Co dobrego robicie na obiad?

napisał/a: ~Qrczak 2011-09-12 19:29
Dnia 2011-09-12 14:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2011-09-12 13:59, Ikselka pisze:
>>
>> Barszcz czerwony z ziemniakami
>
> Jedno z moich ulubionych dań robionych przez moją mamę to barszcz
> czerwony zabielany podawany z ziemniaczanym puree z podsmażanym
> boczkiem. To właśnie takie danie na lato było i wystarczało jedno.
> Pycha. Żałuję, że moja córka nie podziela mych uniesień. ;)

Przekleństwo dzieciństwa.

Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem
napisał/a: ~Qrczak 2011-09-12 19:32
Dnia 2011-09-12 12:46, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Witam,
>
> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i malinami.

Kurczak z cytryną i tymiankiem.
Sernik.

Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem
napisał/a: ~medea 2011-09-12 19:45
W dniu 2011-09-12 19:29, Qrczak pisze:
> Przekleństwo dzieciństwa.
>
> Qra
> --
> nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem

No, ale dobrze, że chociaż dodałaś odpowiednią stopkę. ;)

Ewa
napisał/a: ~medea 2011-09-12 19:47
W dniu 2011-09-12 16:39, Ikselka pisze:
>
> Amoniaku nie trzeba się bać

Amoniak można w ogóle gdzieś kupić? Nigdy w sklepie spożywczym się nie
natknęłam, ale też specjalnie nie rozglądałam za nim. Może w aptece?

Ewa
napisał/a: ~medea 2011-09-12 19:48
W dniu 2011-09-12 18:53, Veronika pisze:
>
> Zyletkowa karkowke.

Znaczy - żylastą?

Ewa
napisał/a: ~czeremcha 2011-09-12 20:22
Schab duszony, surówka z marchewki, selera i jabłka, ziemniaki.

Ania
napisał/a: ~Ikselka 2011-09-12 20:55
Dnia Mon, 12 Sep 2011 19:47:09 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2011-09-12 16:39, Ikselka pisze:
>>
>> Amoniaku nie trzeba się bać
>
> Amoniak można w ogóle gdzieś kupić? Nigdy w sklepie spożywczym się nie
> natknęłam, ale też specjalnie nie rozglądałam za nim. Może w aptece?
>

Kiedyś bywał w Tesco i Real, ale nie mogłam znaleźć akurat kiedy był mi
potrzebny, więc szybciutko kupiłam w Allegro. Zapewne jest w aptece, nie
pytałam, tylko zamówiłam właśnie w Allegro, bo tam jest Wszystko bez
szukania .


--
XL
napisał/a: ~Paulinka 2011-09-12 21:00
Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 12 Sep 2011 19:47:09 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2011-09-12 16:39, Ikselka pisze:
>>> Amoniaku nie trzeba się bać
>> Amoniak można w ogóle gdzieś kupić? Nigdy w sklepie spożywczym się nie
>> natknęłam, ale też specjalnie nie rozglądałam za nim. Może w aptece?
>>
>
> Kiedyś bywał w Tesco i Real, ale nie mogłam znaleźć akurat kiedy był mi
> potrzebny, więc szybciutko kupiłam w Allegro. Zapewne jest w aptece, nie
> pytałam, tylko zamówiłam właśnie w Allegro, bo tam jest Wszystko bez
> szukania .
>
>
Dzięki za przepis. Chyba ze względu na ten jednak nieco trudny składnik
zrezygnuję na razie z eksperymentów z tymi ciasteczkami.

--

Paulinka
napisał/a: ~Paulinka 2011-09-12 21:02
medea pisze:
> W dniu 2011-09-12 14:41, Paulinka pisze:
>> medea pisze:
>>
>>>> medea pisze:
>>>>> U nas ryż z mięsem z kurczaka i warzywami (brokuły, bakłażan,
>>>>> marchewka, cebula) - wszystko wymieszane a' la risotto. Dla
>>>>> chętnych (czyli mnie i męża) z dodatkiem sosu czosnkowego.
>>>>
>>>> O fajny pomysł, ale to chyba następnym kurczakowym razem.
>>>
>>> U nas to jest obowiązkowe danie. Bywają okresy, że nawet raz w
>>> tygodniu, bo Maja uwielbia i zawsze zjada do pustego talerza. Można
>>> zrobić i z innym mięsem, np schabem albo polędwiczką wieprzową.

>> Doprawiasz to czymś specjalnym, czy tylko sól ew. pieprz?

> Sól, pieprz, odrobinę curry i oczywiście czosnek mielony. Czasami dodaję
> zamiast tego wszystkiego po prostu łyżeczkę mieszanki chińskiej.

Ja podobnie robię kurczaka z mieszkanką chińską (gotowe warzywa np Hortexu).

>>> Masz specjalne foremki do muffinek, czy robisz w papierze?
>>
>> Mam taką, jak na 1 zdjęciu :
>>
>> http://majanaboxing.blox.pl/2008/06/Formy-muffinowe.html
>>
>> Nie wkładam już papilotek, tylko smaruję formę tłuszczem i pięknie się
>> je wyciąga.
>
> Hm, chyba pozostanę przy papilotkach (fajna nazwa ;) ), bo nie uśmiecha
> mi się kupowanie kolejnej blachy do składowania.

Doskonale to rozumiem :)


--

Paulinka
napisał/a: ~Paulinka 2011-09-12 21:04
Iwon(K)a pisze:

>>>>> na butelce???
>>>>
>>>> http://www.tinyurl.pl?O0DQKJ6c
>>>
>>> ooo wow! dzieki - a jaka ta butelka odgrywa role??
>>>
>>
>> Piwo paruje podczas pieczenia i kurczak nie jest suchy.
>
> czyli jako zrodlo "wilgoci" - interesujace. :)

Spróbuj :)


--

Paulinka
napisał/a: ~Paulinka 2011-09-12 21:05
Waldemar Krzok pisze:
> Am 12.09.2011 12:46, schrieb Paulinka:
>> Witam,
>>
>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i
>> malinami.
>>
>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-truskawkami.html
>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>
>
> Zupa z dyni z curry, imbirem i mlekiem kokosowym. Do tego krewetki
> przysmażone.

Mocno orientalnie, nie wiem, czy umiałabym to odpowiednio doprawić. Nie
jadłam nigdy takiej zupy.
Zupę z dyni jadłam tylko mleczną z lanymi kluskami.


--

Paulinka
napisał/a: ~Paulinka 2011-09-12 21:08
misiczka pisze:
>
> Użytkownik "Paulinka" napisał w
> wiadomości news:j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl...
>> Witam,
>>
>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>
> Potrawka z kurczaka z marchewką, groszkiem i kukurydzą i ryż.

Ciekawe połączenie. Ja potrawkę z kurczaka robię bez warzyw za to z duża
ilością siekanego koperku.

> I rosół z makaronem "domowym".

Nigdy nie robiłam sama makaronu. Wydaje mi się, że to dzieło podobne do
ciasta na pierogi i drożdżowego, czyli wypracowywane latami do perfekcji.
Pamiętam z dzieciństwa, jak ten makaron robiony taką specjalną maszynką
suszył się na stolnicy.


--

Paulinka