Wygraj 1 z 4 zestawów folkowych gadżetów do kuchni!

napisał/a: mika287 2016-06-30 21:09
Szybki obiad w 20 minut.

Drugą potrawą która weszła na stale do "wiejskiego" menu naszej rodzinki jest szybki obiad, bardzo potrzebny zwłaszcza podczas żniw, który skalda się z młodych ziemniaków, najlepiej świeżo nakopanych, kotleta mielonego i mizerii. Okazjonalnie sos kurkowy jeśli jest komu nazbierać.
w tej wersji kalafior panierowany w cieście i usmażony. W wersji na bogato jest jeszcze jajo sadzone.

Składniki:

pół kilo mięsa mielonego z łopatki
jedna czerstwa bułka
cebula
pieprz, sól
jajko
bułka tarta ( do obtoczenia)
olej

Mizeria:

2 zielone ogórki
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
szczypta cukru
koperek
sól, pieprz

ok kg młodych ziemniaków

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułkę, drobno posiekana cebulkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita gładka masa. Łyżką oddzielamy nieduże porcje, z których formujemy kulki lekko je spłaszczając i obtaczając w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki wykładamy na rozgrzana patelnię z olejem. Kotlety obsmażamy z każdej ze stron.

W międzyczasie wstawiamy osoloną wodę z obranymi ziemniakami.

Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, doprawiamy śmietaną, cukrem, solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony koperek.

Sos kurkowy:

kurki wrzucamy na patelnię na rozpuszczone masło, chwilkę podsmażamy, następnie wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Wlewamy śmietanę słodką i jeszcze chwilkę dusimy. Na samym końcu solimy, pieprzymy i wrzucamy pokrojoną nać pietruszki. Kurki palce lizać.

Kalafior:

Kalafior dzielimy na różyczki, maczamy w cieście przygotowanym z jajek, mleka i maki. Obsmażamy na oleju z każdej strony i już.



Smacznego :)
napisał/a: kasikxyz 2016-06-30 21:16
Na danie główne coś sycącego, smacznego i letniego zarazem, czyli szaszłyki hawajskie

Składniki:

filet z kurczaka
2 papryki
1 duży ananas
sok z cytryny
przyprawy np kurkuma, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, vegeta

Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w gorącej wodzie co najmniej godzinę.
Pierś z kurczaka kroimy w sporą kostkę i marynujemy z sokiem z cytryny i przyprawami takimi jak np. kurkuma, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, vegeta. Po czym wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
Paprykę myjemy, czyścimy w środku i kroimy w dużą kostkę.
Ananasa kroimy w kostkę.
Wszystko nabijamy w dowolnej kolejności na przemian.
Szaszłyki przekładamy do nasmarowanego na spodzie naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Podajemy z sosami do grilla.



Ponieważ jestem strasznym łasuchem nie mogę obyć się bez deseru, a mój ulubiony to Bałagan w Eton według przepisu Nigelli Lawson. Skoro jeszcze trwa sezon na truskawki, czemu go nie wykorzystać?

Składniki:

500g truskawek
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z granatów
500ml śmietany kremówki
4 bezy

Umyj i potnij truskawki, umieść je w misce. Dodaj cukier, sok z granatów i pozostaw na około 30 minut.
Ubij śmietanę w dużej misce.
Pokrusz bezy i wymieszaj ze śmietaną.
Odbierz ok. 100 g truskawek na bok, resztę owoców dodaj do śmietany i wymieszaj.
Gotowy deser nakładaj do pucharków i przybierz odłożonymi na bok truskawkami.



A dla ochłody coś do zimnego, czyli lemoniada!

Składniki:

5 - 6 cytryn
3/4 - 1 szklanki cukru
1 szklanka wrzącej wody
3 - 4 szklanki lodowatej przegotowanej wody (lub mineralnej)
listki mięty

Z cytryn wyciśnij sok. Z wrzącej wody i cukru ugotuj syrop (cukier powinien się rozpuścić).
Sok z cytryn wymieszaj z syropem cukrowym, dodaj wodę mineralną, wymieszaj i dobrze schłódź.
A do dekoracji dodaj kila plastrów cytryn i listków mięty.


