Konkurs "Mój przepis na grilla"

napisał/a: kliwia42 2009-05-05 14:13
KOTLETY DROBIOWE -POD PIERZYNKĄ
`````````````````````````````
Składniki :
40 dag mielonego drobiowego mięsa
10 dag tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka Vegety
2 łyżki bułki tartej
oliwa do smarowania
1 cebula, 1 pomidor ,3 pieczarki
pasta warzywna Ajvar
Opis przygotowania :
```````````````````````
Dobrze wymieszać składniki: mielone mięso, 5 dag sera, natkę, Vegetę . formować płaskie kotlety, obtoczyć
w tartej bułce i ułożyć na wysmarowanym oliwą ruszcie. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia na wierzchu kotletów położyć plasterki pomidora bez skórki, plasterki podsmażonej cebuli i pieczarki. Polać pastą warzywną Ajvar wymieszaną z łyżką sera żółtego.
SMACZNEGO
napisał/a: Katjen27 2009-05-05 14:52
W drugiej odsłonie mojego grillowania zaproponuję szaszłyki na dwa odmienne sposoby - obydwie wersje smakują, że palce (a może patyki ?) lizać :)

Szaszłyki drobiowe z melonem

Składniki:

- 2 duże filety z kurczaka (ok. 40 dag);
- pół melona miodowego;
- boczek wędzony w plastrach (ok. 10 dag);
- musztarda / sos musztardowy.

Marynata:

- 4 łyżki sosu sojowego jasnego;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka albo curry (wg gustu);
- 2 łyżki oleju / oliwy.


Wykonanie:

Z sosu sojowego, jogurtu naturalnego, przyprawy do kurczaka / curry i oleju / oliwy przyrządzić marynatę.
Filety pokroić w większa kostkę i połączyć z marynatą. Pozostawić co najmniej na godzinę.
Melona obrać, pokroić na kawałki i każdy z nich zawinąć w plastry boczku.
Kawałki mięsa i melona nabijać na przemian na patyki.
Piec na rozgrzanym ruszcie ok. 15 - 20 minut.
Podawać z musztardą lub sosem musztardowym.
napisał/a: Katjen27 2009-05-05 15:04
Szaszłyki inaczej

Składniki:

- 50 dag mielonego mięsa drobiowego;
- 1 cebula;
- 1 łyżka zielonych oliwek (mogą być, ale nie muszą);
- 4 pieczarki;
- kilka gałązek natki pietruszki;
- 1 jajko;
- przyprawa do kurczaka albo do mięsa mielonego;
- sól, pieprz;
- pół szklanki tartej bułki;
- olej (do smażenia).


Wykonanie:

Odsączyć oliwki, obrać cebulę, opłukać natkę - wszystko posiekać. Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Powyższe rozdrobnione składniki, jajko, przyprawę i połowę tartej bułki dodać do mięsa mielonego. Masę mięsną dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.
Mięso uformować w niewielkie wałeczki i oblepić nimi końce patyków do szaszłyków. Obtoczyć w pozostałej bułce tartej i smażyć na rozgrzanym ruszcie ok. 15 - 20 minut.

Smacznego ! :)
napisał/a: makowiec 2009-05-05 17:16
Składniki:
- 4 udźce jagnięce
- 2 łyżki czatni z mango
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 63 ml soku jabłkowego
- 63 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 główki młodego czosnku, przecięte poziomo na pół

Przyrządzenie:
- Ponacinać najgrubsze części udźców jagnięcych, aby równo się piekły.
- Czatni, wyciśnięty czosnek, imbir, sok jabłkowy, wino i oliwę wymieszać w płytkim naczyniu żaroodpornym - szklanym, ceramicznym lum emaliowanym - i wymieszać. Włożyć mięso do zalewy, przykryć i marynować w lodówce przez 2 godziny. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
- Rozgrzać grilla do średniej temperatury. Wyjąć jagnięcinę z naczynia i położyć na lekko naoliwiony grill. Dodać główki czosnku i piec, co pewien czas przewracając, przez około 30 minut, do momentu, kiedy jagnięcina i czosnek będą miękkie.
napisał/a: NATIK999 2009-05-05 17:48
Karkówka na grilla


Składniki
2-2,5 kg schabu karkowego; marynata: 4 ząbki czosnku, szklanka oliwy z oliwek (oleju z pierwszego tłoczenia), szklanka czerwonego wytrawnego wina, przyprawa na grill (puszka). (porcja dla 3 osób)


