Konkurs "Mój przepis na grilla"

napisał/a: Aga_TM 2009-04-30 19:22
Mój przepis na udanego grila jest dziecinnie prosty i zawsze się sprawdza;)

Składniki:
- kawałek miejsca na ziemi,
- paczka przyjaciół,
- tona dobrego humoru,
- reklamówka kiełbasy, kaszanki tudzież karczku czy innego mięsiwa,
- grill plus akcesoria niezbędne do rozpałki,
- kilka zgrzewek piwa,
- krzesła plus stolik mile widziane,
- duuuużo wolnego czasu.


Wykonanie:
Spowodować by wszystkie powyższe składniki znalazły się w jednym i tym samym miejscu o jednakowej porze, a grillowanie z pewnością będzie udane:p

POLECAM!!!
napisał/a: kasia16007 2009-05-01 09:56
Ja polecam grillowane mięsko z warzywkami:)
SKŁADNIKI:
65 DAG KARKóWKI lub schabu
1cukinia
3 pomidory
1żółta papryka
sól,pieprz,sos sojowy
2czerwone papryki
3 cebule
75ml oliwy
1 cytryna
kawałek korzenia imbiru
po 3 dag listków kolendry i bazylii

WYKONANIE:

Posiekaj drobno bazylię i kolendrę.Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj go z oliwą z oliwek.Dodaj imbir,posiekane ziola oraz odrobinę soli i pieprzu oraz łyżkę sosu sojowego.Wymieszaj.Uzyskaną w ten sposób marynatą natrzyj mięso ,przykryj i odstaw na minimum 45 minut do lodówki.Następnie podziel mięso na porcje i smaż na rozgrzanym grillu z obu stron do miękkości.Cukinię u myj i pokrój w plastry.Pomidory podziel na ćwiartki.Z żółtej papryki usuń gniazda nasienne,strąki rozetnij wzdłuż na ćwiartki.Cebulę obierz z łupin i pokrój na ósemki.Przygotowane warzywa ułóż na tacce z folii aluminiowej ,oprósz przyprawami,polej oliwką i sosem sojowym-grilluj około 10-15 minut.Gotowe mięso serwuj z warzywami i zimnym piwkiem:)SMACZNEGO!
napisał/a: DOROTA_CZARNA 2009-05-01 10:32
Sałatka a'la Cołeslaw:
Idealna jako dodatek do grillowanego mięsa.
Składniki:
1 cebula
3 szklanki drobno poszatkowanej białej kapusty
2 małe starte na grubo marchewki
4 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
sos sałatkowy w proszku-zioła włoskie

Wykonanie:
Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu-i wstawić na 10 min do lodówki.
Następnie kapustę wymieszać z sosem i marchewką i wstawić do lodówki na ok 10 minut.

Dodać cebule pokrojona w kostkę i wszystkie składniki wymieszać z majonezem lub sosem.Całość podawać od razu w dekoracyjnej salaterce.Smacznego.
napisał/a: Katjen27 2009-05-01 12:39
W pierwszym podejściu zaproponuję lekkostrawne wydanie potraw z grilla.

Ryba grillowana w folii aluminiowej.

Składniki:

- 4 niezbyt duże filety z mintaja lub dorsza;
- zielona pietruszka;
- sól, pieprz;
- 4 łyżki oleju lub stopionego masła;
- średnia cebula pokrojona w plasterki;
- posiekany ząbek czosnku;
- rozkruszone listki laurowe;
- pół szklanki pikantnego ketchupu.


Wykonanie:

Filety rybne rozmrozić, wypłukać i dokładnie wysuszyć (pomocne będą papierowe ręczniczki). Ułożyć je na dużym kawałku folii aluminiowej, posmarować olejem lub masłem, posypać solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Następnie położyć plasterki cebuli, posypać pokruszonym listkiem laurowym i polać ketchupem. Między filety włożyć kilka gałązek zielonej pietruszki.
Wszystko dokładnie zawinąć w folię, brzegi mocno założyć, aby podczas grillowania nie wyciekał sos. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec ok. 45 minut.
Podawać z grillowanymi warzywami / ziemniaczkami / surówką.


Warzywa z grilla

Składniki:

- bakłażan;
- czerwona i zielona papryka;
- czerwona cebula;
- 2 ugotowane marchewki i różyczki brokuła;
- zielona pietruszka;
- sól;
- olej / oliwa;
- kilka plastrów żółtego sera.


Wykonanie:

Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na spore krążki lub plastry. Tak przygotowane warzywa posypać solą i drobno posiekaną natką pietruszki, skropić olejem / oliwą i pozostawić na pół godziny.
Po tym czasie położyć warzywa, bezpośrednio, na mocno rozgrzanym grillu.
Warzywa można podawać z różnego rodzaju dipami.

Na zdjęciu propozycja podania grillowanych warzyw przekładanych plasterkami żółtego sera.

Zatem smacznego ! :)
rakastan
napisał/a: rakastan 2009-05-01 18:30
Zapiekana pierś z kurczaka

Składniki:
pierś z kurczaka
4 łyżeczki czerwonego pesto
opakowanie mozarelli
masełko czosnkowe (masło wymieszać z czosnkiem, odrobiną soli i oregano)
sól, pieprz, olej

Przygotowanie:
Pierś umyć i przekroić wzdłuż na pół, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć na folii aluminiowej wysmarowanej olejem. Pierś posmarować po wierzchu masełkiem czosnkowym i pesto. Na końcu położyć plasterki mozarelli. Folię delikatnie zawinąć i sakiewki położyć na rozgrzanym grillu.


