Wygraj robota kuchennego Philips lub zestaw świetnych książek kulinarnych!

napisał/a: aczp 2016-06-02 18:02
Jeszcze cieplutkie, kruche ciasteczka owsiane, z rodzynkami i orzechami włoskimi, pachnące kardamonem... zdrowe i pyszne, w sam raz do dziecięcej śniadaniówki...
napisał/a: Matusiewicz 2016-06-02 18:46



RÓŻANY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI:)

Ciasto obłędne w smaku, ciężko poprzestać na jednym kawałku :)

Składniki:
Biszkopt:
-2 jajka
-5 łyżek mąki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru

Masa serowo-różana:
-5 dag płatków róży
-1/2 szkl.cukru
-330 ml kremowki
-25 dag sera białego
-4 łyżeczki żelatyny

Ponadto:
-1 śnieżka
-200 ml mleka
-truskawki
-polew zcekoladowa
-wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, ubijając dodajemy po żółtku, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice (śr.21cm) i pieczemy ok.15 min wtemp.160 stopni.
2.Masa serowa: płatki róży zasypujemy cukrem i blenderujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody,studzimy.
Kremowkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier różany oraz ser miksujemy, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Masę różaną odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenie. Tężejącą masę wykąłdamy na biszkopt, wkładamy do lodówki,
3.Śnieżkę ubijamy na mleku i wykładamy na ciasto. Dekorujemy truskawkami i polewą czekoladową. Możemy posypać wiórkami kokosowymi
białą czekoladą.
Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.
napisał/a: alikar 2016-06-02 18:59


Pancakes z Syropem klonowym i truskawkami ^,^;)
napisał/a: WiedzmaAnula 2016-06-02 19:19


Prababcia (to ta z portretu), babcia oraz moja mama
uczyły mnie zawsze tego, co ma umieć każda dama,
a wśród rad i tajnej wiedzy te kobiety zacne, szczere,
dały jedną, najcenniejszą: trzeba tworzyć ATMOSFERĘ:

zapachem, pięknym detalem, kobiecym stylem domowym,
materiami, ozdobami, oczytaniem doborowym,
a nade wszystko - od KUCHNI. I dały przepis prastary,
który podbić umie serca wszelkie. To wręcz nie do wiary!

Dlatego dzielę się z Wami recepturą na słodkości,
które u mnie często muszą na stole, talerzu gościć,
bo kochają je i goście, i znajomi, i rodzina...
To mój ulubiony wypiek - na myśl samą cieknie ślina... ;)

KARBOWANE MARMOLADKI - rodzinny przepis na szczęście!

Składniki:

1 kostka i 1 łyżka masła (wyjętego godzinę wcześniej z lodówki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
2-3 krople olejku waniliowego albo rumowego
szczypta soli
kilka łyżek kofitury truskawkowej lub malinowej

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch. Dodawać powoli cukier, wciąż ucierając. Potem stopniowo dołączać żółtka i olejek - i wciąż ubijać. Na końcu dodać wymieszane: mąki oraz sól i zmiksować na gładką masę.

Masę można wyciskać pistoletem do ciastek lub rękawem cukierniczym (ale tu trzeba mieć wprawę i siłę w dłoniach, bo idzie oporniej) na blachę pokrytą matą silikonową lub papierem do pieczenia.

Na środek wyłożyć odrobinę konfitury.

Piec w 180 stopniach C. przez 10-12 minut (aż ciastka się zrumienią).

Smacznego!

http://forum.polki.pl/photopost/showimage.php?i=19051&c=127
napisał/a: dorota54 2016-06-02 20:23
W dzisiejszym dniu odkrywałam smak Azji i zrobiłam ryż kokosowy z mango. To prawdziwa eksplozja smaków, która nie jest nudna, a smaki są ze sobą mistrzowsko połączone. Nie bez przyczyny kuchnię azjatycką uznaje się ją za jedną z najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnych na świecie.
napisał/a: kinia1976 2016-06-02 20:58
Smażony ser z koniakowo-winnym sosem owocowym
2 kawałki sera o grubości 3 cm po ok. 150 g każdy
4 łyżeczki konfitury brzoskwiniowej lub morelowej
bułka tarta+mielone migdały
mąka
jajko
olej+masło do smażenia
sos: po 1 łyżce wina i koniaku,2 łyżki miodu i dżemu wiśniowego, sok z 1/2 mandarynki, szczypta soli, garstka mrożonej żurawiny lub kawałki truskawek
W serze zrobić nacięcia z jednej strony,ale nie przeciąć do końca, nafaszerować dżemem. SOS:W rondelku rozgrzać dżem, wrzucić owoce, gdy zaczną wrzeć wlać alkohole, podpalić, dodać miód, sól, i sok z mandarynki, gotować do zgęstnienia około 5 min, pod koniec ew. zagęścić odrobina mąki ziemniaczanej. Rozgrzać na patelni sporo oleju z masłem, ser przesmarować namoczonymi w wodzie rękami, włozyc do mąki, potem do jajka a na końcu do bułki z migdałami. Smażyc na małym ogniu po około 2 min. z każdej strony. podawać z sosem.
ewelinakitt
napisał/a: ewelinakitt 2016-06-02 21:39
Ciasto truskawkowe z galaretą





Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )

3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 kopiate łyżki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 200 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa truskawkowa :

700g sera na twaróg mielonego (w temperaturze pokojowej),
3 łyżki żelatyny,
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
300g-400g świeżych truskawek ( do masy ),
truskawki świeże na wierzch ciasta.

Przygotowanie cista :

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź.
Truskawki zmiksuj na mus i połącz z serem.
Do masy serowo-truskawkowej wolnym strumieniem wlej żelatynę.
Dokładnie połącz składniki.

Biszkopt pokrój na paski. Ułóż co drugi w blaszce. W puste miejsce wlej masę. Resztę masy wysmaruj na górę ciasta. Na górze ułóż obok siebie truskawki przekrojone na pół. Włóż do lodówki.

Galaretkę przygotuj zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej tężejącą na ciasto. Całość włóż ponownie do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego !
ewelinakitt
napisał/a: ewelinakitt 2016-06-02 21:51
Kąski z kurczaka w cieście naleśnikowym z curry



Kąski z kurczaka w cieście naleśnikowym z curry


Składniki

3 pojedyncze filety z kurczaka
1 szklanka mleka
1 jajko
1 szklanka mąki
sól
pieprz
curry
olej do smażenia

Mięso pokrój na paseczki.
Do miski wlej mleko. Wbij jajko i wsyp mąkę.
Energicznie wymieszaj.
Wsyp przyprawy. Połącz składniki.
W rondlu rozgrzej olej.
Mięso przełóż do ciasta.
Dokładnie obtocz mięso w cieście.
Kawałki mięsa smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

SMACZNEGO !
napisał/a: luleq07 2016-06-02 22:09
W moim domu zawsze króluje tradycja- rosół drobiowy królem wszystkich zup!!

napisał/a: ewelinka-m 2016-06-02 22:58
Pyszny i delikatny niczym chmurka mus z bakłażana :)
Fenomenalnie proste i szybkie danie, lekkie i ma różnorakie zastosowanie.
Składniki:
-2 średniej wielkości bakłażany,
-5 pomidorów,
-przyprawy do smaku.

Bakłażany obieramy ze skórki następnie kroimy w kostkę, tak przygotowanego bakłażana gotujemy na parzę. Odstawiamy, aż do wystygnięcia, po czym blendujemy na gładką masę dodając przyprawy - pieprz i sól. Naczynie żaroodporne wykładamy pokrojonymi w plastry pomidorami, na to przekładamy mus, układamy kolejną warstwę pomidorów. Wierzch można oprószyć bułką tartą w połączeniu z serem.

Rewelacyjnie smakuje jako zapiekanka, dodatek do makaronu czy nawet pasta do chleba!
Polecam :)



linka2107
napisał/a: linka2107 2016-06-02 23:25
Ajerkoniakowiec


Składniki:

Biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki kakao

Masa ajerkoniakowa:
350ml ajerkoniaku
500ml śmietany 36%
5 łyżek żelatyny
1/2 wrzątku
120g masła extra
100g cukru pudru

Poncz:
1/3 wrzątku
1 łyzka kawy rozpuszczalnej
40ml likieru amaretto

Żelka ajerkoniakowa:
200ml ajerkoniaku
2 czubate łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody

Dodatkowo:
450g rurki waflowe z kremem
100ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
złote perełki

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy
o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i dookoła obwodu biszkoptu ułożyć rurki o różnej wysokości.

2. Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto. Nasączyć biszkopt.


3. Masa ajerkoniakowi:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ajerkoniak, śmietanę ubitą na sztywno oraz żelatynę (namoczoną w połowie zimnej wody a następnie rozrobioną w reszcie gorącej wody). Całość dokładnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zwarzyło. Masę wylać na biszkopt z rurkami i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

4. Żelka ajerkoniakowa:
Żelatynę zalać połową zimnej wody, aby napęczniała. Następnie zalać resztą podgrzanej wody i dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać ajerkoniak, całość dokładnie wymieszać i wylać na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki na około 1 godzine.
5. Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.






napisał/a: ewelka21 2016-06-02 23:32
Moje ulubione ciasto z truskawkami