Konkurs "Mój przepis na grilla"

napisał/a: corsa85 2009-05-02 13:51
Grillowany sandacz cajun , podany z salsą pomidorową i grillowanymi jarzynami

Składniki (Porcja dla 4 osób)

4 filety z sandacza (ok. 120 g każdy) , 100 ml oliwy z oliwek, 2 limonki, mieszanka przypraw : biały pieprz, tłuczony czarny pieprz, suszony tymianek, suszone oregano, pieprz cayenne, czosnek w proszku , papryka w proszku, cebula w proszku, 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona) , 1 cukinia.

Salsa pomidorowa :
200 g miąższu z pomidorów
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z cytryny
1/2 pęczka swieżej bazylii
1/2 pęczka świeżej kolendry
sól , pieprz

Sposób przyrządzenia :

Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksować. Filety z sandacza skropić sokiem z limonki, obtoczyć z obu stron w przyprawach, strzępując ich nadmiar.
Rybę podsmażyć na grillu dopóki aż się nie zarumieni. Papryki i cukinię pokroić w plasterki, delikatnie skropić oliwą , a następnie grillować i ułożyć na talerzach.
Wszystkie składniki salsy połączyć i doprawić do smaku. Sandacza podawać na grillowanych warzywach z dodatkiem salsy pomidorowej.

SMACZNEGO ŻYCZĘ :)
3misiowie
napisał/a: 3misiowie 2009-05-02 22:25
- 1,5 kg żeberek (w zależności od liczby porcji można kupić więcej lub mniej)
- gotowa przyprawa do żeberek - polecem firmy Kamis
- sól
- 5-7 łyżek miodu
- ok 5 ząbków czosnku
- 2 lyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki octu winnego


Żeberka umyć, osuszyć i delikatnie posolić. W misce wymieszać gotową przyprawę do żeberek z miodem. Następnie należy dodać dobrze rozgnieciony czosnek, sos sojowy i ocet winny. Cały sos należy podgrzać na patelni lub w rondelku i odczekać aż trochę wystygnie. Następnie w żeberka wcieramy trochę sosu a resztą polewamy. Całość wkładamy do lodówki - najlepiej na noc by dobrze przeszło zapachami.

Tak przygotowane żeberka wystarczy położyć na grilu i od czasu do czasu polewać sosem.

Smacznego :)

Spróbujcie, naprawde watro :)
napisał/a: mango5 2009-05-03 12:16
GRILLOWANIE TO MOJA wielka pasja i miłośc praktycznie grilluję wszystko co na drzewo nie ucieknie, ostatnio grillowałam pysze szaszłyki z cykorią, do tego cebulka, marchewka i por. kiedyś grillowałam nawet kurczaka w sosie curry, łososia w sosie koperkowym z ziemniaczkami jest pyszny, lub mintaja ze sliwkami pysznnie spieczone
napisał/a: magik 2009-05-03 22:06
KURCZAK W ZIOŁACH

