Konkurs "Mój przepis na grilla"
napisał/a:
gretchen1
2009-04-27 23:13
[CENTER]
Coś dla miłośników czosnku [/CENTER]
Składniki:
10 dkg masła
czosnek (wg uznania)
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
20 dkg żółtego sera
6 bułek
Etapy przygotowania:
[LIST]
[*]Miękkie masło śmietankowe dokładnie mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku.
[/LIST]
[LIST]
[*]Bułeczki częściowo przekrajamy. Smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym.
[/LIST]
[LIST]
[*]Ser kroimy w plastry. Wkładamy w bułki.
[/LIST]
[LIST]
[*]Bułeczki zawijamy w folię i grillujemy do momentu rozpuszczenia się sera.
[/LIST]
Czas wykonania:
20 minut
Trudność:
Łatwe
[CENTER]
Palce lizać[/CENTER]
Pyszna, lekka przekąska, znika szybciej niż kiełbaska:)
Coś dla miłośników czosnku [/CENTER]
Składniki:
10 dkg masła
czosnek (wg uznania)
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
20 dkg żółtego sera
6 bułek
Etapy przygotowania:
[LIST]
[*]Miękkie masło śmietankowe dokładnie mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku.
[/LIST]
[LIST]
[*]Bułeczki częściowo przekrajamy. Smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym.
[/LIST]
[LIST]
[*]Ser kroimy w plastry. Wkładamy w bułki.
[/LIST]
[LIST]
[*]Bułeczki zawijamy w folię i grillujemy do momentu rozpuszczenia się sera.
[/LIST]
Czas wykonania:
20 minut
Trudność:
Łatwe
[CENTER]
Palce lizać[/CENTER]
Pyszna, lekka przekąska, znika szybciej niż kiełbaska:)
napisał/a:
poranna_rosa
2009-04-27 23:18
FASZEROWANE PIECZARKI
SKŁADNIKI :
- dość duże pieczarki
- mięso mielone
- cebulka
- jajko
- bułka tarta
- przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Pieczarki należy obrać, trzonki posiekać i dodać do wcześniej przyprawionego mięsa.Do mięsa dodać też jajko, drobno pokrojoną cebulkę oraz odrobinę tartej bułki i dobrze wymieszać. Do "czapeczek" włożyć przyprawione mięso i ułożyć na grillowym naczyniu.
Naprawdę pychotka !!! :)
SKŁADNIKI :
- dość duże pieczarki
- mięso mielone
- cebulka
- jajko
- bułka tarta
- przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Pieczarki należy obrać, trzonki posiekać i dodać do wcześniej przyprawionego mięsa.Do mięsa dodać też jajko, drobno pokrojoną cebulkę oraz odrobinę tartej bułki i dobrze wymieszać. Do "czapeczek" włożyć przyprawione mięso i ułożyć na grillowym naczyniu.
Naprawdę pychotka !!! :)
napisał/a:
~GosiaInuszka
2009-04-27 23:59
Moje córeczki najbardziej uwielbiają przyrządzane na grillu hamburgery, nazywane przez nie "hamburgeruszkami"
Hamburgeruszka klasyczna
1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub mięsa wołowego
1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki
1 cebula, obrana i utarta na grubej tarce
1 jajko
zioła: pietruszka, koperek, oregano i inne według upodobania
Sos Cayenne
olej
Mięso zmielić (proponuje mielić samemu, nie kupować gotowego mięsa mielonego), dodać utartą cebulę, jajko, sos Cayenne i zioła - wszystko dokładnie wymieszać ręką i uformować okrągłe płaskie kotlety. Kratkę grilla wyłożyć folią aluminiową, kotlety posmarować z obu stron olejem i ułożyć na folii. Rozgrzać grill, piec hamburgeruszki po 4-5 minut z każdej strony, lub troszkę dłużej jeśli ktoś lubi dobrze wysmażone.
