Farsz

napisał/a: ~Ikselka 2012-02-27 21:51
Dnia Mon, 27 Feb 2012 15:34:18 +0100, Anai napisał(a):

> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)

Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
są pyszne w pierogach.
--

XL
napisał/a: ~czeremcha 2012-02-27 22:09
On 27 Lut, 18:21, Lebowski wrote:

Nieważne co. I tak - no comment

Ania
napisał/a: ~czeremcha 2012-02-27 22:10
On 27 Lut, 21:51, Ikselka wrote:

> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
> są pyszne w pierogach.

Ale z płuckami są inne... Moja córka kiedyś najadła się babcinych z
płuckami myśląc, że to z siekanymi pieczarkami I smakowały! Mimo,
że z płuckami są błe...

Ania
napisał/a: ~czeremcha 2012-02-27 22:12
On 27 Lut, 21:39, Aicha wrote:

> A w czym gotujesz rybne? Zasadzam się na maszynkę do mięsa  wreszcie... :)

Albo w wywarze z cebuli /średnia główka pocięta na ćwiartki plus liść
laurowy, ziele ang., pieprz i sól/, albo z kostki rybnej.

Ania
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-27 22:25
Dnia Mon, 27 Feb 2012 06:41:12 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> On 27 Lut, 14:52, "gosmo" wrote:
>
>> Ty tak serio? Stolnica sie latwiej myje niz stól, m.in. dlatego, ze mozna ja
>> przeniesc w miejsce mycia. Jest przygotowana tak, ze nie sypie sie maka po
>> kuchni bo ma boczne scianki i ta nie wchodzi m.in w laczenia blatów czy
>> listwy na rantach. Czyli jest czysciej i higienicznej. Struktura tez jest
>> taka, ze ciasto tez mniej przywiera niz do lakierowanego stolu.
>
> Poza tym - na stolnicy się sieka - np. masło do kruchego ciasta,

http://tiny.pl/hph3m

> albo
> kroi - trójkąty na rogaliki. Blat oszczędziłabym...


http://www.fabrykacukiernika.pl/Szukaj.aspx?query=skrobka+plastikowa
Mają ostre kawędzie - dobre do krojenia ciasta wprost na blacie, np na na
rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
kółka - w zastępstwie można wziąć po prostu kółko-osłonkę od opatrunkowego
plastra w zwoju albo nakrętkę od kawy rozpuszczalnej (najlepiej od kawy
Jacobs Kronung), ma cienkie krawędzie, idealna sprawa.



--

XL
napisał/a: ~czeremcha 2012-02-27 22:30
On 27 Lut, 22:25, Ikselka wrote:

> rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
> kółka -

A nie, pierogi to ja z kulek wałkuję Doszłam do wprawy mojej
babci

A mąż - puszką po groszku wycinał.

Ania
napisał/a: ~Anai 2012-02-27 22:37
W dniu 27.02.2012 21:51, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 27 Feb 2012 15:34:18 +0100, Anai napisał(a):
>
>> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)
>
> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
> są pyszne w pierogach.
Pytasz dlaczego nie lubię z płuckami, czy dlaczego napisałam z mięsem =
z płuckami?
jeśli o to pierwsze to chyba czeremcha już odpowiedziała - są błee
jeśli o drugie, to to jest tak jak, z pyzami i kluskami śląskimi,
plackami ziemniaczanymi i blinami itp. itd... - odkąd pamiętam pierogi z
mięsem równały się pierogom z płuckami.

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
napisał/a: ~medea 2012-02-27 22:45
W dniu 2012-02-27 22:30, czeremcha pisze:
> On 27 Lut, 22:25, Ikselka wrote:
>
>> rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
>> kółka -
> A nie, pierogi to ja z kulek wałkuję Doszłam do wprawy mojej
> babci
>
> A mąż - puszką po groszku wycinał.

Kiedyś to były szklanki z ostrym rantem, teraz o taką trudno i trzeba
sobie inaczej radzić. ;)

Ewa

napisał/a: ~Ikselka 2012-02-27 22:51
Dnia Mon, 27 Feb 2012 13:10:58 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> On 27 Lut, 21:51, Ikselka wrote:
>
>> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
>> są pyszne w pierogach.
>
> Ale z płuckami są inne... Moja córka kiedyś najadła się babcinych z
> płuckami myśląc, że to z siekanymi pieczarkami I smakowały! Mimo,
> że z płuckami są błe...
>

Ja też jadłam z pluckami, u cioci, i to wiele razy. I wiedziałam z czego
jest nadzienia, i mi pierogi super smakowały, boskie były.
Jednak w kwestii samodzielnego zrobienia mam "blok" na etapie żtp wstępnym
- kupowania, widoku i macania tych płucek, krojenia, gotowania, mielenia...
3-P


--

XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-27 22:54
Dnia Mon, 27 Feb 2012 13:30:12 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> On 27 Lut, 22:25, Ikselka wrote:
>
>> rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
>> kółka -
>
> A nie, pierogi to ja z kulek wałkuję Doszłam do wprawy mojej
> babci

Tia, a te kulki to Ci najpierw pewnie świstak... ;-PPP

> A mąż - puszką po groszku wycinał.
>

Też może być. Kiedyś nawet wycinałam tym wierzchem metalowym, z dziurkami,
od zniczy. Ekstra

--

XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-27 22:55
Dnia Mon, 27 Feb 2012 22:37:54 +0100, Anai napisał(a):

> W dniu 27.02.2012 21:51, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 27 Feb 2012 15:34:18 +0100, Anai napisał(a):
>>
>>> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)
>>
>> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
>> są pyszne w pierogach.
> Pytasz dlaczego nie lubię z płuckami, czy dlaczego napisałam z mięsem =
> z płuckami?
> jeśli o to pierwsze to chyba czeremcha już odpowiedziała - są błee
> jeśli o drugie, to to jest tak jak, z pyzami i kluskami śląskimi,
> plackami ziemniaczanymi i blinami itp. itd... - odkąd pamiętam pierogi z
> mięsem równały się pierogom z płuckami.

Chodzi mi o to, ze płucka to nie mięso 3-)
--

XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-27 22:58
Dnia Mon, 27 Feb 2012 22:55:51 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Mon, 27 Feb 2012 22:37:54 +0100, Anai napisał(a):
>
>> W dniu 27.02.2012 21:51, Ikselka pisze:
>>> Dnia Mon, 27 Feb 2012 15:34:18 +0100, Anai napisał(a):
>>>
>>>> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)
>>>
>>> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
>>> są pyszne w pierogach.
>> Pytasz dlaczego nie lubię z płuckami, czy dlaczego napisałam z mięsem =
>> z płuckami?
>> jeśli o to pierwsze to chyba czeremcha już odpowiedziała - są błee
>> jeśli o drugie, to to jest tak jak, z pyzami i kluskami śląskimi,
>> plackami ziemniaczanymi i blinami itp. itd... - odkąd pamiętam pierogi z
>> mięsem równały się pierogom z płuckami.
>
> Chodzi mi o to, ze płucka to nie mięso 3-)

...tylko tkanka łączna
--

XL