Sposób przyrządzania
Marynata: W naczyniu, w którym będziemy marynować mięso, mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, całe opakowanie przyprawy na grill. Wkładamy mięso (pokrojone w kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbite tłuczkiem) i obtaczamy je w powstałym sosie, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu (ale nie bardzo zimnym) na minimum 1 godz. (lepiej na całą noc poprzedzającą grillowanie). Kładziemy na ruszt grilla z bardzo gorącym żarem pod spodem. Pieczemy kilkanaście minut po każdej stronie, podlewając podczas pieczenia marynatą. Podawać z sałatką, z sosem vinegrette. Smacznego !
napisał/a: INTA 2009-05-06 09:24
sałatka z grillowanych warzyw

składniki:
bakłażan, cukinia,15 dkg pomidorów koktajlowych,15 dkg sera feta, 2 czerwone papryki, po strąku zielonej i żółtej papryki
listki świeżej bazylii, z 3 łyżki octu balsamicznego, oliwa, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Zaczynamy od:
cukinie i bakłażan pokroić w plasterki,papryki w paski. Grillować partiami warzywa.
Robimy sos:
siekamy czosnek, mieszamy z octem i odrobiną oliwy i porwanymi listkami bazylii,doprawiamy sola i pieprzem.
Dalej:
skropić warzywa i dodać przekrojone pomidorki, odstawić na ok. 30 min.
przed podaniem posypać pokruszoną fetą.
Następnie:
Jemy- SMACZNEGO!
diana171615
napisał/a: diana171615 2009-05-06 11:50
szczerze powiedziawszy kiedys nie przepadałam za grillem lecz ostatnimi czasy zmieniłam nieco zdanie. czas spedzony z rodzina jest dla mnie najwazniejszy-brubuje odbudowac to, co zepsułam w przeszłości.
Idealna okazja ku pojednania sa swieta jak i grill;)
bardzo czesto siadamy wszyscy na ławeczkach koło domu (na podwórku) wyciagamy z piwnicy ogromnego grilla z pokrywa i wyjmujemy mieso z lodówki.
Roznie, czasem jest to karkówka czasem udka czy skrzydełka.
Dzis podam pzrepis, który mamy tylko my-przez nas wymyslony jednakze smakuje hmmmm...spróbujcie sami;)

KARKÓWKA Z SERKIEM I KASZA W MIODZIE:)

potrzebne nam beda ;
-kawałek karkówki (w zaleznosci od ilosci osób)
-2 łyzeczki miodu płynnego naturalnego
-zółtko jaja
-pędzelek
_woreczek kaszy gryczanej
-serek topiony
-zioła prowansalskie
-zioła do miesa badz pieczeni
-pieprz
-sól
-sałata i pomidory do dekoracji
zyłka badz nitka do zszycia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Kawałek karkówki odmrazamy przez noc najlepiej. Gdy jest juz odmrozona staramy sie nozem zrobic naciecie w formie koperty (nie nacinamy do konca, tylko srodek).
W miseczce mieszamy ugotowana kasze gryczana, serek topiony pokrojony w kostki. Doprawiamy sola, pieprzem i ziołami do smaku.
Nadziewamy gotowym farszem miesko.
KArkóweczke zszywamy zyłka badz nitka.
na pedzelek anbieramy miodu i smarujemy nim srodkowa czesc miesa zas po bokach zółtkiem.
grillujemy az miesko bedzie rozowe i zarumienione.

UWAGA! mieso powinno rozpływac sie w ustach.
NAlezy szczegolnie pilonowac by sie nie przypaliło.
Sprobujcie PAnstwo i powiedzcie sami, czy nie pychota?

Przemysł wymyslony przez moja rodzine, nie znajdziecie takiego nigdzie indziej,
smacznego;D[/FONT]
diana171615
napisał/a: diana171615 2009-05-06 11:51
szczerze powiedziawszy kiedys nie przepadałam za grillem lecz ostatnimi czasy zmieniłam nieco zdanie. czas spedzony z rodzina jest dla mnie najwazniejszy-brubuje odbudowac to, co zepsułam w przeszłości.
Idealna okazja ku pojednania sa swieta jak i grill
bardzo czesto siadamy wszyscy na ławeczkach koło domu (na podwórku) wyciagamy z piwnicy ogromnego grilla z pokrywa i wyjmujemy mieso z lodówki.
Roznie, czasem jest to karkówka czasem udka czy skrzydełka.
Dzis podam pzrepis, który mamy tylko my-przez nas wymyslony jednakze smakuje hmmmm...spróbujcie sami

KARKÓWKA Z SERKIEM I KASZA W MIODZIE

potrzebne nam beda ;
-kawałek karkówki (w zaleznosci od ilosci osób)
-2 łyzeczki miodu płynnego naturalnego
-zółtko jaja
-pędzelek
_woreczek kaszy gryczanej
-serek topiony
-zioła prowansalskie
-zioła do miesa badz pieczeni
-pieprz
-sól
-sałata i pomidory do dekoracji
zyłka badz nitka do zszycia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Kawałek karkówki odmrazamy przez noc najlepiej. Gdy jest juz odmrozona staramy sie nozem zrobic naciecie w formie koperty (nie nacinamy do konca, tylko srodek).
W miseczce mieszamy ugotowana kasze gryczana, serek topiony pokrojony w kostki. Doprawiamy sola, pieprzem i ziołami do smaku.
Nadziewamy gotowym farszem miesko.
KArkóweczke zszywamy zyłka badz nitka.
na pedzelek anbieramy miodu i smarujemy nim srodkowa czesc miesa zas po bokach zółtkiem.
grillujemy az miesko bedzie rozowe i zarumienione.

