Wskazówki żywieniowe; zamienniki; przepisy: dieta przy Hashi

napisał/a: malwina 2015 2015-07-12 09:14
będę testować dalej, :) teraz zmiana i olej lniany wprowadzę a wyrzucę kokosowy. Wydaje mi sie że mgło przeważyć to że jednak zupełnie ograniczyłam tłuszcze jednonienasycone a wiecej było nasyconych czyli oleju kokosowego i ta proporcja mi akurat nie służy. Poza tym sa to jednak kwasy nasycone które podnoszą poziom cholesterolu i tu akurat nie tylko na moim przykładzie mogę stwierdzić że po ograniczeniu tych tłuszczy a wprowadzeniu oliwy cholesterol spadał. Mój wniosek mój jest taki: jesteśmy tak skołowani marketingiem że jesteśmy w stanie gorąco wierzyć w to że czarne jest białe a białe czarne
djfafa
napisał/a: djfafa 2015-09-15 06:32
Trochę wskazówek i przepisów bezglutenowych:

[url_special=http://gotujmy.pl/przepisy-bez-glutenu-malgorzaty-zrodlak,artykuly-szef-kuchni-poleca-artykul,5434.html:2ng5vh1b]https://gotujmy.pl/przepisy-bez-glutenu-malgorzaty-zrodlak,artykuly-szef-kuchni-poleca-artykul,5434.html[/url_special:2ng5vh1b]
napisał/a: karolina8989 2015-09-24 15:49
Chciałam zapytać o jedzenie "niedozwolonych" produktów, dokładnie o kapustę. Czy należy z niej zrezygnować raz na zawsze, bez żadnych wyjątków? Brakuje mi surówki z białej kapusty...
Na pierwszej stronie tego wątku czytam, że zawiera ona tiomocznik czyli antyhormon tyroksyny. U mnie ft4 jest na bardzo niskim poziomie (w ostatnim badaniu 3,9%!).
Czy jedzenie takiej surówki raz w tygodniu albo raz na dwa tygodnie będzie bardzo szkodliwe?

Trochę zaniepokoiła mnie dodatkowo informacja o marchewce... Często jem "Quico bio" czyli "Składniki: quinoa**, soczewica koralowa*, marchewka*." gotowane przez 12 minut. Mam nadzieję, że ta marchewka również mi nie zaszkodzi.
napisał/a: viviana1 2015-10-14 14:36
Witam
Jak zawsze ja pytanie mam:)

Przetrzepałam forum dot. informacji odnośnie owsianki - Mam zagwostke jak to z nią jest? czy owsianka = gluten?
1. Mnie konkretnie chodzi o taką opcję owsianki jak mój mix owsiankowy tj.- płatki owsiane górskie + płatki jaglane+ otręby gryczane. Dodaje do tego owoce, ziarna: słonecznik, siemię lniane, dynia. Również do tego wsypuje 0,5 łyżeczki forskoliny i orzechy oraz miód gryczany lub nawłociowy. będzie ok?

2. Makaron kukurydziany jak to z nim? Możemy spożywać?

Dzięki z góry i trzymajcie się ciepło:))
djfafa
napisał/a: djfafa 2015-10-14 14:40
Temat wałkowany wiele razy:

djfafa napisal(a):Owies nie zawiera glutenu, natomiast może zawierać jego śladowe ilości ze względu na naturalne zanieczyszczenie pól innymi zbożami takimi jak pszenica czy żyto.

Ta śladowość jest zazwyczaj tak nieznaczna, że sporo osób z celakią regularnie spożywa płatki owsiane i nie odczuwają negatywnych objawów po ich spożyciu.

Ja jak unikałem glutenu, to płatków owsianych zjadałem średnio kilogram tygodniowo i przeciwciała Anty TPO spadały elegancko ;)
napisał/a: karolina8989 2015-11-11 14:15
Czy soczewica jest "produktem", który można spożywać codziennie?
Moje wątpliwości są związane z tym, że jest to roślina strączkowa...
Metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że dobrze się czuję, kiedy rano (wcześnie, przed wyjściem do pracy) zjem dużą porcję gotowanej soczewicy. Wtedy przez parę godzin nie jestem głodna i jakoś potrafię dotrwać do przerwy śniadaniowej.

