Zakwas buraczany

napisał/a: ~JaMyszka 2008-12-08 23:38
On 8 Gru, 11:45, "zbisa" wrote:
> [...]
> jakie proporcje? ile buraków, wody, zurku i czosnku....

No ta ja kiedyś sobie przerysowałam;p
napisal(a):Kiszenie burakow na barszcz
1 kg burakow
1/2 czarnego razowego zytniego chleba
pol peczka suszonego kopru lub 1/2 torebki nasion kopru
glowka czosnku
2 gozdziki
korzen chrzanu
Dopoki pani Marysia Socha nie zawitala w moim domu, nie mialam
pojecia,
jak
rozne moga byc sposoby kiszenia burakow na barszcz. Pani Marysia z
Bieszczad miala swoja tajemnice kiszeniaburakow"nieslychanie
aromatyczna". Kisila je tak:

Obierala 1 kg burakow, dzielila kazdy na cztery czesci i wrzucala do
trzylitrowego sloja dobrze wyparzonego. Do tego dodawala 1/2 czarnego
razowego zytniego chleba "starej generacji" (to wazne, bo "nowe"
pieczywo nie jest robione na naturalnych zakwasach). Wkladala pol
peczka
suszonego kopru (taki jak do ogorkow kiszonych) lub 1/2 torebki nasion
kopru,
glowke czosnku podzielona na zabki, 2 gozdziki i korzen chrzanu.
Zalewala
letnia woda. Stawiala w cieplym (nie goracym) miejscu w kuchni. Po
trzech
dniach przestawiala sloj w chlodniejsze miejsce. Taki zakwas dolewala
do
barszczu.
Nie wyobrazam sobie lepszego kiszonego barszczu. Moje dzieci pija go
szklankami.Marta Gessler"


Ja jeszcze dodałam listki laurowe. No, pyszności, pyszności...:)

napisal(a):POSTNY BARSZCZ
Składniki
2 kg buraków
czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
grzybowa woda pozostała z moczenia grzybów suszonych

Przygotowanie
Obrane, surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Zalać je zimną wodą, tak by były prawie przykryte, zagotować. Zdjąć z
gazu, odstawić do ostygnięcia. Schłodzone odcedzić, zachowując płyn i
osobno buraki. Buraki ponownie zalać zimną wodą, mniejszą ilością i
ponownie zagotować. Ostudzić, odcedzić. Wygotowane buraki wyrzucić.
Oba płyny połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem
z cytryny, wodą grzybową, ewentualnie czosnkiem i octem balsamico.
Barszcz nabiera smaku stojąc z przyprawami, uważać na ilość pieprzu i
czosnku. Doskonały podawany z ugotowaną fasolą jaś lub ścisłym białym
serem pokrojonym w kostkę.


--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
napisał/a: ~Bluzgacz" 2008-12-09 01:14

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości

> Co tu robisz, specjalisto? - czy ktoś tu pyta o czyszczenie szamba?

W sprawie czyszczenia swojej tzw. chaty, to NTG i NTO wiejski glupku.
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/



napisał/a: ~zbisa" 2008-12-09 11:15

Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości

dzieki JaMyszko
ten z Bieszczad to nowa_nowość - brzmi smakowicie, przetestuję, pozostałe
miałem w zbiorach...

--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)

napisał/a: ~Panslavista" 2008-12-09 12:37

"zbisa" wrote in message
>
> Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
> news:acf13626-b0e1-4d42-bb8c-680aa98b7c97@w34g2000yqm.googlegroups.com...
>
> dzieki JaMyszko
> ten z Bieszczad to nowa_nowość - brzmi smakowicie, przetestuję, pozostałe
> miałem w zbiorach...

