Kulinarne szaleństwa

napisał/a: KarolciaK 2016-08-15 07:35
lisbeth25, wpisz w Google zapiekane kopytka w sosie pomidorosym
napisał/a: lisbeth871 2016-08-15 08:38
KarolciaK, dzięki, spróbuję w tej postaci
napisał/a: Katherina 2016-09-12 08:07
Dziewczyny, poszukuję sprawdzonych przepisów na przetwory z pomidorów.
Ewentualnie z jabłek i gruszek też, jak coś ciekawego macie.
napisał/a: lalibet 2016-09-20 09:34
Ja wczoraj pierwszy raz spróbowałam wegetariańskie gołabki bez zawijania:
https://www.przepisy.pl/przepis/golabki-bez-zawijania-wegetarianskie
Zwykle robilam tradycyjne gołabki, wczoraj jednak złapała mnie ochota na to tanie a nie miałam za bardzo czasu aby grzebać sie z kapustą, odgotowywać i te sprawy.... Wersja jest całkiem smaczna., zrobiłam dodatkową porcję tak wieć dzisiaj sobie znowu odgrzewamy na obiadek.
napisał/a: Misiowa1 2016-11-16 13:35
Dziewczyny szukam sprawdzonego przepisu na tort Pavlova, pomożecie?
napisał/a: Katherina 2016-11-16 15:37
Misiowa, nie robiłam nigdy niestety.
napisał/a: Miśka27 2016-11-16 15:45
Misiowa, to po prostu bezą że śmietaną i owocami.
Bezę robię w proporcji 50g cukru na 1 białko (wg sztuki powinno być więcej). Suszę ok. 2-3h w 100 stopniach, aż spód będzie dawał głuchy dźwięk przy stukaniu. Po wystudzeniu nakladam kremówkę ubitą z ziarenkami wanilii i owoce.
napisał/a: Misiowa1 2016-11-16 18:33
Miśka27 napisal(a): to po prostu bezą że śmietaną i owocami.

Teoretycznie wiem ale nigdy nie robiłam a czytam przepisy i każdy robi trochę inaczej, więc zależy mi na sprawdzonym przepisie. Myślałam, żeby zrobić ten krem z serkiem mascarpone i bitą śmietaną.
napisał/a: Sofi 2016-11-16 18:45
Misiowa, ja na jedno jajko daję ćwierć lub 1/3 szklanki cukru. Zależy od wielkości. Ubijasz na sztywno, dodajesz cukier stopniowo i długooooo miksujesz, aż masa będzie błyszcząca i bez grudek. Na koniec dodaję łyżkę soku z cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, po 20 min zmniejszam na 120, po godzinie na 100 i tak jeszcze przez godzinę. Krem robię pół na pół, kremówka z mascarpone. Osobno ubijam śmietanę, osobno mascarpone z cukrem waniliowym i potem łączę.
napisał/a: Misiowa1 2016-11-16 19:19
Dzięki dziewczyny Już mi ślinka cieknie na samą myśl :P
napisał/a: Katherina 2016-11-16 20:09
Misiowa napisal(a): Już mi ślinka cieknie na samą myśl :P
mi też, na myśl o tym mascarpone. Dobrze, że nie cierpię bezy
napisał/a: Misiaq 2016-11-27 17:58
Temat zamarł, wiec ja odświeżam.
Napiszcie swoje przepisy na świąteczne pierniki.
Mam swój przepis, ale chętnie wypróbuję coś nowego
I dodatkowe pytania kiedy robicie i jak przechowujecie do Świąt? Ja przechowuje w metalowej puszce, ale to podobno "zbrodnia" .