Konkurs "Letnie koktajle"

napisał/a: ~marionetka26 2010-07-15 13:55
Dziękuje złoślliwcu ;D
napisał/a: missy7 2010-07-15 19:06
KOKTAJL - "LETNIA TĘCZA"

- 2 kiwi
- ok.10 średnich truskawek
- 1 banan
- jogurt naturalny
- trochę cukru


Miksujemy kiwi , dodając trochę cukru i wlewamy do kieliszka.
Miksujemy truskawki, i delikatnie (najlepiej po łyżce) wlewamy na warstwę z kiwi.
Na końcu miksujemy banana z odrobiną jogurtu naturalnego, i również przelewając delikatnie po łyżce dodajemy do kieliszka jako ostatnią warstwę.
Przystrajamy truskawką.

[CENTER][/CENTER]

Szybki , smaczny i bardzo efektowny koktajl. Na pewno zrobi wrażenie na gościach podczas letniego przyjęcia :)

SMACZNEGO!!


Ps. zdjęcia wykonane własnoręcznie (na dowód mam kilkanaście w dużej rozdzielczości), inicjały na zdjęciu są moimi inicjałami, zamieszczonymi w celu eliminowania plagiatu.
kasia89tn
napisał/a: kasia89tn 2010-07-15 23:14
Koktajl kawowy

Składniki:
kawa rozpuszczalna
lody waniliowe
banan
kilka kostek czekolady

Przygotowanie:
Kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wody. Dodać 4 łyżki lodów oraz 2/3 banana. Wszystko razem zmiksować blenderem.

Na dnie wysokiej szklanki położyć kilka plasterków banana. Na to wlać przygotowany koktajl. Czekoladę zetrzeć na wiórki i posypać nią napój. Podawać najlepiej zaraz po przyrządzeniu.


Zdjęcia nie dodaję z kilku powodów:
* Nigdy wcześniej nie fotografowałam swoich potraw etc.
* Na chwilę obecną nie mam w domu blendera.
* Nie chcę być niesłużnie posądzona o plagiat.
* Przepis dodaję przede wszystkim dlatego, że może się komuś przydać. A do tego wątku pasuje najbardziej :)
napisał/a: monifab 2010-07-16 16:49
Czy Wy także wychodząc dziś rano z domu poczułyście na twarzy wiatr o temperaturze tysiąca stopni, niczym powietrze z suszarki?
Nie lubimy aż tak wysokich temperatur, o ile nie mamy sposobu, aby je odczuwalnie obniżyć. Ja takie remedium znam i zaraz Wam je zdradzę:)

Trzy słowa: "ARBUZ" i "IMBIR" oraz "BLENDER"

Składniki (na 4 koktajle):
1 kg arbuza (tylko miąższ, bez nasion)
2 łyżeczki imbiru (świeży, utarty)
1/2 szklanki mrożonej, lekko posłodzonej, delikatnie zaparzonej herbaty o smaku imbiru i miodu / pomarańczy i imbiru
ok 10 kostek lodu

Arbuza miksujemy z imbirem w blenderze przez ok. 2 minuty.
Dodajemy mrożoną herbatę, a także skruszone kostki lodu
Miksujemy wszystko razem, aż lód się pokruszy.

Przelewamy zawartość do czterech wysokich szklanek ozdabiając listkiem mięty i kawałkiem arbuza.

Mmmmm, na zdrowie!

napisał/a: glusio78 2010-07-16 21:26
Świetny koktajl na upalne dni z arbuzem-składniki:

1 ,5 kg arbuza tylko czerwony miazsz
1 ,5 szklanki cukru
2 szklanki soku z limonki ew.z cytryny
3 łyżki drobno pokrojonych listkow miety
3 szklanki zimnej wody
1 szklanka kostek lodu
Sposób przygotowania
1.Arbuz pokroić w drobna kostkę.
2.Zmiksować z cukrem, sokiem z limonki i miętą.
3.Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód.
4.Dobrze wymieszać.
5.Podawać od razu po przygotowaniu.Świetny koktajl na upalne dni znakomicie orzeźwia.Polecam.
napisał/a: ~marionetka26 2010-07-16 21:44
glusio78 napisal(a):Świetny koktajl na upalne dni z arbuzem-składniki:

1 ,5 kg arbuza tylko czerwony miazsz
1 ,5 szklanki cukru
2 szklanki soku z limonki ew.z cytryny
3 łyżki drobno pokrojonych listkow miety
3 szklanki zimnej wody
1 szklanka kostek lodu
Sposób przygotowania
1.Arbuz pokroić w drobna kostkę.
2.Zmiksować z cukrem, sokiem z limonki i miętą.
3.Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód.
4.Dobrze wymieszać.
5.Podawać od razu po przygotowaniu.Świetny koktajl na upalne dni znakomicie orzeźwia.Polecam.



