Konkurs "Mój przepis na grilla"

napisał/a: ~betitunia 2009-05-07 17:14
[CENTER]DOBRE JEDZENIE I ODPOWIEDNIE WINO :)[/CENTER]
[CENTER]Sznycle wieprzowe bajcowane z sosem na zimno.
4 porcje po ok. 3035 kj (725 kcal )[/CENTER]

Składniki:

4 sznycle wieprzowe po ok. 200 g
60 g koncentratu pomidorowego
1/4 litra mocnego czerwonego wina
2 łyżki koniaku lub brandy
100 g rodzynek
sól
świeżo zmielony biały pieprz
2 łyżki oleju
2 czerwone jabłka

[Na zimny sos

1/2 lekko kwaśnego jabłka
2 łyżki musztardy
2 łyżki lekko kwaśnej śmietany 30%
4 łyżki wody
szczypta cukru
30 g rodzynek


Sznycle włożyć do miski i zalać bajcą z przecieru pomidorowego , czerwonego wina koniaku i rodzynek i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Jeśli przygotują Państwo potrawę na grilu opalanym węglem drzewnym, sznycle będą się wyróżniać wyjątkowo delikatnym aromatem , gdyż nasączone bajcą mięso będzie miało posmak karmelu.
Z umytch jabłek usunąć gniazda nasienne z nasionami za pomocą specjalnego nożyka. Krążki jabłek upiec na grilu, nie mogą one jednak leżeć bezpośrednio na ruszcie. Do pieczenia na takim grilu doskonale nadają się aluminiowe tacki aluminiwe przez które ciepło szybciej dociera do grilowanego produktu.Na takich tackach można grilować także owoce , harmonizujące smakiem z przygotowanym mięsem np. brzoskwinie przekrojone na pół lub morele, krążki ananasa lub banany!

Na zimny sos obrać połowę jabłka i zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Wymieszać z musztardą , śmietaną i wodą. Przyprawić cukrem, wymieszać z rodzynkami.

Ozdobić sznycle krążkami jabłek i rodzynkami! Sos serwować oddzielnie.
Do potrawy serwuje się świeże bagietki lub pieczone ziemniaki. Do picia proponuję lekkie czerwone wino o słodko - kwaśnej nucie smakowej :) Wino powinno uzupełnić smak serwowanej potrawy, a lepiej rzecz ujmując - podkreślać jej walory smakowe :) Proste i eleganckie. Smacznego!!!
napisał/a: kiciuniaaa 2009-05-07 19:31
[CENTER]Hit lata! Pizza z grila !!!!![/CENTER]



SKŁADNIKI
- gotowe ciasto na pizze
- 30 dkg sera zółtego
- sos pomidorowy
- 1 pomidor
- 10 dkg suszonych grzybów
- 5 dkg świezych grzybów
- garsc zielonych oliwek
- pół papryki czerwonej
- sol, pieprz

Przygotowanie :
Podgrzac grill do wysokiej temperatury .Ruszt rozgrzanego grilla wysmarować oliwą lub olejem.
Przygotowac wszystkie składniki i ułozyc na pizze . Pizze ułozyc na grilu. Glillowac az do roztopienia sera czyli ok 15 min. :) Pizza jest gotowa i pyszna
mmalkowska
napisał/a: mmalkowska 2009-05-10 11:10
Wykwintny ser z grilla

Do tego celu należy kupić roladę pleśniową z sera koziego,która jest dostępna w wielu sieciach sklepów, w większych miastach. A wygląda tak:


Kładziemy taki kawałek roladki na folię aluminiową i pieczemy. Jest na prawdę pyszny! Serek taki można podać na wiele sposób:
-z grillowanymi warzywami,
-w postaci kanapki na grillowanym pieczywie (polecam ciabattę),
-w sałatce.

Uwierzcie mi podbije serca wielu amatorów sera!:rolleyes:
napisał/a: terraton 2009-05-10 14:57
Moją propozycją jest dietetyczna ryba z grilla.

