Ryż, pierogi i kiełbasa, w kuchni cała tego masa!

napisał/a: theblackcat 2015-10-25 08:49
Ale jako ze brak zdjecia smalcu to wkleje co innego :P
Chociaz to dawno robilam ale niech bedzie.

- "omleciki" z wafli ryzowych z cynamonem (przepis/inspiracja z sfd.pl)

- sałatka ze szpinakiem podsmażonym chwile z czosnkiem (chwile by nie stal sie breją) , pomidorem i mozarella (nabiał od czasu do czasu ;))
napisał/a: Konstans 2015-10-25 09:24
Omleciki z wafli ryżowych z jajkiem ?? czyli namaczałaś wafle w jajku ?
pierwsze słyszę o czymś takim ale ... w sumie dobry patent :))

jesli to to ?
napisał/a: theblackcat 2015-10-25 11:01
Konsti tak ale ja namaczalam w samych białkach. Ale cale tez mozna dac.
Ubija sie jajka, mozna lekko poslodzic maczac wafle i smazyc z dwoch stron a potem posypac cynamonem.
Ale mozna tez robic wersje na slono zapewne.
Patent z sfd :p
napisał/a: theblackcat 2015-10-28 07:19
Nie jestem pewna ale chyba zrobie dziś zupe szpinakową jak z tego przepisu:

http://wkuchnibezgranic.blogspot.com/2015/05/turecka-zupa-szpinakowa-borani.html?m=1

a jako że sa tam ziemniaki (lub soczewica ktora ja uzyje) i mieso mielone, to uwazam to za kompletne danie ;)
napisał/a: theblackcat 2015-10-28 15:47
Zrobiłam japońska zupe miso ale bez tofu ;)
napisał/a: theblackcat 2015-11-03 12:36
Dzisiaj jak zapowiedzialam robie japonskie/chinskie pierozki yaki gyoza.
Ciasto przygotowane. Farsz ten ;)
I pachnie oblednie.
Przepis jest ze strony: http://ostra-na-slodko.pl/2015/07/07/yaki-gyoza-smazone-na-parze-japonskie-pierozki-z-miesem-i-warzywami/

Ja jedynie nie dodalam cebuli bo nie lubie.
Dodaje zdj farszu, pachnie pieknie wiec mysle ze bedzie smakowalo pysznie ;)
napisał/a: theblackcat 2015-11-03 16:46
Sa pierozki. Powinny byc podsmazone bardziej ale mi tak wystarczylo ;)
Dobre byly ale wg mnie w przepisie brakuje soli wiec posolilam na koncu.
Cukru nie dawalam bo nie lubie .
Sos sojowy pewnie mial robic za sol a ja go dalam malusienko (pare kropelek) wiec jednak czuc nie bylo slonosci.
Mi i rodzinie smakowaly :D
napisał/a: Konstans 2015-11-03 17:06
Kicia, wyglądają obłędnie !!! :)
Mogę wpaść po pracy i się pożywić ???'

Jak tak, to niedługo będę ....
napisał/a: theblackcat 2015-11-03 17:57
Pewnie :)))
Ogolnie to jesli chodzi o przepis to farszu o wiele za duzo wychodzi wg tego przepisu ale jutro dorobie pierogi i sie zamrozi.
No i jak sie umie mozna zrobic ciasto bg do tych pierogow ale ja mam uraz do robienia wyrobow bg wiec od czasu do czasu ten gluten jest ale umiarkowanie.
Najgorsze byly kopytka gryczane :D mimo posolenia to smakowalo tak jakby wg bez soli bylo - takie glutowate ciasto , nie polecam :D
napisał/a: theblackcat 2015-11-09 16:54
Dziś zupka z kapusta.. pekińską ;)
djfafa
napisał/a: djfafa 2015-11-10 08:12
No nawet ładnie wygląda :)
djfafa
napisał/a: djfafa 2015-11-10 08:31
A to moja wczorajsza kolacja:
[attachment=0:16dulmny]20151109_182006.jpg[/attachment:16dulmny]

Ser feta, oliwki (czarne i zielone), papryczki chili + dużo ziół (oregano, bazylia, pieprz).