WITAJ WŚRÓD PLAGIATORÓW!
żeby znaleźć przepis musicie zjechać trochę w dół!


http://www.uwielbiam.pl/ksiazki-kucharskie/utworz-pdf-a/drinks/ksiazka.pdf
napisał/a: ~marionetka26 2010-07-16 21:52
monifab napisal(a):Czy Wy także wychodząc dziś rano z domu poczułyście na twarzy wiatr o temperaturze tysiąca stopni, niczym powietrze z suszarki?
Nie lubimy aż tak wysokich temperatur, o ile nie mamy sposobu, aby je odczuwalnie obniżyć. Ja takie remedium znam i zaraz Wam je zdradzę:)

Trzy słowa: "ARBUZ" i "IMBIR" oraz "BLENDER"

Składniki (na 4 koktajle):
1 kg arbuza (tylko miąższ, bez nasion)
2 łyżeczki imbiru (świeży, utarty)
1/2 szklanki mrożonej, lekko posłodzonej, delikatnie zaparzonej herbaty o smaku imbiru i miodu / pomarańczy i imbiru
ok 10 kostek lodu

Arbuza miksujemy z imbirem w blenderze przez ok. 2 minuty.
Dodajemy mrożoną herbatę, a także skruszone kostki lodu
Miksujemy wszystko razem, aż lód się pokruszy.

Przelewamy zawartość do czterech wysokich szklanek ozdabiając listkiem mięty i kawałkiem arbuza.

Mmmmm, na zdrowie!




AHH CO ZA PODOBIEŃSTWO! http://pozytywnakuchnia.pl/koktajl-arbuzowo-imbirowy
Madziaq
napisał/a: Madziaq 2010-07-16 21:56
tego przepisu podanego przez glusio78 jest więcej w internecie ...

http://urodaizdrowie.pl/dieta-letnia-koktajlowa (koktajl arbuzowy)
http://www.zigzap.tv/qchnia/?arbuzowy-koktajl_przepis/25
http://www.wielkiezarcie.com/recipe24465.html

... akurat wczoraj taki robiłam - peszek ;)

na prawdę ludzie nie czytacie że już tu jest zadyma o plagiaty? i dalej kradniecie przepisy ...
napisał/a: bercia5 2010-07-16 23:56
KOKTAJL SHREKA

KILOGRAM AGRESTU
1 LUB 2 KIWI
3 ŁYŻKI CUKRU
SOK Z 1 LIMONKI
SZKLANKA ZIELONEJ HERBATY

Agrest zmiksować z obranymi owocami kiwi, dodać cukier ,sok z limonki i herbatę następnie schłodzić. Pychota ! Polecam 100 % naturalny smak ! Serio , serio
ZLOSLIWIEC
napisał/a: ZLOSLIWIEC 2010-07-17 11:21
glusio78 napisal(a):Świetny koktajl na upalne dni z arbuzem-składniki:

1 ,5 kg arbuza tylko czerwony miazsz
1 ,5 szklanki cukru
2 szklanki soku z limonki ew.z cytryny
3 łyżki drobno pokrojonych listkow miety
3 szklanki zimnej wody
1 szklanka kostek lodu
Sposób przygotowania
1.Arbuz pokroić w drobna kostkę.
2.Zmiksować z cukrem, sokiem z limonki i miętą.
3.Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód.
4.Dobrze wymieszać.
5.Podawać od razu po przygotowaniu.Świetny koktajl na upalne dni znakomicie orzeźwia.Polecam.


marionetka26 napisal(a):
WITAJ WŚRÓD PLAGIATORÓW!
żeby znaleźć przepis musicie zjechać trochę w dół!