Składniki na rybę:
- 2 filety z dorsza,
- 1 pomidor,
- 1 cebula,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka musztardy grillowej,
- sól i pieprz.

Składniki na sałatkę:
- 1 sałata,
- mały kubeczek jogurtu,
- pęczek rzodkiewki,
- jajko ugotowane na twardo,
- bazylia,
- sól i cukier.

Wykonanie ryby:

Cebulkę drobno kroimy i dodajemy do niej sok z połówki cytryny, oliwę z oliwy, łyżkę musztardy grillowej oraz sól i pieprz i energicznie mieszamy. Rybę smarujemy naszą mieszaniną i kładziemy na folii aluminiowej. Na wierzch kładziemy cząstki pozostałej połówki cytryny i plasterki pomidorka i dokładnie zawijamy uważając, aby nie uszkodzić ryby. Tak przyszykowaną rybę pieczemy 20 minut na grillu.

Wykonanie sałatki:

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Rzodkiewkę kroimy na plasterki i przekrajamy na pół. Jajko kroimy w drobną kostkę. Uszykowane składniki mieszamy w salaterce. Do kubeczka jogurtu dodajemy poszatkowaną bazylię i odrobinę soli i cukru do smaku, a następnie polewamy nasze składniki w salaterce.

Upieczoną rybę podajemy z sałatką.
napisał/a: dreams 2009-05-10 15:12
Moim ulubionym daniem z grilla są szaszłyki, a najlepszy przepis na nie to szaszłyki z karczku.

Marynata:
- 2-3 łyżki musztardy sarepskiej,
- łagodna przyprawa do grilla,
- zioła: bazylia i oregano,
- olej.

Główne składniki:
- 1 kg karczku,
- 2 kiełbaski,
- 3 papryki,
- 3 cebule,
- pikantna przyprawa do grilla,
- patyki do szaszłyków.

Wykonanie:
W przeddzień grilla należy mięso pokroić w plastry o szerokości 1,5 cm. Następnie przygotowujemy głęboką miskę, gdzie będziemy układać mięso. W osobnej miseczce robimy marynatę. Mieszamy musztardę z przyprawami do grilla oraz ziołami i olejem, a następnie obtaczamy po kolei każdy kawałek mięsa w marynacie i układami piętrami na sobie w głębokiej misce. Resztę marynaty wlewamy od góry na mięso i przykrywamy folią kuchenną chowając do lodówki.

Rano można obrócić mięso, aby kawałki, które leżały na górze przez całą noc też mogły nabrać smaku i aromatu marynaty. Zostawiamy mięso do momentu przyrządzania grilla.

Zaczynamy robić szaszłyki. Rozkładamy mięso i ładne pełne kawałki odkładamy na bok w zależności od ilości osób i na co kto będzie miał ochotę, ich nie będziemy kroić. Resztę kroimy w większą kostkę 2,5 cm x 2,5 cm i odstawiamy do miseczki. Paprykę myjemy, pozbywamy się nasionek i także kroimy w kostkę rozmiarami odpowiadającą mięsu. Cebule kroimy w 3 mm plastry, doda smaku mięsu podczas grillowania. Kiełbaski kroimy 1 cm plastry. A następnie wszystkie składniki nabijamy na patyki do szaszłyków przemieniając ich kolejność, ale tak by papryka lub cebula oddzielała od siebie mięsa. Na koniec wszystko obsypujemy pikantną przyprawą do grilla i kładziemy szaszłyki i mięsa na ruszt. Znakomitym dodatkiem będą pieczone ziemniaki w folii aluminiowej i sałatka ze świeżych warzyw.
napisał/a: monikau 2009-05-10 17:05
Polecam wszystkim a zwłaszcza tym najmniejszym:

[CENTER]szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń[/CENTER]

2 piersi z kurczaka umyć, osuszy i pokroić na kwadraciki. Posoli.
W miseczce wymiesza olej, zalewę z brzoskwiń w puszce, sos sojowy- ok 3 łyżek oraz odrobinę przyprawy do piernika. Do smaku posolic. Do tak przygotowanej marynaty włoży mięso i zostawi w lodówce na ok 3 godziny.
Brzoskwinie pokroi i nadziewać na przemian z mięsem na szpadki. Piec na grillu obracając i smarując marynatą.

