Kulinarne szaleństwa

napisał/a: ~gość 2015-09-01 13:33
farazi, piekłaś w jednorazowych tackach czy tortownicy? Nie wiem jak to zrobic, ta masa biszkoptowa moze poczekać aż upiekę pierwszą turę? Jakich barwników używałaś??
napisał/a: farazi 2015-09-01 15:17
Sofi, piekłam w tortownicy. Pamiętam, że ubijałam masę na dwa biszkopty, rozdzielałam na dwa talerze, dodawałam barwnika i piekłam po jednym. Oba wyrastały dobrze, chociaż obawiałam się, czy ten drugi nie klapnie.
Używam tylko barwników firmy Wilton.
napisał/a: KarolciaK 2015-09-05 22:02
jakby ktos kiedys szukal przepisu na pieczywo domowe do kebaba to polecam ten przepis http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3495-turcja-kebab-ala-tier-przepis-od-a-do-z/ wyszlo przepyszne
napisał/a: Nadiya1 2015-11-02 11:06
Mam trochę głupie pytanie.

nigdy nie robiłam nadziewanego kurczaka, indyka czy udek nadziewanych, a chciałabym spróbować. Jak to się robi? Jak mam pozbyć się kości? Robiła któraś z Was kiedyś?
napisał/a: Miśka27 2015-11-02 11:48
Nadiya, ja robię, ale trudno to opisać ;) Wrzuć w google "luzowanie kurczaka", jest trochę filmów instruktażowych.
napisał/a: Nadiya1 2015-11-02 12:00
Miśka27 dzięki choć bardziej liczyłam na dokładne opisanie z waszej strony Ale obejrzę i może się nauczę Ciężko mi sobie to wyobrazić na razie
napisał/a: Miśka27 2015-11-02 12:06
Mnie uczyła ciocia, pokazywała po kolei i robiłam razem z nią. Tak na sucho, to trochę ciężko wytłumaczyć. Trudne to nie jest, więc filmy pewnie sporo Ci rozjaśnią.
napisał/a: Nadiya1 2015-11-02 12:18
No to zabłysnę
Tylko nadziewane pałeczki z kurczaka mnie zniesmaczyły bo mam wrażenie, ze ten farsz jest w samej skórce :P
napisał/a: asieczka92 2015-12-09 11:30
potrzebuje przepis (oczywiście sprawdzony) na biszkopta z masą orzechową? Ślubny sobie coś takiego zażył a nic takiego nie mogę znaleźć
napisał/a: Miśka27 2015-12-11 08:59
asieczka, masy orzechowej nigdy nie robilam, ale na biszkopt mogę służyć przepisem.
napisał/a: krasnolud1 2015-12-11 12:34
A może ktoś mi podpowie co robię źle, że z żadnego przepisu nie mogę upiec biszkopta?
Od 5 lat biszkopt jest moją największą zmorą, a jak mieszkałam z rodzicami to nie miałam z tym żadnego problemu Nie jest to też kwestia piekarnika, bo przerabiałam już 3 różne i 2 prodiże i wszędzie mi opadają
napisał/a: Miśka27 2015-12-11 12:55
Mimezja, nie wiem, ale biszkopt zawsze minimalnie opada. Ja mam taki najprostszy przepis i zawsze wychodzi, a moja siostra piecze zawsze z octem i jej z innych przepisów nie wychodzą, więc może jeszcze nie znalazłaś tego swojego?

[ Dodano: 2015-12-11, 12:56 ]
A jak ubijasz białka? Tak na super sztywno czy nie do końca?