Wygraj robota kuchennego Philips lub zestaw świetnych książek kulinarnych!
napisał/a:
mk121
2016-05-30 12:12
Owocowe ciasto z bitą śmietaną - w sam raz na majowe i czerwcowe upały :)
Składniki:
BISZKOPT
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
BITA ŚMIETANA:
- 0,5 l śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 śmietanfix
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
DODATKI:
- owoce według uznania
- galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Ubić białka na sztywno, dodać cukier, żółtka, a następnie ocet, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor (ok.25 minut).
Śmietanę ubić ze śmietanfixem i cukrem, na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa lekko zastygnie zalać nią biszkopt.
Na koniec warto udekorować ciasto owocami, według uznania, ja użyłam borówek i malin - układając w kształcie POLKI.PL i zalać rozpuszczoną, letnią galaretką. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
napisał/a:
sikorka91
2016-05-30 16:01
Moja propozycja na dzisiejszy obiad, którą właśnie wykonałam to:
Pizza z mąki orkiszowej ze szpinakiem.
Zdrowa i smaczna :)
Pizza z mąki orkiszowej ze szpinakiem.
Zdrowa i smaczna :)
napisał/a:
aga_aga91
2016-05-30 18:13
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, który jest teraz jak najbardziej na topie ;) Szybko się robi i tak samo szybko się zjada, nie zdążył wystygnąć, a już są braki w brytfance. Pozdrawiam,
napisał/a:
ewelinaaaaa
2016-05-30 18:49
Miły zamiennik dla tradycyjnego ciasta :) Fit torcik :)
spód=>
✅paczka daktyli
✅1.5 szklanki orzechów laskowych
✅ 2 łyżeczki miodu opcjonalnie
masa z chia=>
✅2 puszki mleczka kokosowego
✅8 łyżek nasion chia
✅300 ml mleka
✅5 łyżek miodu (ewentualnie ksylitol lub inny)
✅25 g żelatyny
✅3 łyżki soku z cytryny
masa z owoców=>
✅galaretka
✅dowolne owoce
spód przygotowania=>
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód - daktyle zalać wrzątkiem na pół godziny, orzechy zblendowac. Po upływie czasu odsączyć daktyle i zblendowac razem z orzechami i miodem.
Masa z chia - wszystkie składniki oprócz żelatyny wymieszać ze sobą i odstawić na godzinę. Po upływie czasu zagotować. W miedzy czasie rozpuścić żelatynę z odrobiną wrzątku i dodać do masy. Do ostygniecia odstawić. Gdy zacznie tezec wylać na masę i zostawić na ok 3 h w lodówce. Na koniec przygotować galaretkę z owocami i wylać ją na całość :)
SMACZNEGO :)
spód=>
✅paczka daktyli
✅1.5 szklanki orzechów laskowych
✅ 2 łyżeczki miodu opcjonalnie
masa z chia=>
✅2 puszki mleczka kokosowego
✅8 łyżek nasion chia
✅300 ml mleka
✅5 łyżek miodu (ewentualnie ksylitol lub inny)
✅25 g żelatyny
✅3 łyżki soku z cytryny
masa z owoców=>
✅galaretka
✅dowolne owoce
spód przygotowania=>
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód - daktyle zalać wrzątkiem na pół godziny, orzechy zblendowac. Po upływie czasu odsączyć daktyle i zblendowac razem z orzechami i miodem.
Masa z chia - wszystkie składniki oprócz żelatyny wymieszać ze sobą i odstawić na godzinę. Po upływie czasu zagotować. W miedzy czasie rozpuścić żelatynę z odrobiną wrzątku i dodać do masy. Do ostygniecia odstawić. Gdy zacznie tezec wylać na masę i zostawić na ok 3 h w lodówce. Na koniec przygotować galaretkę z owocami i wylać ją na całość :)
SMACZNEGO :)
napisał/a:
bamboooooooo
2016-05-30 20:32
Pyszne ziemniaczki z kiełbaską i cebulką zapiekane w piekarniku :o
napisał/a:
431799d3d9ef9bc65a11066e5ff53d35eb174058
2016-05-30 21:50
Od kilku dni "chodziły" za mną jak cień :)
Uwielbiam pierogi ruskie, takie domowe, z dobrze wyrobionym farszem i próżoną cebulką.
Zadanie nie było łatwe, gdyż miałam ciągle dwóch małych przeszkadzaczy - pomocników, którzy mieli zupełnie inny plan na farsz i mąkę.
Udało mi się jednak przygotować pyszne pierogi ruskie, na jedzenie których nie musiałam nikogo namawiać. Zniknęły ot tak :)
Uwielbiam pierogi ruskie, takie domowe, z dobrze wyrobionym farszem i próżoną cebulką.
Zadanie nie było łatwe, gdyż miałam ciągle dwóch małych przeszkadzaczy - pomocników, którzy mieli zupełnie inny plan na farsz i mąkę.
Udało mi się jednak przygotować pyszne pierogi ruskie, na jedzenie których nie musiałam nikogo namawiać. Zniknęły ot tak :)
napisał/a:
gosia-1
2016-05-30 22:26
napisał/a:
m1o9n8ik7a
2016-05-30 23:26
Mieszam w garze raz i dwa, pomidorów kiści mam. Coś smacznego, wiosennego no i bardzo czerwonego. Dużo, zdrowo i do syta, zupą swoich bliskich witam. Wieść mnie niosła z forum tego, że o robota kuchennego polki grają i przepisy dobierają. To ja czekam na Philipsa, żeby placek wymiksował i na forum wraz z przepisem się kreował:cool:
napisał/a:
camaris
2016-05-30 23:44
napisał/a:
katom2112
2016-05-31 00:12
DietetycznA ryba po grecku Igora.
Mój syn jest Alergikiem przez duże A. Gotowanie dla niego to sztuka a poruszanie się wśród pokarmów które może jeść to wirtuozeria :) Cały czas musze eksperymentować z czymś nowym żeby jedzenie było przyjnoscia bo wiele przyjemnosci nie jest mu dane doswiadczac...
Z pewnością pomocny byłby mi nowy robót kuchenny - niestety mój stary wieloletni i wydłużony wyzionał ostatnio ducha:(
Pozdrawiam
Mój syn jest Alergikiem przez duże A. Gotowanie dla niego to sztuka a poruszanie się wśród pokarmów które może jeść to wirtuozeria :) Cały czas musze eksperymentować z czymś nowym żeby jedzenie było przyjnoscia bo wiele przyjemnosci nie jest mu dane doswiadczac...
Z pewnością pomocny byłby mi nowy robót kuchenny - niestety mój stary wieloletni i wydłużony wyzionał ostatnio ducha:(
Pozdrawiam
napisał/a:
jottete
2016-05-31 07:43
napisał/a:
jottete
2016-05-31 10:07