olej czy smalec?

napisał/a: ~Stokrotka" 2011-03-10 19:51

Użytkownik "Krzysztof Tabaczyński" napisał w wiadomości
>
> Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" napisał w
> wiadomości news:4d77f09b$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik jagr napisał:
>
>> Dokładnie tak.
>>
>> Smalec wcale nie jest tłuszczem w pełni nasyconym, jak niektórzy myślą.
>> Nie mamy jednak niczego lepszego pod ręką.
>> Tę fryturę, to skąd wziąć?
>
>
> O margarynach to nie tylko do smażenia. Stare typy margaryn twardych
> były uwodorniane (do tłuszczy nasyconych) na katalizatorze -
> sproszkowanym niklu. Smacznego. Obecnie raczej się (zwłaszcza w tych
> wszystkich "dietetycznych, bezcholesterolowych" smarowidłach) oleju nie
> uwodarnia - prościej dodać gumy ksantanowej czy innego plastiku żeby
> nabrało konsystencji bardziej stałej. Znów - smacznego.
>
> -----------
>
> No dobrze, ale ten nikiel jest właśnie katalizatorem,
> a więc nie reagentem. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>
>

napisał/a: ~Stokrotka" 2011-03-10 19:52

>...Obecnie raczej się (zwłaszcza w tych
> wszystkich "dietetycznych, bezcholesterolowych" smarowidłach) oleju nie
> uwodarnia - prościej dodać gumy ksantanowej czy innego plastiku żeby
> nabrało konsystencji bardziej stałej. ..

Co to jest guma ksantanowa?

--
(tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl

napisał/a: ~Stokrotka" 2011-03-10 19:54
>> Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do
>> stałej, zapach orzechowy.
>
> Świetnie.
> Tylko skąd go wziąć?
To głuwny składnik wielu, zdaje się lepszyh, margaryn
stąd moje pytanie nieco wyżej.

--
(tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl

napisał/a: ~Maseł 2011-03-11 12:55
W dniu 2011-03-10 19:52, Stokrotka pisze:
> Co to jest guma ksantanowa?

http://www.google.com/search?q=guma+ksantanowa

Pozdro

Maseł
napisał/a: ~Przemyslaw Salata" 2011-03-11 23:01
Użytkownik "Grzegorz Prędki" napisał w
wiadomości news:4d78c86b$0$2436$65785112@news.neostrada.pl...


>>>>> Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do
>>>>> stałej, zapach orzechowy.

>>> Np. z Makro. Jest w postaci frytury w kostkach.
> W Makro za (chyba) 10kg 60zl. Przechowuje sie dobrze w chlodnym miejscu.

ok, ale czy taki utwardzony olej palmowy nie zawiera tluszczy trans? Bo wtedy z
deszczu pod rynne.

A co powiecie na Plante - tluszcz roslinny do smazenia, 100g zawiera 100g
tluszczy, w tym 59g nasyconych. Zapewne reszta to nienasycone, ale czy jedno-
czy wielo- juz nie napisali.

--
pozdr Z.
napisał/a: ~Paweł_Więcek 2011-03-12 22:04
Thus wrote "Krzysztof Tabaczyński" :
> No dobrze, ale ten nikiel jest właśnie katalizatorem,
> a więc nie reagentem. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami.

Wchodzić nie wchodzi, ale śladowe ilości w margarynie zostają.

Paweł

--
(___) | Pawel Wiecek ------ Coven / Svart ------ http://www.coven.vmh.net/ |
< o o > | GPG/PGP info in headers GSM: +48603240006 |
\\ ^ / | * * A black cat crossing your path signifies that * * |
(") | * * the animal is going somewhere. -- Groucho Marx |
napisał/a: ~Paweł_Więcek 2011-03-12 22:15
Thus wrote Przemyslaw Salata :
> ok, ale czy taki utwardzony olej palmowy nie zawiera tluszczy trans? Bo wtedy z

To nie jest tłuszcz utwardzony. On jest naturalnie twardy dzięki wysokiej
zawartości nasyconych kwasó tłuszczowych. Nierafinowany dodatkowo zawiera
sporo karotenów i przeciwutleniaczy.
Skądinąd są oleje z większą zawartością nasyconych KT -- kokosowy i z jądra
palmy olejowej.

