jak obniżyć poziom cholesterolu?

napisał/a: szansa1 2010-10-14 18:50
Z tą profilaktyką się zgodzę.
Ludzie nie słuchają a co mówić o stosowaniu.
Rudy89 napisal(a):
~gość napisal(a): Lekarze powinni mówić o profilaktyce zdrowia głośno i wyraźnie, a w tedy mniej by było zawałów, chorób onkologicznych oraz wiele innych problemów zdrowotnych.
"Zdrowi nie są mile widziani" bo dzisiaj zdrowy człowiek to strata finansowa, chory to biznes się kręci.
Nie długo Święto "Wszystkich świętych" popatrzmy na świrze groby, w jakim wieku tam leżą ludzie, tak działa współczesna medycyna konwencjonalna.


Ostre słowa. Może nieco za ostre. Z moich obserwacji (znajomi lekarze w mojej okolicy, relacja na stopie półprywatnej - po sąsiedzku) wynika, że lekarze są skłonni mówić dużo o profilaktyce... tylko nikt nie chce ich słuchać. No bo nie po to idzie się na grilla, żeby jeść zapiekanego w folii łososia, tylko karkówkę i kiełbę - kto normalny posłucha wtedy głosu rozsądku, że to niezdrowe?
napisał/a: szansa1 2010-10-14 18:56
Witam.
Jak obniżyć poziom cholesterolu? Jest to jeden z kilku czynników do obniżenia cholesterolu. Jest to Witamina C. Proszę poczytać.
W bardzo dużym skrócie witamina C świetnie wzmacnia odporność niemniej konieczne są duże dawki czego nie można wykonać posiadając syntetyczną witaminę C gdyż ma ona dużo gorszą wchłanialność i w wysokich dawkach drażni ona przewód pokarmowy (żołądek, jelita).
Tolerancja naturalnej witaminy C jest wyśmienita.
Dlaczego witaminę C można nazwać jedną z najważniejszych witamin? Otóż bez witaminy C nasz organizm nie jest wstanie wyprodukować kolagenu jednego z najważniejszych białek organizmu- odpowiada za elastyczność tkanek np. naczyń krwionośnych, jeżeli stracą elastyczność dochodzi do pęknięć i wylewu, natomiast nasz organizm zatracił (najprawdopodobniej ze względu na wpływ cywilizacji) zdolność produkowania witaminy C.(zwierzęta produkują nawet do 20 gram dziennie). W momencie kiedy nasze naczynia tracą elastyczność, wątroba jeżeli jest zdrowa (nieuszkodzona lekami syntetycznymi lub alkoholem), zaczyna produkować lipoproteiny niskiej gęstości LDL (transportujące cholesterol) które wypełniają ubytki i pęknięcia w naczyniach (chwilowo ratując sytuację - zapobiegając pękaniu naczyń i wylewom). Problem polega na tym że jeżeli ten proces trwa latami odkładający sie cholesterol tworzy złogi miażdżycowe i tak jak kamień w rurach wodnych tak cholesterol w naszych naczyniach zamyka ich światło. Początkowymi objawami tego procesu jest wzrost ciśnienia krwi (gdyż zmniejsza się przekrój naczyń) i wzrost lipoprotein LDL. Proces ten oczywiście prowadzi do zamknięcia światła naczyń i jeżeli są to naczynia wieńcowe (sercowe) następuje zawał -zatrzymanie krążenia i martwica części mięśnia sercowego, jeżeli są to naczynia mózgowe to jest to udar. Podobnie dzieje się w innych częściach naszego ciała np. stawy brak kolagenu oznacza zmniejszoną elastyczność i nieprawidłową pracę chrząstki stawowej itd.

Niestety nasze pożywienie nie zawiera dużo witaminy C, dlatego chorobami cywilizacyjnymi jest nadciśnienie, zawał, udar, wylew, choroby stawów itd. Podstawą jest dołożenie do posiłków witaminy C pochodzenia naturalnego.
Cel stosowania:
- naprawa ścian naczyń krwionośnych żylaki, hemoroidy,
- prawdziwa profilaktyka zawałów serca, udarów, wylewów
- słaba odporność częste choroby, infekcje, afty, wspomaganie leczenia nowotworów
- jako najlepszy naturalny przeciwutleniacz oczyszczający organizm (zwolnienie procesów starzenia)
- utrzymanie kolagenu w skórze i zachowanie jej elastyczności (zwolnienie tworzenia się zmarszczek)
- utrzymanie kolagenu w stawach- zachowanie ich elastyczności
Proszę nie stosować witaminy C syntetycznej.
Jeśli jest ktoś zainteresowany informacją na temat profilaktyki zdrowia. Zapraszam do napisania na pocztę.
pomaranczowa1
napisał/a: pomaranczowa1 2010-10-15 17:26
Na pocztę? Czemu? Sprzedajesz coś? JJa chiałam się właśnie zapytać cow takim razie powinnam robić/jeść, ale to chyba proste, nawet na biologii mnie uczą, że cytrusy i kiszona kapusta ma dużo wit. C
napisał/a: ~gość 2010-10-15 19:26
Pomagam ludziom wrócić do zdrowia lub je utrzymać. Nie sprzedaję produktów, sami sobie kupują. Produkty są sprawdzone. Zajmuje się 15 lat naturoterapią.
pomaranczowa napisal(a): Na pocztę? Czemu? Sprzedajesz coś? JJa chiałam się właśnie zapytać cow takim razie powinnam robić/jeść, ale to chyba proste, nawet na biologii mnie uczą, że cytrusy i kiszona kapusta ma dużo wit. C
dlugonoga
napisał/a: dlugonoga 2010-10-17 13:20
Interesujące. Kończy się na to jakiś kurs. czy jest Pan "samoukiem"? Czy zajmuje się Pan też innymi dziedzinami (bioenergoterapeutyka, akupunktura...) czy skupia się Pan głównie na metodach zdrowego odżywiania?
gumisie77
napisał/a: gumisie77 2010-11-02 22:45
co bardziej rujnuje poziom cholesterolu: McDonalds czy golonka albo schabowy? z czego byloby Wam trudniej zrezygnować?
wkretek
napisał/a: wkretek 2010-11-14 17:00
też pytanie... zdecydowanie i bez wahania zrezygnowałbym z McD... z golonką byłoby już trudniej :D. A co do rujnowania, to niestety, ale jest tu raczej remis.....
kamaciejka
napisał/a: kamaciejka 2010-11-25 02:09
czy ktoś korzysta ze sklepów ze zdrową żywnością? czy faktycznie jedzenie tam dostępne warte jest swojej ceny? bo uff, raz weszłam i trochę mnie zmroziło jak zobaczyłam ceny...
konqret
napisał/a: konqret 2010-11-25 12:34
Niektóeych produktów nie znajdziesz nigdzie indziej, lub będziesz miała problemy, np bezglutenowe czy z małą ilością fenyloalaniny. Natomiast zdrowy chleb możn kupić po prostu w piekarni, może będzie miał sól, ale dla zwykłego człowieka i tak będzie 100x zdrowszy niż badziew z supermarketu...
wkretek
napisał/a: wkretek 2010-11-28 01:17
polecam kupować sklep w sprawdzonych piekarniach a nie w supermarketach i kupować tylko ciemny, bułki pszenne omijać z daleka!
roqal90
napisał/a: roqal90 2010-11-29 01:42
Może i tak, zle grahamek to ja nie trawię np.
uchaty
napisał/a: uchaty 2010-11-29 02:03
Czy pieczywo zawiera dużo cholesterolu?