Konkurs "Letnie koktajle"

napisał/a: privatedo 2010-07-22 21:17
Koktajl
Cikitusia
napisał/a: Cikitusia 2010-07-22 21:33
laciata86 napisal(a):Jestem z zawodu barmanem, i wypraszam sobie takie przytyki. Zdjęcia są mojego autorstwa (wykonane w barze w którym pracuje), a koktajle przeze mnie wykonane. Poza tym widać, że mało się znasz na alkoholach, bo koktajle również są alkoholowe. A takie szklanki to w moim barze to norma... chyba nie chadzasz do barów...



Może i mało się znam, ale osobiście uważam że łamiesz regulamin. A właściwie jeden z jego punktów.
Prawa autorskie majątkowe do prac nadesłanych przez uczestników konkursu powinny należeć do uczestników konkursu. Uczestnicy konkursu ponoszą pełną odpowiedzialność wobec Organizatora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Organizatora tekstów zgodnie z niniejszym Regulaminem.
Ale niech zdecyduje o tym Redakcja.
laurence
napisał/a: laurence 2010-07-22 21:41
Lato zaczyna się dla mnie z chwilą pojawienia się truskawek i z tych owoców koktajl najbardziej mi smakuje. Od wczesnej wiosny czekam na nie z utęsknieniem. Pachnące, nęcące czerwienią truskawki z mojego ogródka bardzo często goszczą na moim stole pod postacią koktajlowych wariacji. Jedną z takich postaram się opisać, choć uprzedzam uczciwie, że za każdym razem wychodzi ona troszkę inaczej…

Składniki:
- truskawki – dowolna, ale niezbyt mała ilość, najlepiej świeże, ew. lekko rozmrożone
- śmietanka do ubijania – 1/2; opakowania (jak ktoś jest szczupły to może użyć całego opakowania :))
- jogurt grecki lub inny koniecznie naturalny bez dodatków smakowych, cukru itp. (1 duże opakowanie)
- cukier puder (1 łyżka do śmietanki i 1 łyżka na porcję truskawek)
- kostki lodu (kilka sztuk)

1. Śmietankę do ubijania należy włożyć do zamrażarki na około 1/2; godziny. Jest to prosty zabieg, który sprawi, że śmietanka nie powinna zważyć się podczas ubijania a jej konsystencja będzie na pewno sztywna.
2. Truskawki należy obrać, umyć i zmiksować w blenderze z dodatkiem 1 łyżki cukru-pudru. Uzyskany mus truskawkowy podzielić na dwie, mniej więcej równe porcje.
3. Jogurt naturalny zmiksować z kostkami lodu, włożyć do lodówki.
4. Śmietankę ubić z cukrem-pudrem używając odpowiedniej końcówki blendera.
5. Połączyć jedną porcję musu truskawkowego z masą jogurtowo lodową używając końcówki blendera do koktajli. Masa powinna być gładka i jednolita, smakowicie różowa.
6. Dodać ubitą śmietankę i wymieszać delikatnie i niezbyt energicznie używając zwykłej łyżki. Uzyskana masa nie powinna być jednolita, ale pełna jaśniejszych smug i nierówności kolorystycznych.
7. Koktajl rozlać do szklanek
8. Do każdej szklanki wlać na wierzch porcję musu truskawkowego i zamieszać długą łyżką lub rurką do koktajli bardzo delikatnie, z góry do dołu, tak aby powstał czerwony i efektowny wzorek. Pozostałą część musu rozlać na sam wierzch i udekorować apetycznie miętą lub melisą (która bardzo dobrze wpłynie na trawienie dużej ilości tłuszczu zawartego w bitej śmietance :) )
Cały smaczek tego koktajlu to kolorowe wzorki powstałe dzięki „nierównej” konsystencji składników. Pity przez rurkę - zaskakuje przebijającymi nutami świeżych truskawek i bitej śmietany.
Dodatek śmietanki sprawia, że koktajl jest bardzo sycący i z powodzeniem może zastąpić posiłek (np. drugie śniadanie).
napisał/a: agogo2 2010-07-22 21:46
Przedstawiam mój przepyszny przepis na koktajl

Koktajl arbuzowo-poziomkowo-kiwi-malinowo-bananowy

składniki:
4 plastry arbuza bez pestek
1 szklanka poziomek
1 kiwi
1 szklanka malin
1 banan lub szklanka soku bananowego
1 szklanka soku brzoskwiniowego
Poziomki i maliny plukamy, wkładamy do blendera z kiwi , bananem i arbuzem wlewamy sok, miksujemy chwilke w blenderze, wsawiamy do lodówki przed podaniem
Smacznego
laciata86
napisał/a: laciata86 2010-07-22 21:51
Cikitusia napisal(a):Może i mało się znam, ale osobiście uważam że łamiesz regulamin. A właściwie jeden z jego punktów.
Prawa autorskie majątkowe do prac nadesłanych przez uczestników konkursu powinny należeć do uczestników konkursu. Uczestnicy konkursu ponoszą pełną odpowiedzialność wobec Organizatora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Organizatora tekstów zgodnie z niniejszym Regulaminem.
Ale niech zdecyduje o tym Redakcja.