Hamburgeruszka rybna
1 kg filetów z białej ryby: mintaj, dorsz
1 cebula obrana i pokrojona w plastry
300 ml mleka
2 ziemniaki
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
drobno pokrojony szczypiorek
Sos Sojowy Jasny
listek laurowy
bułka tarta
Filety rybne umyć, ułożyć na patelni, zalać mlekiem, dodać listek laurowy i plasterki cebuli. Gotować około 10 minut, aż ryba będzie miękka. Odlać na sicie, usunąć ewentualne ości, listek laurowy i pozostawić chwilę do ostygnięcia. Ziemniaki ugotować i potłuc na puree. Ziemniaki wrzucić do miski z rybą, dodać sos sojowy Jasny, szczypiorek, skórkę otartą z cytryny i dobrze wymieszać. Uformować kotlety. Przygotować dwa talerzyki, na jeden wsypać bułkę tartą, na drugą wbić jajko i ubić je widelcem. Kotlety zanurzać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Układać na folii aluminiowej i piec na grillu 4-5 minut z każdej strony.
Zielony Sos z którym hamburgeruszki smakują najlepiej
rzeżucha, pietruszka, ogórek, cebulka dymka, zielona papryka, majonez, Musztarda Cayenne, listki świeżej mięty i melisy do dekoracji.
Rzeżuchę i pietruszkę starannie umyć, drobno pokroić i wrzucić do salaterki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, dodać do zieleniny. Dymkę oczyścić, drobno pokroić i dodać do warzyw. Odrzucić pestki ze strąka papryki, posiekać i wsypać do miseczki z przygotowanymi już warzywami. Majonez połączyć z Musztardą Cayenne, wymieszać i dodać do salaterki. Ozdobić świeżymi listkami mięty i melisy.
Życzę wszystkim wspaniałego grillowania.
Hamburgeruszka klasyczna
1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub mięsa wołowego
1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki
1 cebula, obrana i utarta na grubej tarce
1 jajko
zioła: pietruszka, koperek, oregano i inne według upodobania
Sos Cayenne
olej
Mięso zmielić (proponuje mielić samemu, nie kupować gotowego mięsa mielonego), dodać utartą cebulę, jajko, sos Cayenne i zioła - wszystko dokładnie wymieszać ręką i uformować okrągłe płaskie kotlety. Kratkę grilla wyłożyć folią aluminiową, kotlety posmarować z obu stron olejem i ułożyć na folii. Rozgrzać grill, piec hamburgeruszki po 4-5 minut z każdej strony, lub troszkę dłużej jeśli ktoś lubi dobrze wysmażone.
Hamburgeruszka rybna
1 kg filetów z białej ryby: mintaj, dorsz
1 cebula obrana i pokrojona w plastry
300 ml mleka
2 ziemniaki
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
drobno pokrojony szczypiorek
Sos Sojowy Jasny
listek laurowy
bułka tarta
Filety rybne umyć, ułożyć na patelni, zalać mlekiem, dodać listek laurowy i plasterki cebuli. Gotować około 10 minut, aż ryba będzie miękka. Odlać na sicie, usunąć ewentualne ości, listek laurowy i pozostawić chwilę do ostygnięcia. Ziemniaki ugotować i potłuc na puree. Ziemniaki wrzucić do miski z rybą, dodać sos sojowy Jasny, szczypiorek, skórkę otartą z cytryny i dobrze wymieszać. Uformować kotlety. Przygotować dwa talerzyki, na jeden wsypać bułkę tartą, na drugą wbić jajko i ubić je widelcem. Kotlety zanurzać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Układać na folii aluminiowej i piec na grillu 4-5 minut z każdej strony.
Zielony Sos z którym hamburgeruszki smakują najlepiej
rzeżucha, pietruszka, ogórek, cebulka dymka, zielona papryka, majonez, Musztarda Cayenne, listki świeżej mięty i melisy do dekoracji.