800dkg piersi z kurczaka
1jajko
ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych-majeranek.oregano,tymianek,czosnek
1łyżeczka soku z cytryny
mąka do panierowania
bułka tarta
100g masła
olej
sól
biały pieprz
WYKONANIE:Umytą pierś zbijamy tłuczkiem.solimy,i pieprzymy.Z masła,ziół suszonych,soku z cytryny,soli.pieprzu i czosnku robimy masło ziołowe.Grudkę masła ziołowego układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w rulonik.Obtaczamy w mące pszennej,roztrzepanym jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym grillu. Podawać z majonezem ketchupem lub innym sosem. Życze smacznego!!!!
napisał/a: tomasam 2009-05-04 11:36
Szaszłyki owocowe-smaczne i zdrowe
Składniki:
-banany(niezbyt dojrzałe)
-brzoskwinie (mogą być z puszki)
-ananas(może być z puszki)
-jabłka
-pomarańcze
-gruszki
-orzechy(dowolne, ja wybieram zawsze pistacjowe)
-miód
Przygotowanie:
Banany, jabłka , gruszki i pomarańcze obrać ze skórek. Brzoskwinie i ananasy dokładnie osączyć z zalewy. Wszystkie owoce pokroić w cząstki a następnie nadziewać na patyczki do szaszłyków(na przemian). Szaszłyki ułożyć na tacy aluminiowej, polać miodem i posypać drobno posiekanymi orzeszkami. Piec ok. 5 minut.
Smacznego!
napisał/a: Hekathe 2009-05-04 13:51
Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy letniej pory. Zielony ogródek, jezioro, grono najlepszych przyjaciół lub rodziny, pies biegający dookoła, ptaszki, promienie słoneczne... Niby się mówi, że wiosną i latem, kiedy temperatura staje się nieznośna - odechciewa się jeść. Mało kto myśli o ciepłym rosole, gorącym sosie, kawałku mięsiwa i innych "ciężkich" pyszności. ALE!!!! Nie samymi owocami i lodami człowiek żyje. W koncu, gdy słoneczko zajdzie, zacznie wiać przyjemny, chłodnawy wietrzyk - przydałoby się zjeść coś pożywnego, mocnego, dodającego energii i...coś innego! Więc... rozpalajcie ruszt i nakrywajcie do stołu! Oto, co dla Was przygotowałam:
1. Słodkie skrzydełka w sosie musztardowo-miodowym. Co potrzebne? Skrzydełka z kurczaka, musztarda i miód. Nie, nie, to nie wszystko. Przyda się jeszcze bukiet ziół - oregano, cząber, bazylia i - coś gotowego - vegeta; potrzebny także ocet.
Co robić? Skrzydełka umyć, włożyć do miski i zalać musztardą. Może być jakakolwiek - sarepska(najlepsza), dijon, rosyjska, w zależności od smaku. Nie polecam jednak grillowej! Dodać oregano, cząber i bazylię - ale nie sypać od tak. Najlepiej nasypać na dłoń i ucierać drugą dłonią, wsypując do miski. Wtedy zioła są mniejsze, dokładniej przylegają do mięsa, jest ich więcej, ich aromat szybciej się uwalnia, oplatając mięsko. Dodajemy jeszcze odrobinę vegety i - ewentualnie - pieprzu, ale to nie jest konieczne. Całość oblewamy odrobiną octu - wtedy mięso skruszeje i lepiej przesiąknie musztardową zalewą. Najlepiej teraz odczekać pół h, dać się skrzydełkom zapoznać z sosem i... zabrać się za co innego! Nie, nie, nie zapomniałam o miodzie! Ale o tym później. To nie KFC, by jeść same skrzydełka, więc pora zrobić...
2. Ziemniaczki o zachodzie. Nazwa ładna - filozofii żadnej. Ugotować duże ziemniaki tak, by nie były zbyt miękkie (tzn,. nie tak, jak do normalnego obiadu). Pokroić w grube plastr, posypać czosnkiem granulowanym, ostrą papryczką i znów szczyptą vegety. Tak - one też będą pieczone na grillu. Nabiorą złocisto - czerwonego kolory, jak zachodzące słońce. Stąd ich nazwa!:)
Wszystko brzmi pysznie i... jednak trochę więc pora na...
3. Sałatkę! A sałatka będzie banalnie prosta. Potrzebna nam tylko zielona sałata, najlepiej lodowa i kwaśna śmietana. Sałatę rwiemy (Pamiętajmy! Nigdy nie kroimy nożem zielonej sałaty, bo wtedy traci wszystkie swoje witaminy!) na luźne kawałki różnej wielkości, polewamy kwaśną śmietaną - nie za dużo, by sałata nie pływała i dodajemy cukru. Ot, pyszna sałatka, pożywna, chłodna, zdrowa i... kontrastowa! Najlepiej jeść ją z osobnej miseczki, wtedy nie będzie bałaganu na talerzyku:) Ohhh, teraz wszystko wypadałoby czymś popić, więc pora na...
4. Lemoniadę!!! Tak, prawdziwą, domową lemoniadę. Najlepiej w duuużym, przeźroczystym dzbanku. Potrzeba nam woda mineralna lekko gazowana, oczywiście najlepiej schłodzona. 5 łyżek stołowych cukru i 1,5 cytryny (proporjie na 1,5l wody). Wodę wlewamy do dzbanka, dodajemy cukry, mieszamy do rozpuszczenia. Połowę cytryny kroimy na plasterki, z których następnie zrobimy ćwiartki. I wrzucamy do dzbanka. Resztę cytryny - czyli jedną, wyciskamy do wody. Całość mieszamy. Podajemy z lodem, w przeźroczystych szklankach. Najlepiej, by ćwiartki cytryny pływały w szklance każdego gościa:)
No dobrze, skrzydełka z pewnością są już gotowe. grill gorący, wszystko na swoim miejscu. Więc pora układać mięsko i ziemniaczki i piec wedle upodobań - mięsko na soczyste lub chrupiące, a ziemniaczki - do uzyskania złocistego koloru. Nie trzeba używać aluminiowych tacek, choć jest to wskazane - wtedy z pewnością unikniemy przypalenia, a i zalewa będzie towarzyszyła skrzydełkom cały czas.
Gdy już mięsko będzie gotowe, odpowiednio przypieczone - pora na miód. Każde skrzydełko smarujemy miodem, nałożonym na pędzelek. Miód - też w zasadzie każdy, najlepiej naturalny, wielokwiatowy. Ale w żadnym wypadku nie gryczany, bo potrawa będzie do niczego! Nie nakładamy dużo miodu, jedynie smarujemy dokładnie miesko z obu stron. Pieczemy jeszcze kilka minut, by miód "wsiąknął" w skrzydełka.