Rozumiem Twój punkt widzenia, ale prawa autorskie należą w 100% do mnie. Szczerze mówiąc to nawet bar w którym pracuje, jest moją własnością. Sama sobie jestem szefem. Poza tym widzę, że strasznie zależy Ci na wygranej ;), mi natomiast nie. Jest to dla mnie pewien rodzaj relaxu. Pozdrawiam!
napisał/a: aczp 2010-07-22 21:56
Nieciekawie się zrobiło w tym wątku, pomyśleć by można, że gramy o samochody, nie o blendery...

Koktajli typowych jest tu już dużo, więc ja dorzucę coś troszkę innego, zaznaczając na wstępie, że pomidory należą do rodziny jagód. USA sklasyfikowało je, jako warzywa do celów podatkowych, ale naukowo uznawane są za owoce :) wyczytyłam w google :D

Koktajl pomidorowy z bazylią
3 mięsiste pomidory
1 szklanka kefiru
1/2 łodygi selera naciowego
1 ząbk czosnku
bazylia ( u mnie mrożona)
sól
pieprz
tabasco
odrobina cukru

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Wszystkie składniki kroimy w kawałki (to, co się da pokroić) i miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i tabasco - tyle, ile chcemy. Do szklanek wlewamy kefir i dolewamy dowolną ilość mikstury pomidorowej, posypujemy bazylią i delektujemy się smakiem.

Dobrze jest, aby wszystkie składniki były prosto z lodówki - nie dodaję lodu, bo nie lubię rozwodnionych koktajli. Ostatnim razem wlałam miksturę do maszyny do lodów i pozwoliłam jej zmienić konsystencję na a'la sorbet pomidorowy. Smakowało wyśmienicie.
Cikitusia
napisał/a: Cikitusia 2010-07-22 22:25
laciata86 napisal(a):Rozumiem Twój punkt widzenia, ale prawa autorskie należą w 100% do mnie. Szczerze mówiąc to nawet bar w którym pracuje, jest moją własnością. Sama sobie jestem szefem. Poza tym widzę, że strasznie zależy Ci na wygranej ;), mi natomiast nie. Jest to dla mnie pewien rodzaj relaxu. Pozdrawiam!



Czy zależy mi na wygranej??? Myślę że jak każdemu kto bierze udział w tym konkursie, ale gram uczciwie. Twoje drinki wyglądają jak te barowe i nie mam dowodów że prawa autorskie należą do kogoś innego niż Ty. Po prostu wyraziłam swoje zdanie, a decyzja należy i tak do Redakcji.
napisał/a: agula3 2010-07-22 23:15
Pożywny koktajl jagodowy

składniki:
1 szklanka mleka
1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżeczki cukru
1 szklanka jagód (najlepiej zmrożonych)

Mleko zagotować, zalać nim płatki owsiane, dodać cukier, przykryć i odstawić na około 30 minut. Kiedy wystygnie, dodać jagody i zmiksować. Na wierzch sypnąć garść świeżych jagód. Koktajl podawać zimny.
Smacznego!
napisał/a: ania_jukej 2010-07-22 23:24
garść truskawek
2 nektarynki
jogurt (najlepiej odtłuszczony,bo za chwilę w składnikach pojawi się bita śmietana)
7,5 szt. malin
bita śmietana w sprayu
lód w kształcie buteleczek,względnie (w wersji dla zakochanych) - serduszek


Pierwsze 4 składniki wrzucamy do blendera,miksujemy.
W kieliszku umieszczamy bitą śmietanę (w połowie wysokości,na jego ściankach).
Zawartość blendera wlewamy powoli do kieliszka pozwalając bitej śmietanie unieść się w górę i połączyć z musem owocowym.
W środek kieliszka wkładamy 2-3 lodowe buteleczki (które utrzymają temperaturę koktajlu),pozwalając im odrobinę wystawać - u mnie efekt nie został osiągnięty,bo lód za szybko utopił się w koktajlu).

Kieliszek można udekorować kawałkiem nektarynki.