http://www.uwielbiam.pl/ksiazki-kucharskie/utworz-pdf-a/drinks/ksiazka.pdf[/SIZE]

to chyba rekordzista: w ilości stron, na których pojawia się przepis jak i w głupocie...
jak już pisałam, niektórzy nawet plagiatować nie potrafią...
http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/arbuziada.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe24465.html
http://kuchnia-zdrowie.blog.onet.pl/arbuziada,2,ID408240145,n
http://www.zigzap.tv/qchnia/?arbuzowy-koktajl_przepis/25
http://zapytaj.com.pl/Category/016,007/2,4087505,Znacie_jakies_przepisy_na_koktajle_.html
http://urodaizdrowie.pl/dieta-letnia-koktajlowa
http://m-forum.pl/the-beatles%3C/koktajle-p628223.html
http://karliniaczek.blog.onet.pl/
ZLOSLIWIEC
napisał/a: ZLOSLIWIEC 2010-07-17 11:56
happy_go_lucky napisal(a):[CENTER]Granita arbuzowa z lodami waniliowymi[/CENTER]

Granita arbuzowa to pyszny, orzeźwiający deser. Można ją podawać jako sorbet, lub po odtajaniu jako chłodny napój idealny na upalne dni.
By zrobić granitę potrzebny nam jest tylko arbuz i opcjonalnie cukier (kiedy arbuz jest mało słodki). Miąższ arbuza musimy wydrążyć i oczyścić z pestek. Mój arbuz był mało słodki, dlatego odsączyłam sok i podgrzewając rozpuściłam w nim pół szklanki cukru. Wydrążony miąższ należy następnie zmiksować (wraz z dosłodzonym sokiem) i włożyć do zamrażarki. Po kilku godzinach jest już gotowy (ja zostawiłam na całą noc). Tak przygotowaną granitę należy skrobać łyżką, by powstał lód o konsystencji śniegu. Chcąc przyrządzić koktajl musimy przygotować granitę około 10 minut przed podaniem, żeby trochę odtajała.

Do wysokiej szklanki wkładamy na dno lody waniliowe. Na to kładziemy już odtajałą granitę arbuzową. Całość można przyozdobić bitą śmietaną i czekoladowymi rurkami.

Smacznego! :)

może ja źle rozumiem zasady konkursu ale wydawało mi się, że to ma być autorski przepis na koktajl... Co z tego, że autorka dodała bez wątpienia własne zdjęcia skoro przepis widnieje na wielu stronach...(czy zmienienie szyku wyrazów lub opisanie cudzego przepisu/pomysłu własnymi słowami nie jest już plagiatem???) Granita arbuzowa to bardzo znany przepis, znajdziecie o m.in:
https://gotujmy.pl/granita-arbuzowa-eli,przepisy,63729.html
http://www.kulinaria.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=1796&id=9&table=dishtime&katalog=1&offset=225
napisał/a: ~happy_go_lucky 2010-07-17 12:12
ZLOSLIWIEC napisal(a):może ja źle rozumiem zasady konkursu ale wydawało mi się, że to ma być autorski przepis na koktajl... Co z tego, że autorka dodała bez wątpienia własne zdjęcia skoro przepis widnieje na wielu stronach...(czy zmienienie szyku wyrazów lub opisanie cudzego przepisu/pomysłu własnymi słowami nie jest już plagiatem???) Granita arbuzowa to bardzo znany przepis, znajdziecie o m.in:

https://gotujmy.pl/granita-arbuzowa-eli,przepisy,63729.html
http://www.kulinaria.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=1796&id=9&table=dishtime&katalog=1&offset=225


Na upartego każdy przepis zamieszczony w tym konkursie można porównać do innych zamieszczonych już w internecie. Masz rację, granita arbuzowa to bardzo znany przepis, dlatego właśnie nie masz dowodów na to, że korzystałam z jakiejkolwiek strony. Znam ten przepis od lat i co roku robię go w wakacje. Ale Ciebie i tak nie przekonam :) Pozdrawiam

"3.1. Konkurs polegać będzie na zamieszczenia w wątku konkursowym na forum.polki.pl przepisu na swój ulubiony letni koktajl wraz ze zdjęciem. Nagrody otrzymają autorzy najciekawszych wpisów wybranych przez jury w składzie redakcji Polki.pl"

"Swój ulubiony", a nie "wymyślony przez siebie".

"3.5. Prawa autorskie majątkowe do prac nadesłanych przez uczestników konkursu powinny należeć do uczestników konkursu. Uczestnicy konkursu ponoszą pełną odpowiedzialność wobec Organizatora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Organizatora tekstów zgodnie z niniejszym Regulaminem."

Zarówno tekst jak i zdjęcia są moje, więc nie złamałam regulaminu