Smacznego
napisał/a: Aleks21 2009-05-10 21:32
Mój przepis na grilla :)

Rozglądamy się wokół siebie, szukamy faceta, który ma obrączkę w identycznym wzorze co nasza, co więcej - wygląda wyjątkowo znajomo :)
Bierzemy z lodówki zimne piwko - promiennie się przy tym uśmiechając dajemy napój naszemu mężczyźnie. Po dwóch łykach i kolejnym uśmiechu delikatnie sugerujemy, że jesteśmy głodne.
Najprawdopodobniej, o ile dobrze trafiłyśmy na swojego męża - ten poprzez delikatne aluzje zrozumie, że warto by było odpalić grilla.
Bierzemy patyczki do szaszłyków - nadziewamy na przemian pierś z kurczaka, pieczarkę, paprykę i ananasa, tak długo dopóki nam się patyczek nie skończy ;)
Szukamy w lodówce - na pewno znajdą się jakieś kiełbaski, warto je skropić piwem - w ukryciu zabranym naszemu mężczyźnie - kiełbaski mają wtedy bardzo specyficzny aromat, niestety powoduje to szybsze znikanie kiełbasek z talerza.
W lodówce warto tez mieć zamarynowane dzień wcześniej w przyprawie do grilla, ziołach i innych cudach piersi z kurczaka i karkówkę. Kolejny uśmiech do naszego pana i smakołyki już się owijają smugami dymu.
Otwieramy kolejne piwko, zalotnie bawimy się włosami, nasz mąż już jest "ugotowany" a rewelacyjne smakołyki upieczone :)
A oto dowód :)

laurence
napisał/a: laurence 2009-05-10 21:45
Moją propozycją na danie z grilla jest:


Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i miętą z grillowanym arbuzem i pikantnym sosem jogurtowym.

Składniki:
4 plastry piersi z indyka
1 mała cebula
4 - 6 suszonych pomidorów
świeże liście mięty

Na marynatę:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól,
pieprz cytrynowy
mieszanka ziół: majeranek, cząber, tymianek, bazylia (według uznania)

Sos jogurtowy:
połowa kubka jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego
pieprz cytrynowy

4 kawałki arbuza
4 patyczki do szaszłyków lub wykałaczki

Sposób wykonania:
Plastry indyka lekko rozbić na grubość pół cm. Wymieszać składniki marynaty i posmarować indyka. Na plastrach rozłożyć duże liście świeżej mięty, suszone pomidory pokrojone w paseczki i pokrojoną w półkrążki cebulę. Zwinąć na pół i spiąć wykałaczkami. Posmarować obficie resztą marynaty i grillować z jednej strony około 5 minut.
W tym czasie wydrążyć w kawałkach arbuza łyżeczką od herbaty okrągłe otworki (na sos jogurtowy). Ważne, aby nie zrobić tego „na wylot” bo wyleje nam się sos…
Przewrócić indyka na drugą stronę i dołożyć arbuza, stroną z wydrążonym otworem na kratkę. Grillować około 5-8 minut.
Wymieszać składniki sosu jogurtowego. Ułożyć indyka i arbuza, nałożyć sos, udekorować według własnego pomysłu :)
napisał/a: kinga83 2009-05-10 23:27
Kotlety z karkówki w glazurze:
Składniki:
1 kg karkówki bez kości
4 łyżki oliwy
łyżka majeranku
pieprz
sól
Składniki glazury:
2 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki jasnego dżemu (np. z moreli lub brzoskwini)
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
pieprz
sól

