Konkurs "Mój przepis na grilla"

napisał/a: ~Ona12345 2009-04-28 13:38
Pieczarki faszerowane
6-8 dużych pieczarek (w zależności od ilości osób)
2-3 pieczarki przeznaczyć na farsz
1 średniej wielkości seler
6-8 plastrów dobrze topiącego się żółtego sera
sól, pieprz, przyprawa do grilla, oregano


Pieczarki wyczyścić, wyciąć ogonki. Kapelusze zawinąć w folię aluniniową, wyłożyć na ruszcie grilla. 2-3 pieczarki wraz z wyciętymi wcześniej ogonkami pokroić w kostkę i położyć na folii aluminiowej, pozostawiając część górną odkrytą, aby pieczarki mogły parować. Dolną część folii przekłóć w kilku miejscach, aby pozbyć się wody z parujących pieczarek. Seler pokroić w kostkę i tak samo jak pieczarki zawinąć w folię, aby kostki selera zmiękły. Doprawić przyprawami, można dodać odrobinę tłuszczu. Kiedy farsz i seler są już miękkie nakładać niewielkie porcje farszu z pieczarek i selera na przygotowane kapelusze pieczarek, wierzch przykryć plastrem sera. Zostawić na grillu do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Pieczarki doskonale dodają się jako dodatek do mięs przygotowywanych na grillu lub jako mała przekąska.
napisał/a: alicja111 2009-04-28 13:42
Ja mam rewelacyjny przepis na tanie i smaczne grillowanie.
Kto z Was nie lubi ziemniaczków?! A te grillowane są poprostu najlepsze. Ja własnie zaproponuję Wasm potrawkę w której "pierwsze skrzypce" grają ziemniaczki.

POTRZEBNE BĘDĄ :
(6 PORCJI DLA GŁODOMORKÓW, PO DWA ZIEMNIACZKI NA GŁOWĘ). :D

12 dużych ziemniaków
12 plasterków boczku
12 plasterków sera żółtego
2 duże cebule
5 średnich marchewek
1 łyżka oleju

PRZYPRAWY:
sól,
pieprz,
przyprawa curry,
przyprawa do grilla,
zioła prowansalskie,
1 łyżeczka cukru

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:


Ziemniaki obieramy, obgotowujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.
Odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju.
Marchewki obramy, trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach,
dodajemy ją do cebuli.
Wszystko dobrze przyprawiamy (według uznania i upodobania) smażymy jeszcze przez chwilę i lekko przestudzamy. Każdego ziemniaka kroimy wzdłuż na połowę, na jednej części kładziemy nadzienie na to plaster sera żółtego, plaster boczku i znowu nadzienie marchewkowo- cebulowe.
Składamy ziemniaka, owijamy w folią aluminiową (ziemniak ma być położony na matowej stronie folii). Czynność tą powtarzamy z każdym ziemniakiem. Grillujemy ok. 30 minut.
A później juz tylko czysta i smakowita przyjemność... KONSUMPCJA
napisał/a: Zyszczak 2009-04-28 14:00
Nasze ulubione podudzia

Składniki:
1 kg podudzi z kurczaka
1/3 szklanki miodu
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, nasolić i przyprawić pieprzem do smaku. Do
naczynia z miodem dodać sok z połowy cytryny, posiekany czosnek, wymieszać.
Tak przygotowanym miodem natrzeć podudzia i odstawić do lodówki na kilka
godzin. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w odpowiednim naczyniu, polać
pozostałym miodem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni
C, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę i piec przez 1½ godziny,
polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Podajemy z ulubioną sałatką i frytkami, ryżem na sypko lub ziemniaczkami
- jak kto lubi:) i szklaneczką kompociku z ulubionych owoców.
napisał/a: fragles75 2009-04-28 14:04
Doskonały przepis na apetyt u mojego synka to pyszne grillowane podudzia
lub skrzydełka z kurczaka z marynacie bazyliowej

