Wygraj robota kuchennego Philips lub zestaw świetnych książek kulinarnych!

napisał/a: jottete 2016-05-31 10:08

Tofu z warzywami - pycha :)
napisał/a: jottete 2016-05-31 10:10
napisał/a: nungal 2016-05-31 13:59
Pizza... Która z nas jej nie uwielbia...
Mnie jednak zawsze najbardziej smakuje ta wykonana samodzielnie od podstaw. Taka, w którą wkładam serce i czas. Czasem jest bardzo nieskomplikowana i szybka, a czasem dopieszczona do granic możliwości. Innym razem kusi bogactwem dodatków, to znów urzeka prostotą smaków. Jedno natomiast jest stałe: zawsze jest smaczna!

napisał/a: aggie1990 2016-05-31 16:34
Jako Polka należąca do młodego pokolenia przygotowałam danie zawierające tradycyjną polską kaszę gryczaną, jednak w zdrowej, pełnej wartości odżywczych odsłonie!
Oto soczysty kurczak zagrodowy, a do tego kasza gryczana z dodatkiem batata, papryczki chili, pora, cebulki i szczypiorku.
Bardzo ważna jest dla mnie polska tradycja, również w spożywanych przeze mnie posiłkach, a także wspieranie polskiej gospodarki, dlatego wybrałam kaszę gryczaną. Poza tym jest zdrowa, zawiera olbrzymie ilości białka i błonnika, a także nie zakwasza organizmu. Papryczka chili podkręca mój metabolizm, a batat jest po prostu pyszny!
Wśród rosnącego odsetka ludzi otyłych (niestety również dzieci!) propagowanie zdrowego stylu życia to podstawa, do czego Was zachęcam :)

Oto przepis:
1 porcja, 350 kcal

1 mała pierś z kurczaka zagrodowego, ok. 120 g
sól, pieprz
odrobina oleju rzepakowego

Kasza:
1/4 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
1 mały batat, 100-120 g
1 łyżka oleju rzepakowego
łyżka posiekanej cebuli
kawałek pora, białej części (ok. 5 cm)
kawałek czerwonej papryczki chili (ok. 1 cm)
łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
pół łyżeczki tymianku

Ugotuj kaszę gryczaną (ok. 15 minut), odcedź.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na patelni na średnim ogniu, dodaj obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata. Smaż przez 5 minut.
W międzyczasie rozgrzej drugą patelnię, dodaj odrobinę oleju rzepakowego, a następnie pierś z kurczaka doprawioną solą i pieprzem. Smaż z każdej strony przez ok. 5 minut, w zależności od grubości mięsa.
Do batata po 5 minutach smażenia dodaj posiekaną cebulę (1 łyżkę), smaż przez 2 minuty. Jeśli warzywa będą Ci się przypalać, dolej odrobinę (ok. 50 ml) wody lub oleju. Następnie dodaj pokrojonego w półplasterki pora, sól, pieprz, tymianek i smaż przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną papryczkę chili i ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nałóż na talerz kaszę, posyp szczypiorkiem. Podawaj z gorącym i soczystym filetem z kurczaka.

napisał/a: anczor 2016-05-31 18:24
Dorsz zapieczony z jabłkiem i sos z rukoli.
napisał/a: meganka27 2016-05-31 19:57

SZPARAGI z żółtym serem i szynką szwarcwaldzką zapiekane w cieście francuskim - małe co nieco dla mojego męża, przed niestety kolejnym wyjazdem do pracy setki kilometrów od domu...
napisał/a: dominika95 2016-05-31 20:01
Zapiekanka "warkocz" z ciasta francuskiego z kurczakiem,marchewką,brokułem i kalafiorem
napisał/a: kerocna 2016-05-31 20:43
Lubię jak w mojej kuchni jest lekko, zdrowo i pożywnie. Stawiam na nieskomplikowane dania, by czerpać radość z jedzenia a nie marnować energii na karkołomne przygotowania. Jednym z moich ulubionych dań są placuszki jaglane. Do ich wykonania potrzebujemy 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, którą miksujemy z 1 jajkiem, 1 bananem, 1 szklanką mleka kokosowego (normalne mleko też się nada :)) oraz odrobiną mąki. Ciasto smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia i podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie najlepiej sprawdza się dżem porzeczkowy zmieszany z jogurtem naturalnym. Smacznego! :)
napisał/a: anna_ashley 2016-05-31 21:27
Z sercem dla wszystkich co dzień gotuję,
Gdy widzę, że jedzą ze smakiem - cała się raduję!
Z entuzjazmem pichcę, eksperymentuję,
Doświadczenia zbieram, nieustannie się edukuję :)
Dla POLEK specjalnie też coś przygotowałam,
mnóstwo miłości do receptury dodałam :)
Pancakes z owocami każde serce zdobywa,
Kiwi, banan, truskawka - w syrop z agawy opływa.
Przygotuj 1,5 szklanki maślanki, mąki ryżowej tej samej miarki,
dodaj ksylitolu, dwa jajka, proszku do pieczenia łyżeczkę,
sody tyle samo - pomieszaj troszeczkę!
Oleju rzepakowego 100 mililitrów dolej do ciasta,
Patelnię rozgrzej i niechaj apetyt narasta!
Smaż, aż placki będą rumiane,
dodaje owoce przez wszystkich lubiane!
Maliną, jagodą dla zdrowia dopraw,
I w każdej chwili humor sobie popraw!

napisał/a: dreams 2016-06-01 07:58


Mężowe golonko z zapiekanymi warzywkami, mnie w ciąży pozostaje na nie popatrzeć i zrobić zdjęcie. ;)
napisał/a: mysiaisia 2016-06-01 08:44
Moje ulubione szybkie wiosenne danie to makaron z soczystym kurczakiem w sosie z białych szparag z dodatkiem szpinaku oraz ciagnacym się serem źółtym,a wszystko to doprawione świeżym pachnącym oregano❤
napisał/a: mysiaisia 2016-06-01 08:54
Moje ulubione szybkie wiosenne danie to makaron z soczystym kurczakiem w sosie z białych szparag z dodatkiem szpinaku oraz ciagnacym się serem źółtym,a wszystko to doprawione świeżym pachnącym oregano❤