Już! Obiad tudzież kolacja - gotowe!!! Przepisy są sprawdzone, zrobiły furorę, zachwycają i pieszczą wszystkie zmysły, nawet tych najbardziej wybrednych...
Niestety - nigdy nie pomyślałam, by zrobić zdjęcie jedzeniu... Ale gwarantuję, że wszystko jest przepyszne i... ładnie wygląda:)
Polecam i życzę smacznego!
napisał/a: aczp 2009-05-04 20:10
Krewetkowe szaszłyki

krewetki tygrysie (mniejsze się nie nadają)
czosnek
mleczko kokosowe
suszone pomidory w oliwie
pomidorki koktailowe
pieprz czarny świeżo mielony
papryka ostra w proszku
sól
Mleczko kokosowe wlewamy do miseczki, wciskamy czosnek (dla mnie im więcej tym lepiej), dodajemy pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, pieprz, sól i paprykę, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Na patyczki do szaszłyków nakładamy krewetki (oblepione sosem i suszonymi pomidorami) na przemian z połówkami pomidorków koktailowych i grilujemy owinięte w folię aluminiową ok 10 minut, obracając kilkakrotnie w trakcie grilowania.

Na zdjęciu krewetki przygotowane na patelni podane potem z makaronem (palce lizać).
renatakamola5
napisał/a: renatakamola5 2009-05-04 22:56
Zapiekane kabaczki z grilla

Duży kabaczek,lub 2 małe(moze byc cukinia)
chudy boczek lub bekon
cebulka
ser żólty
pieczarki
sól i pieprz
kabaczka ze skórką kroimy na plastry o grubości ok,1 cm,boczek w plasterki cienkie lub w kosteczkę,pieczarki zcieramy na tarce,podobnie żółty ser, cebulkę kroimy w kosteczkę.Na boczek dajemy pieczarki ,cebulkę i ser ,solimy i pieprzymy.Ukladamy na ruszcie,lub na tackach i pieczemy(najlepiej pod przykryciem)Wszystko się szybko piecze i jest bardzo pyszne.





Moje szaszłyki

mięsko wieprzowe lub z kurczaka ktoimy w kosteczkę
(marynujemy z delikatem, kosteczką czosnkową,maggi,pieprzem,przyprawą do grilla i olejem)
pieczarki również marynujemy z olejem i przyprawami(w osobnym naczyniu)
warzywa takie jak : papryka 3 kolorowa,zebulka, młoda cukinia lub kabaczek.pomidorki koktajlowe w osobnym naczynku również marynujemy z olejem i przyprawami

Następnie ndziewamy na szpikulce kolejno mięsko,pieczarki, warzywa i ukladamy na ruszcie lub tackach i grilujemy.Świetnie smakuje z ketchupem, sosami i dipami.



Czosnkowy Dip do grilla

Śmietana + majonez )1 do 1) 1/4 litra
5,6 dużych ząbków czosnku
2,3 korniszonki
sól,pieprz,cókier
czosnek przeciskamy przez praską, korniszonki dtobniutko kroimy,mieszamy wszystko razem i doprawiamy.Najlepiej smakuje schłodzony z grilowanym mięskiem.


Dipp

mały kefir
2 łyżki musztardy
0,5 łyżeczki miodu
2 łyżeczki majonezu
przyprawy grillowe,sól,pieprz
Składniki wymieszać ,doprawić i schłodzić.
renatakamola5
napisał/a: renatakamola5 2009-05-04 23:09
Zapiekane kabaczki z grilla

Duży kabaczek,lub 2 małe(moze byc cukinia)
chudy boczek lub bekon
cebulka
ser żólty
pieczarki
sól i pieprz
kabaczka ze skórką kroimy na plastry o grubości ok,1 cm,boczek w plasterki cienkie lub w kosteczkę,pieczarki zcieramy na tarce,podobnie żółty ser, cebulkę kroimy w kosteczkę.Na boczek dajemy pieczarki ,cebulkę i ser ,solimy i pieprzymy.Ukladamy na ruszcie,lub na tackach i pieczemy(najlepiej pod przykryciem)Wszystko się szybko piecze i jest bardzo pyszne.





