Wygraj robota kuchennego Philips lub zestaw świetnych książek kulinarnych!
napisał/a:
ajtakeju
2016-06-01 12:05
Drogie Polki,
Przyznaję się bez bicia, że średnia ze mnie kucharka. Często brak veny, doświadczenia, produktów w lodówce skłania mnie do zrobienia prostych, szybkich potraw i tak też było tym razem:) Organizowałam Garden Party z okazji 4 urodzin syna i postawiłam na proste przystawki. Na zdjęciu uwiecznione frankfurterki w cieście francuskim z serem i oregano.
Do tego i tu muszę się pochwalić fioletowy sos czosnkowy - zrobił furorę: 2 ząbki czosnku, 10 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek majonezu i 5 łyżek konfitury jagodowej dobrze przetartej. Wszystko zmiksowałam i dobrze schłodziłam w lodówce.
I taki napis specjalnie dla Was Polkipl by się pysznie jadło to co pysznie wygląda :D
Przyznaję się bez bicia, że średnia ze mnie kucharka. Często brak veny, doświadczenia, produktów w lodówce skłania mnie do zrobienia prostych, szybkich potraw i tak też było tym razem:) Organizowałam Garden Party z okazji 4 urodzin syna i postawiłam na proste przystawki. Na zdjęciu uwiecznione frankfurterki w cieście francuskim z serem i oregano.
Do tego i tu muszę się pochwalić fioletowy sos czosnkowy - zrobił furorę: 2 ząbki czosnku, 10 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek majonezu i 5 łyżek konfitury jagodowej dobrze przetartej. Wszystko zmiksowałam i dobrze schłodziłam w lodówce.
I taki napis specjalnie dla Was Polkipl by się pysznie jadło to co pysznie wygląda :D
napisał/a:
titifm
2016-06-01 15:37
:)))
napisał/a:
kukuleczki
2016-06-01 15:54
Moje ukochane pyszne, szybkie w przegotowaniu i zdrowe muffiny marchewkowe> Pozdrawiam serdecznie!
napisał/a:
kukuleczki
2016-06-01 16:11
Moje ukochane pyszne, szybkie w przegotowaniu i zdrowe muffiny marchewkowe> Pozdrawiam serdecznie!
napisał/a:
figami-1_0
2016-06-01 16:25
Pysza i zdrowa ZUPA SZPARAGOWA :p
"Bo jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi". To ulubione zdanie Tessy Capponi- Borawskiej, z którym zgadzam się w 100%.
Smacznego !
"Bo jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi". To ulubione zdanie Tessy Capponi- Borawskiej, z którym zgadzam się w 100%.
Smacznego !
napisał/a:
karolinexa
2016-06-01 19:05
Mi starczą książki :)
napisał/a:
jeanh
2016-06-01 20:31
napisał/a:
biala1205
2016-06-01 20:52
W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają tarty - od dzieci po dziadków. Można je zrobić na dziesiątki sposobów. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Są pożywne, smaczne, zdrowe i pięknie się prezentują.
Specjalnie dla polki.pl zrobiłam tartę warzywną: wiosenno-letnią wersję (z cukinią pomidorkami koktajlowymi, czerwoną papryką, brokułami i serem feta). Jako dodatek zrobiłam sos czosnkowy, z którym tarta warzywna smakuje wyśmienicie. Można ją jeść jeszcze ciepłą lub na zimno - jak kto lubi.
Kiedy chcę mojej rodzinie sprawić wiele przyjemności,
robię pyszną tartę - wkładam w nią wiele miłości.
Pragnę, by moja rodzina zdrowa i syta była,
więc wiele warzyw w tarcie ukryłam.
Są pomidorki, cukinia, papryka i brokuły,
wszystko to zalane sosem śmietanowo-jajecznym ma smak cudny!
Wierzch tarty serem feta obłożyłam
i tym sposobem feria barw na tarcie była.
Tarta zniknęła szybko ze stołu,
a na twarzach mojej rodziny pojawił się uśmiech wesoły! :)
Specjalnie dla polki.pl zrobiłam tartę warzywną: wiosenno-letnią wersję (z cukinią pomidorkami koktajlowymi, czerwoną papryką, brokułami i serem feta). Jako dodatek zrobiłam sos czosnkowy, z którym tarta warzywna smakuje wyśmienicie. Można ją jeść jeszcze ciepłą lub na zimno - jak kto lubi.