P.S.Kieliszek,przepis,biały materiał w tle,lód oraz owoce należą do mnie.Zdjęcie wykonane własnoręcznie aparatem,który cichaczem podkradłam mojemu chłopakowi :D
napisał/a: komarka 2010-07-22 23:34
Smoooth jazz for summer

Mój ulubiony koktajl to wariacja na temat coraz bardziej popularnych zielonych koktajli, powszechniej znanych pod amerykańską nazwą green smoothies. Koktajle powstają na bazie zielonych warzyw, bogatych w chlorofil (m.in. ma on doskonały wpływ na układ odpornościowy, no i coś dla Pań bojących się starości: działa neutralizująco na wolne rodniki, oczyszcza ciało z toksyn i dodaje energii).
Napoje dzięki zawartości chlorofilu są też doskonałym źródłem składników mineralnych. Są bogate w żelazo i kwas foliowy więc bardzo fajnie sprawdzają się jako pożywna przekąska dla kobiet w ciąży (potwierdzone przez bratową :).

A skąd wzięła się nazwa mojego koktajlu?
Otóż Smooth jazz to gatunek muzyczny, w którym improwizacja łączy się z tradycją i tak jest właśnie z moim koktajlem, ponieważ przygotowując zielone smoothies, mimo że dobór składników jest bardzo dowolny, należy zachować odpowiednie proporcje warzyw i owoców. Złota zasada mówi, że powinniśmy użyć 60% owoców na 40% warzyw, w ten sposób smaki świetnie się uzupełniają.

Składniki których użyłam:

[LIST]
[*]2 duże garście rukoli
[*]średni pęczek świeżej pietruszki
[*]2 banany
[*]2 kiwi
[*]2 gruszki
[*]kiść winogron
[*]niepełna szklanka soku z ananasa (bez cukru)
[*]pół puszki mleka kokosowego
[*]szczypta imbiru
[*]opakowanie jogurtu greckiego
[*]sok z jednej limonki
[*]miód do smaku (miód doskonale zastępuje cukier jeżeli ktoś lubi dosładzać koktajle)
[/LIST]

Umytą pietruszkę i rukolę zmiksowałam z mlekiem kokosowym. Kiedy warzywa przybrały prawie jednolitą konsystencję, dorzuciłam do środka opakowanie jogurtu i część owoców pokrojonych na średniej wielkości cząstki. Sukcesywnie dodałam resztę owoców i sok ananasowy - tak by koktajl uzyskał odpowiednią gęstość. Na koniec całość doprawiłam imbirem, dodałam sok z limonki i dosłodziłam dwiema łyżkami miodu. Ja lubię tuż przed podaniem (zazwyczaj robię sobie jednorazowo większą ilość, ponieważ koktajl można spokojnie przechowywać w lodówce przez całą dobę) zmiksować porcję koktajlu z kostkami lodu, a jeśli mam ochotę na słodszy deser dorzucam dwie gałki lodów waniliowych.

Natomiast wszystkim niewierzącym w to, że zielone koktajle poza tym, że zdrowe są naprawdę pyszne opowiem na zakończenie co stało się z moim ostatnim dzbankiem zielonego smoothie, który schowałam wieczorem w lodówce. Towarzyszył mi wówczas w kuchni mój tata, nie wtajemniczony jednak w proces produkcji z wyraźnym zaciekawieniem zapytał co to za koktajl, że jest taki zielony… pomyślałam, że nie będę go straszyć warzywami i odparłam że to banany i kiwi nadały mu kolor. Oczywiście byłam pewna, że się nie skusi bo po pierwsze nie lubi surowych warzyw, a po drugie nie jest też zbytnim zwolennikiem owoców. Nie muszę mówić jakie było moje zdziwienie kiedy następnego dnia po powrocie z pracy zastałam w lodówce niemal pusty dzbanek… okazało się, że tata również został miłośnikiem zielonych smoothies :)
Sałata, szpinak, kapusta, bazylia zmiksowane z truskawkami, malinami, bananami czy jagodami, nawet jeśli takie połączenia brzmią absurdalnie to naprawdę tworzą wspaniałe duety,a lato to doskonały czas na eksperymenty i znalezienie swojego ulubionego zielonego koktajlu, dlatego polecam go wszystkim :)
Cikitusia
napisał/a: Cikitusia 2010-07-23 00:00
Konkurs zakończony, czekamy na wyniki.
dorota2010
napisał/a: dorota2010 2010-07-23 10:55
MÓJ ULUBIONY KOKTAJL KAWOWO-BANANOWY.
SKŁADNIKI:
3 banany,
0,5 l mleka,
0.5 szklanki naparu kawy.

WYKONANIE:Zmiksować banany z mlekiem i 2 łyżkami miodu,do tego dodać kawę i troszkę pomieszać.Wlać do wyższej szklanki.Bardzo pyszne :) .Dodatkowo dla smaku na wierzch można nałożyć gałkę lodów.Smacznego :)