. Wydaje mi się, że to dzieło podobne do
>>> ciasta na pierogi i droĹźdĹźowego, czyli wypracowywane latami do
>>> perfekcji.
>>> Pamiętam z dzieciństwa, jak ten makaron robiony taką specjalną maszynką
>>> suszył się na stolnicy.
>
>> A co tutaj dopracowywac do perfekcji? 1 duze jajko (byle nie wyjete
>> swiezo z lodowki) na 100g maki 500. Zagniesc i gotowe.
>
> Oj tam oj tam. Daj mi wierzyć, że to trudne, a nie że mi się nie chce
> gnieść tego ciasta ;)


pewno, ze trudne! :))

i.
napisał/a: ~Paulinka 2011-09-15 22:48
Iwon(K)a pisze:
> "Paulinka" wrote in message
> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>
>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od
>>>> razu, o
>>>> mało nie pękłam z dumy
>>>
>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>
>> A ja 22 :)
>
> a ja 5 ;)

A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak negatywne
emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe studium
interakcji usenetowej.

--

Paulinka
napisał/a: ~Iwon\\(K\\)a" 2011-09-15 22:50
"Paulinka" wrote in message
> Iwon(K)a pisze:
>> "Paulinka" wrote in message
>> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>>> Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>
>>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od
>>>>> razu, o
>>>>> mało nie pękłam z dumy
>>>>
>>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>>
>>> A ja 22 :)
>>
>> a ja 5 ;)
>
> A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
> A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak negatywne
> emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe studium
> interakcji usenetowej.

zecooooo????????

i.
napisał/a: ~Paulinka 2011-09-15 22:53
Iwon(K)a pisze:
> "Paulinka" wrote in message
> news:j4toa8$bi3$15@node2.news.atman.pl...
>> Iwon(K)a pisze:
>>> "Paulinka" wrote in message
>>> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>>>> Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>>
>>>>>
>>>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od
>>>>>> razu, o
>>>>>> mało nie pękłam z dumy
>>>>>
>>>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>>>
>>>> A ja 22 :)
>>>
>>> a ja 5 ;)
>>
>> A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
>> A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak
>> negatywne emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe
>> studium interakcji usenetowej.
>
> zecooooo????????

Hmm, ja naprawdę miałam 22 :)

--

Paulinka
napisał/a: ~Iwon\\(K\\)a" 2011-09-15 22:54
"Paulinka" wrote in message
> Iwon(K)a pisze:
>> "Paulinka" wrote in message
>> news:j4toa8$bi3$15@node2.news.atman.pl...
>>> Iwon(K)a pisze:
>>>> "Paulinka" wrote in message
>>>> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od
>>>>>>> razu, o
>>>>>>> mało nie pękłam z dumy
>>>>>>
>>>>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>>>>
>>>>> A ja 22 :)
>>>>
>>>> a ja 5 ;)
>>>
>>> A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
>>> A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak negatywne
>>> emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe studium
>>> interakcji usenetowej.
>>
>> zecooooo????????
>
> Hmm, ja naprawdę miałam 22 :)

a ja to nie wiem ile bede miala. Moze z 200 ;))))
szczerze to nawet nie wiem o co chodzilo (teraz juz wiem) tylko, ze chcialam
Was przebic
wiekiem lol

i.

napisał/a: ~Paulinka 2011-09-15 22:57
Iwon(K)a pisze:
> "Paulinka" wrote in message
> news:j4tojr$bi3$16@node2.news.atman.pl...
>> Iwon(K)a pisze:
>>> "Paulinka" wrote in message
>>> news:j4toa8$bi3$15@node2.news.atman.pl...
>>>> Iwon(K)a pisze:
>>>>> "Paulinka" wrote in message
>>>>> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły
>>>>>>>> od razu, o
>>>>>>>> mało nie pękłam z dumy
>>>>>>>
>>>>>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>>>>>
>>>>>> A ja 22 :)
>>>>>
>>>>> a ja 5 ;)
>>>>
>>>> A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
>>>> A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak
>>>> negatywne emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe
>>>> studium interakcji usenetowej.
>>>
>>> zecooooo????????
>>
>> Hmm, ja naprawdę miałam 22 :)
>
> a ja to nie wiem ile bede miala. Moze z 200 ;))))
> szczerze to nawet nie wiem o co chodzilo (teraz juz wiem) tylko, ze
> chcialam Was przebic
> wiekiem lol

Ić won Iwon(!)ko :) i nie grzesz więcej.
--

Paulinka
napisał/a: ~Iwon\\(K\\)a" 2011-09-15 23:01
"Paulinka" wrote in message
> Iwon(K)a pisze:
>> "Paulinka" wrote in message
>> news:j4tojr$bi3$16@node2.news.atman.pl...
>>> Iwon(K)a pisze:
>>>> "Paulinka" wrote in message
>>>> news:j4toa8$bi3$15@node2.news.atman.pl...
>>>>> Iwon(K)a pisze:
>>>>>> "Paulinka" wrote in message
>>>>>> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>>>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od
>>>>>>>>> razu, o
>>>>>>>>> mało nie pękłam z dumy
>>>>>>>>
>>>>>>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>>>>>>
>>>>>>> A ja 22 :)
>>>>>>
>>>>>> a ja 5 ;)
>>>>>
>>>>> A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
>>>>> A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak
>>>>> negatywne emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe
>>>>> studium interakcji usenetowej.
>>>>
>>>> zecooooo????????
>>>
>>> Hmm, ja naprawdę miałam 22 :)
>>
>> a ja to nie wiem ile bede miala. Moze z 200 ;))))
>> szczerze to nawet nie wiem o co chodzilo (teraz juz wiem) tylko, ze
>> chcialam Was przebic
>> wiekiem lol
>
> Ić won Iwon(!)ko :) i nie grzesz więcej.

napisalybyscie jakis latwy przepis na obiad. Jakies 3 skladniki, jedna
przyprawa, nie kroi sie i nie
packa, miesza sie w jednym garze, najlepiej lyzka, gotuje samodzielnie (nie
trzeba przewracac, podlewac,
zalewac itd), i sie da zjesc :)

i.