Moja ulubiona zupa.

napisał/a: Moniqe 2011-02-24 00:04
moje ulubine zupy to meksykanska, kapusniak, rosol
a ze przepisu jeszcze nikt nie dal to podaje

Zupa Meksykańska

- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- mrozony mix marzyw (ja go nigdy nie daje)
- 2 cebule
- przecier pomidorowy
- czosnek
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka zoltka
- 500 g miesa milonego , najlepiej indyczego
- sol
- pieprz
- kostka rosolowa
- przyprawa do zup
- ser zolty

Podsmazamy pokrojona cebule z miesem mielonym, nastepnie calosc wrzucamy do garnka. Reszte skladnikow kroimy i rowniez umieszczamy w garnku. Dodajemy przecier pomidorowy. Calosc zalewamy woda, dodajemy kostke rosolowa, sol, pieprz do smaku. Gotujemy az skladniki beda miekkie, od czasu do czasu mieszajac. Zupe posypujemy spora iloscia startego sera i podajemy ze swiezym, chrupiacym pieczywem najlepiej bagitka. (Ja ser dodaje dopiero na talerzu)
napisał/a: ~gość 2011-02-24 09:00
Ogórkowa i pieczarkowa mamy
napisał/a: NolaRice 2011-03-31 19:35
Wiosenny śmietniczek

Jedyna w swoim rodzaju błyskawiczna i bardzo zdrowa zupka, zawsze smakuje i zawsze się udaje :)

Przepis

Obrać i pokroić warzywa takie jakie mamy w lodówce: marchew, seler, pietruszka, seler naciowy, cebula, brokuł- generalnie wszystkie surowe warzywa jakie istnieją
Pierś z kurczaka umyć u pokroić na kawałki. Wszystko zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Gotować wszystko do miękkości (ok 20-30 min), przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem - co kto lubi.

Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, pod koniec miksowania dodać 1-2 serki topione.

Zupa jest pysznie gładka i kremowa, smakuje wybornie i możemy w niej przemycić dużą porcję warzyw + jest naprawdę błyskawiczna. Świetnie czyści lodówkę z resztek warzyw, ja zawsze mam na dnie jakąś pojedynczą marchewkę, kawałki brokuła czy zapomnianą pietruszkę.
No i można się nią bezkarnie zajadać co też właśnie czynię

Polecam!
napisał/a: ~gość 2011-03-31 19:58
- pomidorowa z ryżem
- kalafiorowa
- cebulowy krem z grzankami serowymi
- krupnik
- żurek
napisał/a: H2O 2011-03-31 20:00
NolaRice, Pyyyysznie brzmi
napisał/a: NolaRice 2011-03-31 20:10
H2O napisal(a):NolaRice, Pyyyysznie brzmi


H2O, i tak smakuje :) Osobiście nie znam zupy, którą da się szybciej przygotować (z proszku się nie liczą ). Bardzo często jest tak, że przychodzę do domu wieczorem, nic nie mam ciepłego i jestem głodna na JUŻ wtedy wrzucam warzywa i mięsko do gara, mogę się przebrać, odświeżyć i po 20 min już miksuję pyszny kremik
Można do niej nawet dorzucić resztki kukurydzy (takiej z puszki) albo groszku...Zawsze dobrze smakuje :)
napisał/a: ~gość 2011-03-31 21:01
NolaRice, na pewno wypróbuję ten przepis bo zaciekawiło mnie jak to smakuje

A moje ulubione to:
pomidorowa
ogórkowa (babcina tylko)
żurek (też babciny )
rosół (maminy )
barszcz czerwony (maminy )
napisał/a: ~gość 2011-03-31 21:07
NolaRice, czym zastąpic blender?

bo wszystko ladnie pieknie... ale studenci takich zabawek nie posiadają..

a przepis wyglada naprawde smakowicie..

mnie sie fasolowa od x czasu mani...
napisał/a: NolaRice 2011-03-31 21:25
Izaczek, toś mnie zagięła, nie wiem ... Jak nie miałam blendera to miksowałam końcówką miksującą od normalnego miksera ale...podejrzewam, że takich zabawek studenci też nie mają

Ja bym jednak zainwestowała w blender bo jest bardzo użyteczny. Sama zobaczysz ile rzeczy nim będziesz robić jak już będziesz miała. W lato koktajle, shejki, serek twarogowy do naleśników i serników zawsze nim miksuję...Czasami jak coś potrzebujemy a nie mamy akurat kasy na jakieś markowe sprzęty to mój mąż bez obaw bierze coś najtańszego bo w marketach typu saturn czy media KAŻDY sprzęt jest na gwarancje. Więc wydaje mi się że spokojnie za kilkadziesiąt zł dostaniesz.A nawet jak za pół roku coś się zepsuje to idziesz i bez mrugnięcia Ci naprawiają/wymieniają.
napisał/a: ~gość 2011-04-01 17:42
A ja taki śmietniczek często jadam niezmiksowany :) ale wtedy są ziemniaki w kostkę wkrojone i jest zagęszczona mąką i z dodatkiem śmietany :)
napisał/a: lato1 2011-04-15 13:11
Ja uwielbiam
rosół oczywiście mamy
pomidorową ale tylko z makaronem babci
krem pieczarkowy

i jestem głodna
napisał/a: StefaniaK 2011-11-04 08:32
CEBULOWA na chłodne, jesienne dni.

Wywar (1 litr) z warzyw miksuję z ugotowaną włoszczyzną (marchew, seler, 2 cebule, pietruszka, por) i 3 cebulami pokrojonymi w kostkę zeszkolnymi na patelni, na oleju, na złoto, dorzucam. 2 kostki warzywne Knorr/Winiary i pozostałe 3 cebule w kostkach, mocno zezłocone. Całość bulgocze jeszcze przez kwadrans na wolnym ogniu. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, pikantnie.

Podsmażam kiełbaskę lub szynkę pokrojoną w kostkę na patelni i dorzucam do zupki.

Podaję z natką pietruszki, grzankami z serem lub groszkiem ptysiowym.

Podsumowując, SKŁADNIKI:

6 cebul pokrojonych w kostki, zezłoconych na patelni
włoszczyzna
2 kostki warzywne Knorr/Winiary
1 litra wody
10 dag szynki/kiełbaski
natka pietruszki
grzanki/groszek ptysiowy
sól
świeżo zmielony pieprz

SMACZNEGO!