Też z Beskidu Niskiego bo z Jasła - Koncentrat buraczany - jeżeli się nie
zepsuli to fatastyczny barszcz można zrobić wlewając go do gotowego wrzącego
rosołu:
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q=koncentraty_warzyw&menu=przetwory

napisał/a: ~JaMyszka 2008-12-09 15:46
On 9 Gru, 11:15, "zbisa"
wrote:
> dzieki JaMyszko

Niemazaco;p Cała przyjemność po mojej stronie:)

> ten z Bieszczad to nowa_nowość - brzmi smakowicie, przetestuję, pozostałe
> miałem w zbiorach...

Mogę coś osobistego? Bo jak prowadzisz te zbiory? Ja przerzuciłam się
na Gmail, bo to i wyszukiwarka, i wątki - a także osobna półka (no,
etykiety;p).
Ale może Twój sposób lepsiejszy;)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
napisał/a: ~zbisa" 2008-12-09 16:50

Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
>>>Mogę coś osobistego? Bo jak prowadzisz te zbiory? Ja przerzuciłam się
na Gmail, bo to i wyszukiwarka, i wątki - a także osobna półka (no,
etykiety;p).
Ale może Twój sposób lepsiejszy;)

nie - ja pół na pół, czyli te potrzebniejsze drukuję (trzymam w miare
pospinane) a całość w bałaganie na płytach na które regularnie zrzucam
zawartość dysków - zawsze obiecuję sobie, że kiedyś posegreguję ich
zawartość )))

--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)

napisał/a: ~Ikselka 2008-12-09 17:30
Dnia Tue, 9 Dec 2008 01:14:40 +0100, Bluzgacz napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> news:ymsartczgtwt.1lr3o8ir0wbqb.dlg@40tude.net...
>
>> Co tu robisz, specjalisto? - czy ktoś tu pyta o czyszczenie szamba?
>
> W sprawie czyszczenia swojej tzw. chaty, to NTG i NTO wiejski glupku.

To twoja chata - dzięki, nie przyjmuję śmierdzących prezentów
napisał/a: ~Ikselka 2008-12-09 17:35
Dnia Tue, 9 Dec 2008 16:50:17 +0100, zbisa napisał(a):

> Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
> news:f5dcfc64-4971-44a3-b2ff-5acda6c52c04@i24g2000prf.googlegroups.com...
>>>>Mogę coś osobistego? Bo jak prowadzisz te zbiory? Ja przerzuciłam się
> na Gmail, bo to i wyszukiwarka, i wątki - a także osobna półka (no,
> etykiety;p).
> Ale może Twój sposób lepsiejszy;)
>
> nie - ja pół na pół, czyli te potrzebniejsze drukuję (trzymam w miare
> pospinane) a całość w bałaganie na płytach na które regularnie zrzucam
> zawartość dysków - zawsze obiecuję sobie, że kiedyś posegreguję ich
> zawartość )))

A myślałam, że tylko ja jestem taka "systematyczna"
Pocieszające
napisał/a: ~JaMyszka 2008-12-09 18:46
On 9 Gru, 16:50, "zbisa" wrote:
> (...) zawsze obiecuję sobie, że kiedyś posegreguję ich
> zawartość )))

Tia... Pewnie wrzucisz na stronę... kiedyś tam kiedyś...
;)
A Twój sposób to u mnie odpada - nie jest kompatybilny;p No, z moim
kompem i ze mną;)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
napisał/a: ~Bluzgacz" 2008-12-09 18:50

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości

> To twoja chata - dzięki, nie przyjmuję śmierdzących prezentów

Nie zrozumialas tepa pizdo...
Jak zwykle.
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/


napisał/a: ~Panslavista" 2008-12-09 18:52

"Bluzgacz" wrote in message

Spadaj parchaty głąbie.

napisał/a: ~Bluzgacz" 2008-12-09 20:36

Użytkownik "Panslavista" napisał w wiadomości

> Spadaj parchaty głąbie.

Morda w kibel - tak jak zawsze to robiles - synu idioty i sie nie
wpierdalaj, bo w tej chwili nikt nie prosil jebnietych psychicznie o
zabranie glosu (czyt. belkot - ktorym wszystkich raczysz na grupach).
Idz zawodzic na temat podsluchu i tej kretynki sylii
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/