PRZEPIS:
1 kg podudzi (skrzydełek) z kurczaka dokładnie myjemy, przekładamy do
naczynia i zalewamy marynatą: pół szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka
wegety, 2 łyżeczki czerwonej mielonej papryki, trochę soli i pieprzu -
najlepiej świeżo zmielonego, 2-3 łyżeczki suszonej bazylii. Dokładnie mieszamy
mięso aby dokładnie rozprowadzić marynatę, odstawiamy na conajmniej 2
godziny w zimne miejsce, smażymy na grillu na złoty kolor. Podajemy z sałatką
z ogórka zielonego, pomidorów, cebulki zielonej i kukurydzy z puszki oraz
świeżymi bułeczkami. Do picia najlepiej sok owocowy.
Jak smakuje?? - wystarczy spojrzeć na fotografię:)
Życzymy smacznego!
napisał/a: kicia11 2009-04-28 16:22
Tortilla grillowana

Na jedną połowę tortilli połóż plastry suszonej szynki posyp startym serem, nałóż dymkę złóż ostrożnie na pół w kształt półksiężyca...ugrillowaną tortillę przekrój na 3 części wyjdą małe trójkąciki tortillę podawaj z dipami lub salsą
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-04-28 18:28
Raz do roku mamy wielką rodzinną imprezę
Są imnienimy moje babci męża...a teraz dochodza urodziny córki

W tamtym roku mieliśmy:

szaszłyki

słoninkę i mięsko najczęściej z królika dzień przed grolem wkładam w marynatę z ziół i oleju
a na patyka wkładam: mięsko słoninkę cebulkę (taką małą ruską bo ona się mieści cała) paprykę pieczarkę cukunię
całość posypuję przyprawą do grilla

peiczone ziemniaki
[/COLOR]
obrane ziemniaki przekrój na pół troszkę wydrąż i włóż tam kawałek masła. zawiń w folie aluminiowa i peicz pojedynczo

zawijaski
kroimy w kostkę lub w całości wrzucamy w marynate warzywa: celuba marchewka papryka cukinia ziemniak ogórek kukurydza (ale taka młodziutka jak jest jeszcze miękka) robimy małe zawiniątka w goli alubmniowej i pieczemy

kiełbasa
Nie było by grilla jeśli nie ma kiełbasy :D przyżądzanej w tradycyjny sposób :)

chleb
ja osobiście lubię kawałek chleba posmarowac masełkiem i upiec na rudzcie a potem chrupać :)

babciowe mięsko
a to już jest babci słodka tajemnica :)
Ale mięsko jakie przywozi do pieczenia zawsze jest wyśmienite i rozpływa się w ustach uuuuummmmmmmmm....ach ta karkóweczka i skrzydełka aż ślinka na samą myśl cieknie ... szkoda że nie możecie spróbować...[/COLOR]
napisał/a: iura 2009-04-28 19:43
Ja polecam wszystkim jako dodatek do mięska czy kiełbaski z grilla

CHLEB PIECZONY Z SEREM PLEŚNIOWYM


Chleb należy przekroić tak aby powstały około 2 cm kromki - uwaga nie przecinamy do końca. Masło ucieramy z serem, szczypiorkiem, pieprzem (najlepiej cayenne) na gładką masę. Każda kromkę smarujemy z dwóch stron po czym cały chleb zawijamy w folię albuminową i pieczemy na grillu przewracając od czasu do czasu. Czas grillowania to około 15 min.Jest wyśmienity!
napisał/a: malutka6 2009-04-29 12:15
Żeberka na ostro:

Składniki:
3/4 kg żeberek
5 ząbków czosnku
duża cebula
po łyżce przypraw- majeranku, tymianku, rozmarynu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżki pikantnego keczupu
2 łyżki sosu sojowego
8 łyżek oliwy

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki (tak, żeby każdy kawałek miał po jednej lub dwie kostki). Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek także obrać i przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dorzucić tam cebulę, zeszklić ją, a następnie włożyć jeszcze czosnek, dusić przez chwilę wszystko razem. Do masy należy wlać ocet winny, sos sojowy, keczup, miód i resztę oliwy oraz przyprawy, wymieszać.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa, dokładnie wymieszać. Trzymać żeberka w marynacie pod przykryciem około 30 minut. Tak przygotowane ułożyć na ruszcie. Grilowac około 20 minut z każdej strony. Podczas pieczenia można dodatkowo posmarować żeberka pozostałą marynatą, aby stały się bardziej esencjonalne.
ewavX76
napisał/a: ewavX76 2009-04-29 14:51
Przede wszystkim na grilla polecam rzeczy proste, nieskomplikowane, gdzie pomagać może cała rodzinka:

ZIEMNIACZKI
Ziemniaczki w łupinkach wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i na grilla. Podawać najlepiej z dipem czosnkowym lub ziołowym.