Kiedy chcę mojej rodzinie sprawić wiele przyjemności,
robię pyszną tartę - wkładam w nią wiele miłości.
Pragnę, by moja rodzina zdrowa i syta była,
więc wiele warzyw w tarcie ukryłam.
Są pomidorki, cukinia, papryka i brokuły,
wszystko to zalane sosem śmietanowo-jajecznym ma smak cudny!
Wierzch tarty serem feta obłożyłam
i tym sposobem feria barw na tarcie była.
Tarta zniknęła szybko ze stołu,
a na twarzach mojej rodziny pojawił się uśmiech wesoły! :)
napisał/a:
kakusia07
2016-06-01 21:40
Najwspanialsze smaki lata w jednym ciachu. Truskawki, rabarbar i polewa śmietanowa okazały się być najpyszniejszym prezentem na Dzień Dziecka w moim domu :)
napisał/a:
cleo1985
2016-06-01 21:50
Uwielbiam przyrządzać różne wymyślne dania lecz dopiero dopatrzyłam się konkursu a na kolację miałam rosołek. Za to jaki! Makaron robię do niego sama, zawsze.
Lubię dodawać do dań jak najwięcej własnych produktów. Zbieram grzyby, suszę i sortuję, w doniczkach mam świeże zioła, w przydomowym ogródku warzywa. Uszka do barszczu też zawsze sama lepię, podobnie tortellini. W spiżarni mam mnóstwo słoików a w nich owoce, warzywa, grzyby. Niektóre w całości, inne w postaci przetworów.
Lubię dodawać do dań jak najwięcej własnych produktów. Zbieram grzyby, suszę i sortuję, w doniczkach mam świeże zioła, w przydomowym ogródku warzywa. Uszka do barszczu też zawsze sama lepię, podobnie tortellini. W spiżarni mam mnóstwo słoików a w nich owoce, warzywa, grzyby. Niektóre w całości, inne w postaci przetworów.
napisał/a:
pimpek30
2016-06-01 22:59
Ciepłe wiosenne oraz letnie dni to dla mnie okazja, aby porzucić tradycyjne gotowanie w czterech ścianach na rzecz tzw . kociołkowania na łonie natury. Potrawy z kociołka są bowiem aromatyczne a ich przygotowywanie to czysta radość. Do kociołka możemy wrzucić w zasadzie wszystko od kapusty, ziemniaków po dynię i makaron a i tak zawsze powstanie potrawa, która zachwyci każdego domownika.
"Letni kociołek pełen smaków"
Składniki:
0,5 kg fileta z kurczaka
2 papryki czerwone
2 papryki pomarańczowe
20 dag boczku
2 łyżki smalcu z gęsi
3 cebule
3 pomidory
0,5 kg ziemniaków
0,5 l bulionu
opakowanie selera naciowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 mała łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
świeży rozmaryn
Mięso po uprzednim umyciu kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawiamy na kilka godzin, aby się zamarynowało. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Paprykę i boczek kroimy w paski a cebulę, ziemniaki i seler naciowy w dość grubą kostkę. Smalec z gęsi roztapiamy w rozgrzanym kociołku i podsmażamy w nim wcześniej zamarynowane mięso. Kiedy mięso się podsmaży dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Podlewamy wszystko bulionem i doprawiamy do smaku. Dusimy wszystko przez około 2 godziny.
"Letni kociołek pełen smaków"
Składniki:
0,5 kg fileta z kurczaka
2 papryki czerwone
2 papryki pomarańczowe
20 dag boczku
2 łyżki smalcu z gęsi
3 cebule
3 pomidory
0,5 kg ziemniaków
0,5 l bulionu
opakowanie selera naciowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 mała łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
świeży rozmaryn
Mięso po uprzednim umyciu kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawiamy na kilka godzin, aby się zamarynowało. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Paprykę i boczek kroimy w paski a cebulę, ziemniaki i seler naciowy w dość grubą kostkę. Smalec z gęsi roztapiamy w rozgrzanym kociołku i podsmażamy w nim wcześniej zamarynowane mięso. Kiedy mięso się podsmaży dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Podlewamy wszystko bulionem i doprawiamy do smaku. Dusimy wszystko przez około 2 godziny.
napisał/a:
biszkoptowy
2016-06-01 23:01
Ja dziś upiekłam kruchą tartę z rabarbarem:) Wyszła super! Trzeba korzystać, póki trwa sezon;)