Rzeżuchę i pietruszkę starannie umyć, drobno pokroić i wrzucić do salaterki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, dodać do zieleniny. Dymkę oczyścić, drobno pokroić i dodać do warzyw. Odrzucić pestki ze strąka papryki, posiekać i wsypać do miseczki z przygotowanymi już warzywami. Majonez połączyć z Musztardą Cayenne, wymieszać i dodać do salaterki. Ozdobić świeżymi listkami mięty i melisy.
Życzę wszystkim wspaniałego grillowania.
napisał/a:
anjah
2009-04-28 10:16
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROKPOLEM
- 4 polędwiczki wieprzowe
- mały kawałek sera pleśniowego rokpol (można zastąpić dowolnym, podobnym serem, np.: danish blue)
Do marynaty: sok z cytryny, roztarty ząbek czosnku, oliwa, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki oczyścić z błon. Palcem lub rączką od drewnianej łyżki zrobić w każdej otwór do 3/4 długości polędwiczki (trzeba uważać, żeby nie rozerwać mięsa!). Nafaszerować serem. Koniec każdej polędwiczki spiąć wykałaczką.
Przygotować marynatę (można dodać do niej zioła, np. majeranek). Obtoczyć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Obsmażyć na patelni, zawinąć w folię i piec przez 10-15 minut na rozgrzanym grillu.
PYCHA!!!
- 4 polędwiczki wieprzowe
- mały kawałek sera pleśniowego rokpol (można zastąpić dowolnym, podobnym serem, np.: danish blue)
Do marynaty: sok z cytryny, roztarty ząbek czosnku, oliwa, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki oczyścić z błon. Palcem lub rączką od drewnianej łyżki zrobić w każdej otwór do 3/4 długości polędwiczki (trzeba uważać, żeby nie rozerwać mięsa!). Nafaszerować serem. Koniec każdej polędwiczki spiąć wykałaczką.
Przygotować marynatę (można dodać do niej zioła, np. majeranek). Obtoczyć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Obsmażyć na patelni, zawinąć w folię i piec przez 10-15 minut na rozgrzanym grillu.
PYCHA!!!
napisał/a:
vivianne
2009-04-28 11:07
Składniki:
dzwonka szczupaka
sok z cytryny
przyprawa do ryb
kilka całych ziemniaków
kostka masła
około 6 ząbków czosnku
sól
przyda się także folia aluminiowa
Przygotowanie:
ząbki czosnku rozdrobnić, masło troszkę rozpuścić, tak żeby było łatwe do formowania, gdy już będzie miękkie dodać do niego czosnek i uformować wałeczek który należy zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki
dzwonka w razie potrzeby oczyścić, opłukać, obtoczyć w przyprawie do ryb, zawinąć w folię aluminiową, położyć na rozgrzanym grillu i piec przez około 30-40 minut
ziemniaki opłukać, delikatnie ponakrawać lub w kilku miejscach nakłuć widelcem, owinąć w folię aluminiową i położyć na grillu piekąc aż do miękkości
po upieczeniu wszystkie skladniki odwinąć z folii i wyłożyć na talerz, szczupaka skropić delikatnie sokiem z cytryny, ziemniaki posolić do smaku i na jeszcze gorące położyć po plasterku masła z czosnkiem, można podawać z ulubioną wiosenną surówką
dzwonka szczupaka
sok z cytryny
przyprawa do ryb
kilka całych ziemniaków
kostka masła
około 6 ząbków czosnku
sól
przyda się także folia aluminiowa
Przygotowanie:
ząbki czosnku rozdrobnić, masło troszkę rozpuścić, tak żeby było łatwe do formowania, gdy już będzie miękkie dodać do niego czosnek i uformować wałeczek który należy zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki
dzwonka w razie potrzeby oczyścić, opłukać, obtoczyć w przyprawie do ryb, zawinąć w folię aluminiową, położyć na rozgrzanym grillu i piec przez około 30-40 minut
ziemniaki opłukać, delikatnie ponakrawać lub w kilku miejscach nakłuć widelcem, owinąć w folię aluminiową i położyć na grillu piekąc aż do miękkości
po upieczeniu wszystkie skladniki odwinąć z folii i wyłożyć na talerz, szczupaka skropić delikatnie sokiem z cytryny, ziemniaki posolić do smaku i na jeszcze gorące położyć po plasterku masła z czosnkiem, można podawać z ulubioną wiosenną surówką
napisał/a:
dianka3
2009-04-28 11:23
Szaszłyki z drobiowych wątróbek
składniki
30 dag watróbek
3 cebule
1 ogórek
2 jabłka
2 gruszki
ulubiona przyprawa uniwersalna
Wątróbki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie pozostałe składniki kroimy na ćwiartki bądz na grube plastry.Tak przygotowane nadziewamy na przemian na szpikulce do szaszłyków.Gdy szaszłyki są prawie gotowe posypujemy przyprawą.