Moje szaszłyki

mięsko wieprzowe lub z kurczaka ktoimy w kosteczkę
(marynujemy z delikatem, kosteczką czosnkową,maggi,pieprzem,przyprawą do grilla i olejem)
pieczarki również marynujemy z olejem i przyprawami(w osobnym naczyniu)
warzywa takie jak : papryka 3 kolorowa,zebulka, młoda cukinia lub kabaczek.pomidorki koktajlowe w osobnym naczynku również marynujemy z olejem i przyprawami

Następnie ndziewamy na szpikulce kolejno mięsko,pieczarki, warzywa i ukladamy na ruszcie lub tackach i grilujemy.Świetnie smakuje z ketchupem, sosami i dipami.



Czosnkowy Dip do grilla

Śmietana + majonez )1 do 1) 1/4 litra
5,6 dużych ząbków czosnku
2,3 korniszonki
sól,pieprz,cókier
czosnek przeciskamy przez praską, korniszonki dtobniutko kroimy,mieszamy wszystko razem i doprawiamy.Najlepiej smakuje schłodzony z grilowanym mięskiem.


Dipp

mały kefir
2 łyżki musztardy
0,5 łyżeczki miodu
2 łyżeczki majonezu
przyprawy grillowe,sól,pieprz
Składniki wymieszać ,doprawić i schłodzić.
napisał/a: Shandrill 2009-05-05 08:10
Składniki na skrzydełka:
[LIST]
[*]kilogram skrzydelek
[*]2 łyzki miodu
[*]3 lyzki sosu sojowego
[*]6 łyzki oliwy z oliwek
[*]4 łyzki ostrego ketchupu
[*]5 ząbków czosnku
[/LIST]

Przygotowanie:
czosnek przeciskamy przez prase i laczymy z miodem, sosem sojowym, oliwa i ketczupem, mieszamy do uzyzkania jednolitej konsystencji. Każde skrzydełko dzielimy na mniejsze częsci, najmniejsza odkładamy (mozna wykorzystać pózniej do jakiejs zupy). Tak przygotowane skrzydełka zalewamy nasza marynatą i odkładamy najlepiej na noc do lodówki.
Skrzydełka należy układać na tace do grillowania i polewamy je marynatą, od czasu do czasu obracamy je by sie nie przypaliły.


Składniki na sałatkę:
[LIST]
[*]2 długie ogórki
[*]2 średnie pomidory (lub 10 małych koktajlowych)
[*]kostka sera typu feta
[*]2 łyzki oliwy z oliwek
[*]4 ząbki czosnku
[*]1 mała cebula
[*]oliwki
[*]koperek
[/LIST]

Przygotowanie:
Cebulę bardzo drobno siekamy, dodajemy pomidory, ser i ogórki pokrojone w spora kostke oraz oliwki przekrojone na pół, przecismamy czosnek przez prasę, dodajemy oliwę z oliwek oraz drobno posiekany koperek. Mieszamy.
napisał/a: pchelka79 2009-05-05 10:29
składniki:
500 g karkówki
pęczek natki pietruszki
starta skórka z jednej cytryny
1 garść czarnych oliwek
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sos sojowy
miód
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz, papryka słodka i ostra

wykonanie:
[LIST]
[*]karkówkę kroimy w plastry,
[*]robimy marynatę z 1 łyżki oliwy, 1 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego, posiekanego tymianku, soli, pieprzu i papryki,
[*]polewamy marynatą mięso i odkładamy na kilka godzin do lodówki,
[*]natkę pietruszki i oliwki siekamy, dodajemy skórkę z cytryny, dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę soku z cytryny, solimy, pieprzymy i mieszamy,
[*]karkówkę pieczemy na grillu, pod koniec pieczenia na każdy kawałek mięsa rozkładamy przygotowaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę pieczemy,
[/LIST]
PYCHA!!!
napisał/a: crayon 2009-05-05 10:36
Pieczone ziemniaczki
Ugotowane ziemniaki owijamy plastrem boczku, na górę kładziemy pół łyżeczki masła czosnkowego (można zrobić samemu), owijamy wszystko w folię aluminiową i grillujemy po 4 minuty z każdej strony.
Bardzo proste, bordzo dobre!!!!