KUKURYDZA
Kolby kukurydzy podzielić na 3, 4 kawałki; zamoczyć w oliwie, lekko posolić, owinąć w folię aluminiową i na grilla. Podawać oczywiście z masełkiem czosnkowym.

BAGIETKA
Bagietkę (lub okrągły mały chleb) ponacinać tworząc kromki – ale nie przecinać do końca. W środku posmarować bagietkę (lub ponapychać) masłem czosnkowym lub ziołowym, zawinąć w folię aluminiową i na grilla.

SZASZŁYKI
Na szpikulcu kolejno umieszczać plasterek kiełbaski grillowej, pasek papryki, kawałek boczku, plasterek cukini, kawałek karkówki (lub schabiku, piersi kurzej), krążek cebuli. Oczywiście możliwe są dowolne inne wariacje smakowe:)

SAŁATKA
A do tego wszystkiego sałatka z kapusty pekińskiej. Kapustę pokroić, do tego utarta na grubych oczkach marchewka, jabłko, ogórek zielony, pokrojony w kosteczkę pomidor, kukurydza konserwowa, sól, pieprz do smaku i majonez.
napisał/a: niania5 2009-04-30 10:45
ZIEMNIACZKI

Czytam przepisy drogich forumowiczek i ...aż mi ślinka cieknie: pyszne karkówki, szaszłyczki, kiełbaski!

Fakt, też bardzo lubię tego rodzaju smakołyki, ale zarówno ja, jak i moi najbliżsi, z grillowych potraw najbardziej cenimy pieczone ziemniaczki. Niby proste, niby pospolite, a jednak rewelacyjne.

Oto dziecinnie prosty przepis, który pewnie każdy zna, ale nie każdy docenia:
Kilka (w moim przypadku kilkanaście ziemniaczków) dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Po około godzinie (gdy będą już miękkie - można to sprawdzić np patyczkiem do szaszłyków) zdejmujemy z grilla, odwijamy z folii, serwujemy z masełkiem i solą (najlepiej gruboziarnistą).

I przypominamy sobie smak dzieciństwa - smakują bowiem jak ziemniaczki z ogniska!

Niebo w gębie!!! POLECAM!
flossy
napisał/a: flossy 2009-04-30 12:34
uwielbiam grillować i robię to od dawna, dlatego często eksperymentuje z przepisami :) czasem wymyślam coś naprawdę nietypowego,a le smacznego, co powoduje, że na brak gości nie narzekam ;) Moim ulubionym przepisem jest pieczony melon oraz ryba w ziołach :)


Pieczony melon:

-melon
-szklanka śmietany kremówki
-sól
-zielony pieprz
- mięta / melisa
-orzeszki pistacjowe

Melon rozkroić, usunąć pestki i pokroić w grube cząstki. Ułożyć na ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony. Udekorować listkami mięty lub melisy i posypać pieprzem.
śmietanę ubić ze szczyptą soli. Posiekać orzeszki i posypać nimi śmietanę. Podawać razem z melonem.


Ryba w ziołach

- cytryna
-4 pstrągi
-łyżka masła
- sól, pieprz
-tymianek

Przygotowaną rybę od środka oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Do ryby włożyć kawałek masła, a z wierzchu obłożyć tymiankiem, liściem laurowym, plasterkami cytryny.
Ułożyć na ruszcie. Piec po 4 minuty z 1 strony.


SMACZNEGO!!!! :)))
napisał/a: xyzteresa 2009-04-30 18:31
SKŁADNIKI : pstrąg ,pęczek pietruszki,łyżka masła , cytryna.MARYNATA: 5 łyżek oleju ,łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu ,ząbek czosnku,sól,pieprz.Pstrąga oczyścić ,zalać marynatą[czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty], marynować około godziny.Wyjąć pstrąga z marynaty ,włożyć do środka masło i pietruszkę. Ułożyć na tacce do grilowania i grilować po 5-6 minut z każdej strony.Podawać z cytryną.