składniki
30 dag watróbek
3 cebule
1 ogórek
2 jabłka
2 gruszki
ulubiona przyprawa uniwersalna
Wątróbki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie pozostałe składniki kroimy na ćwiartki bądz na grube plastry.Tak przygotowane nadziewamy na przemian na szpikulce do szaszłyków.Gdy szaszłyki są prawie gotowe posypujemy przyprawą.
napisał/a:
sampo21
2009-04-28 11:37
[CENTER]Faszerowane parówki z grilla[/CENTER]
Co będzie Nam potrzebne do przyrzadzenia tego rarytasu?!
10-12 parówek
3 łyżki stolowe musztardy delikatesowej
3 łyżki stołowe ketchupu (najlepeiej pikantnego)
1 łyżka deserowa majeranku, tymianku
1 ząbek czosnku
4 plastry sera ementalera
4 plastry szynki gotowanej
12 plasterków boczku wędzonego
3 łyżki stolowe oliwy
Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki przystępujemy do dzieła:
Kiełbaski kroimy na wzdłuż. Miejsca przecięcia smarujemy musztardą wymieszaną z keczupem, ziołami i roztartym czosnkiem.
Szynkę i ser kroimy na paski i przekładamy nimi połówki parówek. Ponownie składamy,owijamy boczkiem. Smarujemy oliwą, pieczemy na ruszcie grilla. (lub piekarnika wrazie pogorszenia pogody... np: majowego deszczyku).
Podajemy z keczupem, piklami i pieczywem.
P.S. Potawa uwielbiana przez moich chłopców i gości którzy Nas zaszczycą swoja obecnością. Zawsze gdy zapraszamy na grilla... słyszymy pytanie...
Czy Będą Twoje słynne Faszerowane parówki z grilla??
[CENTER]SUKCES MUROWANY... 100% ZACHWYT I PRZYJEMNOŚĆ SMAKU[/CENTER]
[CENTER]Potrawa dosyć kaloryczna, ale raz na jakiś czas warto oprzeć się pokusie. [/CENTER]
Co będzie Nam potrzebne do przyrzadzenia tego rarytasu?!
10-12 parówek
3 łyżki stolowe musztardy delikatesowej
3 łyżki stołowe ketchupu (najlepeiej pikantnego)
1 łyżka deserowa majeranku, tymianku
1 ząbek czosnku
4 plastry sera ementalera
4 plastry szynki gotowanej
12 plasterków boczku wędzonego
3 łyżki stolowe oliwy
Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki przystępujemy do dzieła:
Kiełbaski kroimy na wzdłuż. Miejsca przecięcia smarujemy musztardą wymieszaną z keczupem, ziołami i roztartym czosnkiem.
Szynkę i ser kroimy na paski i przekładamy nimi połówki parówek. Ponownie składamy,owijamy boczkiem. Smarujemy oliwą, pieczemy na ruszcie grilla. (lub piekarnika wrazie pogorszenia pogody... np: majowego deszczyku).
Podajemy z keczupem, piklami i pieczywem.
P.S. Potawa uwielbiana przez moich chłopców i gości którzy Nas zaszczycą swoja obecnością. Zawsze gdy zapraszamy na grilla... słyszymy pytanie...
