Konkurs "Mój przepis na grilla"

napisał/a: gretchen1 2009-04-27 23:13
[CENTER]
Coś dla miłośników czosnku [/CENTER]

Składniki:
10 dkg masła
czosnek (wg uznania)
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
20 dkg żółtego sera
6 bułek


Etapy przygotowania:
[LIST]
[*]Miękkie masło śmietankowe dokładnie mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku.
[/LIST]

[LIST]
[*]Bułeczki częściowo przekrajamy. Smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym.
[/LIST]
[LIST]
[*]Ser kroimy w plastry. Wkładamy w bułki.
[/LIST]

[LIST]
[*]Bułeczki zawijamy w folię i grillujemy do momentu rozpuszczenia się sera.
[/LIST]


Czas wykonania:
20 minut


Trudność:
Łatwe


[CENTER]
Palce lizać[/CENTER]

Pyszna, lekka przekąska, znika szybciej niż kiełbaska:)
napisał/a: poranna_rosa 2009-04-27 23:18
FASZEROWANE PIECZARKI

SKŁADNIKI :

- dość duże pieczarki
- mięso mielone
- cebulka
- jajko
- bułka tarta
- przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE :

Pieczarki należy obrać, trzonki posiekać i dodać do wcześniej przyprawionego mięsa.Do mięsa dodać też jajko, drobno pokrojoną cebulkę oraz odrobinę tartej bułki i dobrze wymieszać. Do "czapeczek" włożyć przyprawione mięso i ułożyć na grillowym naczyniu.

Naprawdę pychotka !!! :)
napisał/a: ~GosiaInuszka 2009-04-27 23:59
Moje córeczki najbardziej uwielbiają przyrządzane na grillu hamburgery, nazywane przez nie "hamburgeruszkami"
Hamburgeruszka klasyczna
1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub mięsa wołowego
1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki
1 cebula, obrana i utarta na grubej tarce
1 jajko
zioła: pietruszka, koperek, oregano i inne według upodobania
Sos Cayenne
olej
Mięso zmielić (proponuje mielić samemu, nie kupować gotowego mięsa mielonego), dodać utartą cebulę, jajko, sos Cayenne i zioła - wszystko dokładnie wymieszać ręką i uformować okrągłe płaskie kotlety. Kratkę grilla wyłożyć folią aluminiową, kotlety posmarować z obu stron olejem i ułożyć na folii. Rozgrzać grill, piec hamburgeruszki po 4-5 minut z każdej strony, lub troszkę dłużej jeśli ktoś lubi dobrze wysmażone.
Hamburgeruszka rybna
1 kg filetów z białej ryby: mintaj, dorsz
1 cebula obrana i pokrojona w plastry
300 ml mleka
2 ziemniaki
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
drobno pokrojony szczypiorek
Sos Sojowy Jasny
listek laurowy
bułka tarta
Filety rybne umyć, ułożyć na patelni, zalać mlekiem, dodać listek laurowy i plasterki cebuli. Gotować około 10 minut, aż ryba będzie miękka. Odlać na sicie, usunąć ewentualne ości, listek laurowy i pozostawić chwilę do ostygnięcia. Ziemniaki ugotować i potłuc na puree. Ziemniaki wrzucić do miski z rybą, dodać sos sojowy Jasny, szczypiorek, skórkę otartą z cytryny i dobrze wymieszać. Uformować kotlety. Przygotować dwa talerzyki, na jeden wsypać bułkę tartą, na drugą wbić jajko i ubić je widelcem. Kotlety zanurzać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Układać na folii aluminiowej i piec na grillu 4-5 minut z każdej strony.
Zielony Sos z którym hamburgeruszki smakują najlepiej
rzeżucha, pietruszka, ogórek, cebulka dymka, zielona papryka, majonez, Musztarda Cayenne, listki świeżej mięty i melisy do dekoracji.
Rzeżuchę i pietruszkę starannie umyć, drobno pokroić i wrzucić do salaterki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, dodać do zieleniny. Dymkę oczyścić, drobno pokroić i dodać do warzyw. Odrzucić pestki ze strąka papryki, posiekać i wsypać do miseczki z przygotowanymi już warzywami. Majonez połączyć z Musztardą Cayenne, wymieszać i dodać do salaterki. Ozdobić świeżymi listkami mięty i melisy.
Życzę wszystkim wspaniałego grillowania.
napisał/a: anjah 2009-04-28 10:16
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROKPOLEM

- 4 polędwiczki wieprzowe
- mały kawałek sera pleśniowego rokpol (można zastąpić dowolnym, podobnym serem, np.: danish blue)

Do marynaty: sok z cytryny, roztarty ząbek czosnku, oliwa, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki oczyścić z błon. Palcem lub rączką od drewnianej łyżki zrobić w każdej otwór do 3/4 długości polędwiczki (trzeba uważać, żeby nie rozerwać mięsa!). Nafaszerować serem. Koniec każdej polędwiczki spiąć wykałaczką.
Przygotować marynatę (można dodać do niej zioła, np. majeranek). Obtoczyć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Obsmażyć na patelni, zawinąć w folię i piec przez 10-15 minut na rozgrzanym grillu.

PYCHA!!!
napisał/a: vivianne 2009-04-28 11:07
Składniki:
dzwonka szczupaka
sok z cytryny
przyprawa do ryb
kilka całych ziemniaków
kostka masła
około 6 ząbków czosnku
sól
przyda się także folia aluminiowa

Przygotowanie:
ząbki czosnku rozdrobnić, masło troszkę rozpuścić, tak żeby było łatwe do formowania, gdy już będzie miękkie dodać do niego czosnek i uformować wałeczek który należy zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki
dzwonka w razie potrzeby oczyścić, opłukać, obtoczyć w przyprawie do ryb, zawinąć w folię aluminiową, położyć na rozgrzanym grillu i piec przez około 30-40 minut
ziemniaki opłukać, delikatnie ponakrawać lub w kilku miejscach nakłuć widelcem, owinąć w folię aluminiową i położyć na grillu piekąc aż do miękkości
po upieczeniu wszystkie skladniki odwinąć z folii i wyłożyć na talerz, szczupaka skropić delikatnie sokiem z cytryny, ziemniaki posolić do smaku i na jeszcze gorące położyć po plasterku masła z czosnkiem, można podawać z ulubioną wiosenną surówką
napisał/a: dianka3 2009-04-28 11:23
Szaszłyki z drobiowych wątróbek
składniki
30 dag watróbek
3 cebule
1 ogórek
2 jabłka
2 gruszki
ulubiona przyprawa uniwersalna
Wątróbki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie pozostałe składniki kroimy na ćwiartki bądz na grube plastry.Tak przygotowane nadziewamy na przemian na szpikulce do szaszłyków.Gdy szaszłyki są prawie gotowe posypujemy przyprawą.
napisał/a: sampo21 2009-04-28 11:37
[CENTER]Faszerowane parówki z grilla[/CENTER]

Co będzie Nam potrzebne do przyrzadzenia tego rarytasu?!

10-12 parówek
3 łyżki stolowe musztardy delikatesowej
3 łyżki stołowe ketchupu (najlepeiej pikantnego)
1 łyżka deserowa majeranku, tymianku
1 ząbek czosnku
4 plastry sera ementalera
4 plastry szynki gotowanej
12 plasterków boczku wędzonego
3 łyżki stolowe oliwy


Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki przystępujemy do dzieła:

Kiełbaski kroimy na wzdłuż. Miejsca przecięcia smarujemy musztardą wymieszaną z keczupem, ziołami i roztartym czosnkiem.
Szynkę i ser kroimy na paski i przekładamy nimi połówki parówek. Ponownie składamy,owijamy boczkiem. Smarujemy oliwą, pieczemy na ruszcie grilla. (lub piekarnika wrazie pogorszenia pogody... np: majowego deszczyku).
Podajemy z keczupem, piklami i pieczywem.


P.S. Potawa uwielbiana przez moich chłopców i gości którzy Nas zaszczycą swoja obecnością. Zawsze gdy zapraszamy na grilla... słyszymy pytanie...
Czy Będą Twoje słynne Faszerowane parówki z grilla??