napisał/a: alice139 2016-06-30 21:29
Jest taki chleb jak pewna miodem płynąca kraina,
którego smaku i zapachu się nie zapomina.
To chleb na każdą porę roku,
idealny do zjedzenia na każdym kroku.
Pierwszy raz go spróbowałam u rodziców męża mojego,
to było coś nadzwyczajnego.
o chleb z pszennej mąki i ugotowanych kartofli.
Najsmaczniejsze są kawałki jabłka na tarce starte
i na wierzchu słoneczniki -oh wiele warte.
Już nawet kromka tegoż chlebusia tak na mnie działa
, iż go zjadać bym chciała, chciała i chciała.
Najbardziej z białym serem i masłem smakuje ,
a słonecznik w ustach imponuje.
Słonecznik jest lekko na patelni uprażony,
chleb mojej teściowej jest jak wymarzony.
Jak na dobrą synową przystało,
po kilki u teściowej warsztatach niemalże identyczny chleb zrobić mi się udało.
Stał się tradycją w naszej rodzinie,
oh wówczas mój każdy kubek smakowy jak w niebie płynie.
Jest on przygotowywany na zakwasie,
O określonym czasie.
I co najważniejsze w prawdziwym z kafli piecu jest wypiekany,
który przez moją Babcię jest jeszcze użytkowany.
To chleb pierwszej klasy,
to po prostu smakowe rarytasy.

Jest taki chleb jak pewna miodem płynąca kraina,
którego smaku i zapachu się nie zapomina.
To chleb na każdą porę roku,
idealny do zjedzenia na każdym kroku.
Pierwszy raz go spróbowałam u rodziców męża mojego,
to było coś nadzwyczajnego.
Najsmaczniejsze są kawałki jabłka na tarce starte
i na wierzchu słoneczniki -oh wiele warte.
Już nawet kromka tegoż chlebusia tak na mnie działa
, iż go zjadać bym chciała, chciała i chciała.
Najbardziej z białym serem i masłem smakuje ,
a słonecznik w ustach imponuje.
Słonecznik jest lekko na patelni uprażony,
chleb mojej teściowej jest jak wymarzony.
Jak na dobrą synową przystało,
po kilki u teściowej warsztatach niemalże identyczny chleb zrobić mi się udało.
Stał się tradycją w naszej rodzinie,
oh wówczas mój każdy kubek smakowy jak w niebie płynie.
Jest on przygotowywany na zakwasie,
O określonym czasie.
I co najważniejsze w prawdziwym z kafli piecu jest wypiekany,
który przez moją Babcię jest jeszcze użytkowany.
To chleb pierwszej klasy,
to po prostu smakowe rarytasy.

To chleb żytni, robiony na zakwasie. Dzień przed, zarabia się ciasto i przez całą noc rośnie. Rankiem koło 6 rano zapalam w piecu, gdyż ten chleb jest pieczony w prawdziwym piecu kaflowym. Najprzyjemniejszym momentem jest właśnie wyciąganie chleba z tegoż oto pieca kaflowego. Zarobienia ciasta jest pracochłonne i czasochłonne, ale to nie ma żadnego znaczenia. Chleb żytni na zakwasie to pełen wartości chleb. Bez żadnych spulchniaczy, oparty tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach. Kawałki jabłka startego dodaje i na wierzch słonecznik.
Smaku tegoż chleba nie da się opisać słowami . W porównaniu do chleba zakupionego w sklepie , jest on prawdziwszy i naturalniejszy. Podczas pieczenia niepowtarzalny zapach unosi się po całym domu.


ewelinakitt
napisał/a: ewelinakitt 2016-06-30 21:46
Tradycyjne kluski śląskie w nowej odsłonie . To nasz dodatek do coniedzielnego obiadu :)


Składniki kluski :

600g ugotowanych ziemniaków,
400g mrożonego puree z buraków,
2 łyżeczki soku z cytryny,
szczypta cukru,
2 jajka,
mąka ziemniaczana,
sól,
2 łyżki oleju.

Przygotowanie kluski :

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj puree i smaż na wolnym ogniu parę minut. Wlej sok z cytryny i cukier.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i dodaj buraki. Wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
ewelinakitt
napisał/a: ewelinakitt 2016-06-30 21:54
Kotleciki ziemniaczane z mięsnym farszem -

Zawsze gdy zostają nam ziemniaki z obiadu na drugi dzień przygotowujemy kotleciki ziemniaczane z rożnym farszem. Ulubione to z mięsem np z rosołu.



Składniki :

1 kg ugotowanych ziemniaków,
2 jajka,
mąka ziemniaczana,
sól.

Przygotowanie kluski :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.

Składniki nadzienie :

300 g karczku bez kości,
3 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 małego selera,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
3 ząbki czosnku,
pieprz,
sól,
1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
liść laurowy,
ziele angielskie.


Przygotowanie nadzienia :

Mięso opłucz i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części. Zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa. Wymieszaj całość. Przypraw solą, pieprzem.

Dodatkowe składniki :

2 rozbełtane jajka,
bułka tarta,
olej.