Czy Będą Twoje słynne Faszerowane parówki z grilla??
[CENTER]SUKCES MUROWANY... 100% ZACHWYT I PRZYJEMNOŚĆ SMAKU[/CENTER]
[CENTER]Potrawa dosyć kaloryczna, ale raz na jakiś czas warto oprzeć się pokusie. [/CENTER]
napisał/a:
kamil2s
2009-04-28 12:13
Żeberka w musztardzie
1kg żeberek
3łyżki musztardy
po 1 łyżeczce:rozmarynu,majeranku,oreganu,pieprzu
Musztardę wymieszać z przyprawami i natrzeć żeberka.Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Grillować,ok.20 min.
Do tego chlebek i sałatka z pomidorów z cebulką i oczywiście zimne piwo.
My uwielbiamy te żeberka.
Polecam.
1kg żeberek
3łyżki musztardy
po 1 łyżeczce:rozmarynu,majeranku,oreganu,pieprzu
Musztardę wymieszać z przyprawami i natrzeć żeberka.Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Grillować,ok.20 min.
Do tego chlebek i sałatka z pomidorów z cebulką i oczywiście zimne piwo.
My uwielbiamy te żeberka.
Polecam.
napisał/a:
~justaa26
2009-04-28 12:45
Prezentujecie tutaj świetne przepisy na dania główne;) A ja Wam zaproponuję super ekstra dipy do tych wszystkich przysmaków. Karczek sam w sobie choćby nie wiem jak przyprawiony nie będzie tak wyśmienicie smakował jak np. z którymś zaproponowonych przeze mnie dipów;) Podam Wam trzy przepisy, które są banalnie proste i szybkie i zawsze się sprawdzają;)
DIP ZIOŁOWY
Składniki:
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 10 dag majonezu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki szczypiorku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać, połączyć z majonezem i jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku.
DIP KOPERKOWY
Składniki:
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki śmietany
- 1/3 szkalnki ogórków kiszonych
- 3 łżki koperku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Ogórki kiszone i koperek drobno posiekać, połączyć z majonezem i śmietaną, przyprawić do smaku.
DIP POMIDOROWY
Składniki:
- poł szkalnki keczupu
- poł szkalnki śmietany
- łyżka natki pietruszki
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- sól
Wykonanie:
Natkę pietruszki drobno posiekać, połączyć z keczupem i śmietaną, dodać paprykę słodką i ostrą, przyprawić do smaku.
Do tego wszystkiego polecam jeszcze super szybką sałatkę, która wyśmienicie smakuje i pasuje do grilowanych potraw. Niby nic, ale jak spróbujecie będziecie ją robić na każdego kolejnego grila;)
Składniki:
- 3-4 świeże pomidory
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórki kiszone i cebulkę drobno pokroić, pomidory troszkę grubiej. Całośc wymieszać, przyprawić do smaku i podac gościom.
Smacznego!!!
DIP ZIOŁOWY
Składniki:
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 10 dag majonezu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki szczypiorku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać, połączyć z majonezem i jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku.
DIP KOPERKOWY
Składniki:
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki śmietany
- 1/3 szkalnki ogórków kiszonych
- 3 łżki koperku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Ogórki kiszone i koperek drobno posiekać, połączyć z majonezem i śmietaną, przyprawić do smaku.
DIP POMIDOROWY
Składniki:
- poł szkalnki keczupu
- poł szkalnki śmietany
- łyżka natki pietruszki
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- sól
Wykonanie:
Natkę pietruszki drobno posiekać, połączyć z keczupem i śmietaną, dodać paprykę słodką i ostrą, przyprawić do smaku.
Do tego wszystkiego polecam jeszcze super szybką sałatkę, która wyśmienicie smakuje i pasuje do grilowanych potraw. Niby nic, ale jak spróbujecie będziecie ją robić na każdego kolejnego grila;)
Składniki:
- 3-4 świeże pomidory
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórki kiszone i cebulkę drobno pokroić, pomidory troszkę grubiej. Całośc wymieszać, przyprawić do smaku i podac gościom.