[CENTER]SMACZNEGO!!![/CENTER]
napisał/a: xyzteresa 2009-05-01 19:11
Składniki:4kwaśne jabłka, sok z cytryny, 2 łyżki cukru pudru , szczypta cynamonu, 4 łyżki żurawiny lub dowolnego dżemu.Wykonanie: jabłka podzielić na połowy usunąć nasionka , skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem i cynamonem.Ułożyć na tacce i grilować po 6-7 minut z każdej strony. Nałożyć żurawinę .Doskonałe jako deser i dodatek do filetów z kurczaka lub indyka.
napisał/a: xyzteresa 2009-05-01 20:18
SKŁADNIKI:10 skrzydełek.Marynata:szklanka oleju, 4 ząbki czosnku ,4 łyżki miodu, 3 łyżki soku z cytryny,2 łyżeczki sosu sojowego. sól pieprz. WYKONANIE:skrzydełka umyć, zalać marynatą (czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami) na 2-3 godziny.Potem odsączyć z marynaty ,ułożyć na tacce i grilować 7-8 minut z każdej strony.
napisał/a: xyzteresa 2009-05-01 20:28
SKŁADNIKI:10 suszonych moreli,1/2 szklanki soku jabłkowego, kieliszek wódki,10 plastrów boczku, pieprz, 10 wykałaczek WYKONANIE do soku dolać wódkę ,zalać morele i moczyć 2-3 godziny.Odsączyć morele ,zawinąć w boczek i spiąć wykałaczkami.Posypać pieprzem i ułożyć na tacce .Grilować po 4 minuty z każdej strony.Wspaniale smakują z piwem i nie tylko...
napisał/a: xyzteresa 2009-05-01 20:35
Składniki:4 filety drobiowe, łyżeczka oregano, 4łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oleju , sól ,pieprz.Wykonanie : umyte i osuszone filety skropić sokiem z cytryny , natrzeć solą, pieprzem i oregano, polać olejem,odstawić do lodówki na 15 minut.Ułożyć na tacce i grilować w zależności od grubości filetów 5-8 minut z każdej strony.
napisał/a: agnes_joan 2009-05-02 00:15
Podczas grillowania wegetarianie są często wystawiani na próbę...niby można się przyzwyczaić, ale...zawsze coś...kiedy widzisz jak inni zajadają się jakimiś filetami to można mieć zachwianie woli:)

Ale ja nie mam, ponieważ sama wymyśliłam sobie sposób jak tego uniknąć:)
a teraz , kiedy przyrządzam dania dla siebie, muszę sie liczyć z tym, żeby zrobić dużo więcej , bo zjedzą mi wszyscy:P

1. GRILLOWANIE W BAKŁAŻANIE:(ilość zależna od tego ile chcecie zrobić tej potrawy:)

-bakłażany, pomidory z puszki, kukurydza, grosze, pieczarki, ser źółty (tarty)
bakłażany przedzialamy na pół, i robimy pewnego rodzaju ,,łódeczkę", solimy, przysmażamy na grillu, osobna piecząc także pieczarki...kiedy bakłażany się przyrumienią, napełniamy je pokrojonymi pomidorami, pieczarkami,, oraz kukrydzą i groszkiem..jeśli chodzi o ser to wypełnijcie nim dno bakłażanów, oraz posypcie wierzch....
-jeśli chodzi o sos to zrobic jest go bardzo łatwo...po odsączeniu pomidorów z puszki, pozostaje po nich sok...dodajemy tam ziół prowansalskich, dużo bazylii, pieprzu i gotowe.

1. NA SŁODKI DESER:

tutaj proponuję deser z owoców:)
-potrzebne są: brzoskwinie i ananasy(w plastrach) z puszki, dźem z porzeczki najlepiej , bo jest najbardziej kwaśny, do tego ser żółty..

na grillu podsmażamy ananasy, brzoskwinie...na każdym plasterku ananasa ser....kiedy wszystko jest już dość ciepłe, układamy to według własnej inwencji twórczej...u mnie z inwencja kiepsko więc idę po najmniejszej linni oporu i na ser kładę brzoskwinię, do niej nakładam dżem...do dekoracji orzechy i rodzynki...polejcie rumem...jest naprawdę przepyszne.

życzę smacznego!
napisał/a: justa31 2009-05-02 10:52
MASŁO CZOSNKOWE

Kostka masła, 2 ząbki czosnku, przyprawa do masła "Kotanyi", moze być jeszcze pietruszka.
Wszystko razem mieszamy. Smakuje wysmienicie na ciepłej bułeczce:) ale nie tylko.
Cleo_80
napisał/a: Cleo_80 2009-05-02 13:12
[CENTER]SZASZŁYKI Z ŻÓŁTYM SEREM
- 2 filety z kurczaka
- 30 dag boczku wędzonego
- 50 dag kiełbasy zwyczajnej (lub innej np. toruńskiej czy śląskiej)
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- ser żółty w plastrach (ok. 25 dag)
[/CENTER]
Filety i kiełbasę pokroić na kawałki wielkości ok. 3cm, resztę składników w grubsze plastry. Nabijać na patyczki po kolei : kurczak, boczek, cebula, kiełbasa, papryka.... Układamy na grillu , pod koniec pieczenia na każdym szaszłyki układamy plastry sera żółtego, gdy się roztopi ściągamy z grilla i zajadamy :)
Smacznego !!