Przygotowanie :

Na dłoni uformuj niewielki placuszek z masy ziemniaczanej. Na środku ułóż farsz łyżkę farszu mięsnego. Zlep ze sobą boki tworząc placuszka. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
napisał/a: agulek3103 2016-06-30 22:07
Jest to bardzo prosty przepis na słodkie jabłkowe placki. Przepis ten pojawił się w naszej rodzinie, gdy musiałam być na diecie i został z nami do dziś. Wtedy najbardziej brakowało mi słodyczy i stąd takie placuszki. Przepis jest łatwy, a placuszki smakują rewelacyjnie.

Placuszki jabłkowe
Składniki:
1) ok. 760 g prażonych jabłek (takich do szarlotki)
2) 2 jajka
3) 8 łyżek mąki ziemniaczanej
4) łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
5) olej
6) cynamon
Przygotowanie:
1. Jabłka mieszamy z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia (lub sodą). Doprawiamy cynamonem.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie placki. Jedna łyżka to jeden placek. Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Rada: Placki najlepiej smażyć na dobrej nieprzywierającej patelni.
napisał/a: kiciuniaaa 2016-06-30 22:46
W moim domu do tradycji weszło danie włoskie
"Spaghetti w pomidorach z krewetkami otoczone nutą mięty"

Składniki:

150 g makaronu spaghetti
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
10 krewetek
puszka pomidorów bez skóry
garść oliwek
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę, posiekaną cebule i czosnek. Następnie dodaję pomidory i krewetki duszę ok. 10 min, przyprawiam solą, pieprzem, bazylią oregano i wrzucam oliwki. Sos z patelni przekładam prosto na ugotowany makaron i przyozdabiam miętą.
napisał/a: takasia 2016-06-30 23:44
W naszym domu do tradycji wszedł.... MURZYNEK Z BRZOSKWINIAMI :) to ciacho zaczerpnięte z prababcinego kajecika i służy już piątemu pokoleniu co najmniej :) niech i Wam posłuży, bo to niebo w gębie :)[HTML][/HTML]



Składniki:
• 1 kostka masła + trochę do posmarowania blachy
• 4 łyżki kakao
• 5 łyżek wody
• 1 szklanka cukru
• 5 jajek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka mąki
• 4 średnie brzoskwinie
• Bita śmietana do ozdoby

[HTML][/HTML]
Margarynę roztapiamy z cukrem i kakao i dodajemy wodę. Po rozpuszczeniu gotujemy jeszcze 6 minut, oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę. Masę studzimy w zimnej wodzie i dodajemy żółtka. Odlewamy 1/4 masy na polewę, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i ubite białka i powoli mieszamy. Ciasto wlewamy do formy, układamy pokrojone brzoskwinie i pieczemy 45 min. w temp.180 stopni. Po ostygnięciu ciasto polewamy polewą, na wierzch nakładamy puszystą pierzynkę z bitej śmietany i kilka plasterków brzoskwiń. I gotowe :). Nie tylko wygląda apetycznie, ale też i smakuje wyśmienicie :)

[HTML][/HTML]
napisał/a: mellowfruit 2016-06-30 23:48
Kiedy już robimy kartacze, robimy naprawdę sporą porcję! Dużo z tym zabawy, ale to najpyszniejsza rzecz na świecie, więc warto!

Składniki:

-10kg ziemniaków
-mąka ziemniaczana
-1 kg mięsa mielonego wieprzowego
-majeranek
-sól, pieprz
-ziele angielskie
-liście laurowe
-3 kostki bulionowe
-dwie cebule
-boczek

Ziemniaki obieramy. Około 1,5 kg z nich gotujemy w osolonej wodzie. Resztę zetrzeć na tarce na małych oczkach i wycisnąć wodę przez ściereczkę – aż do suchości. Następnie połączyć to z ugotowanymi ziemniakami, wymieszać. Dodać troszkę mąki ziemniaczanej – kilka szczypt na oko.
Zmielone mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Masę ziemniaczaną rozpłaszczać w dłoniach, następnie włożyć w to kuleczkę mięsa i zawinąć tak, aby nie było go widać, zlepiając w owalny kształt. Przygotowane kartacze gotować w osolonej wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym i kostkami bulionowymi około pół godziny do 45 minut. Podawać z zasmażką z cebuli i boczku, pysznie smakują też z sałatką z kiszonej kapusty.

Oto mój sposób na pyrę! :)


napisał/a: hans33 2016-07-06 23:15
smakowicie wyglada :D
napisał/a: mikimause32 2016-07-19 12:58
Wszystkie danie są świetnym pomysłem na urozmaicenie jadłospisu domowego! :) Rewelacja :)
napisał/a: mika287 2016-07-19 14:38
A kiedy można się spodziewać wyników konkurs?