Co dobrego robicie na obiad?

napisał/a: ~Iwon\\(K\\)a" 2011-09-12 15:33
"Paulinka" wrote in message
> Iwon(K)a pisze:
>> "Paulinka" wrote in message
>> news:j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl...
>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem
>>
>>
>> na butelce???
>
> http://www.tinyurl.pl?O0DQKJ6c

ooo wow! dzieki - a jaka ta butelka odgrywa role??

i.

napisał/a: ~medea 2011-09-12 16:08
W dniu 2011-09-12 14:41, Paulinka pisze:
> medea pisze:
>
>>> medea pisze:
>>>> U nas ryż z mięsem z kurczaka i warzywami (brokuły, bakłażan,
>>>> marchewka, cebula) - wszystko wymieszane a' la risotto. Dla
>>>> chętnych (czyli mnie i męża) z dodatkiem sosu czosnkowego.
>>>
>>> O fajny pomysł, ale to chyba następnym kurczakowym razem.
>>
>> U nas to jest obowiązkowe danie. Bywają okresy, że nawet raz w
>> tygodniu, bo Maja uwielbia i zawsze zjada do pustego talerza. Można
>> zrobić i z innym mięsem, np schabem albo polędwiczką wieprzową.
>
> Doprawiasz to czymś specjalnym, czy tylko sól ew. pieprz?

Sól, pieprz, odrobinę curry i oczywiście czosnek mielony. Czasami dodaję
zamiast tego wszystkiego po prostu łyżeczkę mieszanki chińskiej.

>>>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-truskawkami.html
>>>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>>
>>>> Babeczki na pewno przetestuję, bo wszyscy lubimy. Ale chyba
>>>> zrezygnuję z truskawek na rzecz innych owoców. Jagód już pewnie nie
>>>> dostanę, ale może z malinami...
>>>
>>> Zrób tak jak ja z gruszkami wewnątrz, a posypane na zewnątrz malinami.
>>
>> Chodzi o takie owoce, żeby nie puściły zbyt dużo soku, a gruszki
>> chyba puszczą.
>
> Nie puszczą. Piekłam je już. Ciasto było wewnątrz wilgotne od gruszek,
> ale nie było mokre.
> Na 12 babeczek potrzeba maksymalnie 2 gruszek.

Muszę spróbować.

>
>> Masz specjalne foremki do muffinek, czy robisz w papierze?
>
> Mam taką, jak na 1 zdjęciu :
>
> http://majanaboxing.blox.pl/2008/06/Formy-muffinowe.html
>
> Nie wkładam już papilotek, tylko smaruję formę tłuszczem i pięknie się
> je wyciąga.

Hm, chyba pozostanę przy papilotkach (fajna nazwa ;) ), bo nie uśmiecha
mi się kupowanie kolejnej blachy do składowania.

Ewa
napisał/a: ~medea 2011-09-12 16:14
W dniu 2011-09-12 16:08, medea pisze:
> W dniu 2011-09-12 14:41, Paulinka pisze:
>> medea pisze:
>>
>>>> medea pisze:
>>>>> U nas ryż z mięsem z kurczaka i warzywami (brokuły, bakłażan,
>>>>> marchewka, cebula) - wszystko wymieszane a' la risotto. Dla
>>>>> chętnych (czyli mnie i męża) z dodatkiem sosu czosnkowego.
>>>>
>>>> O fajny pomysł, ale to chyba następnym kurczakowym razem.
>>>
>>> U nas to jest obowiązkowe danie. Bywają okresy, że nawet raz w
>>> tygodniu, bo Maja uwielbia i zawsze zjada do pustego talerza. Można
>>> zrobić i z innym mięsem, np schabem albo polędwiczką wieprzową.
>>
>> Doprawiasz to czymś specjalnym, czy tylko sól ew. pieprz?
>
> Sól, pieprz, odrobinę curry i oczywiście czosnek mielony. Czasami
> dodaję zamiast tego wszystkiego po prostu łyżeczkę mieszanki chińskiej.

a właściwie "mieszanka pięciu smaków" się to nazywa.

Ewa
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2011-09-12 16:30
Am 12.09.2011 12:46, schrieb Paulinka:
> Witam,
>
> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i malinami.
>
> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-truskawkami.html
> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>

Zupa z dyni z curry, imbirem i mlekiem kokosowym. Do tego krewetki
przysmażone.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Ikselka 2011-09-12 16:39
Dnia Mon, 12 Sep 2011 14:05:36 +0200, Paulinka napisał(a):

>> Ale za to wieczorem upiekę amoniaczki, mniam!
>
>
> A co to za wynalazek?