Dzielimy karkówkę na 8 równych kawałków, lekko ją zbijamy młotkiem i formujemy kotlety. Nacieramy je oliwą oraz przyprawami, a potem odstawiamy do chłodu na 2 godziny, żeby dobrze przeszły aromatem. W tym czasie przygotowujemy glazurę. W tym celu czosnek musimy utrzeć razem z solą i pieprzem, a potem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, musztardą i dżemem. Kotlety pieczemy na ruszcie (ok. 8 minut/ każdą stronę). Gdy są już prawie gotowe nakładamy na nie za pomocą pędzelka glazurę i pieczemy jeszcze chwilkę. Upieczone kotlety rozkładamy na talerze i polewamy resztą glazury, która będzie nam służyła jako sos. Podajemy z warzywami z grilla i świeżym pieczywem.
beataa
napisał/a: beataa 2009-05-11 14:56
Rybka z grilla-uwaga pyszna i kaloryczna :D

*kilogram filetów z pangi
lub mintaja
*dwa jajka
*sól
*pieprz
*mała paczka chipsów paprykowych

Rybkę umyć i osuszyć.Posypać solą i pieprzem,odstawić.Po dwóch godzinach moczyć w jajku i drobno pokruszonych chipsach.Piec na mocno rozgrzanym ruszcie,posmarowanym uprzednio oliwą lub na tackach aluminiowych .Podawać z sosem Tysiąc Wysp i np.ieczonymi na grillu ziemniakami.Pyszne!
napisał/a: biala1205 2009-05-11 17:54
Skladniki:
4 piersi z kurczaka
4 jajka na twardo
15 dag sera zoltego
szczypiorek
kilka plastrow boczku lub kielbasy
sol, pieprz

Przygotowanie:
Plastry boczku upiec na grillu tak, by byly miekkie, ale nie surowe.
Piersi z kurczaka rozbic dosc cienko i przyprawic(ok. 0,5cm), na kazda polozyc pokrojony w drobna kostke boczek, dodac sera startego na wiorki, posypac szczypiorkem i polozyc jajko na twardo. Wszystko razem zwinac w rolade i wpiac wykalaczke, aby rolada sie nie rozwinela. Piec na aluminiowej tacce ze wszystkich stron.

Potrawe ta podawac z salatka o nastepujacych skladnikach:
salata lodowa
ser feta
2 pomidory
rzodkiewki
(mozna dodac rowniez smietany lub jogurtu naturalnego)
Wszystkie skladniki wymieszac i dodac pieprz i sol.

Smacznego!
napisał/a: privatedo8 2009-05-11 18:04
Krewetki z grilla

* 120 ml mleczka kokosowego
* 2 łyżeczki SOSU SOJOWEGO CIEMNEGO UNIFOOD
* 4 kostki cukru brązowego
* 1 kawałek ok. 2 cm świeżego imbiru
* 1 2 łyżeczki przyprawy curry
* parę listków świeżej kolendry
* 6 listków melisy
* 24 szt dużych krewetek Gambas
* 6 szt wykałaczek

Etap 1
W miseczce połączyć mleczko kokosowe, cukier, starty imbir, curry oraz drobno poszarpaną cześć kolendry (parę listków będzie potrzebne na koniec)

Etap 2
Umyć krewetki, jeśli nie są oczyszczone to oczyszczamy je.

Etap 3
Zanurzyć krewetki w marynacie i odstawić do lodowki na godzinę.

Etap 4
Listkami mięty natrzeć patyczki do szaszłyków. Nadziać po 4 krewetki na każdy patyk, tak by nie spadały.

Etap 5
Ułożyć na grillu, opiekać na małym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Gdy krewetki nabiorą koloru karmelu, są gotowe do spożycia.

Etap 6
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub białym ryżem ozdobione listkami kolendry.
Smacznego.

Etap 7
Rozdzielić repetę sprawiedliwie ;) chętnych zapewne nie braknie.