Dieta na hashimoto a widoczna poprawa !

napisał/a: maud 2013-07-26 09:17
Djfafa, dzieki za odpowiedz, jak zwykle mega szybka
Co do lucerny i fasolki mung- mowilam o kielkach i wydaje mi si |e warto zapytac, a noz widelec wiadomo. Kielki sa cennym zrodlem witamin i soli mineralnych i wiele zrodel mowi ze warto spozywac-tylko nie w kontekscie chorobska ktore mamy. Ja akurat spozywam, codziennie, ale moze to blad? Skoro wysilam si na ograniczenie nabialu i buleczek, to uwazam |e warto przyjrzec si pozostalym pozycjom w diecie, czy one sa ok, bo na nic sie zda dieta gdy objadam sie innymi tez niekorzystnie wplywajacymi na tarczyce produktami. Pomyslalam |e warto zapytac. Codzienne spozywanie rzedu wielkosci piesci uwazam za spore.
Anyway, dziekuje za odpowiedz w temacie melisy. Widzisz, warto byBo spytac, bo akurat tego ziolka spozywam razem z herbata zielona lub same,ok.3szkl.dziennie-bo lubie i dobrze dziala na nerwusa takiego jak ja;)
Czytam watek, ale tych informacji bym w nim nie znalazla, a skoro zaczynam kombinowac z dieta, to chcialam te| od razu zweryfikowac pozostale skladniki. W innym watku byBo napisane |e kalafior, brokuly, truskawki itd. to raczej warto uwazac, ale jest masa innych produktow ktore si jada i o ktorych nie byBo wzmianki';)stad moje glupie pytania:)
Ja akurat naleze do tych, co jesli co smakuje to je duzo:) i to nozna zaklasyfikowac pod nadmiar:)
Chetnie poczytam o tym jakie skladniki diety szkodza, pewnie na forach i wynikach badan za granica- podasz jakies przykladowe zrodla. Fajnie by bylo miec to w jednym poscie. A wowczas moze nie bedziemy zawracac gitary |e zbyti szczegolowymi pytaniami:)
Milego dnia!
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-07-26 09:24
Ale główne składniki które szkodzą masz wymienione. Wywal nabiał, gluten, soje a będzie to 99% tego czego jeść nie powinnoaś i przejmować się 1% nie ma sensu.
Co do innych stron. Nie ma jednej, ja korzystam z kilkuset amerykańskich, linków nie wklejam bo wystarczy wpisać w anglojęzyczne google holistyczne metody leczenia tarczycy i masz lekturę na rok czasu czytania, a jak chcesz bardziej naukowo wszystko możesz sprawdzić w bazie PubMed.
napisał/a: maud 2013-07-26 23:47
dzizas
im bardziej w las tym więcej krzaków
http://thyroidbook.com/blog/autoimmune-gut-repair-diet/comment-page-2/#comments
to źródło podaje wiele produktów jako zakazane, które na innym wątku w commed o diecie były podane jako zalecane, i odwrotnie zalecane - zakazane :/
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-07-28 17:50
A jakie tam są niby zalecane które i nas są zakazane i odwrotnie?
napisał/a: maud 2013-07-29 00:43
W wąteku założonym przez Serengeti odnośnie tego co jest zalecane/ niezalecane czytamy m.in. że nie ma przeciwwskazań dla amarantus, quinoa, ryż, cieciorka, fasola, jajka!
a w podanym linku powyższe są wskazane do usunięcia z diety...

sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć, im więcej źródeł tym więcej sprzeczności. czuję się "lost". Przy determinacji zmiany diety, nie chcialabym przekombinować ;/
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-07-29 06:02
No a jakie jest uzasadnienie aby nie jeść np. ryżu czy jajek?
napisał/a: Los Angeles Galaxy 2013-07-29 08:46
Faktycznie pisze tam aby jajek nie jeść ale nie pisze czemu ...
wydaje mi się że to ze względu na cholesterol ale moim zdaniem ...
ryż brązowy / dużo magnezu , fosforu itd./ , jaja / tyrozyna / , ryby morskie / omega 3/ to najlepsze jedzenie przy hashi ^^


Dziwna stronka ... nie rekomnduje : jaj , bananów :D , arbuza , czekolad* , ziemniaków , pieprzu ! , mango , ryżu, papryki :D itp dużo dziwnych parafek tam jest :D


*gorzkie można , mlecznych się nie zaleca
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-07-29 08:50
Tylko żeby czegoś zabraniać jeść trzeba to jakoś uzasadniać, a jak tam na szybko nie znalazłem wyjaśnień, więc nawet nie mam się do czego odnieść.
napisał/a: maud 2013-07-29 20:09
Przypuszczam, że wiecej mozna znaleźć w książce którą na tej stronie promuje i pewnie tam jest więcej odniesień do badań?
Między wierszami w paragrafie "some foods can cross-react with gluten" wskazuje ze wiele badan ukazało, iż organizm osób z nietolerancją na gluten (gluten intolerant) wchodzi w "kross-reakcję", zaczyna nieglutenowe jedzenie traktować jako glutenowe. Stąd chyba wnioski dla tych produktów. Ale to taki bardzo ogólny wniosek, który znajduje na tej stronie.
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-07-29 20:13
No ale idąc tym tokiem to wszystko może być traktowane jako glutenowe :)) Czyli co pić tylko wodę? Ale przecież i ona może być potraktowana jako gluten :)))
Chciałbym zobaczyć te badania, bo coś naciągane to się wydaje i to bardzo.
napisał/a: maud 2013-07-29 20:23
Los Angeles, djfafa
czy mozecie raz jeszcze "rzucić okiem" na supla
www.newchapter.com/multi-vitamins/perfect-prenatal#supplement-facts

doszukałam się że jest w składzie "fermented soy", która z kolei jest niewskazana dla Hashi...
w opisie dalej czytam: "cultured soy is one of the main casred grains ... and is the foundation of "superfoods" such as tempeh and miso. Traditional cultures consumed soy only if it was fermented - for good reason. While non-fermented soy can disrupt absorption and normal activity of nutritive conpounds, modern science has found that cultured soy actually enhances nutritive bioavailability and promotes normal cell growth, heart and bone health".

Cholera wie, ile tej soi w tym supple jest, ale z drugiej strony szukałam innego whole foods, organic i wszystko (a niewiele tych pozycji jest) jest na soi :( w syntetyki prenatalne wchodzić nie chcę :(

djfafa, jak to było z tą soją? czy nie wystarczy jakiś odstęp czasowy? chyba szukam jakiś argumentów za tym suple, aby go dalej stosować bez obaw...
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-07-29 20:27
No a ile tej soi tam jest?