Przepisy na pyszne ciasta.

napisał/a: mydestiny 2010-08-24 19:40
Przepis na pyszną lekką babkę, jest mokra ,a nie okropnie sucha jak wiekszość sklepowych:
- 5 jaj
- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleji
- pół szklanki wody gazowanej

Białka ubić + cukier + żółtka +mąka + olej + proszek + woda . Podzielić na 1 połowy i do jednej wsypać kakao. Piec mniej wiecej 1-1,5 h ( zależy, ponieważ ciasto jest dość rzadkie) w 180 C
napisał/a: MonikaDaria 2010-08-26 12:31
Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam. Puszysty, smaczny i naprawdę nietrudny, trzeba się tylko trzymać dokładnie zaleceń przygotowania i pieczenia :)


Sernik jagodowy

Najpierw przygotowujemy masę jagodową (można próbować z innymi owocami np z malinami)

30 deko jagód (świeżych lub mrożonych) zmiksować, zagotować w garnuszki, dodać 80 3/4 szkl. cukru i gotować na małym ogniu aż zgęstniej. Ostudzić.

Przygotować masę serową:

• 1 kg sera na serniki
• 200 g (1 szklanka) drobnego cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 5 dużych jajek
• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
• aromat waniliowy duży

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
Dodawać po jednym żółtku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (białka zostawiamy)
Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec ubić pianę z białek dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę wylać do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na ser wyłożyć mus jagodowy (po łyżeczce tak żeby wyszły łaty)
Wstawić do piekarnika i piec: 15 minut w 175 stopniach, następnie 1 godz. 45 minut w 120 stopniach. Upieczony jest dość luźny, może się wydawać że niedopieczony ale po wystygnięciu jest ok.

Podawać mocno schłodzony. Ja jeszcze podaję z ubitą śmietaną kremówką (bez cukru) pasuje idealnie :D



napisał/a: ~gość 2010-08-30 01:54
Przysmak idealny na letnie upały

Składniki:
-200 g podłużnych biszkoptów
-150 g okrągłych biszkoptów
Pianka:
-400 ml skondensowanego, nieschłodzonego mleka
-3 p. galaretki cytrynowej

Sposób przyrządzania:
Pianka:
1. Zagotować 3 szkl wody, zdjąć z ognia.
2. Rozpuścić galaretki, wystudzić.
3. Zimną (lecz nie tężejącą!) galaretkę ubić mikserem.
4. Wlać zimne mleko, ubić.

Pianka cytrynowa:
1. Dno tortownicy (średnica 28 cm) wyłożyć okrągłymi biszkoptami, a bok podłużnymi.
2. Piankę wylać do tortownicy.
Przechowywać w lodówce.
napisał/a: ~gość 2010-08-31 22:33
MyDestiny, mój przepis jest podobny, ma trochę inne proporcje ale włąśnie dodatej oleju i oranżady daje efekt 'mokrej' babki :) POLECAM :)
napisał/a: MonikaDaria 2010-09-07 18:43
Wczoraj zrobiłam i mogę z czystym sumieniem polecić jako Pyyyyyyyszne ciasto :D


Ciasto gruszkowe z nutą piernikową

Najpierw przygotować gruszki (około 5 sztuk) Obrać i pokroić na nieduże kawałki. Gruszki najlepsze będą miękkie lub obgotowane.

Do garnka wsypać 1,5 szklanki cukru, 5 łyżeczek ciemnego kakao i wlać 1 szklankę mleka, wymieszać i dodać 1/2 kostki margaryny. Zagotować, gotować 2 minuty, wystudzić.

Do wystudzonej masy dodać 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki cynamonu.
Zmiksować na gładką masę.

W osobnej miseczce ubić pianę z 3 białek, do ubitej dodać powoli 3 żółtka cały czas miksując. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać gruszki, wymieszać i wylać na niedużą blaszkę lub tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką.

Piec 45 minut w 170 stopniach


Po wyjęciu ciasta przygotować polewę czekoladową:
Do garnka włożyć 1/2 kostki margaryny, szklankę cukru i 3 czubate łyżki kakao. Rozpuścić, dodać 2 łyżki wody i gotować chwilę. Jeszcze ciepłe ciasto polać gorącą polewą i wystudzić. Trzymać w lodówce wtedy jest wilgotne i pyszne :)
napisał/a: Misiaq 2010-09-07 19:20
Moniś napisal(a):Sernik jagodowy
Jeśli smakuje tak jak wygląda to ja się pisze Koniecznie wypróbuje
napisał/a: MonikaDaria 2010-09-07 20:02
misiaq, smakuje lepiej niż wygląda ;)