[CENTER]SUKCES MUROWANY... 100% ZACHWYT I PRZYJEMNOŚĆ SMAKU[/CENTER]

[CENTER]Potrawa dosyć kaloryczna, ale raz na jakiś czas warto oprzeć się pokusie. [/CENTER]
kamil2s
napisał/a: kamil2s 2009-04-28 12:13
Żeberka w musztardzie
1kg żeberek
3łyżki musztardy
po 1 łyżeczce:rozmarynu,majeranku,oreganu,pieprzu
Musztardę wymieszać z przyprawami i natrzeć żeberka.Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Grillować,ok.20 min.
Do tego chlebek i sałatka z pomidorów z cebulką i oczywiście zimne piwo.
My uwielbiamy te żeberka.
Polecam.
napisał/a: ~justaa26 2009-04-28 12:45
Prezentujecie tutaj świetne przepisy na dania główne;) A ja Wam zaproponuję super ekstra dipy do tych wszystkich przysmaków. Karczek sam w sobie choćby nie wiem jak przyprawiony nie będzie tak wyśmienicie smakował jak np. z którymś zaproponowonych przeze mnie dipów;) Podam Wam trzy przepisy, które są banalnie proste i szybkie i zawsze się sprawdzają;)

DIP ZIOŁOWY
Składniki:
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 10 dag majonezu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki szczypiorku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać, połączyć z majonezem i jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku.

DIP KOPERKOWY
Składniki:
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki śmietany
- 1/3 szkalnki ogórków kiszonych
- 3 łżki koperku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Ogórki kiszone i koperek drobno posiekać, połączyć z majonezem i śmietaną, przyprawić do smaku.

DIP POMIDOROWY
Składniki:
- poł szkalnki keczupu
- poł szkalnki śmietany
- łyżka natki pietruszki
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- sól
Wykonanie:
Natkę pietruszki drobno posiekać, połączyć z keczupem i śmietaną, dodać paprykę słodką i ostrą, przyprawić do smaku.

Do tego wszystkiego polecam jeszcze super szybką sałatkę, która wyśmienicie smakuje i pasuje do grilowanych potraw. Niby nic, ale jak spróbujecie będziecie ją robić na każdego kolejnego grila;)
Składniki:
- 3-4 świeże pomidory
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórki kiszone i cebulkę drobno pokroić, pomidory troszkę grubiej. Całośc wymieszać, przyprawić do smaku i podac gościom.

Smacznego!!!
napisał/a: Kasiolek 2009-04-28 13:02
Do wielkiego grillowania warto przygotować się dnia poprzedniego albo z rana.
Trzeba mięso lub świeżą rybę kupić, do tego koniecznie warzywa, chleb i jogurt dorzucić.
Jeśli nie masz cierpliwości, skrzydełkami z kury możesz poczęstować gości.
Mięsem z karczku, jeśli więcej masz czasu, ale wtedy musi w marynacie poleżeć zawczasu.
Marynatą wcześniej takie mięso polej, do tego potrzebujesz musztardę, czosnek, przyprawy i olej.
Im dłużej poleży mięso w marynacie, tym szybciej nim się zajadacie.
Mięso doprawiam w zależności od gustów, jedne robię łagodne, inne z przypraw mnóstwem.
Gotowe podaję z keczupem i musztardami, a smakoszom z różnymi, pysznymi sosami.
Do takich sosów jogurt i przyprawy są podstawą, reszta zależy od smaków i jest czystą zabawą.
Do jednego dodaję czosnek i ogórek kiszony, choć nie każdy z takiego połączenia jest zadowolony.
Można zrobić róznokolorowe, czerwone z papryki lub pomidorowe, zielone z koperku albo szczypiorkowe.
Jeden niech będzie łagodny, drugi na ostro przyprawiony, wówczas każdy na pewno będzie zachwycony.
Jeśli chcemy z mięsa zrezygnować, można również ryby grillować.
My za pstrągami bardzo przepadamy, które w folię szczelnie zawijamy.
Sól, pieprz i dużo koperku powinno się znaleźć także w tym sreberku.
Gdy ryba jest już gotowa, cytryną polewamy i ze smakiem nią się zajadamy.
Na tacce grilluję też różne warzywa, bez nich żadne przyjęcie się nie umywa.
Kroję paprykę w kawałki, cukinię i ziemniaki w plasterki, a cebulę w talarki.
Czasem dodaję różyczki kalafiora, bądź inne warzywa, na które jest pora.
Kropimy oliwą, na końcu przyprawiamy, a wnet ich aromatem już się zachwycamy.
Sól, pieprz i bazylia są tu wymarzone, ale przez smakoszy mogą być zmienione.
Pokrojone warzywa możesz wbić na patyki, przełożyć mięsem i już masz szaszłyki.
Na koniec podpiekamy chleb z plasterkami serka, nimi kończy się każda grillowa wyżerka
Pocieramy chleb czosnkiem, można też oliwy dodać i choć brzuchy są już pełne, nikt nie będzie protestować.
Do picia podajemy piwo lub wino, a dla kierowców herbatę z cytryną.
napisał/a: agusia77 2009-04-28 13:10
Pyszne warzywa z grilla.
Najczęściej na grillu robimy mięsne potrawy ,a może tak coś innego ,np.warzywa.Moim specjałem na spotkaniach ze znajomymi są warzywa ,a oto przepis:
-2 cebule
-2 papryki
-1 cukinia
-1 seler naciowy
-3 pomidorki
-3 ziemniaki
-5 pieczarek
-8 ząbków czosnku
- natka pietruszki
-20 dkg sera żółtego
-słoik pasty ajvar
-pieprz
-ostra papryka
-majeranek
-tymianek