Smacznego!!!
napisał/a:
Kasiolek
2009-04-28 13:02
Do wielkiego grillowania warto przygotować się dnia poprzedniego albo z rana.
Trzeba mięso lub świeżą rybę kupić, do tego koniecznie warzywa, chleb i jogurt dorzucić.
Jeśli nie masz cierpliwości, skrzydełkami z kury możesz poczęstować gości.
Mięsem z karczku, jeśli więcej masz czasu, ale wtedy musi w marynacie poleżeć zawczasu.
Marynatą wcześniej takie mięso polej, do tego potrzebujesz musztardę, czosnek, przyprawy i olej.
Im dłużej poleży mięso w marynacie, tym szybciej nim się zajadacie.
Mięso doprawiam w zależności od gustów, jedne robię łagodne, inne z przypraw mnóstwem.
Gotowe podaję z keczupem i musztardami, a smakoszom z różnymi, pysznymi sosami.
Do takich sosów jogurt i przyprawy są podstawą, reszta zależy od smaków i jest czystą zabawą.
Do jednego dodaję czosnek i ogórek kiszony, choć nie każdy z takiego połączenia jest zadowolony.
Można zrobić róznokolorowe, czerwone z papryki lub pomidorowe, zielone z koperku albo szczypiorkowe.
Jeden niech będzie łagodny, drugi na ostro przyprawiony, wówczas każdy na pewno będzie zachwycony.
Jeśli chcemy z mięsa zrezygnować, można również ryby grillować.
My za pstrągami bardzo przepadamy, które w folię szczelnie zawijamy.
Sól, pieprz i dużo koperku powinno się znaleźć także w tym sreberku.
Gdy ryba jest już gotowa, cytryną polewamy i ze smakiem nią się zajadamy.
Na tacce grilluję też różne warzywa, bez nich żadne przyjęcie się nie umywa.
Kroję paprykę w kawałki, cukinię i ziemniaki w plasterki, a cebulę w talarki.
Czasem dodaję różyczki kalafiora, bądź inne warzywa, na które jest pora.
Kropimy oliwą, na końcu przyprawiamy, a wnet ich aromatem już się zachwycamy.
Sól, pieprz i bazylia są tu wymarzone, ale przez smakoszy mogą być zmienione.
Pokrojone warzywa możesz wbić na patyki, przełożyć mięsem i już masz szaszłyki.
Na koniec podpiekamy chleb z plasterkami serka, nimi kończy się każda grillowa wyżerka
Pocieramy chleb czosnkiem, można też oliwy dodać i choć brzuchy są już pełne, nikt nie będzie protestować.
Do picia podajemy piwo lub wino, a dla kierowców herbatę z cytryną.
Trzeba mięso lub świeżą rybę kupić, do tego koniecznie warzywa, chleb i jogurt dorzucić.
Jeśli nie masz cierpliwości, skrzydełkami z kury możesz poczęstować gości.
Mięsem z karczku, jeśli więcej masz czasu, ale wtedy musi w marynacie poleżeć zawczasu.
Marynatą wcześniej takie mięso polej, do tego potrzebujesz musztardę, czosnek, przyprawy i olej.
Im dłużej poleży mięso w marynacie, tym szybciej nim się zajadacie.
Mięso doprawiam w zależności od gustów, jedne robię łagodne, inne z przypraw mnóstwem.
Gotowe podaję z keczupem i musztardami, a smakoszom z różnymi, pysznymi sosami.
Do takich sosów jogurt i przyprawy są podstawą, reszta zależy od smaków i jest czystą zabawą.
Do jednego dodaję czosnek i ogórek kiszony, choć nie każdy z takiego połączenia jest zadowolony.
Można zrobić róznokolorowe, czerwone z papryki lub pomidorowe, zielone z koperku albo szczypiorkowe.