Po śniadaniu typu: chleb bezglutenowy z warzywami po prostu zasypiam i jestem kompletnie nie do życia przez parę godzin... Mam insulinooporność.
Boję się, że w dłuższej perspektywie ta soczewica zaszkodzi mojej tarczycy (mam niedoczynność, biorę letrox).
Co myślicie...?
napisał/a: mroowa_ 2015-11-11 18:52
Nie wiem, jak to dokładnie jest z soczewicą, ja nie jem bo źle się po niej czuję. Pewnie ktoś tu jeszcze doradzi co z soczewicą.
Ale jedzenie czegokolwiek codziennie chyba nie jest zdrowe, lepiej wprowadzić różnorodność.

Czy jesteś wege?
Nie dzwne, że po chlebie z warzywami źle się czujesz- toż to same węglowodany. Po soczewicy jest Ci lepiej, bo w niej masz białko. Jeśli do chleba i warzyw dodasz mięso, ryby, jaja to będzie dobrze.
A jeśli jesteś wege to musisz znaleźć odpowiednie dla Ciebie źródła białka, w tym nie pomogę.
napisał/a: karolina8989 2015-11-11 19:17
mroowa_ napisal(a):Nie wiem, jak to dokładnie jest z soczewicą, ja nie jem bo źle się po niej czuję. Pewnie ktoś tu jeszcze doradzi co z soczewicą.
Ale jedzenie czegokolwiek codziennie chyba nie jest zdrowe, lepiej wprowadzić różnorodność.

Czy jesteś wege?
Nie dzwne, że po chlebie z warzywami źle się czujesz- toż to same węglowodany. Po soczewicy jest Ci lepiej, bo w niej masz białko. Jeśli do chleba i warzyw dodasz mięso, ryby, jaja to będzie dobrze.
A jeśli jesteś wege to musisz znaleźć odpowiednie dla Ciebie źródła białka, w tym nie pomogę.


Jestem weganką.
napisał/a: soaring 2015-11-12 17:10
karolina8989 napisal(a):Czy soczewica jest "produktem", który można spożywać codziennie?
Moje wątpliwości są związane z tym, że jest to roślina strączkowa...
Metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że dobrze się czuję, kiedy rano (wcześnie, przed wyjściem do pracy) zjem dużą porcję gotowanej soczewicy. Wtedy przez parę godzin nie jestem głodna i jakoś potrafię dotrwać do przerwy śniadaniowej.

Po śniadaniu typu: chleb bezglutenowy z warzywami po prostu zasypiam i jestem kompletnie nie do życia przez parę godzin... Mam insulinooporność.
Boję się, że w dłuższej perspektywie ta soczewica zaszkodzi mojej tarczycy (mam niedoczynność, biorę letrox).
Co myślicie...?

bez przesady, soczewica nie szkodzi tarczycy. dobrze się czujesz, bo soczewica ma sporo białka, więc nie powoduje wyrzutów glukozy i insuliny jak np. chleb. są całe społeczeństwa w których stosuje się mono diety i żyją ;)
bierzesz metforminę na zwiększenie wrażliwości insulinowej?
niestety dieta wegańska nie jest dobrym duetem do insulinooporności, bo w sumie wszystkie roślinne źródła białka mają również dużo węglowodanów.
napisał/a: karolina8989 2015-11-12 18:05
soaring napisal(a):
karolina8989 napisal(a):Czy soczewica jest "produktem", który można spożywać codziennie?
Moje wątpliwości są związane z tym, że jest to roślina strączkowa...
Metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że dobrze się czuję, kiedy rano (wcześnie, przed wyjściem do pracy) zjem dużą porcję gotowanej soczewicy. Wtedy przez parę godzin nie jestem głodna i jakoś potrafię dotrwać do przerwy śniadaniowej.

Po śniadaniu typu: chleb bezglutenowy z warzywami po prostu zasypiam i jestem kompletnie nie do życia przez parę godzin... Mam insulinooporność.
Boję się, że w dłuższej perspektywie ta soczewica zaszkodzi mojej tarczycy (mam niedoczynność, biorę letrox).
Co myślicie...?

bez przesady, soczewica nie szkodzi tarczycy. dobrze się czujesz, bo soczewica ma sporo białka, więc nie powoduje wyrzutów glukozy i insuliny jak np. chleb. są całe społeczeństwa w których stosuje się mono diety i żyją ;)
bierzesz metforminę na zwiększenie wrażliwości insulinowej?
niestety dieta wegańska nie jest dobrym duetem do insulinooporności, bo w sumie wszystkie roślinne źródła białka mają również dużo węglowodanów.