Ale to gruszkowe jak dla mnie jeszcze smaczniejsze mimo że "zwykłe" takie :D
napisał/a: Luuucy 2010-09-10 11:46
robiłam raffello z 10 strony, wg przepisuKarolinki_U i po prostu pycha
proste w wykonaniu, więc nawet mi się udało
tylko ja proponuję dodać nieco mniej cukru niż w przepisie
napisał/a: MonikaDaria 2010-09-21 19:02
Musze to rafaello spróbować ;)


Kolejny pyszny serniczek :) Przepis jak na sernik jagodowy z poprzedniej strony tylko zamiast musu jagodowego na końcu, dodajemy 5 a nie 3 łyżki mąki i w ostatniej fazie dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy 5 łyżeczek cappucino rozpuszczonych w 30 ml wody, do drugiej 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej tez w 30 ml :)


napisał/a: ~gość 2010-10-05 14:22
i jak tu sie mozna odchudzic:P jak sobie pozniej przypomne to napisze wam przepis na kasztanki:) takie mniamusne:D i na blok czekoladowy z herbatnikami:D i wiecej zdjec poprosze!!!!!
napisał/a: jente8 2011-09-03 22:30
Chciałam się podzielić rewelacyjnym przepisem na ciasto ze śliwkami, może komuś się przyda. Pochodzi stąd: http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2011/04/Maslankowe-ciasto-z-kardamonem-i-sliwkami.html
W mojej wersji zmieniłam tylko kardamon na "Przyprawę do kawy i deserów" z Kamisa, bo jest w niej kardamon, a nie chciało mi się lecieć do sklepu ;) Wyszło super, robiłam już 2 razy :) Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a sezon w pełni!

Maślankowe ciasto z kardamonem i śliwkami

Składniki na kruszonkę:

100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
80g mąki
kilka łyżek brązowego cukru trzcinowego
1/2 do 1 łyżeczki mielonego kardamonu

Przesiać do miski mąkę i kardamon, dodać cukier, wymieszać. Wrzucić kostki masła i rozetrzeć je palcami z pozostałymi składnikami, aż się utworzy kruszonka. Zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki lub zamrażarki.

dodatkowo:

ok. 450 g śliwek, bez pestek i przekrojonych na pół (jeśli są mrożone, to ich nie odmrażamy)

Składniki na ciasto:

1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2i 1/2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 - 2 łyżeczki mielonego kardamonu

Jajka zmiksować z cukrem i wanilią, dodać olej i maślankę. Do drugiej miski przesiać mąkę, kardamon i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie łyżką i przesypać do masy jajecznej. Zmiksować. Przelać do formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć (skórką do dołu) śliwki - jeśli są mrożone, to ciasto obsypujemy bułką tartą. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką i wstawiamy blaszkę na 30 - 40 min. do piekarnika nagrzanego do 175 st.C (robimy próbę patyczkiem).
napisał/a: chouchou 2011-09-10 17:24
Co prawda nie ciasto bo bardziej ciasteczka, a mianowicie trufle oreo.

Składniki:

200g kremowego twarogu do sernika (np. Philadelphia)
1 duże opakowanie ciastek Oreos (ok 400g)
200g roztopionej gorzkiej czekolady (można zastąpić mleczną lub białą)


Przygotowanie:

Pięć ciastek wrzucić do malaksera lub w inny sposób rozgnieść na drobne okruszki i odłożyć na bok.
Podobnie rozkruszyć resztę ciastek i umieścić w misce. Dodać ser i miksować składniki, aż całkowicie się połączą. Uformować z niej niewielkie kulki (wyjdzie ok. 30-40) i ułożyć na dużej tacy (np. do wypieków) wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wstawić na 20min do lodówki, będą bardziej zwarte.
W tym czasie roztopić i ostudzić czekoladę. Trufle można zamaczać w niej za pomocą większej wykałaczki lub obtoczyć w polewie używając dwóch łyżek.
Gotowe posypać okruszkami odłożonych ciastek i wstawić do lodówki na 1h, aby czekolada zastygła.
Trufle przechowywać w lodówce, nawet do tygodnia.

LINK do przepisu ze zdjęciami http://foodmess.blogspot.com/2011/04/trufle-oreo.html

Właśnie się robią w lodówce. Dam znać czy było warto po skosztowaniu. Koleżanka w pracy bardzo zachwalała Aha i ja zamiast serka typu philadelphia dałam zwyczajny twaróg w kostce, może być półtłusty ja akurat dałam chudy bo innego w sklepie nie było, zobaczymy jak wyjdzie I pominęłam też punkt 1 przygotowań mianowicie nie odkładałam 5 ciastek do rozkruszania.