Pyszne ciasteczka do chrupania. Niedawno wreszcie rozszyfrowałam ciastka,
które jadłam kilka razy w mojej ulubionek kieleckiej kafejce, gdzie babka
podawała domowe ciasta i ciastka własnoręcznie pieczone - no i własnie te
ciasteczka, które mi najbardziej tam smakowały, okazały się...
amoniaczkami!
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16068
i inne.
Amoniaku nie trzeba się bać - wietrzeje cały podczas pieczenia i trochę
wtedy się go czuje, w ciastkach go już wcale nie ma.
Nie wiem, dlaczego, ale amoniaczki smakują o niebo lepiej, niż zwykłe
kruche ciasteczka.

PS. Jakbyś się skusiła na upieczenie, to dobra rada: po wykrojeniu każde
ciasteczko trzeba popędzlować roztrzepanym lekko spienionym białkiem i
kłaść tą mokrą stroną na rozsypanej cienkiej warstwie cukru, wcale
niekoniecznie grubego - po upieczeniu będą miały apetyczną skorupkę.
Oczywiście pieczemy cukrową warstwą do góry.
--
XL
napisał/a: ~Ikselka 2011-09-12 16:41
Dnia Mon, 12 Sep 2011 14:10:28 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2011-09-12 13:59, Ikselka pisze:
>>
>> Barszcz czerwony z ziemniakami
>
> Jedno z moich ulubionych dań robionych przez moją mamę to barszcz
> czerwony zabielany podawany z ziemniaczanym puree z podsmażanym
> boczkiem.

Własnie taki robię, tyle że zamiast boczku - słoninka zezłocona,
mniamm...To właśnie takie danie na lato było i wystarczało jedno.

> Pycha. Żałuję, że moja córka nie podziela mych uniesień. ;)
>

Dojrzeje


--
XL
napisał/a: ~Ikselka 2011-09-12 16:42
Dnia Mon, 12 Sep 2011 16:41:18 +0200, Ikselka napisał(a):

> Własnie taki robię, tyle że zamiast boczku - słoninka zezłocona,
> mniamm...

Medea:
>> To właśnie takie danie na lato było i wystarczało jedno.

Wcięło mi znak cytowania - poprawiam się.
--
XL
napisał/a: ~misiczka" 2011-09-12 17:12

Użytkownik "Paulinka" napisał w
wiadomości news:j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl...
> Witam,
>
> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.

Potrawka z kurczaka z marchewką, groszkiem i kukurydzą i ryż.
I rosół z makaronem "domowym".

--
misiczka
napisał/a: ~Z. Wieracz" 2011-09-12 17:24
W dniu 2011-09-12 12:46, Paulinka pisze:
> Witam,
>
> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i malinami.
>
> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-truskawkami.html
> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>


byrrbycia - zupa z mchów i porostów Luzytanii
napisał/a: ~Veronika" 2011-09-12 18:53

Użytkownik "Paulinka" napisał w
wiadomości news:j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl...
> Witam,
>
> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i
> malinami.
>
> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-truskawkami.html
> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.


Zyletkowa karkowke.
Z ziemniakami.
napisał/a: ~wolim 2011-09-12 18:57
W dniu 2011-09-12 15:33, Iwon(K)a pisze:
> "Paulinka" wrote in message
> news:j4l1dt$arh$9@node2.news.atman.pl...
>> Iwon(K)a pisze:
>>> "Paulinka" wrote in message
>>> news:j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl...
>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem
>>>
>>>
>>> na butelce???
>>
>> http://www.tinyurl.pl?O0DQKJ6c
>
> ooo wow! dzieki - a jaka ta butelka odgrywa role??
>

Piwo paruje podczas pieczenia i kurczak nie jest suchy.

Pzdry,
MW
napisał/a: ~Iwon\\(K\\)a" 2011-09-12 19:00
"wolim" wrote in message
> W dniu 2011-09-12 15:33, Iwon(K)a pisze:
>> "Paulinka" wrote in message
>> news:j4l1dt$arh$9@node2.news.atman.pl...
>>> Iwon(K)a pisze:
>>>> "Paulinka" wrote in message
>>>> news:j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl...
>>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem
>>>>
>>>>
>>>> na butelce???
>>>
>>> http://www.tinyurl.pl?O0DQKJ6c
>>
>> ooo wow! dzieki - a jaka ta butelka odgrywa role??
>>
>
> Piwo paruje podczas pieczenia i kurczak nie jest suchy.

czyli jako zrodlo "wilgoci" - interesujace. :)

i.