Kostka_rosołowa,_vegeta,_margaryna_itp.

napisał/a: ~Qrczak 2012-05-15 18:59
Dnia 2012-05-15 17:59, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Tue, 15 May 2012 07:40:51 +0200, Bbjk napisał(a):
>> W dniu 2012-05-14 22:25, Paulinka pisze:
>>
>>> Tylko, że ja gotuję dla dzieci, a dzieciom tłuszcze są potrzebne do
>>> prawidłowego, więc problem dietetycznych pokarmów może głównie
>>> mnie dotyczyć.
>>
>> Jasne, tłuszcz wszystkim jest potrzebny. Też używam, lubię (poza
>> wieprzowym i margarynowymi)niemal każdy, zwłaszcza masło, oliwę,
>> śmietankę, ale niestety masło i śmietankę, szczególnie tę słodką ubitą
>> do i ciast ograniczam, bo jak pisałam...
>
> A cóż to za nowy rodzaj tłuszczu "śmietanka"?

To samo, co rosołek wśród zup. Niby rosół, ale lepszy.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~Ikselka 2012-05-15 19:31
Dnia Tue, 15 May 2012 18:56:25 +0200, Bbjk napisał(a):

> W dniu 2012-05-15 17:59, Ikselka pisze:
>
>> A cóż to za nowy rodzaj tłuszczu "śmietanka"?
>
> Śmietanka to słodka śmietana o zawartości tłuszczu 30-36%, używa się jej
> jako kremu do ciast i deserów, zup, sosów itp.

Śmietana to TEŻ tluszcz mleczny - jak masło. Dlatego pytam.
napisał/a: ~Witek 2012-05-17 10:55
W dniu 2012-05-15 19:31, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 15 May 2012 18:56:25 +0200, Bbjk napisał(a):
>
>> W dniu 2012-05-15 17:59, Ikselka pisze:
>>
>>> A cóż to za nowy rodzaj tłuszczu "śmietanka"?
>>
>> Śmietanka to słodka śmietana o zawartości tłuszczu 30-36%, używa się jej
>> jako kremu do ciast i deserów, zup, sosów itp.
>
> Śmietana to TEŻ tluszcz mleczny - jak masło. Dlatego pytam.

A innym zarzucasz "bycie upierdliwym"

To może wyjaśnisz co to TLUSZCZ?

Witek
napisał/a: ~Ikselka 2012-05-17 14:19
Dnia Thu, 17 May 2012 10:55:52 +0200, Witek napisał(a):

> W dniu 2012-05-15 19:31, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 15 May 2012 18:56:25 +0200, Bbjk napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-05-15 17:59, Ikselka pisze:
>>>
>>>> A cóż to za nowy rodzaj tłuszczu "śmietanka"?
>>>
>>> Śmietanka to słodka śmietana o zawartości tłuszczu 30-36%, używa się jej
>>> jako kremu do ciast i deserów, zup, sosów itp.
>>
>> Śmietana to TEŻ tluszcz mleczny - jak masło. Dlatego pytam.
>
> A innym zarzucasz "bycie upierdliwym"
>
> To może wyjaśnisz co to TLUSZCZ?


Dlaczego mam wyjaśniać?
napisał/a: ~Anai 2012-06-02 22:37
W dniu 12.05.2012 22:10, Nixe pisze:
> W dniu 2012-05-12 21:37, lamia pisze:
>
>> Mnie by przy tej okazji interesowała informacja czy sam glutamnian jest
>> w smaku słony - ?
Aż polazłam do kuchni żeby sprawdzić jaki właściwie ma smak ;)

>
> Nie jest słony. Ma smak inny niż słony, słodki, gorzki czy kwaśny.


Słony nie, ale słonawy (między innymi) tak. Dla mnie jest jak połączenie
kilku smaków,

> Ugotuj sobie porządny, gęsty wywar z mięcha bez żadnych dodatków - wtedy
> masz szansę poznać, jak mniej więcej smakuje glutaminian, choć to też
> dalekie porównanie.

A ja myślę, że dość trafne ;)

> Najlepiej kup sobie :) Znajdziesz w sklepach z przyprawami wschodnimi.

Abo na alledrogo.


--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."