Informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. forum rozmowy.polki.pl zostanie zamknięte. Jeśli chcesz zachować treści swoich postów lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu forum rozmowy.polki.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja polki.pl

Dodatkowo informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie polki.pl

Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.

Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:

  • zakończenie świadczenia usługi Konta użytkownika,
  • zakończenie świadczenia usługi Forum: Rozmowy,
  • zakończenie świadczenia usługi Polki Rekomendują,
  • zmiany porządkowe i redakcyjne.

Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.

Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@polki.pl

Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).

Pogaduchy Hashimowców

napisał/a: Konstans 2015-04-27 07:06
kobitka1969 napisal(a):Od dluzszego czasu nie jadam tak jak moje dziecko. Mozna gotowac oddzielnie i wcale nie ma z tym az tak duzego klopotu. Np ona je kanapki ze zwyklego chleba z maslem, a ja kanapki z chleba bezglutenowego.... spagetti ze zwyklego makaronu a ja z ryzowego.
Jesli chodzi o diete to tylko i wylacznie na siebie zwalam jak na cos sie skusze , poniewaz dopiero jestem na poczatku zdaza tez mi sie zrobic blad z niewiedzy .Poczekam okolo 2 miesiace na wynik staran.
Od dzisiaj suplementuje!!!!!
Dziekuje za slowa otuchy, moze nie wszystko stracone z moim wygladem? Wstrzymam sie z kwasem hiauronowym az gdzies nie wyczytam dlaczego jest odradzany przy chorobach tarczycy. W zimie stosowalamkwasy , zeby nie byc taka zoltawa na twazy ale
nie widze zadnej roznicy.


A wiesz dlaczego nie widać różnicy? dlaczego jesteś żółtawa? bo to wina odśrodkowa, jesli moge tak dosadnie to ująć !!!!
Badałaś bilirubinę, fosfatazę? Masz być może problemy z żółcią, stą tak wyglądasz i zapewniam Cie, ze zadne kuracje upiekszające a właściwie maskujące stan skóry nie pomogą. A jak już tona chwile, bo kazda "farba" kiedys zejść musi a pod spodem ukaże się to, co chcesz ukryć!
Wstrzymaj sie :)
Stosuj suplementy, dietę, udrożnij narządy. Powolutku wyjdziesz tego . Ale bardzo długo bedziesz wychodziła, kiedy co jakiś czas będziesz sobie folgowała i znowu jadła niewłaściwie. Czy wiesz, że organizm wykonuje potworny krok w tył (w regeneracji) po kazdym naszym "grzeszku" ? :/ więc lepiej ich nie czynić.
Moja cała rodzina jest na bezglutenie i odkąd tak jest, jesteśmy zdrowsi :)
Pozdrawiam :)
napisał/a: beti301 2015-04-27 09:57
Dziękuję Konstans za wsparcie
napisał/a: lolka11 2015-04-27 10:07
U nas tylko ja jem bezglutenowo i nawet nie zmierzam przestawiac rodziny. Naprawde, jesli sie gotuje od podstaw i nie uzywa gotowcow, to nie ma najmniejszego problemu, by gotowac bezglutenowo....Chleba, makaronow, ciast oczywiscie nie jadam, a oni jak chce to niech sobie jedza. Ja jem Wasa bezglutenowe i bezlaktozy. Nauczylam sie tez sprawdzac i kupowac tylko te wedliny, przyprawy bez glutenu. Sprawdzam tez suple, bo na poczatku sie nacielam na Wit B z glutenem. Naprawde mozna jesc w miare normalnie jak reszata rodziny bedac na bezglutenowej.
Dasz rade!
napisał/a: beti301 2015-04-27 10:27
A jak to jest z mlekiem kozie można czy też unikać?nie umiem gotowac i nie lubie he he moje sniadanie to była zawsze kawa i jogurt z jakąś bułką he he dlatego mi cieżko do tego ta moja dziecina to taki niejadek he he wiem że dieta pomaga zeszłam z 50 na 35 letroxu i nie stosowałam rygorystycznie diety wiec jes dobrze chyba wprowadzę sobie protokół AIP...
napisał/a: lolka11 2015-04-27 10:30
ja koziego bym nie przelknela...smierdzi z daleko, tak jak i wszystkie sery...ble....
napisał/a: beti301 2015-04-27 10:39
Mi nie przeszkadza he he a macie może jakieś linki gdzie można poczytać o tym protokole AIP?
napisał/a: Konstans 2015-04-27 13:40
beti30 napisal(a):Dziękuję Konstans za wsparcie
napisał/a: theblackcat 2015-04-27 14:02
Te ciasteczka brzmią smakowicie ! :)
napisał/a: lolka11 2015-04-27 14:08
Naprawde mozna normalnie zyc bez glutenu. Ja ostatnio pieklam brownie bezglutenowe. Nawet moja corka sie zajadala. A jadlyscie czekoladowy krem z awokado? Tez pyszny dla lasuchow. Wogole ostatnio uwielbiam awokado pod kazda postacia.
napisał/a: lolka11 2015-04-27 14:09
tylko zapomnialam dodac, ze obawiam sie ze mi ta dieta nie pomaga...za 3 tyg badanie krwi to sie okaze
napisał/a: Konstans 2015-04-27 14:10
beti30 napisal(a):Mi nie przeszkadza he he a macie może jakieś linki gdzie można poczytać o tym protokole AIP?


Polecam ser kozi twardy. Dobrze jest tolerowany i naprawdę pyszny :))
Od mleka też mnie odrzuca, więc podziwiam, ze dajesz radę :)

Jeśli chodzi o AIP to wygoogluj sobie Tłuste życie. Ja zaczynałam od tego :)
Ale teraz jest tego cała masa. Chodzi o dietę eliminacyjną, której zadaniem jest wyciszenie uk. odpornościowego, minimalizacja stanu zapalnego a przede wszystkim uszczelnienie jelit. Trwać powinna od 3 miesięcy do pół roku. Tylko wówczas mam sens. Ale długośc zależy również od stanu zdrowia pacjenta. I miesięczna terapia przynosi zadziwiające pozytywne rezultaty :)
napisał/a: Konstans 2015-04-27 14:15
theblackcat napisal(a):Te ciasteczka brzmią smakowicie ! :)


Chcesz sobie upiec?
2 szkl. mąki gryczanej (można kombinować z in.mąkami - ja zwykle mieszam orzechową, koko, jaglana, ziemniaczaną, gryczaną. A czasem nie)
100 g tłuszczu (masło lub olej koko)
1/2 szkl. cukru trzcinowego lub innego słodu
szczypta sody oczyszcz.
kakao lub karob
wiórki koko (1/2 szkl.)
można dać inne bakalie (wedle uznania)
2 jajka całe
woda do lepszego połączenia
Wstawiasz na godzinę lub dłużej do lodówki, po czym w rękach formułujesz ciasteczka. Na papier, na blachę i do piekarnika :)
20-30 min. 170 stop. i zajadasz sie kochana aż miło :)

To ciasto jest dobrą bazą do wszystkich innych. Można robić kruchą szarlotkę, pleśniak. W zasadzie wszystko :)