Kulinarne szaleństwa

napisał/a: Misiowa1 2016-11-27 18:19
Misiaq, nasza masa na piernika od 20.11 "dojrzewa" na balkonie. 4-5 dni przed Świętami będziemy piec. Przekładamy powidłami i masą kawową.
napisał/a: Misiaq 2016-11-27 18:23
Misiowa, o to ja robię pierniki wcześniej, a nie masę
napisał/a: Katherina 2016-11-27 19:15
Misiaq, pierniczki takie ciasteczka raczej suche, czy piernik ciasto?
napisał/a: Misiowa1 2016-11-27 19:57
Misiaq, myslisz o ciescie czy ciastkach? U nas taki przepis jest od pokolen
napisał/a: Misiaq 2016-11-27 21:21
O pierniczki - ciasteczka mi chodzi
Tego typu:

napisał/a: Miśka27 2016-11-27 21:26
Ja od kilkunastu lat robię z tego samego przepisu, chyba nawet gdzieś go wrzucałam. Można z niego piec cienkie pierniczki albo piernik do przełożenia powidłami.

1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
imbir (nie przesadzić z ilością)
cynamon
gałka muszkatołowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki

Wszystkich przypraw powinno być około pół szklanki.

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy aż ostygnie.
Kiedy masa będzie chłodna dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki.
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce po czym miskę okrywamy folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.

Mam też przepis na pierniczki puszyste i nadziewane konfiturą.
napisał/a: Misiowa1 2016-11-27 21:35
Miśka27, bardzo podobny przepis, tylko my dajemy zamiast smalcu- maslo i dodatkowo orzechy wloskie i skorke pomaranczy.
napisał/a: Miśka27 2016-11-27 21:38
Misiowa, o mniam mniam! Spróbuję w tym roku tak, jak piszesz :) Orzechy mielone czy tylko posiekane?
napisał/a: Katherina 2016-11-28 08:28
Misiaq, to ja robię zawsze piernik - ciasto. Pierniczki ciasteczka nie mają u nas wzięcia.
napisał/a: Nadiya1 2016-11-28 09:02
Dziewczyny! Ostatnio od sąsiadki mojej mamy nakupiłam mnóstwo przypraw Kamis za grosze (co roku w imieniu kogoś sprzedaje) i jest niejaka przyprawa kardamon. No niby do herbaty, kawy, deserów, ciast. Ale używałyście jej kiedyś? Co to tak naprawdę jest? Z ciekawości jedną torebkę tego wzięłam
napisał/a: Misiowa1 2016-11-28 09:15
Miśka27, orzechy posiekane
Nadiya, ja karadamon uzywam glownie do deserow, chocby do piernika o ktorym wlasnie jest mowa.
napisał/a: Nadiya1 2016-11-28 09:22
napisal(a):Nadiya, ja karadamon uzywam glownie do deserow, chocby do piernika o ktorym wlasnie jest mowa.

Ale daje to jakiś posmak deserom? Bo jak tak sobie powąchałam to do deseru mi nie pasuje :P

A i jeszcze jedno bo pierwszy raz z czymś takim się spotykam. W mannie, kaszy jęczmiennej, bułce tartej jakieś mi się 'gniazda' porobiły z pajęczynkami. Co to takiego