Paweł

--
(___) | Pawel Wiecek ------ Coven / Svart ------ http://www.coven.vmh.net/ |
< o o > | GPG/PGP info in headers GSM: +48603240006 |
\\ ^ / | * Cats are smarter than dogs. You can't make eight cats pull * |
(") | * * a sled through the snow. * * |
napisał/a: ~Krzysztof Tabaczyński" 2011-03-12 23:16

Użytkownik "Paweł Więcek" napisał w wiadomości
> Thus wrote "Krzysztof Tabaczyński" :
>> No dobrze, ale ten nikiel jest właśnie katalizatorem,
>> a więc nie reagentem. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami.
>
> Wchodzić nie wchodzi, ale śladowe ilości w margarynie zostają.

No, zostają... całe 10000 atomów...

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

napisał/a: ~lamia" 2011-03-13 11:29
"Paweł Więcek" wrote in message
> To nie jest tłuszcz utwardzony. On jest naturalnie twardy dzięki wysokiej
> zawartości nasyconych kwasó tłuszczowych. Nierafinowany dodatkowo zawiera

pod warunkiem, Ĺźe jednak nie jest 'skrycie' (utwardzony -trans)
duĹźe masowe tanie produkcje.... - mam ograniczone zaufanie.
napisał/a: ~jagr" 2011-03-14 08:58
Użytkownik "Paweł Więcek" napisał w wiadomości
> Thus wrote "Krzysztof Tabaczyński" :
>> No dobrze, ale ten nikiel jest właśnie katalizatorem,
>> a więc nie reagentem. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami.
> Wchodzić nie wchodzi, ale śladowe ilości w margarynie zostają.

Jak to katalizator - nie wchodzi w reakcję.
Ale całe jego 100% zostaje w margarynie.
Może dodają niewiele, ale nie mówmy, że niklu nie ma.
Bo pozostaje i jest zjadany.

napisał/a: ~Krzysztof Tabaczyński" 2011-03-14 17:12

Użytkownik "jagr" napisał w wiadomości
> Użytkownik "Paweł Więcek" napisał w wiadomości
> news:0o3t48-ndd.ln1@lilith.rlyeh.org...
>> Thus wrote "Krzysztof Tabaczyński" :
>>> No dobrze, ale ten nikiel jest właśnie katalizatorem,
>>> a więc nie reagentem. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami.
>> Wchodzić nie wchodzi, ale śladowe ilości w margarynie zostają.
>
> Jak to katalizator - nie wchodzi w reakcję.
> Ale całe jego 100% zostaje w margarynie.

Jak to "100% zostaje w margarynie"?
To wreszcie "100%" czy "śladowe ilości"?

> Może dodają niewiele, ale nie mówmy, że niklu nie ma.
> Bo pozostaje i jest zjadany.

W 1972 roku, jak się uczyłem analizy jakościowej,
nikiel w ówczesnej margarynie z fabryki w Siemianowicach
nie był wykrywalny. Mówię o analizie klasycznej, odczynnikami.
Analizy spektralnej, ani chromatografii, nie próbowałem, bo
wtedy nie miałem dostępu do takiej aparatury.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.


napisał/a: ~jagr" 2011-03-15 08:59
Użytkownik "Krzysztof Tabaczyński" napisał w wiadomości
>> Ale całe jego 100% zostaje w margarynie.
> Jak to "100% zostaje w margarynie"?
> To wreszcie "100%" czy "śladowe ilości"?

Czy "100%" i "śladowe ilości" się ze sobą kłócą?
Wsypują porcję [1 porcja =100%], mieszają, sprzedają - z tym niklem w środku
[100%].
Tu nie ma nic o ilości bezwzględnej. Tu jest tylko napisane, że wszystko to,
co wsypią, konsument zjada [100%]. Ale i tak ja sam na własne oczy nie
widziałem gościa z łopatą, jak wsypywał coś do kadzi.
Ta informacja pochodzi z wielu różnych ogólnodostępnych źródeł.

> W 1972 roku, jak się uczyłem analizy jakościowej,
> nikiel w ówczesnej margarynie z fabryki w Siemianowicach
> nie był wykrywalny. Mówię o analizie klasycznej, odczynnikami.
> Analizy spektralnej, ani chromatografii, nie próbowałem, bo
> wtedy nie miałem dostępu do takiej aparatury.

Dlaczego szukaliście w margarynie niklu?
Skąd ten pomysł?