Na razie nie biorę leków. Muszę znaleźć jakieś inne produkty, po których będę dobrze się czuła...
Rano mogę jeść też komosę ryżową, ale strasznie nie lubię jej smaku i naprawdę muszę się zmusić, żeby to zjeść :/

W każdym razie po porannym zjedzeniu owoców albo chleba z warzywami zasypiam... Jestem kompletnie nie do życia, ostatnio musiałam wyjść z ważnego szkolenia w pracy bo czułam, że zaraz po prostu zasnę...
napisał/a: soaring 2015-11-12 18:38
to najlepiej takie ziarna, które mają dużo białka typu sezam, komosa, orzechy, migdały, itd. hummus ma szansę być dobrym śniadaniem dla Ciebie czy twarożek z nerkowców. tylko bez chleba, jedzony sam z warzywami typu ogórek kiszony. oczywiście nie powinnaś ograniczać tłuszczu, więc każde takie danie możesz wręcz polać oliwą z oliwek, olejem lnianym, itp.
strączki podobno dobrze łączyć z ryżem lub kaszą, lepiej się trawią, ale szczegółów nie pamiętam, przepraszam.
a komosa sama, taka ugotowana, rzeczywiście nie powala w smaku. może mieszaj ją z czymś albo gotuj z przyprawami, bo świetnie wchłania aromat produktów z którymi jest połączona.
do tego unikanie wręcz owoców i w ogóle węglowodanowych posiłków. jeśli już w czymś są - to niech będą z produktami białkowymi czy tłuszczowymi - żeby nie dopuszczać do gwałtownych skoków glukozy i insuliny.
no i spoko nie stosujesz metforminy koniecznie dużo kurkumy, cynamonu, podobno liście banaba są też świetne. a w ramach słodyczy/ owoców np. morwa biała jest polecana. jako zastępnik substancji słodzącej ksylitol uznawany jest za bezpieczny.
napisał/a: hanulak2 2015-12-06 11:55
Bardzo Was proszę o pomoc. Nie z lenistwa proszę , a z bezsilności. Już kiedyś się przedstawialam- Hashimoto, powiedziałabym, że faza prawie łagodna , widoczne objawy to słabe paznokcie, problem ze schudnieciem, kiepska witalność. Pisałam też o moim 14-letnim synu- okazuje się, że obraz USG może wskazywać na Hashimoto, do tego prawdopodobnie. Insulinoopornosc- wyniki w pon. Przechodzę do clue- mam nietolerancję glutenu, nabiału i ...orzecha brazylijskiego. Z piątki moich dzieci czworo ma te same nietolerancje, plus jeszcze inne. Przymierzam się do gotowania dla wszystkich, będzie ciężko ...Mąż ma najprawdopodobniej też insulinoopornosc. Obecnie jestem na dieciei zbliżonej do protokołu, "opiekuje" się mną dziewczyna szkoląca się u Wierzbickiej, ale dziewczyna chyba zielona jest i obawiam się, że mogę sobie narobic dużo szkody. Chyba jem za dużo mięsa, nie dostalam przepisów, tylko bardzo ogólne zalecenia, co w praktyce skutkuje tym, że robię na okrągło to samo. Powinnam jeść dużo warzyw, smacznie, z tłuszczem - czy możecie podzielić się Waszymi sprawdzonymi przepisami? Wszelkie pomysły na ułatwienie przyrządzania posiłków mile widziane ☺. Przy tej ilości dzieci naprawdę nie mam czasu na przeglądanie blogów i szukanie adekwatnych dań. Popadam w panikę , płakać mi się chce... W ciągu miesiąca schudlam 4 kilo, od ponad tygodnia waga stoi, wyprożnienia nie codziennie, robię się smutna, bo jedzenie nie jest przyjemnością ... Będę wdzięczna za podpowiedzi.