Jeden niech będzie łagodny, drugi na ostro przyprawiony, wówczas każdy na pewno będzie zachwycony.
Jeśli chcemy z mięsa zrezygnować, można również ryby grillować.
My za pstrągami bardzo przepadamy, które w folię szczelnie zawijamy.
Sól, pieprz i dużo koperku powinno się znaleźć także w tym sreberku.
Gdy ryba jest już gotowa, cytryną polewamy i ze smakiem nią się zajadamy.
Na tacce grilluję też różne warzywa, bez nich żadne przyjęcie się nie umywa.
Kroję paprykę w kawałki, cukinię i ziemniaki w plasterki, a cebulę w talarki.
Czasem dodaję różyczki kalafiora, bądź inne warzywa, na które jest pora.
Kropimy oliwą, na końcu przyprawiamy, a wnet ich aromatem już się zachwycamy.
Sól, pieprz i bazylia są tu wymarzone, ale przez smakoszy mogą być zmienione.
Pokrojone warzywa możesz wbić na patyki, przełożyć mięsem i już masz szaszłyki.
Na koniec podpiekamy chleb z plasterkami serka, nimi kończy się każda grillowa wyżerka
Pocieramy chleb czosnkiem, można też oliwy dodać i choć brzuchy są już pełne, nikt nie będzie protestować.
Do picia podajemy piwo lub wino, a dla kierowców herbatę z cytryną.
napisał/a:
agusia77
2009-04-28 13:10
Pyszne warzywa z grilla.
Najczęściej na grillu robimy mięsne potrawy ,a może tak coś innego ,np.warzywa.Moim specjałem na spotkaniach ze znajomymi są warzywa ,a oto przepis:
-2 cebule
-2 papryki
-1 cukinia
-1 seler naciowy
-3 pomidorki
-3 ziemniaki
-5 pieczarek
-8 ząbków czosnku
- natka pietruszki
-20 dkg sera żółtego
-słoik pasty ajvar
-pieprz
-ostra papryka
-majeranek
-tymianek
Wcześniej przygotować ugotowane w łupinach ziemniaki na półtwardo,pozostałe warzywa pokroić w plasterki,pieczarki również.
Wszystko posypać przyprawami.Ułożyć wszystko na aluminiowej tacce,na samym dnie ziemniaki ,kolejno,papryka,cebula,cukinia,seler,pieczarki,pomidorki na samym wierzchu, czosnek,natke pietruszki posiekać i posypać ,polać pastą ajvar ,posypać startym serem.
Całość przykryć folią aluminiową i grillować 20 minut.
Smacznego! potrawa robi furore,doskonale smakuje do mięsnych dań z grilla
Najczęściej na grillu robimy mięsne potrawy ,a może tak coś innego ,np.warzywa.Moim specjałem na spotkaniach ze znajomymi są warzywa ,a oto przepis:
-2 cebule
-2 papryki
-1 cukinia
-1 seler naciowy
-3 pomidorki
-3 ziemniaki
-5 pieczarek
-8 ząbków czosnku
- natka pietruszki
-20 dkg sera żółtego
-słoik pasty ajvar
-pieprz
-ostra papryka
-majeranek
-tymianek
Wcześniej przygotować ugotowane w łupinach ziemniaki na półtwardo,pozostałe warzywa pokroić w plasterki,pieczarki również.
Wszystko posypać przyprawami.Ułożyć wszystko na aluminiowej tacce,na samym dnie ziemniaki ,kolejno,papryka,cebula,cukinia,seler,pieczarki,pomidorki na samym wierzchu, czosnek,natke pietruszki posiekać i posypać ,polać pastą ajvar ,posypać startym serem.
Całość przykryć folią aluminiową i grillować 20 minut.
Smacznego! potrawa robi furore,doskonale smakuje do mięsnych dań z grilla
napisał/a:
ada387
2009-04-28 13:31
Ja Wam zaproponuję jako "szef kuchni" :) pysznego, soczystegokurczaka po libańsku. Smakuje wyśmienicie i zrobi furorę na wszystkich grill'owych spotkaniach.
