jak obniżyć poziom cholesterolu?

michoo
napisał/a: michoo 2010-11-29 21:16
uchaty napisal(a): Czy pieczywo zawiera dużo cholesterolu?

pieczywo w ogole zawiera cholesterol?
kaboros
napisał/a: kaboros 2010-11-30 00:58
Jeśli już to śladowe ilości
ichigo
napisał/a: ichigo 2010-11-30 12:57
Nawet jeśli go nie zawiera, to nie znaczy, że można go za jego pomocą obniżyć, prawda?
michoo
napisał/a: michoo 2010-12-15 21:58
to prawa ze najskuteczniejsza metoda obnizaniania nizdroweo cholsterolu jest spozywanie tego zdrowego (zawartego np. w rybach albo oliwie z oliwek?)
kaboros
napisał/a: kaboros 2010-12-23 22:00
Ten tłuszcz, ok tórym mówisz micho właśnie NIE MA CHOLESTROLU! 0,0g! Mało tego, wykazano, że pomaga zmniejszyć ilość "złego" cholesterolu we krwi
dlugonoga
napisał/a: dlugonoga 2010-12-29 01:03
słyszałam kiedyś, jak na bazarku chłop zachwalał babince, że jego olej rzepakowy NIE ZAWIERA CHOLESTEROLU! Zdorwy jest!!! Niesamowite! ;)
napisał/a: calais 2010-12-30 09:18
Czy nie jest tak, że zalecenia dietetyczne ciągle się zmieniają. Jeszcze niedawno jajka były uważane za samo zło, trzeba było ograniczać ich spożywanie, bo zawierały bardzo dużo cholesterolu. Obecnie mówi się, że cholesterol w jajkach nie jest wcale taki zły i one tak bardzo nie szkodzą. Jak się nie pogubić w tych zaleceniach?
eustachy1
napisał/a: eustachy1 2011-01-09 18:14
o, a ja cały czas myślałem, że jaj nie należy za dużo jeść właśnie ze względu na cholesterol!
roqal90
napisał/a: roqal90 2011-01-10 00:59
A dlaczego cholesterol w jajkach nagle się "poprawił"?!
napisał/a: ~gość 2011-03-02 23:22
szansa napisal(a): Witam.
Jak obniżyć poziom cholesterolu? Jest to jeden z kilku czynników do obniżenia cholesterolu. Jest to Witamina C. Proszę poczytać.
W bardzo dużym skrócie witamina C świetnie wzmacnia odporność niemniej konieczne są duże dawki czego nie można wykonać posiadając syntetyczną witaminę C gdyż ma ona dużo gorszą wchłanialność i w wysokich dawkach drażni ona przewód pokarmowy (żołądek, jelita).
Tolerancja naturalnej witaminy C jest wyśmienita.
Dlaczego witaminę C można nazwać jedną z najważniejszych witamin? Otóż bez witaminy C nasz organizm nie jest wstanie wyprodukować kolagenu jednego z najważniejszych białek organizmu- odpowiada za elastyczność tkanek np. naczyń krwionośnych, jeżeli stracą elastyczność dochodzi do pęknięć i wylewu, natomiast nasz organizm zatracił (najprawdopodobniej ze względu na wpływ cywilizacji) zdolność produkowania witaminy C.(zwierzęta produkują nawet do 20 gram dziennie). W momencie kiedy nasze naczynia tracą elastyczność, wątroba jeżeli jest zdrowa (nieuszkodzona lekami syntetycznymi lub alkoholem), zaczyna produkować lipoproteiny niskiej gęstości LDL (transportujące cholesterol) które wypełniają ubytki i pęknięcia w naczyniach (chwilowo ratując sytuację - zapobiegając pękaniu naczyń i wylewom). Problem polega na tym że jeżeli ten proces trwa latami odkładający sie cholesterol tworzy złogi miażdżycowe i tak jak kamień w rurach wodnych tak cholesterol w naszych naczyniach zamyka ich światło. Początkowymi objawami tego procesu jest wzrost ciśnienia krwi (gdyż zmniejsza się przekrój naczyń) i wzrost lipoprotein LDL. Proces ten oczywiście prowadzi do zamknięcia światła naczyń i jeżeli są to naczynia wieńcowe (sercowe) następuje zawał -zatrzymanie krążenia i martwica części mięśnia sercowego, jeżeli są to naczynia mózgowe to jest to udar. Podobnie dzieje się w innych częściach naszego ciała np. stawy brak kolagenu oznacza zmniejszoną elastyczność i nieprawidłową pracę chrząstki stawowej itd.

Niestety nasze pożywienie nie zawiera dużo witaminy C, dlatego chorobami cywilizacyjnymi jest nadciśnienie, zawał, udar, wylew, choroby stawów itd. Podstawą jest dołożenie do posiłków witaminy C pochodzenia naturalnego.
Cel stosowania:
- naprawa ścian naczyń krwionośnych żylaki, hemoroidy,
- prawdziwa profilaktyka zawałów serca, udarów, wylewów
- słaba odporność częste choroby, infekcje, afty, wspomaganie leczenia nowotworów
- jako najlepszy naturalny przeciwutleniacz oczyszczający organizm (zwolnienie procesów starzenia)
- utrzymanie kolagenu w skórze i zachowanie jej elastyczności (zwolnienie tworzenia się zmarszczek)
- utrzymanie kolagenu w stawach- zachowanie ich elastyczności
Proszę nie stosować witaminy C syntetycznej.
Jeśli jest ktoś zainteresowany informacją na temat profilaktyki zdrowia. Zapraszam do napisania na pocztę.
pomaranczowa1
napisał/a: pomaranczowa1 2011-03-07 18:07
Dlatego ja piję sok wyciskany z pomarańczy co najmniej raz na tydzień! [częściej mi się nie chce :>]
kaboros
napisał/a: kaboros 2011-03-11 15:00
Jednak u ludzi z prawdziwymi problemami z cholesterolem, np. na poziomie 300, sam witamina C już nie pomoże... wyobraźcie sobie te cysterny soku pomarańczowego...