Wcześniej przygotować ugotowane w łupinach ziemniaki na półtwardo,pozostałe warzywa pokroić w plasterki,pieczarki również.
Wszystko posypać przyprawami.Ułożyć wszystko na aluminiowej tacce,na samym dnie ziemniaki ,kolejno,papryka,cebula,cukinia,seler,pieczarki,pomidorki na samym wierzchu, czosnek,natke pietruszki posiekać i posypać ,polać pastą ajvar ,posypać startym serem.
Całość przykryć folią aluminiową i grillować 20 minut.
Smacznego! potrawa robi furore,doskonale smakuje do mięsnych dań z grilla
napisał/a: ada387 2009-04-28 13:31
Ja Wam zaproponuję jako "szef kuchni" :) pysznego, soczystegokurczaka po libańsku. Smakuje wyśmienicie i zrobi furorę na wszystkich grill'owych spotkaniach.
Wiosna na dobre się zaczęła, a cóż jest bardziej relaksującego dla pani domu o tej porze roku niż ogrodowe grillowanie w majowe popołudnia?!
U nas jest już kilka obowiązkowych punktów grillowego szaleństwa.
M.in. plastry bakłażanów i cukinii zalane pysznym sosem z octem balsamicznym. Oraz wielka micha salaty i kolby kukurydzy, najlepiej z dodatkiem smakowego masełka. Poza tymi uświęconymi już tradycją daniami, reszta jest puszczona na żywioł. I w ramach tej reszty eksperymentuję. Najczęściej z rybami, stekami wołowymi i drobiem.
W tamtym roku poraz pierwszy wypróbowałam przepis na pysznego kurczaka. Rezultat przeszedł moje oczekiwania, tak soczystego i aromatycznego kurczaka nigdy nie jadłam. Najlepiej marynować go w lodówce przez całą noc. Polecam ten przepis wszystkim entuzjastom wiosennego grillowania!

Ruszamy po zakupy, a tutaj podaję liste produktów niezbędnych do wykonania tej potrawy.

Składniki do marynaty:
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
6 zmiażdźonych ząbków czosnku
2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 drobno posiekanych listków mięty
1/2 szklanki oliwy

i oczywiście najważniejsze :) 1,5 kg kurczaka

Gdy mamy już wszystkie składniki czas zrobić marynatę

Mieszamy składniki marynaty. Zalewamy nią kawałki kurczaczka i zostawiamy w lodówce w szczelnym zamkniętym naczyniu na minimum 3 godz, a najlepiej na całą noc. Następnie odsączamy z marynaty kawałki kurczaka.
Marynatę zachowujemy na później. Kładziemy mięso na ruszt i grillując, smarujemy pozostałą marynatą.

POPROSTU REWELACJA, SAMI SPRÓBUJCIE I NAPISZCIE JAK WAM I WASZYM GOŚCIOM SMAKOWAŁO.