Wiosna na dobre się zaczęła, a cóż jest bardziej relaksującego dla pani domu o tej porze roku niż ogrodowe grillowanie w majowe popołudnia?!
U nas jest już kilka obowiązkowych punktów grillowego szaleństwa.
M.in. plastry bakłażanów i cukinii zalane pysznym sosem z octem balsamicznym. Oraz wielka micha salaty i kolby kukurydzy, najlepiej z dodatkiem smakowego masełka. Poza tymi uświęconymi już tradycją daniami, reszta jest puszczona na żywioł. I w ramach tej reszty eksperymentuję. Najczęściej z rybami, stekami wołowymi i drobiem.
W tamtym roku poraz pierwszy wypróbowałam przepis na pysznego kurczaka. Rezultat przeszedł moje oczekiwania, tak soczystego i aromatycznego kurczaka nigdy nie jadłam. Najlepiej marynować go w lodówce przez całą noc. Polecam ten przepis wszystkim entuzjastom wiosennego grillowania!
Ruszamy po zakupy, a tutaj podaję liste produktów niezbędnych do wykonania tej potrawy.
Składniki do marynaty:
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
6 zmiażdźonych ząbków czosnku
2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 drobno posiekanych listków mięty
1/2 szklanki oliwy
i oczywiście najważniejsze :) 1,5 kg kurczaka
Gdy mamy już wszystkie składniki czas zrobić marynatę
Mieszamy składniki marynaty. Zalewamy nią kawałki kurczaczka i zostawiamy w lodówce w szczelnym zamkniętym naczyniu na minimum 3 godz, a najlepiej na całą noc. Następnie odsączamy z marynaty kawałki kurczaka.
Marynatę zachowujemy na później. Kładziemy mięso na ruszt i grillując, smarujemy pozostałą marynatą.
POPROSTU REWELACJA, SAMI SPRÓBUJCIE I NAPISZCIE JAK WAM I WASZYM GOŚCIOM SMAKOWAŁO.
Wiosna na dobre się zaczęła, a cóż jest bardziej relaksującego dla pani domu o tej porze roku niż ogrodowe grillowanie w majowe popołudnia?!
U nas jest już kilka obowiązkowych punktów grillowego szaleństwa.
M.in. plastry bakłażanów i cukinii zalane pysznym sosem z octem balsamicznym. Oraz wielka micha salaty i kolby kukurydzy, najlepiej z dodatkiem smakowego masełka. Poza tymi uświęconymi już tradycją daniami, reszta jest puszczona na żywioł. I w ramach tej reszty eksperymentuję. Najczęściej z rybami, stekami wołowymi i drobiem.
W tamtym roku poraz pierwszy wypróbowałam przepis na pysznego kurczaka. Rezultat przeszedł moje oczekiwania, tak soczystego i aromatycznego kurczaka nigdy nie jadłam. Najlepiej marynować go w lodówce przez całą noc. Polecam ten przepis wszystkim entuzjastom wiosennego grillowania!
Ruszamy po zakupy, a tutaj podaję liste produktów niezbędnych do wykonania tej potrawy.
Składniki do marynaty:
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
6 zmiażdźonych ząbków czosnku
2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 drobno posiekanych listków mięty
1/2 szklanki oliwy
i oczywiście najważniejsze :) 1,5 kg kurczaka
Gdy mamy już wszystkie składniki czas zrobić marynatę
Mieszamy składniki marynaty. Zalewamy nią kawałki kurczaczka i zostawiamy w lodówce w szczelnym zamkniętym naczyniu na minimum 3 godz, a najlepiej na całą noc. Następnie odsączamy z marynaty kawałki kurczaka.
Marynatę zachowujemy na później. Kładziemy mięso na ruszt i grillując, smarujemy pozostałą marynatą.
POPROSTU REWELACJA, SAMI SPRÓBUJCIE I NAPISZCIE JAK WAM I WASZYM GOŚCIOM SMAKOWAŁO.