UWAGA! mieso powinno rozpływac sie w ustach.
NAlezy szczegolnie pilonowac by sie nie przypaliło.
Sprobujcie PAnstwo i powiedzcie sami, czy nie pychota?

Przemysł wymyslony przez moja rodzine, nie znajdziecie takiego nigdzie indziej,
smacznego;D[/font]
napisał/a: Alciaaa 2009-05-06 13:38
Moj przepis na saszłyki z sosem czosnkowym: kroimy w plastry kiełbasę, boczek, cebule, papryke, ogóreczki, pierś z kurczaka i nabijamy na szpikulec dodając jeszcze pieczarki. Posypujemy papryką czerwoną i grilujemy:) sos czosnkowy przygotowuje tak: dwie łyżki majonezu dwie łyżki keczupu, troche twarogu i dwa -trzy ząbki czosnku wyciskamy i mieszamy az powstanie jednolita masa.Pycha! Moje popisowe danie na grilla to również kaszanka zapiekana z serem. Podduszamy dość dużo cebuli dodajemy do tego kaszanke, na koniec wrzucamy dość dużo pietruszki i szczypioru , pożniej przekładamy wszystko tacke, posypujemy serem, przykrywamy folią i kładziemy na grila na jakieś 20minut
napisał/a: Kamilla1990 2009-05-07 10:19
Kiszka ziemniaczana z grilla
Chciałam podzielić się z Wami przepisem na kiszkę ziemniaczaną z grilla. Jest to przepis mojej babci, która jest wspaniałą gospodynią i wprost uwielbia gotować. Zawsze wydaje się jej, że wszyscy są głodni i każdemu stara się przyrządzić jego ulubiony smakołyk. To pewnie dlatego, że w czasie wojny była zesłana na Syberię i wie co to prawdziwy głód.
Przepis jest bardzo prosty i tani, aczkolwiek wymaga trochę pracy. Na Podlasiu jest bardzo popularny i często wspólnie z Babcią przygotowujemy go na grilla, bo całej naszej Rodzinie bardzo smakuje.
Potrzebne będą:
ziemniaki, około 4-5kg
jedna cebula
2/3 szklanki mleka
1/2 kg chudego boczku
jajko
przyprawy: sól, pieprz, szczypiorek, koperek
Ziemniaki obieramy i tarkujemy. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy posiekany szczypiorek. Ziemniaki zaparzamy mlekiem tzn. zagotowujemy mleko i wrzące wlewamy do ziemniaków i szybko mieszamy, wtedy po upieczeniu mają ładny żółty kolor i nie ciemnieją. Łączymy ziemniaki z podsmażonym boczkiem, dodajemy surowe jajko, do scalenia, przyprawiamy, dokładnie mieszamy. Całość wkładamy łyżką do wcześniej wymytych i wymoczonych jelit wieprzowych. Przecinamy je, aby miały długość około 1/2 metra. Z obu stron związujemy jelito grubą nitką lub "spinamy" wykałaczką. Kiszki układamy na tackach z folii aluminiowej, nakłuwamy wykałaczką, aby w czasie pieczenia nie popękały i pieczemy na grillu około półtorej godziny, przewracając, aby z każdej strony jednakowo zarumieniła się. Podajemy z zsiadłym mlekiem, naturalnym jogurtem lub kefirem.
Życzę smacznego!
napisał/a: antalis 2009-05-07 13:09
Katjen27 a foto jest Twoje ?
napisał/a: czarny_motyl 2009-05-07 15:42
Odchudzający grill? TAK
polcecam wspaniały przepis na grillowane warzywa!!!


Składniki:
-1 bakłażan
-1 pomidor
-1 czerwona papryka
-1 mała cukinia
-4 łyzki oliwy z oliwek
-4 kuleczki mozarelli
-kilka czarnych oliwek
-1 ząbek czosnku
-1 łyzeczka kaparów
- 2 łyzeczki octu balsamico
-łyzeczka cukru


Przygotowanie:
Bakłazan i pomidor kroimy wzdłuz na poł. Paprykę kroimy wzdluz na poł,czyscimy z pestek,nastepnie kazdą połowkę na mniejsze kawałki , cukinię w ukośne plastry. Na patelnii grilowej rozgrzewamy 3 łyzki oliwy z oliwek i smarzymy warzywa na złoty kolor przez 5 min. Przekładamy je do miski, dodajemy mozarelle, oliwki, kapary, czosnek, cukier,ocet i pozostałą oliwę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.


Smacznego!!! :)